Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Numărul fetelor cu vârsta de până la 15 ani care au rămas însărcinate s-a dublat în acest an, față de 2020, în Vaslui / România, campioană la capitolul mame adolescente

Publicat

in

Zece fete însărcinate, cu vârsta mai mică de 15 ani, au fost luate în evidenţă de autorităţile din judeţul Vaslui, în primul semestru al acestui an. Potrivit datelor furnizate Agerpres de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, pe baza situaţiilor primite de la medicii de familie din judeţ, numărul gravidelor cu vârsta de până la 15 ani s-a dublat în primele şase luni ale anului, faţă de perioada similară din 2020.

Datele prezentate de DSP Vaslui:

  • În primul semestru al anului în curs, la categoria de vârstă sub 15 ani, au fost luate în evidenţă 10 gravide, faţă de cinci în prima jumătate a anului trecut.
  • La categoria de vârstă 15 – 19 ani s-au înregistrat 195 de gravide noi luate în evidenţă în primele şase luni ale anului 2021, faţă de 190, câte au fost în aceeaşi perioadă din 2020.
  • Creşteri au fost şi la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 49 de ani, la această categorie de vârstă fiind înregistrate două gravide, în perioada menţionată, faţă de una, în acelaşi interval al anului trecut.
  • În primul semestru al acestui an, au fost înregistrate în judeţ 1.321 de gravide, cu 100 mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă a din 2020.

România, pe locul al doilea în topul țărilor din UE cu cele mai multe mame adolescente

România se afla pe locul al doilea în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai multe mame adolescente, iar una din 6 adolescente care au avut un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a împlini 18 ani. Sunt concluziile unui studiu UNICEF prezentat la începutul acestui an, care arată cum a evoluat acest fenomen în ultimii ani și cum a ajuns România aici, deși de cel puţin 20 de ani au fost create o serie de instituţii noi la nivelul comunităţilor locale, care ar putea fi implicate mult mai direct în prevenirea sarcinilor şi naşterilor la adolescente.

Potrivit autorilor studiului UNICEF, fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul aceloraşi familii de la o generaţie la alta.

Principalele concluzii ale studiului:

  • În 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% faţă de anul 2018.
  • În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepţia regiunilor Nord-Vest şi Nord-Est, unde creşterea a fost de 11%.
  • În 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 şi 19 ani a fost de 4.290.
  • Vârsta primului partener sexual este apropiată de vârsta adolescentei în aproape 70% dintre cazuri.
  • La adolescentele între 15 şi 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în judeţele Mureş (827 de sarcini), Braşov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iaşi (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanţa (616 de sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 de sarcini), Dâmboviţa (503 de sarcini) şi Prahova (483 de sarcini).
  • Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educaţie au cele mai multe sarcini (31,7 %), de peste trei ori mai mare decât cele care au absolvit învăţământul obligatoriu sau ani de liceu.

Cum a evoluat fenomenul

Studiul UNICEF arată că în România procentul mamelor adolescente a înregistrat în ultimii ani o fluctuaţie de aproximativ 10% (Institutul Naţional de Statistică, 2017). În 2018, 18.631 de adolescente au devenit mame. Dintre ele, 705 aveau sub 15 ani.

În 2019, numărul total de sarcini la adolescente a fost în scădere, ajungând la 16.639 (cu 9% mai mic faţă de anul 2018), scădere care se realizează însă în special prin reducerea numărului de sarcini la vârsta de 15-19 ani (o reducere de 9,3% faţă de reducerea de doar 3,9% pentru vârsta mai mică de 15 ani).

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente sub 15 ani şi 18.753 între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naştere şi una la a treia, iar dintre adolescentele cu vârstă între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua naştere, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea şi 1 la a şasea.

Îngrijorător este faptul că prevalenţa mamelor sub 15 ani este în creştere.

Mediul de provenienţă îşi pune amprenta asupra riscului de a deveni mame în perioada adolescenţei, procentul adolescentelor din mediul rural care au născut sau sunt gravide fiind aproape dublu faţă de cel din mediul urban, tendinţă observată până la 16 ani, ponderea inversându-se după această vârstă şi devenind mai mare în mediul urban.

Vârsta medie a primei sarcini în cazul fetelor adolescente care au experimentat o sarcină este de 15,4 ani, conform SSR 2016, iar cea a primei naşteri este de 15,8 ani, limita inferioară, adică cea mai tânără mamă, fiind de 13 ani, respectiv 14 ani.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Doliu în lumea afacerilor din România: a murit ‘părintele’ gigantului Altex

Publicat

in

De

Unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din România post-decembristă, Alexandru Alexandrov, a încetat din viață, după o luptă cu o boală cronică. Alexandrov este ”părintele” gigantului Altex, companie pe care a fondat-o.

Înmormântarea lui Alexandrov va avea loc, joi, 2 mai, de la ora 19.00, rtrupul neînsuflețit fiin depus în capela Cimitirului Petru și Pavel, informează Bugetul.ro.

Alexandru Alexandrov a fost cel care a înființat compania Altex, iar ulterior a fost unul dintre cei mai importanți jucători din industria construcțiilor din România.

content-image

A condus Altex până la intrarea în insolvență

Alex Alexandrov și-a fondat prima afacere în 1991, punând bazele SC Alex SRL, cea mai veche companie privată din Iași în domeniu. Cu toate acestea, după mai multe decenii de activitate, a fost nevoit să ceară intrarea în insolvență în urma crizei economice din perioada 2008-2012.

În timpul acelei perioade dificile, cifra de afaceri a scăzut semnificativ, de la 6,1 milioane de lei în 2007 la doar 1 milion de lei în 2011. Profitul net înregistrat în 2007, de 125.000 de lei, s-a transformat în pierdere netă în 2011, în cuantum de 700.000 de lei. Ca urmare, a fost necesar să reducă numărul angajaților de la 88 la 19.

De-a lungul anilor, compania a avut contracte de construcție sau modernizare cu diverse entități, printre care Primăria Iași, Petrom, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, și Direcția Generală a Vămilor.

Solicitarea de intrare în insolvență a SC Compania pentru Construcții Alex a fost făcută de SC Clima Therm Center SRL și aprobată de instanță în iulie 2012. În același timp, BRD a inițiat un proces separat la Tribunalul din Iași, solicitând aprobarea executării silite a firmei lui Alexandrov pentru suma de 1.505.403 lei, reprezentând un credit neachitat.

Citeste mai mult

NATIONAL

Hidroelectrica reia proiectul hidrocentralelor de pe Jiu, blocat acum șapte ani de mai multe ONG-uri de mediu

Publicat

in

De

Hidroelectrica reia lucrările la amenajarea hidroelectrică de la Bumbești-Livezeni, după ce o hotărâre de Guvern a stabilit că proiectul este de utilitate publică și interes național. Finalizate în proporție de 90%, lucrările au fost oprite în 2017 de Curtea de Apel București, la solicitarea mai multor ONG-uri de mediu.

Pe râul Jiu urmează să fie construite mai multe hidrocentraleFoto: Economica20 | Dreamstime.com

Potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, în perioada 28-30 aprilie a avut loc o vizită de lucru şi discuţii cu autorităţile pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie la Bumbeşti-Livezeni.

  • „În perioada 28-30 aprilie a avut loc o vizită de lucru a secretarului de stat în Ministerul Energiei, Marius Negru, la amenajarea Hidroelectrica de la Bumbeşti-Livezeni, acesta fiind însoţit de Bogdan Badea, CIO Hidroelectrica, de Marius Grecu -Inginer Şef Uzină la Târgu-Jiu, precum şi de alţi reprezentanţi locali ai companiei.
  • Cu prilejul evenimentului, la iniţiativa secretarului de stat Marius Negru, au fost invitaţi la discuţii reprezentanţi ai autorităţilor locale implicate în re-emiterea autorizaţiei de construire pentru amenajarea hidro-energetică Bumbeşti-Livezeni, scopul demersului fiind acela de a pune în acord părţile implicate şi de a accelera procesul de autorizare.
  • Au participat Cosmin Popescu, preşedinte Consiliul Judeţean Gorj, Alexandru Camui, arhitect şef Consiliul Judeţean Gorj, Marin Şerban, director al Administraţiei Parcului Naţional Defileul Jiului, Bogdan Lazie, director direcţia avizări DRDP Timişoara, Gheorghe Enache, consilier Ministerul Energiei, Nica Alexandru şi Lucian Raban – Reţele Banat.”, se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

În cazul proiectului AHE Bumbeşti-Livezeni, Curtea de Apel Bucureşti a admis în data de 14 decembrie 2017 recursul unor ONG-uri de mediu şi a anulat autorizaţiile de construire emise de consiliile judeţene din Hunedoara şi Gorj, decizia fiind definitivă, deşi lucrările erau realizate deja în proporţie de circa 90%.

Punerea în funcţiune a amenajării este astăzi posibilă în condiţiile declarării proiectului ca fiind de utilitate publică şi interes naţional, printr-o Hotărâre de Guvern emisă în acest an, mai spun reprezentanții Hidroelectrica.

Finalizarea proiectului va asigura injectarea în sistemul energetic național a unei cantităţi de energie electrică curată de circa 259 GWh/an, energie care va acoperi necesarul a peste 85.000 gospodării şi care va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră cu peste 200.000 tone/an.

Citiți și Proiectul hidrocentralelor din Parcul Național Defileul Jiului merge mai departe, Ministerul Energiei vrea să înceapă exproprierile / Expert: Este îngrijorător nu doar pentru mediu, ci și pentru statul de drept

Sursa foto: Dreamstime

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend