Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Magistratul care a condus urmărirea penală a lui Slobodan Miloşevic spune că Vladimir Putin trebuie judecat chiar anul acesta, în Ucraina

Publicat

in

Sir Geoffrey Nice, magistratul britanic care a condus urmărirea penală a fostului lider sârb Slobodan Milosevic, spune că liderul rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat anul acesta în Ucraina pentru crimele de război comise în această ţară.

Magistratul britanic Geoffrey NiceFoto: Krumphanzl Michal / ČTK / Profimedia

Cazul „nu ar putea fi mai clar” împotriva lui Putin şi nu există „nicio îndoială” că există un lanţ de comandă care duce către omul forte de la Kremlin, a explicat la BBC Geoffrey Nice, scrie News.ro.

„Cel mai important lucru” este ca liderul rus să fie judecat în persoană, şi nu soldaţii de rang inferior. Din punctul său de vedere, procesul ar putea avea loc chiar „mâine dimineaţă” şi ar trebui să fie organizat de ucraineni în limba ucraineană, iar Putin însuşi ar trebui să fie prezent în boxa acuzaţilor.

Sir Geoffrey Nice a mai declarat pentru BBC că Putin se face vinovat pentru atacurile asupra ţintelor civile din timpul războiului. Magistratul britanic este surprins că procurorii şi politicienii nu au „explicat acest lucru mult mai liber şi mai deschis”.

Dă prioritate Curtea Penală Internațională unui acord de pace?

Magistratul vede şi un posibil motiv pentru care liderul rus nu s-a confruntat cu măsuri mai dure până acum, sugerând că ar putea exista un demers prin care Putin să scape de urmărirea penală ca parte a unui acord de pace. El spune că „reticenţa” Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a-l pune sub acuzare pe Putin a ridicat „perspectiva îngrozitoare” că instanţa dă prioritate unui acord de pace.

CPI a respins ideea că ar exista vreo „presiune sau influenţă” asupra procurorului Karim Khan pentru a tergiversa investigaţiile şi a declarat că mandatele de arestare vor fi emise atunci când vor fi adunate suficiente probe.

Pe de altă parte, se ştie că este dificil să legi direct un lider politic de infracţiunile comise de forţele armate pe teren şi, chiar dacă Vladimir Putin ar fi inculpat, trimiterea sa în judecată ar fi o provocare în absenţa prăbuşirii regimului său.

___

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Şeful diplomaţiei britanice la Kiev: anunț mare pentru nevoile militare ale Ucrainei

Publicat

in

De

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a vizitat joi Kievul şi a anunţat intenţia Regatului Unit de a-şi reuni partenerii luna viitoare pentru a strânge fonduri cu scopul de a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei, au anunţat serviciile sale, notează AFP, citat de AGERPRES.

Vizita lui David Cameron a avut loc la o săptămână după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un ajutor suplimentar de 500 de milioane de lire sterline (584 de milioane de euro) pentru a ajunge la trei miliarde de lire pe an (3,5 miliarde de euro), precum şi furnizarea de noi muniţii.

Acestea includ bombe ghidate cu precizie, rachete de apărare aeriană şi echipamente pentru 100 de echipe mobile de apărare aeriană pentru a permite Ucrainei să doboare drone şi rachete ruseşti, potrivit diplomaţiei britanice.

La Kiev, David Cameron s-a întâlnit printre alţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Denis Şmîhal şi omologul său Dmitro Kuleba, potrivit Ministerului britanic de Externe.

content-image

Mai multe contribuţii la Fondul Internaţional pentru Ucraina

El a anunţat în special intenţia Regatului Unit de a reuni partenerii săi internaţionali luna viitoare pentru a strânge mai multe contribuţii la Fondul Internaţional pentru Ucraina (IFU, administrat de Regatul Unit) pentru a răspunde nevoilor Kievului în materie de armament în faţa invaziei ruse.

De la crearea sa în 2022, fondul, care reuneşte Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Danemarca, Suedia şi Lituania, cu contribuţii din Islanda, Australia şi Noua Zeelandă, a strâns până acum 900 de milioane de lire sterline în angajamente.

“Ucraina se apără cu înverşunare împotriva invaziei ilegale a Rusiei, transformând în ani un război despre care Putin credea că va dura câteva zile”, a declarat David Cameron, potrivit unui comunicat.

“Dar acest război este provocarea generaţiei noastre, iar Ucraina nu poate face faţă singură”, a adăugat el, subliniind necesitatea de a face în aşa fel încât ţara să dispună de ceea ce “are nevoie pentru a câştiga”.

“Prin finanţarea noastră militară multianuală, furnizarea de arme şi sprijinul vital pentru protejarea şi repararea infrastructurii energetice a Ucrainei, Regatul Unit este alături de Ucraina” şi va face acest lucru “atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat el.

În plus, şeful diplomaţiei britanice a anunţat începerea negocierilor cu Ucraina pentru un vast parteneriat de o sută de ani privind cooperarea în comerţ, securitate, dar şi subiecte precum ştiinţă, cultură sau educaţie, menţionat de premierul britanic Rishi Sunak în cursul unei vizite surpriză la Kiev în ianuarie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rivalitate militară şi diplomatică: soldații ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane

Publicat

in

De

Militarii ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forţele SUA din ţară, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Un oficial american cu rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că forţele ruseşti nu s-au amestecat cu trupele americane, ci au folosit un hangar separat de la Baza Aeriană 101, care se află lângă aeroportul internaţional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului.

Oficialii militari care conduc ţara din vestul Africii au cerut SUA să îşi retragă cei aproape 1.000 de militari din ţară. Până la lovitura de stat de anul trecut, Nigerul a fost un partener cheie pentru lupta Washingtonului împotriva insurgenţilor care au ucis mii de oameni şi au strămutat alte milioane.

Rivalitate militară şi diplomatică

Mişcarea armatei ruse a pus trupele americane şi ruseşti în imediată apropiere, într-un moment în care rivalitatea militară şi diplomatică a celor două ţări este tot mai acerbă din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, ridică întrebări cu privire la soarta instalaţiilor americane din ţară după retragere.

“(Situaţia) nu este grozavă, dar pe termen scurt este gestionabilă”, a declarat oficialul american.

Ambasadele Nigeriei şi Rusiei la Washington nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

SUA şi aliaţii lor au fost forţaţi să-şi retragă trupele dintr-o serie de ţări africane după lovituri de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanţeze de guvernele occidentale. Pe lângă iminenta plecare din Niger, trupele americane au părăsit şi Ciadul în ultimele zile, în timp ce forţele franceze au fost date afară din Mali şi Burkina Faso.

Rusia se pune bine cu ţările africane

În acelaşi timp, Rusia încearcă să consolideze relaţiile cu ţările africane, prezentând Moscova ca o ţară prietenoasă, fără bagaj colonial pe continent.

Mali, de exemplu, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi africani ai Rusiei, forţa mercenară a grupului Wagner fiind desfăşurată acolo pentru a lupta împotriva insurgenţilor jihadişti.

După lovitura de stat din Niger, armata americană a mutat o parte din forţele sale de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din oraşul Agadez. Nu este clar ce echipamente militare americane au rămas la Baza Aeriană 101.

SUA au construit Baza Aeriană 201 în centrul Nigerului cheltuind peste 100 de milioane de dolari. Din 2018, aceasta a fost folosită pentru a viza luptătorii Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen, grupare afiliată Statului Islamic şi al-Qaida.

Washingtonul este îngrijorat că militanţii islamişti din regiunea Sahel ar putea să se extindă fără prezenţa forţei şi a capacităţilor de informaţii ale SUA.

Demersul Nigerului de a cere retragerea trupelor americane a venit după o întâlnire la Niamey la jumătatea lunii martie, când înalţi oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea inclusiv cu privire la sosirea aşteptată a forţelor ruseşti şi la rapoartele potrivit cărora Iranul caută materii prime în ţară, inclusiv uraniu. Deşi mesajul SUA către oficialii nigerieni nu a fost un ultimatum, s-a precizat clar că forţele americane nu se pot afla în aceeaşi bază cu forţele ruseşti. “Ei nu au primit bine acest lucru”, a spus oficialul american citat de Reuters.

Un general american cu două stele a fost trimis în Niger pentru a încerca să organizeze o retragere profesionistă şi responsabilă. Deşi nu a fost luată nicio decizie cu privire la viitorul trupelor americane din Niger, oficialul a declarat că planul este ca acestea să se întoarcă la bazele de origine din Germania ale Comandamentului american pentru Africa.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend