Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Kremlinul nu exclude plasarea de arme nucleare în Belarus în contextul în care cere NATO să renunțe la Europa de Est

Publicat

in

Kremlinul a anunțat luni că analizează mai multe variante de contra-acţiuni ale Rusiei în cazul în care NATO va amplasa arme lângă frontiera rusă după ce a fost întrebat despre posibilitatea amplasării de arme nucleare ruse în Belarus, informează TASS și Agerpres.

„Nu este un secret pentru nimeni că, fără îndoială, amplasarea a tot felul de tipuri de arme (ale NATO) la frontierele noastre, (arme) ce pot reprezenta o ameninţare pentru noi, va necesita adoptarea unor paşi corespunzători pentru a echilibra situaţia. Aici sunt posibile tot felul de variante”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Înainte de aceasta, şeful diplomaţiei belaruse, Vladimir Makei, a declarat că Republica Belarus este gata să amplaseze pe teritoriul său arme nucleare ruse în cazul unei ameninţări din partea NATO.

Anterior, preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a afirmat că Minskul îi va propune Moscovei să ia astfel de măsuri, în cazul în care NATO va amplasa arme nucleare în Polonia. Lukaşenko a declarat că are nevoie de sistemul de rachete balistice mobil Iskander, care are au rază de acţiune de până la 500 km şi pot transporta focoase convenţionale sau nucleare.

Rusia cere NATO să renunțe la Europa de Est

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat NATO să înceapă negocieri la obiect pentru a oferi Rusiei garanţii de securitate sigure şi pe termen lung.

Şeful statului rus a afirmat că Rusia are nevoie anume de garanţii de drept, juridice, acuzând oficialii occidentali nu şi-au onorat obligaţiile asumate verbal.

Acţiunile militare ale Rusiei în apropiere de Ucraina au amplificat tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar Alianţa a avertizat Moscova că invadarea statului vecin va avea consecințe grave.

Rusia respinge acuzaţiile că ar plănui o invazie şi susţine că răspunde la ceea ce ea consideră a fi ameninţări la adresa propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucrainei cu NATO şi a aspiraţiilor Kievului de a adera la Alianţă.

Moscova a transmis vineri că vrea o garanţie obligatorie din punct de vedere juridic din partea NATO că organizaţia va renunţa la orice activitate în Ucraina şi în general în estul Europei.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Josep Borrell face declarația care ‘aruncă în aer’ UE: Ce decizie ar urma să ia mai multe state europene în conflictul israeliano-palestinian

Publicat

in

De

Josep Borrell face declarația care ‘aruncă în aer’ UE:  Ce decizie ar urma să ia mai multe state europene în conflictul israeliano-palestinian

Mai multe state europene ar putea recunoaște statul palestinian luna viitoare. Declarația aparține șefului politicii externe UE, Josep Borrell. Diplomatul nu a menționat numele statelor.

Mai multe state europene ar putea să recunoască statul palestinian până la sfârșitul lunii mai, a spus Josep Borrell, potrivit Sky News.

El a făcut declarația luni, în timpul unei reuniuni speciale a Forumului Economic Mondial de la Riad

El a făcut declarația luni, în timpul unei reuniuni speciale a Forumului Economic Mondial de la Riad. Tot luni, ministrul de externe al Norvegiei a spus că „vrem cu adevărat să recunoaștem statul palestinian”.

Luna trecută, Israelul a avertizat țările europene că orice plan de recunoaștere a unui stat palestinian constituie un „premiu pentru terorism” care ar reduce șansele unei soluții negociate a conflictului din Gaza.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ursula von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene

Publicat

in

De

Candidata Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actuala preşedintă a acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu exclude interzicerea TikTok în Uniunea Europeană dacă va fi realesă pentru un nou mandat după alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie, informează EFE și Agerpres.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

„Nu este exclus”, a spus Von der Leyen în timpul primei dezbateri dinaintea alegerile europene, întrebată dacă, în cazul în care va obţine un nou mandat, va interzice TikTok în UE din cauza legăturilor sale cu China, aşa cum iau în considerare Statele Unite.

Comisia Europeană a fost „prima instituţie din lume” care a interzis instalarea TikTok pe telefoanele corporative şi se cunoaşte „exact pericolul TikTok”, a subliniat candidata PPE.

Ea a evidenţiat totodată că, sub conducerea sa, executivul comunitar „a făcut mult” pentru reglementarea serviciilor astfel încât să se asigure că platformele sunt responsabile pentru conţinutul pe care îl furnizează, precum şi pieţele digitale, pentru a se asigura că marile companii nu acţionează ca gardieni ai intrărilor şi pentru ca să existe un acces echitabil la acestea.

Ursula von der Leyen a făcut aceste declaraţii cu doar o săptămână înainte de a se întâlni la Paris cu preşedintele Xi Jinping în cadrul turneului european pe care şeful statului chinez îl va efectua săptămâna viitoare. Un turneu în care va vizita Franţa, Ungaria şi Serbia şi care va fi prima sa călătorie în Europa în ultimii cinci ani.

Posibilitatea interzicerii reţelei de socializare în Statele Unite a marcat şi vizita secretarului de stat american Anthony Blinken la Beijing, după ce Senatul SUA a aprobat un proiect de lege ce va obliga compania chineză ByteDance, care a creat TikTok, să vândă populara aplicaţie video dacă nu doreşte ca platforma să fie interzisă în SUA.

În UE, TikTok a suspendat miercurea trecută programul de puncte al versiunii Lite pe care l-a lansat în Spania şi Franţa, după ce Comisia Europeană a avertizat că noua aplicaţie a fost lansată fără să fi fost publicat mai întâi raportul de analiză a riscurilor impus de legislaţia europeană în privinţa serviciilor digitale.

Cu toate acestea, platforma a trimis acest raport executivului european, care urmează acum să o analizeze, evitând astfel amenda de până la 1% din cifra de afaceri globală cu care a ameninţat Bruxelles-ul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend