Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Marii jucători în piața petrolului au decis să scadă prețurile: acestea o luaseră razna în ultimele luni

Publicat

in

Miniştrii statelor membre ale OPEC+ au convenit duminică să crească livrările de petrol începând din luna august, pentru a tempera preţurile care au urcat la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani şi jumătate odată cu redresarea economiei globale din pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

Grupul, care include ţările din OPEC şi aliatele acestora, precum Rusia, a convenit în mod crucial noi alocări de producţie a petrolului, începând din mai 2022, după ce Arabia Saudită şi alte state au fost de acord cu o cerere a Emiratelor Arabe Unite (EAU), care ameninţase că blochează planul.

“Suntem mulţumiţi de acord”, a declarat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, într-o conferinţă de presă.

Ministrul saudit al energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a refuzat să răspundă la întrebări cu privire la modul în care s-a ajuns la compromis.

OPEC + a redus anul trecut producţia de petrol cu un record de 10 milioane de barili pe zi (bpd), pe fondul unei scăderi a cererii provocată de pandemie şi a prăbuşirii preţurilor.

Grupul a restabilit treptat o parte din livrări, lăsând o reducere de aproximativ 5,8 milioane de barili de petrol pe zi.

Din august până în decembrie 2021, grupul va creşte oferta de petrol cu încă 2 milioane de barili pe zi, sau cu 0,4 milioane bpd pe lună, a anunţat OPEC într-un comunicat.

Grupul a fost de acord să îşi extindă pactul general până la sfârşitul anului 2022, de la termenul anterior, aprilie 2022, pentru a lăsa mai mult spaţiu de manevră în cazul în care recuperarea globală se opreşte din cauza noilor variante de virus.

În timp ce atât Riadul, cât şi EAU au susţinut o creştere imediată a producţiei, EAU s-au opus ideii saudite de a extinde pactul până în decembrie 2022 fără a obţine o cotă de producţie mai mare.

Pentru a depăşi dezacordul, OPEC + a convenit asupra unor noi cote de producţie pentru mai mulţi membri, respectiv EAU, Arabia Saudită, Rusia, Kuweit şi Irak, începând din mai 2022.

Revizuirea va adăuga 1,63 milioane de barili de petrol pe zi începând cu luna mai a anului viitor, potrivit calculelor Reuters.

Pentru Emiratele Arabe Unite, producţia de referinţă a petrolului, din care se calculează reducerile, va creşte la 3,5 milioane barili pe zi din mai 2022 de la 3,168 milioane în prezent.

Pentru Arabia Saudită şi Rusia, producţia de referinţă a petrolului va urca pentru fiecare la 11,5 milioane de barili pe zi, de la nivelurile actuale de 11 milioane de barili pe zi.

Producţia de referinţă a Irakului şi Kuweitului va creşte cu câte 150.000 barili de petrol pe zi.

Prinţul Abdulaziz a declarat că Nigeria şi Algeria îşi vor putea revizui, de asemenea, producţiile de referinţă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Când va interveni NATO în conflictul din Ucraina: Liniile roșii stabilite de alianță

Publicat

in

De

Alianța Nord-Atlantică a stabilit în mod particular cel puțin două linii roșii, a căror trecere va duce la implicarea țărilor blocului în conflictul din Ucraina. NATO se teme că o “țară terță” ar putea interveni în situație și că Federația Rusă ar putea organiza o “provocare” – scrie publicaţia “La Repubblica”, relatează TASS, potrivit Rador Radio România.

Publicația subliniază că nu este vorba despre “planurile operaționale” ale Alianței de a trimite trupe în Ucraina. Deocamdată, reprezentanții NATO evaluează posibilele planuri de acțiune doar ca ultimă soluție “în cazul atragerii unor terți în război”.

“La Repubblica” numește drept prima linie roșie “interferența directă sau indirectă a unei țări terțe” în ceea ce se întâmplă în Ucraina. În material se spune că NATO, în acest caz, nu exclude posibilitatea participării directe a Republicii Belarus în conflict. Publicația notează că granița dintre Rusia și Ucraina este foarte “întinsă și vulnerabilă”, iar trupele ucrainene nu o pot controla complet.

NATO consideră că Forțele Armate Ruse sunt capabile să facă un progres în nord-vest, ceea ce va avea ca rezultat crearea unui coridor între Kiev și Republica Belarus. Publicația consideră că a doua linie roșie este o presupusă posibilă “provocare militară” împotriva Poloniei sau a țărilor baltice, precum și acțiuni militare împotriva Republicii Moldova.

Publicația indică faptul că în cazul unei “situaţii urgente” și a trecerii liniilor roșii, NATO poate mobiliza circa 100.000 de militari aflați în Ungaria, Polonia, statele baltice, România și Slovacia. Întâi vor fi implicate forțele aeriene, iar trupele terestre vor fi trimise în luptă doar ca “ultimă soluție”. Publicația precizează că circa o mie de militari “occidentali” se află deja incognito în Ucraina, aproape jumătate dintre aceştia fiind polonezi.

Citeste mai mult

NATIONAL

Donald Trump, atac dur împotriva președintelui Biden: „O administrație Gestapo”

Publicat

in

De

Candidatul republican la președinția SUA Donald Trump l-a acuzat pe rivalul său democrat Joe Biden că ar conduce „o administrație Gestapo”, într-un discurs privat susținut în fața donatorilor pentru campania sa, discurs în care i-a atacat și pe procurorii implicați în dosarele sale, transmite Reuters.

Donald TrumpFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Trump, a cărui retorică i-a atras acuzații legate de tendințe fasciste, a făcut o comparația cu poliția nazistă din Germania la o întîlnire cu donatori care a avut loc la reședința sa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.

Comentariile sale au fost făcute după ce s-a plâns că procesele deschise împotriva lui ar fi motivate politic.

„Oamenii ăștia conduc o administrație Gestapo”, a spus Trump potrivit unei înregistrări al cărei conținut a fost relatat de publicațiile New York Times și Washington Post. „Iar ăsta e singurul lucru pe care îl au. Este singura cale prin care vor câștiga, în opinia lor, dar de fapt asta îi omoară. Nu mă deranjează”, ar fi spus Donald Trump.

Stafful de campanie al acestuia nu răspuns până acum cererii de a comenta aceste remarci.

Fostul președinte americani se confruntă cu mai multe procese civile și penale concomitent cu încercarea de a obține un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie. El și-a clamat nevinovăția în toate aceste dosare.

Trump a făcut o serie de declarații provocatoare și rasiste în cursul campaniei, folosind cuvinte dure pentru a-i ataca pe adversari sau pe imigranți. A avertizat asupra riscului de violență în cazul în care nu câștigă alegerile din 2024 și a comparat imigranții cu animalele.

În luna noiembrie, Joe Biden l-a criticat pe Trump pentru că a folosit cuvântul „vermin” (care poate fi tradus din engleză ca „animale/ insecte dăunătoare” sau chiar „scursori”) cu referire la adversarii săi politici, președintele în funcție afirmând că termenul amintește de retorica Germaniei naziste.

De asemenea, Trump a afirmat, anul trecut, că imigranții care intră ilegal pe teritoriul american „otrăvesc sângele țării noastre”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend