Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mănăstirea Golia, Muzeul Sf. Ier. Dosoftei și Bojdeuca lui Creangă pot fi vizitate virtual

Publicat

in

Mănăstirea Golia, Muzeul Sf. Ier. Dosoftei, Bojdeuca lui Creangă, dar şi alte obiective din zona Moldovei pot fi vizitate virtual prin intermediul site-ului muzeediniasi.ro.

În total sunt zece obiective transpuse în tururi 360°.

Pe lângă cele de mai sus, sunt disponibile: Casa Otiliei Cazimir, locuința provizorie a lui George Topârceanu, vila cu turn în care a locuit Mihail Sadoveanu, Muzeul Poni-Cernătescu și mina de la subsol, Muzeul Mihai Eminescu, Muzeul Teatrului, Turnul cu Ceas de la Palatul Culturii, fostul și actualul simbol al Iașului, conform Basilica.ro.

„Orice muzeu poate fi văzută ca o capsulă a timpului. A pătrunde în acest spațiu implică o descoperire a narațiunii propusă de muzeografi. Prin urmare este un act de inițiere într-o lume stranie, îndepărtată și palpitantă în același timp. Folosirea mijloacelor digitale pentru a pătrunde în această lume nu poate înlocui vizita la fața locului, dar o poate revaloriza și substui, în ultima instanță, atunci când vizitarea fizică nu e posibilă”, a declarat Florea Ioncioaia, managerul proiectului.

Tururile au fost realizate în cadrul proiectului M-Zone, realizat de Asociația Societatea de Studii Istorice din România, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române și Palatul Copiilor Iași, printr-o co-finanțare acordată de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Jurnaliștii palestinieni din Gaza au primit Premiul Mondial pentru Libertatea Presei al UNESCO

Publicat

in

De

UNESCO a acordat joi Premiul Mondial pentru Libertatea Presei tuturor jurnaliştilor palestinieni care relatează din Gaza, decimată de mai bine de şase luni de ofensiva israeliană pe acest teritoriu în urma atacului Hamas din Israel, relatează AFP.

Jurnalisti palestinieni la un protest de Ziua Mondiala a Libertatii PreseiFoto: Omar Ashtawy \ apaimages / imago stock&people / Profimedia

„În aceste vremuri întunecate și tulburătoare, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate și recunoaștere jurnaliștilor palestinieni care relatează despre această criză în circumstanțe dramatice”, a comentat Mauricio Weibel, președintele Juriului internațional al profesioniștilor din mass-media.

„Omenirea are o datorie imensă față de ei, pentru curajul și angajamentul față de libertatea de exprimare”, a continuat el într-un comunicat de presă.

Audrey Azoulay, director general al UNESCO, organizația ONU pentru educație, știință și cultură, a subliniat, la rândul ei, „importanța mobilizării colective pentru ca jurnaliștii, pretutindeni în lume, să își poată continua să își desfășoare activitatea esențială de informare și investigare.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), o asociație cu sediul în New York, cel puțin 97 de jurnaliști și angajați din mass-media au fost uciși de la începutul războiului, din 7 octombrie, între Israel și Hamas, dintre care 92 sunt palestinieni. Alți șaisprezece au fost răniți.

Citeste mai mult

NATIONAL

Oamenii de știință au descoperit o posibilă „pepinieră” de rechini ciocan în Galapagos

Publicat

in

De

O echipă de cercetători a descoperit o potențială zonă de reproducere a rechinilor ciocan în largul unei insule din arhipelagul ecuadorian Galapagos, în ceea ce ar fi o observație „foarte rară”, a anunțat joi parcul național într-un comunicat, potrivit Reuters.

Rechinul ciocan (Sphyrna zygaena)Foto: KEN KEIFER / CATERS NEWS / Caters News / Profimedia

Așa-numita „pepinieră” ar fi primul loc de reproducere a rechinilor ciocan neted (Sphyrna zygaena) în Galapagos, dacă se confirmă, a precizat parcul.

Rechinul ciocan neted este una dintre cele nouă specii cunoscute de rechin ciocan. Acesta este considerat „vulnerabil” pe lista de specii amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Oamenii de știință dintr-o expediție Greenpeace au vizitat Rezervația Marină Galapagos în urmă cu câteva săptămâni, observând o tânără femelă de rechin ciocan în largul Insulei Isabela, cea mai mare insulă din Galapagos, și marcând-o.

Cercetătorii vor continua să monitorizeze rechinul pentru a confirma că se afla într-o zonă de reproducere.

Insulele Galapagos, cu fauna lor unică, au fost esențiale pentru teoria evoluției lui Charles Darwin. Aici trăiesc multe specii care nu se găsesc în altă parte, cum ar fi broaștele țestoase gigantice și iguanele marine.

Multe dintre ele sunt, de asemenea, în pericol de dispariție.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend