Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mai catolici decât papa: Deși legislația europeană permite, bicicletele pe apă sunt interzise pe Dunăre, în România

Publicat

in

Bicicletele pe apă lansate anul trecut în judeţul Tulcea se folosesc îndeosebi la Marea Neagră, în judeţul Constanţa, sau în week-end-uri pe malul lacului Ciuperca, şi doar la cerere în Deltă, din cauză că accesul lor pe Dunăre este interzis de legislaţia din România.

Directorul societăţii care a achiziţionat bicicletele pe apă din America, Silviu Anastase, a explicat, pentru AGERPRES, că legislaţia europeană asimilează aceste mijloace de transport cu caiacele, în timp ce legea din România le-a pus în rând cu hidrobicicletele, scrie agerpres.ro.

“Căpitănia nu ne-a lăsat să navigăm cu ele pe Dunăre. La nivel european, bicicletele sunt încadrate în zona caiacelor, iar cu caiacul te poţi da pe Dunăre. Nouă ni s-a interzis lucrul acesta. Suntem încadraţi la hidrobiciclete, dar între ce avem noi azi şi ce erau altădată hidrobicicletele nu e nicio legătură. Aceste biciclete au 40 de kilograme, avem viteze, guvernarea bicicletei este mult îmbunătăţită şi tot aşa. În Spania, aceste biciclete navighează alături de bărci. La noi nu se poate aşa ceva”, a menţionat Silviu Anastase.

În acest context, pentru o tură în Deltă cu bicicletele importate din America, acestea sunt tractate pe Dunăre, apoi turiştii sunt transportaţi până la ele, iar la final se fac aceleaşi operaţiuni care presupun timp, costuri şi energie.

“Când m-am dat cu bicla, mi se părea ceva schimbat şi nu ştiam ce. Apoi mi-am dat seama că nu mai am motorul în spate şi aud tot ce este în jurul meu. La un moment dat, era linişte, nu trecea nicio barcă şi era genial. Mi-am dat seama cât de mult contează să şi auzi, nu doar să vezi în Deltă”, a mai spus Anastase.

Prin Grupul local de pescărie durabilă Delta Dunării, Silviu Anastase a atras aproximativ 200.000 de euro şi a cumpărat 30 de biciclete, iar ideea acestei afaceri prietenoase cu mediul a apărut în timp ce oferea şi alte servicii de turism în Deltă.

“Într-o zi, m-am gândit cum ar fi să fac altceva diferit, pe apă, dar nu caiac sau barcă. Am găsit trăsnaia asta. Când mă interesam de ea era relativ nouă, în sensul că a fost inventată în 2015 şi apoi scoasă la vânzare în 2016. Noi avem cel de-al doilea model. Prin 2018, am început noi să ne interesăm de ea. Dar ne-am revenit, când am văzut preţul, pentru că era foarte scumpă. Nu ne-am revenit de tot, şi am atras fonduri europene”, şi-a amintit Anastase.

Bicicletele importate din America pot fi închiriate din Portul Limanu, judeţul Constanţa, iar în week-end-uri pe malul lacului Ciuperca din oraşul Tulcea, aceste mijloace de transport pe apă având succes la turişti, potrivit lui Silviu Anastase.

“Pe lacul Ciuperca am mai fost de vreo trei ori. Lumea vine să închirieze bicicletele, dar mă aşteptam ca mai mulţi oameni să vină să facă mişcare. Cred că dacă vindeam mâncare, mergea mai bine”, a mai menţionat Silviu Anastase.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Când va interveni NATO în conflictul din Ucraina: Liniile roșii stabilite de alianță

Publicat

in

De

Alianța Nord-Atlantică a stabilit în mod particular cel puțin două linii roșii, a căror trecere va duce la implicarea țărilor blocului în conflictul din Ucraina. NATO se teme că o “țară terță” ar putea interveni în situație și că Federația Rusă ar putea organiza o “provocare” – scrie publicaţia “La Repubblica”, relatează TASS, potrivit Rador Radio România.

Publicația subliniază că nu este vorba despre “planurile operaționale” ale Alianței de a trimite trupe în Ucraina. Deocamdată, reprezentanții NATO evaluează posibilele planuri de acțiune doar ca ultimă soluție “în cazul atragerii unor terți în război”.

“La Repubblica” numește drept prima linie roșie “interferența directă sau indirectă a unei țări terțe” în ceea ce se întâmplă în Ucraina. În material se spune că NATO, în acest caz, nu exclude posibilitatea participării directe a Republicii Belarus în conflict. Publicația notează că granița dintre Rusia și Ucraina este foarte “întinsă și vulnerabilă”, iar trupele ucrainene nu o pot controla complet.

NATO consideră că Forțele Armate Ruse sunt capabile să facă un progres în nord-vest, ceea ce va avea ca rezultat crearea unui coridor între Kiev și Republica Belarus. Publicația consideră că a doua linie roșie este o presupusă posibilă “provocare militară” împotriva Poloniei sau a țărilor baltice, precum și acțiuni militare împotriva Republicii Moldova.

Publicația indică faptul că în cazul unei “situaţii urgente” și a trecerii liniilor roșii, NATO poate mobiliza circa 100.000 de militari aflați în Ungaria, Polonia, statele baltice, România și Slovacia. Întâi vor fi implicate forțele aeriene, iar trupele terestre vor fi trimise în luptă doar ca “ultimă soluție”. Publicația precizează că circa o mie de militari “occidentali” se află deja incognito în Ucraina, aproape jumătate dintre aceştia fiind polonezi.

Citeste mai mult

NATIONAL

Donald Trump, atac dur împotriva președintelui Biden: „O administrație Gestapo”

Publicat

in

De

Candidatul republican la președinția SUA Donald Trump l-a acuzat pe rivalul său democrat Joe Biden că ar conduce „o administrație Gestapo”, într-un discurs privat susținut în fața donatorilor pentru campania sa, discurs în care i-a atacat și pe procurorii implicați în dosarele sale, transmite Reuters.

Donald TrumpFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Trump, a cărui retorică i-a atras acuzații legate de tendințe fasciste, a făcut o comparația cu poliția nazistă din Germania la o întîlnire cu donatori care a avut loc la reședința sa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.

Comentariile sale au fost făcute după ce s-a plâns că procesele deschise împotriva lui ar fi motivate politic.

„Oamenii ăștia conduc o administrație Gestapo”, a spus Trump potrivit unei înregistrări al cărei conținut a fost relatat de publicațiile New York Times și Washington Post. „Iar ăsta e singurul lucru pe care îl au. Este singura cale prin care vor câștiga, în opinia lor, dar de fapt asta îi omoară. Nu mă deranjează”, ar fi spus Donald Trump.

Stafful de campanie al acestuia nu răspuns până acum cererii de a comenta aceste remarci.

Fostul președinte americani se confruntă cu mai multe procese civile și penale concomitent cu încercarea de a obține un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie. El și-a clamat nevinovăția în toate aceste dosare.

Trump a făcut o serie de declarații provocatoare și rasiste în cursul campaniei, folosind cuvinte dure pentru a-i ataca pe adversari sau pe imigranți. A avertizat asupra riscului de violență în cazul în care nu câștigă alegerile din 2024 și a comparat imigranții cu animalele.

În luna noiembrie, Joe Biden l-a criticat pe Trump pentru că a folosit cuvântul „vermin” (care poate fi tradus din engleză ca „animale/ insecte dăunătoare” sau chiar „scursori”) cu referire la adversarii săi politici, președintele în funcție afirmând că termenul amintește de retorica Germaniei naziste.

De asemenea, Trump a afirmat, anul trecut, că imigranții care intră ilegal pe teritoriul american „otrăvesc sângele țării noastre”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend