Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

OIR POSDRU Bucureşti-Ilfov lansează un raport despre politicile publice privind digitalizarea IMM-urilor identificate a fi îmbunătăţite

Publicat

in

OIR POSDRU Bucureşti – Ilfov lansează Raportul despre politicile publice privind digitalizarea IMM-urilor identificate a fi îmbunătăţite şi exemple de bune practici locale.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, raportul este lansat în cadrul proiectului ” Întărirea capacităţii IMM-urilor de a se adapta la Revoluţia Industrială 4.0″.
Proiectul are ca obiectiv principal pregătirea IMM-urilor pentru Revoluţia Industrială 4.0 şi obiective secundare care constau în adaptarea la provocările pe care le aduce Revoluţia Industrială 4.0 pentru antreprenorii, managerii, angajaţii IMM-ului şi îmbunătăţirea instrumentelor de politici publice care susţin IMM-urile în transformarea lor tehnologică, organizaţională şi culturală.

Potrivit sursei citate, proiectul este o punte de colaborare, o platformă pentru schimb de experienţă şi învăţare comună între şapte parteneri din şapte ţări, respectiv din Italia, Belgia, Finlanda, Polonia, Spania, Lituania şi România. Ţara noastră este reprezentată în cadrul proiectului de către Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane Bucureşti-Ilfov (OIR POSDRU BI).

Proiectul are 3 etape: Înţelegerea nevoilor de dezvoltare ale IMM-urilor în ceea ce priveşte I4.0; Analiza politicilor publice I4.0 existente la nivel naţional; Plan de acţiune pentru îmbunătăţirea politicilor publice existente. România se află acum la finalul celei de-a doua etape.

Raportul a fost construit urmărind următoarele etape principale: Context global, regional şi naţional privind digitalizarea IMM-urilor; Nevoia de dezvoltare a competenţelor digitale; Maturitatea digitală a IMM-urilor din România; Analiza politicilor publice ce vizează digitalizarea IMM-urilor; Bune practici privind politicile publice ce susţin digitalizarea IMM-urilor; Alte politici publice pentru digitalizarea IMM-urilor ce pot fi dezvoltate sau îmbunătăţite.

Potrivit raportului, economia digitală este o economie globală care favorizează produsele intangibile (de ex. informaţii, procese, platforme) şi este intens interconectată. Tehnologii precum IoT, 5G, Big Data, Blockchain şi Inteligenţa artificială ajută companiile să obţină o mai mare flexibilitate a lanţului de aprovizionare, contribuie la creşterea securităţii datelor şi consolidarea capacităţilor de muncă la distanţă şi la automatizarea proceselor. Studiile realizate pentru a cuantifica impactul digitalizării asupra IMM-urilor arată o creştere medie a veniturilor de 25% şi o reducere medie a costurilor de 22%.

“Conform raportului Comisiei Europene Small Business Act Factsheet 2019 pentru România, IMM-urile reprezintă 99,7% din companiile din economie şi angajează 66% din salariaţi. De aceea este esenţial ca digitalizarea acestor companii să fie ghidată, susţinută, coordonată. Programele naţionale au avut şi o componentă de digitalizare. Fie că vorbim de Start-Up Nation sau programele regionale POR Axa 2, acestea sunt o sursă de finanţare a proiectelor de digitalizare a IMM-urilor.
Exista o nevoie foarte mare de digitalizare a IMM-urilor din Romania, în contextul în care raportul Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI) din 2020 arată că România se situează pe locul 11 din 28 în ceea ce priveşte conectivitatea”, se menţionează în comunicat.

Acesta mai semnalează că, în ce priveşte maturitatea digitală a IMM-urilor din România, Carta Albă a IMM-urilor din România arată că principalele elemente utilizate de IMM-urile româneşti sunt computerul (89,93%), aplicaţiile de e-mail (88,14%), internet (88,14%), intranet (50,61%), reţele sociale (43,10%), site-ul propriu al companiei (34,62%), tranzacţii de vânzări/cumpărări online (7,51%).

Raportul continuă cu analiza politicilor publice în context european şi în contextul naţional şi arată că Programul Europa Digitală vizează îmbunătăţirea competitivităţii UE la nivel internaţional, susţinând dezvoltarea unor domenii cheie precum: Inteligenţa artificială, Calculul numeric de înaltă performanţă (HPNC), Securitatea cibernetică, Competenţele digitale avansate, Digitalizarea administraţiei publice şi interoperabilitate.

De asemenea, menţionează Hotărârea Guvernului nr. 89/2020 din 28.01.2020, care prevede organizarea şi funcţionarea unui nou organism, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). ADR preia activităţile şi structurile Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale aferente domeniilor tehnologiei
informaţiei, societăţii informaţionale şi cadrului naţional de interoperabilitate.

În continuare, raportul face o trecere în revistă a programelor operaţionale existente pe plan naţional: Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020 (POC) şi Programul Operaţional Capitalul Uman 2014-2020 (POCU) şi continuă apoi analiza politicilor publice cu ajutoarele de minimis, Digital Innovation Hubs, SIPOCA 18 şi 20, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă Economică, Programul Creşterea IMM-urilor în Romania, Cecuri de
Inovare.

Sunt oferite şi exemple de bune practici de politici publice şi propuneri de alte politici publice care pot fi dezvoltate sau îmbunătăţite.

În data de 28 Ianuarie 2021, va avea loc un Workshop online organizat de către Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial de
Dezvoltare a Resurselor Umane Bucureşti Ilfov, al cărui obiectiv este dezbaterea pe tema îmbunătăţirii politicilor publice care susţin IMM urile în procesul de digitalizare.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Polonia vrea relații bune cu SUA, indiferent de președinte: „Nu punem toate jetoanele pe o singură culoare”

Publicat

in

De

Polonia doreşte să aibă “cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere”, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski în timpul unei vizite la Washington, potrivit unui comunicat publicat duminică de agenţia poloneză de presă PAP, transmite Agerpres.

Radoslaw SikorskiFoto: Agerpres

Greșeala regretată din 2020

„Nu vom face greşelile predecesorilor noştri, punând toate jetoanele pe o singură culoare”, îl citează PAP pe Sikorski, într-o aparentă referire la pariuri.

Fostul guvern naţionalist al Poloniei se bucurase de o relaţie bună cu ex-preşedintele Donald Trump, chiar dacă modul în care Varşovia îşi gestiona politicile provoca îngrijorări cu privire la fidelitatea sa faţă de valorile democratice şi amplificase tensiunile cu aliaţii din UE.

După victoria lui Joe Biden în alegerile din 2020, Varşovia nu l-a recunoscut oficial ca preşedinte al SUA timp de câteva săptămâni, aminteşte Reuters.

Sikorski s-a aflat la Washington pentru a discuta cu oficiali americani despre relaţiile bilaterale, probleme legate de securitate şi războiul din Ucraina.

Întâlnire între președintele Duda și Trump

Donald Trump şi preşedintele polonez Andrzej Duda s-au întâlnit la un dineu găzduit pe 17 aprilie la New York de fostul preşedinte american, care candidează din nou la Casa Albă, a anunţat echipa sa de campanie, potrivit agențiilor AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Într-o înregistrare video publicată pe reţeaua sa Truth Social care îi arată pe cei doi oameni politici unul lângă altul, Trump şi-a exprimat speranţa să poată lucra „din nou” cu preşedintele conservator al Poloniei, care a fost unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi în UE în timpul mandatului său la Casa Albă.

Duda a transmis la rândul său că s-a întâlnit în privat cu fostul preşedinte american. „Am fost invitat de Donald Trump în apartamentul său privat, ca să spun aşa. Aceasta este pur şi simplu o întâlnire privată în legătură cu prezenţa mea aici, la New York”, le-a declarat Duda jurnaliştilor la New York. Printre subiectele discutate s-a numărat şi NATO, într-un context de temeri privind o posibilă dezangajare a SUA în cazul alegerii lui Trump.

Sub preşedinţia lui Duda şi până la pierderea majorităţii sale parlamentare, Polonia a favorizat relaţiile cu Statele Unite, în special cu preşedintele Donald Trump, uneori în detrimentul celor cu partenerii săi din UE.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cancelarul Austriei e de neoprit: Nehammer va impune teste ADN pentru migranți

Publicat

in

De

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN în cazul rudelor persoanelor care beneficiază de statut de refugiat în Austria pentru a reduce afluxul de imigranţi în ţară, relatează duminică DPA. Nehammer, un politician conservator, a anunţat duminică o intensificare a utilizării testelor genetice pentru a dovedi relaţiile de rudenie.

Verificările efectuate de experţi în documente şi de către oficiali în domeniul securităţii vor fi, de asemenea, înăsprite ca parte a procesului de reîntregire a familiei, a declarat el pentru agenţia austriacă de presă APA. “Vom restricţiona reunificarea familiilor prin controale stricte”, a declarat cancelarul austriac, fără să precizeze cât de multe fraude au fost descoperite până în prezent în astfel de proceduri.

Reunificarea membrilor familiei refugiaţilor cu statut deja recunoscut a fost împiedicată de pandemia de coronavirus, iar în prezent Viena se confruntă cu o creştere uriaşă de cereri în acest sens.

Ministerul de Interne austriac a înregistrat circa 6.900 de cereri de azil în primul trimestru al acestui an. Dintre acestea, 45% au fost făcute de persoane care au primit un permis de intrare în cadrul unui program de reîntregire a familiei. Cu un an în urmă, proporţia a fost de 16%, potrivit DPA.

Nehammer a fost ținta unui recent scandal după ce a declarat că Vladimir Putin trebuie să fie dus la masa negocierilor în războiul din Ucraina

Cancelarul austriac Karl Nehammer este convins că Rusia trebuie să fie adusă la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

“Nu poate exista pace fără Rusia”, a subliniat Nehammer.

Cancelarul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că războiul ar putea deveni mai extins și incontrolabil.

“La început, s-a vorbit despre furnizarea de muniții și arme pentru apărare. Apoi, multe tabuuri au încetat brusc să mai fie tabuuri. Așa că au fost trimise tancuri și acum chiar și avioane de luptă”, a adăugat el.

Nehammer vrea refacerea relațiilor cu Rusia

Nehammer a declarat că după război va fi necesar să se găsească modalități de a comunica din nou unii cu alții. Cu toate acestea, el a menționat, de asemenea, că și poporul ucrainean ar trebui să sprijine o astfel de pace.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend