Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

“Maladia X”, o nouă amenințare globală. OMS încă încearcă să determine agentul patogen

Publicat

in

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că a reunit peste 300 de experţi care vor avea misiunea de a întocmi o nouă listă cu agenţii patogeni care pot provoca noi epidemii şi pandemii şi de a studia ameninţările ce ar putea apărea de la virusuri necunoscute, conform AFP. Cercetătorii îşi vor concentra atenţia mai ales asupra “maladiei X”, declanşată de un agent patogen încă necunoscut.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMSFoto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

Obiectivul OMS este acela de a actualiza o listă a agenţilor patogeni utilizată ca ghid în cercetare şi dezvoltare, precum şi în investiţii, mai ales pentru punerea la punct a unor vaccinuri, teste de depistare şi tratamente. În cadrul acestui proces, care a început vineri, OMS a reunit peste 300 de cercetători care vor trebui să analizeze datele medicale asociate cu peste 25 de familii de virusuri şi bacterii.

Cercetătorii îşi vor concentra atenţia mai ales asupra “maladiei X”, declanşată de un agent patogen încă necunoscut şi care ar putea cauza o gravă pandemie.

“Identificarea agenţilor patogeni şi a familiilor virusurilor prioritare pentru cercetare şi dezvoltarea unor contramăsuri sunt esenţiale pentru o reacţie rapidă şi eficace la epidemii şi la pandemii. Fără investiţii importante în cercetare şi dezvoltare făcute înaintea pandemiei de COVID-19, nu ar fi fost posibil să fie puse la punct vaccinuri sigure şi eficiente într-un timp record”, a declarat directorul pentru urgenţe sanitare din cadrul OMS, Michael Ryan.

Această listă cu agenții patogeni a fost publicată pentru prima dată în 2017. Ea cuprinde în prezent COVID-19, virusul Ebola, febra Lassa, Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), virusurile Zika şi Nipah, precum şi maladia X.

În timpul analizei lor, experţii vor determina, pentru fiecare agent patogen identificat ca fiind prioritar, lacunele ce există în domeniul cunoştinţelor şi priorităţilor care privesc cercetarea medicală. O foaie de parcurs pentru punerea la punct a unor vaccinuri, tratamente şi teste de depistare va putea fi atunci elaborată.

“Lista agenţilor patogeni prioritari a devenit o referinţă pentru comunitatea oamenilor de ştiinţă”, indicând “unde trebuie concentrate eforturile pentru a gestiona următoarea ameninţare”, a explicat Soumya Swaminathan, cercetător-şef în cadrul OMS.

Lista revizuită a agenţilor patogeni urmează să fie făcută publică înainte de aprilie 2023. (Sursa: Agerpres)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

A făcut prăpăd de Paște după ce s-a urcat băut la volan – Carambol cu patru mașini în Maramureș

Publicat

in

De

Patru mașini au fost implicate într-o coliziune în lanț după ce un șofer băut a încercat să facă o depășire riscată pe DN 18, în Moisei, județul Maramureș. Trei oameni au ajuns la spital, potrivit mediafax.

Polițiștii marmureșeni au intervenit, sâmbătă seara, la un accident de circulațieâ produs pe DN 18, în localitatea Moisei.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că un bărbat de 50 de ani, din Moisei, care conducea mașina în localitate, a încercat să facă o depășire, dar a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus din sens opus de un tânăr de 28 ani.

În urma impactului, autoturismul a fost proiectat într-un alt autovehicul care, la rândul său a acroșat un al patrulea autoturism.

Trei persoane la spital

Trei persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Toți șoferii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.70 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul șoferului care ar fi încercat să efectueze depășirea. Acestuia i-au fost recoltate mostre biologice de sange, în vederea stabilirii gradului de alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia amenință statele baltice: „Vom răspunde cu măsuri asimetrice”

Publicat

in

De

„Atitudinea ostilă” a țărilor baltice a dus la ruperea majorității legăturilor lor cu Rusia, a transmis duminică ministerul rus de externe, avertizând totodată că Moscova va răspunde cu „măsuri asimetrice”, transmite Reuters.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de ExterneFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Din cauza poziției deschis ostile a Vilnius, Riga și Tallinn, toate legăturile interstatale, interdepartamentale, regionale și sectoriale cu Rusia au fost rupte”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, pentru agenția de presă de stat RIA, făcând referire la capitalele Lituaniei, Letoniei și Estoniei.

Ea a adăugat că Moscova va continua să folosească măsuri diplomatice de influență asupra țărilor baltice.

Recent, Estonia a acuzat Rusia că a încălcat reglementările internaționale privind spațiul aerian prin interferența cu semnalele GPS, iar țările baltice se numără printre cele care sunt „profund îngrijorate” de activitățile pe care le-au numit spionaj rusesc, a transmis NATO zilele trecute.

„Vom răspunde cu măsuri asimetrice”

Zaharova, fără să precizeze la ce măsuri luate de țările baltice se referă, a declarat pentru RIA că Moscova va răspunde acțiunilor ostile ale Letoniei, Lituaniei și Estoniei, cu măsuri asimetrice.

„Vom răspunde, de asemenea, acțiunilor ostile ale statelor baltice cu măsuri asimetrice, în primul rând în domeniile economic și de tranzit”, a spus ea.

În februarie, poliția rusă i-a inclus pe premierul estonian Kaja Kallas, pe ministrul lituanian al culturii și pe membrii fostului parlament leton pe o listă de persoane date în urmărire pentru distrugerea unor monumente din epoca sovietică.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend