Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul Finanțelor, anunț de ultimă oră: ‘Se confirmă creşterea economică de 2,1% din PIB!’

Publicat

in

Cifra referitoare la Produsul Intern Brut în 2023, de 1.605 miliarde lei, publicată de Institutul Naţional de Statistică, confirmă datele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză de la începutul anului, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

“În această dimineaţă, s-a publicat de către Institutul Naţional de Statistică cifra referitoare la Produsul Intern Brut, 1.605 miliarde lei, respectiv 321 de miliarde de euro, ceea ce confirmă cifrele pe care Comisia Naţională de Prognoză le-a avut la începutul anului. La începutul anului am pornit cu 1.591 miliarde lei, după care am mai coborât, şi ţinta privitoare la Produsul Intern Brut a ajuns undeva la 1.586 miliarde lei. Dar tot ce s-a implementat ca proiecte de investiţii, mai ales în luna decembrie, când am avut un volum de plăţi record la bugetul de stat de peste 73 de miliarde de lei, ne-a adus în această situaţie în care se confirmă creşterea economică de 2,1% din PIB şi valoarea Produsului Intern Brut 1.605 miliarde lei”, a spus Boloş la Evenimentul Profit.ro – “Investiţii vs Deficit: Provocări şi riscuri în economie sub impactul datoriei şi deficitelor publice în creştere”, inforemază AGERPRES.

El a subliniat că anul trecut trimestrele II şi III au fost trimestre cu o creştere economică mai temperată, iar recuperarea a venit în trimestrul IV.

“Uitaţi-vă la ceea ce s-a întâmplat anul trecut şi din perspectiva creşterii economice, pentru că trimestrele II şi III au fost trimestre cu o creştere economică mai temperată, iar recuperarea a venit în trimestrul IV, confirmată astăzi de cifrele Institutului Naţional de Statistică, de 3%. Sigur, aici sunt multe de comentat şi de avut în vedere în privinţa creşterii economice şi care tipuri şi de activităţi economice şi creşteri sectoriale sunt determinante pentru o creştere economică sănătoasă la nivel naţional”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Context

Conform datelor publicate de INS, Produsul intern brut estimat pentru anul 2023 a fost, ca serie brută, de aproape 1.605,6 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 2,1% faţă de anul 2022. În trimestrul IV, Produsul Intern Brut a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul III 2023. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2022, PIB a înregistrat o creştere cu 3% pe seria brută şi de 1,1% pe seria ajustată sezonier.

Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul IV 2023 a fost de 420,72 miliarde lei preţuri curente, iar ca serie brută de 481,433 miliarde lei preţuri curente.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Dragoș Damian (Terapia Cluj): 4 mai e Ziua Star Wars. May the 4th Be With You

Publicat

in

De

Relaxați-vă astăzi. Uitați pentru o zi de creditul la bancă, de leasingul la mașină, de chiria la apartament, de salariul sau pensia de mizerie, de taxele, impozitele și contribuțiile care vor crește din 2025 și, desigur, uitați de profețiile sumbre despre pandemii, catastrofe ecologice, războaie și obezitate.

Cel mai important lucru, astăzi, 4 mai, uitați pentru o zi de campania electorală.

De 4 mai, urmare a unui joc de cuvinte al limbii engleze, fanii din toată lumea serbează Ziua Star Wars, celebrând fenomenul cult science-fiction care se apropie de semicentenar și care continuă să țină cu sufletul la gura generație după generație.

Star Wars, galactica luptă eroică dintre lumină și întuneric, este mai mult decât o uimitoare realizare cinematică de efecte speciale, mai mult decât o saga cu intrigi și întorsături complicate și mai mult decât un serial plin de aventuri și învățăminte menite să inspire toate generațiile. Star Wars este o afacere formidabilă, filmele având încasări de la lansarea lui „A New Hope” în 1977 și până în 2022 de aproape 11 miliarde de dolari, fiind depășit doar de universul Marvel – care de altfel are mai multe filme.

Nu este vorba însă doar de cele 9 filme, 6 spin-off-uri și sumedenia de seriale artistice sau animate, ci și de o industrie pe verticală si orizontală de aproape 50 miliarde de dolari de la lansare. Pe lângă filme și seriale, veniturile se întregesc dintr-o abundență de produse vândute sub marca Star Wars, jucării, cărți, jocuri video, televiziune, servicii de streaming și, desigur, seturile Lego, care au propulsat vânzările companiei daneze in ultimii cinci ani – apropo, anul acesta o echipa de români a intrat în Cartea Recordurilor Guiness pentru construcția celei mai mari diorame Lego Star Wars, desfășurată pe o suprafața de peste 45 mp.

La moștenirea de aproape 50 de ani a lui Star Wars se adaugă o mulțime de replici memorabile care sunt folosite simbolic aproape zi de zi, cea mai cunoscută fiind iconicul „May the Force be with you!”.

Franchiza Star Wars a fost vândută în 2012 pentru 4 miliarde de dolari, alăturându-se universului movie, magic & more a lui Disney, un imperiu de divertisment cât o treime din PIB-ul României. După achiziție imperiul Disney a devenit numărul unu mondial și a reușit să depășească în clasamente (nu râdeți) imperiul Pokemon.

Pentru puștii de 10 ani care au văzut în 1977 „A New Hope”, dar și pentru toți ceilalți puști între 10 și 57 de ani, fani înfocați ai universului Star Wars, povestea va merge mai departe cu filme și seriale artistice si animate. Iar afacerea din spatele universului Star Wars rămâne unul dintre cele mai mari succese ale industriei americane de divertisment.

Așadar, de 4 mai, relaxați-vă pentru o zi și distrați-vă pe seama calamburului „May the Force Be With You” vs „May the 4th Be With You!”. Eventual, dacă aveți finanțare, începeți asamblarea unui crucișător de atac Venator-Class, o experiență fără egal. Sau, dacă aveți timp, revedeți unul dintre filmele Star Wars, recomand spin-off-ul Rogue One, cu un Darth Vader într-o apariție scurtă, dar în cea mai bună formă a sa și o Jyn Erso care ne reamintește că revoltele se construiesc pe speranță.

___

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

Citeste mai mult

NATIONAL

Miracolul care are loc an de an la Mormântul lui Iisus. Cum se aprinde Sfânta Lumină la Ierusalim

Publicat

in

De

Pogorârea Sfintei Lumini este considerată o mare minune care se petrece în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în sâmbăta dinaintea Paștelui.

Sfântul Mormânt al Mântuitorului se află în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, fiind situat în mijlocul rotondei.

Aici, an de an, la Paștele Ortodox, se întâmplă o mare minune a ortodoxiei, anume focul care se aprinde deasupra Sfântului Mormânt.

Sfântul Mormânt este împărțit în două. În vestibul, numit Paraclisul Îngerului, se poate vedea un fragment din stânca Mântuitorului.

Din vestibul, printr-o portiţă îngustă şi joasă, se intră în camera propriu-zisă a Mormântului, unde se află stânca pe care a stat trupul lui Iisus, de vineri seara până în zorii zilei de duminică, notează doxologia.ro.

Se fac verificări ca să nu existe nicio sursă de foc în interior

În Vinerea Mare, imediat după Prohod, Mormântul este verificat de un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel.

Aceștia se asigură că în interior nu există nicio sursă de foc, apoi îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului.

Ulterior, ușa Sfântului Mormânt se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Pogorârea Sfintei Lumini

Pogorârea Sfintei Lumini are loc, în fiecare an, în Sâmbăta Mare, aceasta fiind oferită pelerinilor aflați în Biserica Sfântului Mormânt de către Patriarhul Ierusalimului.

content-image

Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Patriarhul Ierusalimului dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb.

Acesta intră în Sfântul Mormânt ținând în mâini patru mănunchiuri formate din 33 de lumânări, adică numărul anilor trăiți de Iisus pe pământ.

Patriarhul îngenunchează și rostește rugăciuni

Patriarhul este însoțit un reprezentant al armenilor, care are rolul de a-l supraveghea, însă acesta va rămâne în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt. Aflat în Sfântul Mormânt, Patriarhul îngenunchează și rostește mai multe rugăciuni.

După un timp, credincioșii aflați în Biserică observă o lumină puternică, sub forma unui fulger care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată pe piatra din interiorul Mormântului.

Timp de câteva minute, focul aprins poate fi atins, deoarece acesta nu arde. Patriarhul strânge cu mâinile vata aprinsă și apoi o pune în două cupe de aur.

O cupă este dusă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. La final, acesta iese din Mormântul Domnului și le oferă pelerinilor Sfânta Lumină, strigând de trei ori: “Veniți de luați Lumină!”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend