Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Medvedev acuză Berlinul că a declarat „un război hibrid” Rusiei: „Germania se comportă ca un dușman al Rusiei”

Publicat

in

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat duminică Germania că poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei, justificând astfel oprirea livrărilor de gaze către Berlin prin comportamentul său „neprietenos” în mijlocul războiului din Ucraina, relatează AFP.

Dmitri MedvedevFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Aceste declarații vin pe măsură ce relațiile dintre Germania și Rusia, deja îngreunate de conflictul din Ucraina, au fost tensionate și mai mult după ce Moscova a suspendat livrările de gaze către Berlin prin gazoductul Nord Stream.

„Cancelarul german Olaf Scholz spune că „Rusia nu mai este un furnizor de energie de încredere”. În primul rând, Germania este o țară neprietenoasă, în al doilea rând a impus sancțiuni împotriva întregii economii ruse (…) și livrează Ucrainei arme letale”, a spus Medvedev într-o postare pe Telegram.

“Cu alte cuvinte, ea a declarat război hibrid împotriva Rusiei. Germania se comportă ca un DUMAN AL RUSIEI”, a adăugat el. „Și acest unchi (Scholz) este surprins că nemții au mici probleme cu gazul”, a mai spus Medvedev.

Vineri, gigantul rus Gazprom a anunțat suspendarea totală a livrărilor prin gazoductul Nord Stream, după ce, spune compania, a detectat o scurgere de ulei la o turbină.

Europenii, care susțin Ucraina în fața ofensivei ruse, cred că Moscova folosește acest pretext pentru a-i supune șantajului energetic pe măsură ce iarna se apropie și mai multe țări se tem de penurie.

Chiar dacă este puternic dependentă de hidrocarburile rusești, Germania „va putea face față acestei ierni”, a asigurat duminică Scholz, subliniind că Rusia nu mai este un „furnizor de energie de încredere”.

Autoritățile ruse îi acuză pe liderii europeni că sunt responsabili pentru dificultățile de livrare a gazului, afirmând că sancțiunile impuse Moscovei pentru a o pedepsi pentru ofensiva împotriva Ucrainei au lipsit gazoductul Nord Stream de echipamente care să asigure buna funcționare a acesteia.

Liderii europeni au o gestionare „absurdă” a crizei gazelor, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Acești politicieni își fac cetățenii să moară din cauza accidentelor vasculare cerebrale când își văd facturile de electricitate explodând”, a glumit el.

Postarea fostului președinte Dmitri Medvedev vine după ce sâmbătă a acuzat Occidentul că „joacă șah cu moartea” prin sprijinul său pentru Ucraina, spunând că țările vestice că încearcă să profite de conflict pentru a împinge Rusia către „o nouă rundă de dezintegrare”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene

Publicat

in

De

Candidata Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actuala preşedintă a acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu exclude interzicerea TikTok în Uniunea Europeană dacă va fi realesă pentru un nou mandat după alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie, informează EFE, arată Agerpres.

“Nu este exclus”, a spus Von der Leyen în timpul primei dezbateri dinaintea alegerile europene, întrebată dacă, în cazul în care va obţine un nou mandat, va interzice TikTok în UE din cauza legăturilor sale cu China, aşa cum iau în considerare Statele Unite.

Comisia Europeană a fost “prima instituţie din lume” care a interzis instalarea TikTok pe telefoanele corporative şi se cunoaşte “exact pericolul TikTok”, a subliniat candidata PPE.

A evidenţiat, totodată, că, sub conducerea sa, executivul comunitar “a făcut mult” pentru reglementarea serviciilor astfel încât să se asigure că platformele sunt responsabile pentru conţinutul pe care îl furnizează, precum şi pieţele digitale, pentru a se asigura că marile companii nu acţionează ca gardieni ai intrărilor şi pentru ca să existe un acces echitabil la acestea.

Von der Leyen a făcut aceste declaraţii cu doar o săptămână înainte de a se întâlni la Paris cu preşedintele Xi Jinping în cadrul turneului european pe care şeful statului chinez îl va efectua săptămâna viitoare. Un turneu în care va vizita Franţa, Ungaria şi Serbia şi care va fi prima sa călătorie în Europa în ultimii cinci ani.

Posibilitatea interzicerii reţelei de socializare în Statele Unite a marcat şi vizita secretarului de stat american Anthony Blinken la Beijing, după ce Senatul SUA a aprobat un proiect de lege ce va obliga compania chineză ByteDance, care a creat TikTok, să vândă populara aplicaţie video dacă nu doreşte ca platforma să fie interzisă în SUA.

În UE, TikTok a suspendat miercurea trecută programul de puncte al versiunii Lite pe care l-a lansat în Spania şi Franţa, după ce Comisia Europeană a avertizat că noua aplicaţie a fost lansată fără să fi fost publicat mai întâi raportul de analiză a riscurilor impus de legislaţia europeană în privinţa serviciilor digitale.

Cu toate acestea, platforma a trimis acest raport executivului european, care urmează acum să o analizeze, evitând astfel amenda de până la 1% din cifra de afaceri globală cu care a ameninţat Bruxelles-ul.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cele mai puternice bănci din Europa prosperă în Rusia: profit colosat în 2023 și taxe mai mari pentru statul rus, în plin război în Ucraina

Publicat

in

De

Cele mai mari bănci occidentale care continuă să opereze în Rusia au plătit 800 de milioane de euro (857 milioane de dolari) în taxe la bugetul său în 2023, ceea ce este de patru ori mai mult decât înainte de invazia Ucrainei de către Moscova, relatează Financial Times (FT).

Imediat după invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, băncile Rusiei – din ce în ce mai izolate de economia globală și încărcate de sancțiuni grele occidentale – au înregistrat profituri scăzute cu 90% față de 2021.

În ciuda acestui fapt, industria bancară rusă este din nou înfloritoare. Sberbank, deținută de stat din Rusia, a raportat un profit anual record de 16,3 miliarde de dolari în 2023, o creștere de peste cinci ori față de 2022.

Șapte bănci europene cu cele mai mari active din Rusia — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP — au raportat profituri combinate de peste 3 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) în 2023. Aceasta este de trei ori mai mult decât în 2021.

Taxe mai mari

Creșterea profitabilității a dus la plata taxelor de către băncile europene a aproximativ 800 de milioane de euro, față de 200 de milioane de euro (214 milioane de dolari) în 2021, potrivit analizei FT. Acest lucru a fost în plus față de profiturile creditorilor din SUA, cum ar fi Citigroup și JPMorgan.

Taxele plătite de bănci sunt echivalente cu aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare neenergetice preconizate ale Rusiei pentru 2024, a arătat FT. „(Acesta este) un exemplu al modului în care companiile străine care rămân în țară ajută Kremlinul să mențină stabilitatea financiară în ciuda sancțiunilor occidentale”, a scris instituția de presă.

Creșterea profiturilor băncilor europene se explică parțial prin fondurile pe care nu le pot retrage din Rusia din cauza restricțiilor impuse de Moscova după invazia Ucrainei, potrivit FT.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend