Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Laura Codruța Kovesi, pusă în încurcătură de mai multe țări din UE! Comisia Europeană intervine: ‘Nu ne putem permite noi întârzieri’

Publicat

in

Comisia Europeană a făcut apel miercuri la statele membre să-şi numească rapid procurorii delegaţi pentru a permite Parchetului european (EPPO), noua armă a UE împotriva fraudei, să-şi înceapă activitatea la 1 martie, relatează AFP.

Parchetul european, care va avea puterea de a cerceta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe autorii unor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, a fost instalat la sfârşitul lui septembrie, în Luxemburg. Procuroarea şefă europeană, Laura Codruţa Kovesi, şi cei 22 de procurori reprezentând statele care participă la această cooperare consolidată au depus jurământul, informează Agerpres.

Intrarea sa în funcţiune depinde însă de numirea de către ţările participante a procurorilor delegaţi, care vor fi însărcinaţi în aceste state să efectueze anchetele, dar şi de adaptarea legislaţiilor naţionale pentru a integra această nouă autoritate judiciară.

“Câteva state membre şi-au numit procurorii delegaţi, care vor începe să activeze la 15 ianuarie pentru a testa diferitele proceduri în cadrul parchetului european”, a declarat comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor europeni.

“Fac apel la toate celelalte state membre să accelereze nominalizările pentru a fi în măsură să-şi demareze activităţile de la 1 martie 2021”, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

“Nu ne putem permite noi întârzieri”, a adăugat comisarul european belgian, subliniind importanţa acestui parchet european pentru protecţia viitorului buget multianual al UE şi a planului de relansare masiv care îi este ataşat.

În prezent numai două ţări şi-au numit procurorii delegaţi – Germania şi Slovacia – iar desemnarea lor este în curs în Ţările de Jos, Estonia şi Luxemburg,, informează surse europene citate de AFP.

Din cele 27 de state UE, cinci nu vor participa la EPPO. Este vorba despre Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Această autoritate este competentă pentru fraude cu fondurile europene, fraudă cu TVA de peste zece milioane de euro şi corupţie, iar această infracţionalitate reprezintă între 30 şi 60 de miliarde de euro pe an, potrivit Laurei Codruţa Kovesi.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Tesla versus Tesla Power: Compania lui Elon Musk a dat în judecată o firmă indiană

Publicat

in

De

Tesla, producătorul auto al lui Elon Musk, a dat în judecată un producător indian de baterii pentru încălcarea mărcii sale comerciale prin utilizarea numelui „Tesla Power” pentru a-şi promova produsele, solicitând despăgubiri şi o măsură permanentă împotriva companiei de la un judecător din New Delhi, transmite Reuters.

Logo TeslaFoto: Sergiomonti, Dreamstime.com

Tesla, într-o audiere la Înalta Curte din Delhi de săptămâna aceasta, a declarat că compania indiană a continuat să-şi facă publicitate produselor cu marca „Tesla Power”, în ciuda unei notificări de încetare şi renunţare trimisă în aprilie 2022, conform detaliilor procedurilor publicate vineri pe site-ul instanţei.

În timpul audierii, compania indiană, Tesla Power India Pvt Ltd, a susţinut că principala sa activitate este producerea de „baterii cu plumb-acid” şi că nu are intenţia de a produce vehicule electrice. Judecătorul a permis firmei indiene trei săptămâni să depună răspunsuri scrise după ce aceasta a predat un set de documente în sprijinul apărării sale, arată dosarul instanţei.

„Tesla” indiană are și ea un sediu în Delaware

Compania Tesla a lui Musk este înregistrată în Delaware şi a acuzat compania indiană că foloseşte denumirile comerciale „Tesla Power” şi „Tesla Power USA”.

Dosarul tribunalului include capturi de ecran ale unui site web care arăta că Tesla Power USA LLC avea, de asemenea, sediul în Delaware şi a fost „recunoscută pentru că este un pionier şi lider în introducerea de baterii la preţuri accesibile”, cu „o prezenţă foarte puternică în India”.

Un reprezentant al Tesla Power a declarat pentru Reuters că a fost prezentă în India cu mult înainte de Tesla lui Musk şi că are toate aprobările guvernamentale.

„Nu am pretins niciodată că suntem legaţi de Tesla lui Elon Musk”, a spus Manoj Pahwa, de la Tesla Power.

Tesla i-a spus judecătorului că a descoperit că compania indiană îi folosea numele de marcă în 2022 şi a încercat fără succes să o împiedice să facă acest lucru, forţând-o să declanşeze procesul.

Cazul vine după ce Musk şi-a anulat vizita planificată în India pe 21 aprilie pentru a se întâlni cu prim-ministrul Narendra Modi.

Câteva zile mai târziu, Musk a făcut o vizită surpriză în China şi a făcut progrese în lansarea pachetului său avansat de asistenţă a şoferului, o mişcare pe care mulţi comentatori indieni au numit-o un afront. Cazul mărcii Tesla India va fi audiat pe 22 mai.

Citeste mai mult

NATIONAL

Breaking: O biserică din Alba a ars până la temelie fix în prima zi de Paști

Publicat

in

De

Biserica din satul Ghioncani, comuna Întregalde, din județul Alba, a ars în totalitate, duminică dimineața, în ziua de Paști. Pompierii din cadrul ISU Alba au fost sesizați, duminică dimineața, prin apel la 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde că biserica a ars în totalitate. La față locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă și spumă din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare ramase aprinse și stabilirea cauzei probabile de producere a incendiului în cooperare cu un echipaj din cadrul IPJ Alba.

UPDATE:

Și Inspectoratul de Poliție Județean Alba a fost sesizat, prin apel la 112, despre incendiul la biserica din lemn din localitatea Ghioncani, comuna Întregalde.

„Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la fața locului a rezultat că biserica a ars în totalitate, fără a fi înregistrate victime omenești”, transmite IPJ Alba.

Polițiștii au deschis un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, urmând a se stabili cauzele și împrejurările producerii incendiului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend