Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lapis lazuli și Afganistanul – Povestea suprbelor pietre albastre care au fascinat oamenii de câteva milenii

Publicat

in

​Lapis lazuli este o piatră albastră scumpă care a fascinat omul încă de acum peste opt milenii: prințesele sumeriene aveau coliere din aceste pietre, iar faraonii au purtat pandantive cu aceste pietre albastre extrem de rare. Cele mai valoroase pietre de lapis lazuli au fost aduse din nordul Afganistanului și erau la fel de scumpe ca aurul, iar pictorii renascentiști au folosit un pigment special obținut prin măcinarea acestor pietre. Lapis lazuli sunt și astăzi extrase în nordul Afganistanului, într-o regiune în care talibanii obțin anual milioane de dolari din aceste mine.

Superba piatră albastră a cerului și zeilor

Lapis lazuli este un mineral rar de culoare albastră, folosit la confecționarea unor obiecte de artă. Proprietățile sale variază în funcție de compoziție.

Lapis lazuli a avut încă de acum câteva mii de ani o simbolistică deosebită datorită rarității și a albastrului intens. A fost asociată cu cerul, cu zeii, cu regalitatea și doar cei cu un statut foarte înalt își permiteau să poarte bijuterii cu această rocă sau să folosească mici obiecte.

Prințesele din orașul sumerian Ur purtau acum mai bine de patru milenii coliere cu aceste pietre albastre superbe și tot în necropolele din Ur au fost descoperite mii de statuete mici reprezentând animale, dar au fost găsite și sigilii. Praful fin obținut prin măcinarea acestei roci era folosit de femeile bogate din Egiptul Antic pe post de fard de pleoape, iar această rocă a fost folosită în cantități mici și la masca funerară a faraonului Tutankhamon.

A căpătat o aură magică datorită culorii albastre superbe și intense, era folosită și la amulete și se credea că alungă spiritele rele și deochiul și că poate vindeca unele boli. În lumea Romei antice nu a fost foarte mult prezentă această rocă, nu doar fiindcă era scumpă, ci și fiindcă albastrul era uneori asociat cu barbarii și îmbrăcămintea lor.

Se credea că piatra are proprietăți vindecătoare: că poate să aline durerea, să reducă inflamațiile și să te facă să respiri mai ușor. Unii susțineau că are energii cu totul speciale și piatra era și ingerată sub diverse forme, deși acest lucru era extrem de periculos pentru sănătate.

Sursa Bjorn Wylezich, Dreamstime.com

Dicționarele de specialitate explică faptul că lapis lazuli este o rocă cristalizată, granulară, semitransparentă până la opacă, de culoare albastră, folosită ca piatră semiprețioasă. Poate avea în componența mineralogică lazurită, pirită, calcită sau cantități mici de diopsid și sodalit.

Termenul vine din lapis = piatră, în limba latină și lazulum, genitivul unui cuvânt latin care a fost preluat din persană (lājevard) via arabă (lāzaward) și însemna ”cer” sau ”văzduh”. Lazulum este etimologic legat de culoarea albastră și se consideră că este rădăcina cuvântului ”albastru” în limbi precum spaniolă și portugheză (azul).

Cea mai scumpă culoare din lume

A pătruns pentru prima oară în Europa după anul 1100 și pigmentul a fost folosit mai ales în pictură, la început în cea religioasă, pentru că albastrul nu avea legătură cu tradițiile păgâne. Sfânta Fecioară a fost pictată îmbrăcată în albastru începând cu secolul 12 și lapis lazuli dădea această nuanță frumoasă denumită ”albastru ultramarin” și avea un mare avantaj: culoarea își păstra în mod excepțional stabilitatea pentru mult timp, spre deosebire de alternative precum pigmenții de azurit care se transformau cu timpul în verde sau negru.

Lapis-ul era rar fiindcă era extrem de scump, prețul fiind similar cu cel al aurului chiar și pentru varianta pudră (destinată pictorilor) unde era amestecat cu ceară și ulei, astfel că se spune că la începuturi nu și l-a permis nici marele Michelangelo (o pictură ar fi rămas neterminată fiindcă nu a putut obține pigmentul). Pigmentul albastru ultramarin – rezultat din acest amestec scump – a fost utilizat și în picturile din Capela Sixtină.

Albastrul ultramarin a rămas cunoscut ca fiind ”cea mai scumpă culoare din istorie”, iar în perioada medievală era obținut din lapis lazuli-ul afgan măcinat în pudră fină la care se adăuga ceară topită, uleiuri și rășină de pin. Totul era apoi pus într-o soluție alcalină.

Foto Jiri Vaclavek, Dreamstime.com

Minele din nordul Afganistanului de unde lapis-ul era extras au fost vizitate și de călătorul Marco Polo în jurul anului 1273. El s-a îmbolnăvit și a stat un an în regiunea Badakshan unde se găsesc și minele de la Sar-e Sang .

Din secolele 13 și 14 mai mulți pictori europeni au început să folosească acest pigment albastru rar, iar din a doua parte a secolului 16 au apărut și obiecte mai mari din lapis lazuli, cum ar fi cupele de băut. Marele duce Cosimo I de Medici, dar și succesorul său Francesco I au cumpărat o mulțime de obiecte din acestă rocă rară de la artizanii din Milano. După 1650 au devenit la modă în rândul celor bogați panouri din lapis pictate cu diverse scene.

Au apărut apoi și alte surse pentru lapis lazuli, în afară de Afganistan (de exemplu Pakistan, Myanmar, India și Rusia), însă cele mai pure variante vin tot din țara chinuită de războaie, corupție și sărăcie.

Un moment extrem de important a fost în 1824 când în Franța s-a oferit un premiu pentru cine va putea obține pe cale sintetică pigmentul ultramarin și premiul a fost disputat de un chimist francez și de un profesor german, câștigul revenindu-i francezului Jean-Baptiste Guimet, chiar dacă nuanța de albastru nu a fost chiar atât de intensă. Pigmentul sintetic a fost folosit în 1827 de celebrul pictor Jean-Auguste-Dominique Ingres la opera L’Apothéose d’Homère.

A rămas însă în continuare căutată roca originală, din Afganistan, iar minele din provincia Badakhshan funcționează și în prezent.

Peisaj din nordul Afganistanului (sursa – Beibaoke1, Dreamstime.com)

În afară de Afganistan, roca este extrasă și din Chile, Rusia, China și Myanmar, dar lapis-ul afgan este cel mai căutat.

Minunea albastră din nordul prăfos al Afganistanului

Cea mai cunoscută sursă pentru lapis lazuli este mina de la Sar-e Sang din nordul Afganistanului (provincia Badakhshan (Badakșan). Cel mai mare oraș apropiat este Faizabad (78.000 de locuitori), iar despre Badakhshan s-a vorbit pe larg la început de mai 2014 când o uriașă alunecare de teren a făcut într-un sat mai mult de 350 de morți.

Este o zonă la mare altitudine (peste 3.000 m) și o zonă de doar câțiva km pătrați din care de milenii a fost adusă roca despre care se bănuiește că este extrasă de cel puțin 7.000 sau 8.000 de ani. Valea unde se găsește zona de extracție este a unui râu numit Kokcha.

Badakhshan este o provincie izolată din nord, la granița cu Tadjikistanul: are drumuri impracticabile, guvernul din Kabul a pierdut de mult timp autoritatea, iar talibanii au obținut în ultimii ani venituri de ordinul milioanelor de dolari din minele de lapis, aur și smarald aflate în nordul țării.

Condițiile de muncă în minele afgane de lapis lazuli sunt sub orice critică, iar un raport al Global Witness din 2014 indica faptul că diversele grupuri armate obțin anual cam 20 de milioane de dolari din aceste mine, dintre care între unu și 6 milioane dolari ajungeau la talibani. Se estima că în 2014 comerțul cu lapis lazuli în Afghanistan totaliza 125 milioane dolari/an.

Minerii lucrează în condiții grele, uneori și în schimburi de 12 ore și cu câștiguri lunare de sub 100 de dolari, normele de protecție a muncii fiind ca și inexistente. În Europa și SUA un kilogram din cel mai bun lapis lazuli afgan se poate vinde și cu peste 20.000 de dolari după șlefuire.

Guvernul de la Kabul a pierdut controlul asupra acestei regiuni și a încercat, în zadar, să-l recapete scoțând în 2015 mineritul și transportul de lapis lazuli în afara legii. Interdicția nu a avut niciun efect, iar pietrele sunt scoase din țară de contrabandiștii care trec fără probleme granița în Pakistan.

Minele au trecut prin mâinile mai multor lideri ai diverselor forțe armate care au controlat regiunea și veniturile au fost împărțite între șefii ai milițiilor, talibani și politicieni corupți din Kabul. O companie care în 2013 primise concesiunea minei principale a pierdut controlul asupra minei sub presiunea unor șefi ai milițiilor locale susținuți de oameni puternici din capitală care aveau tot interesul să obțină controlul asupra unor operațiuni așa de bănoase.

Ca parte a ofensivei talibanilor din ultimele două luni, capitala provinciei Badakhshan, Faizabad, a fost capturată după o săptămână de luptă, pe 10 august.

Un ”blestem” al resurselor

Afganistanul are extrem de multe resurse ale subsolului și diverse rapoarte le evaluau la peste 900 -1.000 de miliarde de dolari. Este un număr care pentru afganul de rând nu are însă nicio semnificație, fiindcă doar o parte infimă dintre aceste resurse pot fi exploatate.

Țara asiatică are în subsol fier, cupru, cobalt și aur, are și pământuri rare extrem de scumpe (de exemplu neodim) și dispune și de litiu, metal necesar pentru construcția bateriilor viitoarelor mașini electrice. Dincolo de asta sunt și resursele de pietre prețioase și semiprețioase.

Oamenii de rând nu beneficiază de această bogăție din mai multe motive: insecuritate mare, lipsa infrastructurii, nivelul ridicat de corupție și instituțiile extrem de slabe. Estimările indică faptul că 90% dintre afgani trăiesc cu mai puțin de doi dolari pe zi.

Companiile occidentale nu vin într-un mediu atât de periculos, iar situația economică a țării nu are mari șanse să se îmbunătățească după ce la putere au ajuns talibanii.

Estimări ale guvernului SUA indicau faptul că rezervele afgane de litiu ar putea rivaliza cu cele din țara numărul unu în domeniu, Bolivia, ceea ce ar putea aduce venituri extrem de importante țării, dacă aceste resurse ar putea fi exploatate în mod serios.

Extracția de litiu și de metale rare este mult mai complicată decât cea de fier, aur sau cupru, fiindcă necesită investiții uriașe în pregătire și utilaje și media arată că pot trece 15 ani din momentul descoperirii unui zăcământ important până la începerea exploatării. Marea problemă este că Afganistanul greu poate avea 5 ani stabili, să nu mai vorbim de 15.

Sunt interesate să investească în sectorul minier companii din China și Pakistan, dar nu va fi vorba de invesiții uriașe.

Nimic nu se va putea schimba rapid în Afganistan pentru a impulsiona industria extractivă, deoarece pentru asta este nevoie de zeci de miliarde de dolari în investiții pentru drumuri și căi ferate, cele de acum fiind într-o stare precară pe tot cuprinsul țării.

Surse: gemsociety.org, New York Times, Guardian, BBC, CNN

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

LIVE TEXT Război în Ucraina: Volodimir Zelenski a cerut să se construiască rapid fortificații în zonele cheie

Publicat

in

Volodimir Zelenski a cerut, într-un mesaj video, să se construiască rapid fortificații în zonele cheie în care este nevoie de consolidări, amenințate de ofensiva rusă. „Asta înseamnă, desigur, o mai mare atenție la sectoarele din Avdiivka, Mariinka şi altele din regiunea Doneţk care vor primi o atenţie maximă. În regiunea Harkov înseamnă sectorul Kupiansk şi linia de apărare Kupiansk-Lîman”, a spus Zelenski.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 2 decembrie: 03.00: Zelenski: Războiul cu Rusia a intrat într-o nouă etapă

Volodimir Zelenski, spune că războiul cu Rusia se află într-o nouă etapă, iar iarna ar urma să complice luptele, după o contraofensivă de vară care nu a dat rezultatele scontate din cauza lipsei persistente de arme şi de forţe terestre, relatează Associated Press, conform News.ro.

„Avem o nouă fază a războiului, iar acesta este un fapt”, a declarat Zelenski într-un interviu în Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde preşedintele a venit într-un tur al zonelor de război, menit să ridice moralul în regiune. „Iarna, în general, este o nouă fază a războiului”, adaugă el.

Continuarea aici

content-image

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Viktor Orban năruie speranțele Kievului: Aderarea Ucrainei la UE nu coincide cu interesele naţionale ale Ungariei

Publicat

in

În acest moment, aderarea Ucrainei la UE şi începerea negocierilor de aderare nu coincid cu interesele naţionale ale Ungariei, notează MTI, potrivit Rador Radio România.

Uniunea Europeană ar trebui mai întâi să încheie un acord de parteneriat strategic cu Ucraina, iar sprijinirea acestei ţări ar trebui rezolvată într-un mod transparent, în afara cadrului bugetului UE, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, vineri, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public Radio Kossuth. Viktor Orbán recomandă ca la următoarea întâlnire a liderilor UE, care va avea loc peste două săptămâni, să nu fie luată nicio decizie cu privire la negocierile de aderare a Ucrainei la UE.

Potrivit premierului Ungariei, este o greşeală faptul că Executivul de la Bruxelles insistă ca liderii UE să includă acest subiect pe ordinea de zi a viitoarei consfătuiri. Acest subiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi, Comisia Europeană trebuie să înţeleagă faptul că întâlnirea a fost prost pregătită, iar vinovat este Executivul de la Bruxelles – a spus prim-ministrul ungar. Comisia a propus să începem negocierile privind aderarea Ucrainei la UE, însă acest lucru nu coincide cu interesele multor state membre şi cu siguranţă nu coincide cu cele ale Ungariei, a subliniat Viktor Orbán. „Iar, noi suntem într-o situaţie suficient de bună pentru a avea curajul să spunem asta, indiferent de cât de multă presiune se pune pe noi” – a declarat şeful guvernului de la Budapesta. Pregătirea nu înseamnă că „se întocmeşte un document pe care toată lumea doar îl citeşte”, ci înseamnă să se negocieze cu toată lumea, să se analizeze şi să se armonizeze interesele fiecăruia – a accentuat Viktor Orbán. Iar, dacă s-a reuşit armonizarea şi există şanse pentru un acord, atunci să se facă o propunere – a subliniat premierul Ungariei.

Viktor Orbán a afirmat că, în privinţa chestiunii aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, se poate prevedea că nu va exista un acord pe acest subiect, iar astfel, unitatea europeană ar avea de suferit. Unitatea UE poate fi protejată prin neincluderea pe ordinea de zi a problemelor asupra cărora nu există un acord – a adăugat Viktor Orbán. Premierul ungar a atras atenţia şi asupra faptului că tratatul de bază al Uniunii Europene nu conţine cuvântul „veto”, ci precizează că există anumite domenii în care deciziile pot fi luate doar dacă toate statele membre sunt de acord. Nu este vorba despre faptul că cineva a luat o decizie şi noi apelăm la veto, ci despre faptul că nu poate exista nicio decizie fără noi, a accentuat premierul maghiar, care a subliniat că „noi suntem Uniunea Europeană”. „Uniunea Europeană nu se află la Bruxelles, acolo se află birocraţii. Uniunea Europeană se află la Budapesta, la Varşovia, la Paris, la Berlin” – a spus Viktor Orbán.

Şeful executivului de la Budapesta a subliniat că nu trebuie să ne lăsăm forţaţi într-o situaţie în care să avem remuşcări pentru faptul că am împiedicat punerea în aplicare a unor decizii luate de alţii, întrucât Ungaria are tot dreptul să ia parte la luarea unei decizii numai dacă aceasta corespunde intereselor naţionale ale maghiarilor.

Premierul ungar a precizat că va pleda pentru ideea ca Uniunea Europeană să încheie mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina. În opinia sa, acest lucru ar putea dura chiar şi 5-10 ani, iar în acest răstimp, Ucraina ar putea fi adusă mai aproape de UE. „Când vom vedea că putem coopera, atunci să punem în discuţie problema aderării”, însă acest lucru va fi posibil numai după nişte ani – a spus Viktor Orbán.

Premierul Ungariei a amintit că UE a făcut deja o astfel de greşeală: a început să negocieze cu Turcia, a promis acestui stat va deveni membru al UE, dar situaţia asta durează de 20-30 de ani, ceea ce este frustrant pentru toată lumea şi reprezintă un eşec. Viktor Orbán a atras atenţia şi asupra faptului că, în cazul Ucrainei, există multe întrebări la care nu se ştie răspunsul, întrucât ţara se află în război, sistemul său juridic şi politic funcţionează diferit de cel al unei ţări care duce o viaţă paşnică, aşadar nu se poate stabili dacă Ucraina respectă cadrul constituţional al statului de drept. În plus, nu se poate spune nici cât teritoriu are exact Ucraina, pe care Comisia Europeană dorşte să primească în UE, întrucât are teritorii care din punct de vedere legal îi aparţin fără îndoială, dar Rusia staţionează militar acolo. Nu ştim nici despre ce populaţie vorbim, pentru că oamenii se refugiază în mod constant din Ucraina şi nu ştim nici dacă dacă includerea agriculturii ucrainene pe piaţa liberă va fi benefică pentru fermierii statelor care sunt deja pe piaţa UE, sau dimpotrivă – a enumerat Viktor Orbán.

Potrivit fermierilor maghiari, sute de mii dintre ei ar da faliment dacă agricultura ucraineană ar face parte din sistemul european, a adăugat premierul Ungariei. Viktor Orbán a afirmat, de asemenea, că nu se ştie nici din ce bani ar fi sprijinită Ucraina în cazul aderării, deoarece dacă resursele financiare trebuie identificate în cele deja existente, atunci statele din Europa Centrală ar pierde o parte din acestea.

Punctul de vedere al Ungariei este că sprijinul ar trebui acordat Ucrainei în mod transparent, în afara bugetului UE, a declarat şeful guvernului de la Budapesta. Ar fi nevoie de un acord interguvernamental separat, în urma căruia să fie creat un fond financiar separat de susţinere a Ucrainei, la care fiecare ţară membră a UE să contribuie aşa cum consideră – a mai accentuat Viktor Orbán.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend