Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Jurnalista care l-a acuzat pe premier de plagiat, după demersul lui Ciucă: ‘Poate să solicite verificarea CNATDCU, cred că aşa ar fi cel mai onest’

Publicat

in

Jurnalista Emilia Şercan a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că, în cazul plagiatului premierului Nicolae Ciucă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) trebuia sesizat, pentru verificare, şi nu Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” , aşa cum a făcut-o şeful Executivului, ea precizând că această instituţie nu se poate autosesiza. dar este singura care poate emite o decizie de menţinere sau retragere a titlului de doctor. Şercan a mai spus că chiar Nicolae Ciucă ar putea să solicite verificarea tezei sale de către CNATDCU, şi ”aşa ar fi cel mai onest”.

„Universitatea Naţională de Apărare poate să vină cu un punct de vedere, să exprime un punct de vedere care nu are nicio valoare juridică, nu are valoare de verdict. Singura instituţie, potrivit legislaţiei din România, care poate emite o decizie de menţinere sau retragere a titlului de doctor, este CNATDCU (..) o decizie care poate fi ulterior contestată în instanţă”, a spus jurnalista, potrivit news.ro.

Întrebată dacă CNATDCU poate fi sesizat sau să se autosesizeze, ea a spus că această instituţie nu se poate autosesiza dar poate fi sesizată de o persoană fizică sau juridică.

”Nu ştiu dacă până la urmă e treaba jurnalistului care a scris despre o teză de doctorat să facă sesizare. (..) Dovezile pe care le-am prezentat sunt extrem de extinse, pot fi luate din articol şi pot fi depuse ca sesizare la CNATDCU. De ce nu chiar Nicolae Ciucă poate să solicite verificarea CNATDCU, cred că aşa ar fi cel mai onest”, a afirmat el.

Emilia Şercan a precizat că nu cunoaşte echipa de etică de la Universitatea de Apărare ”Carol I”, dar ştie că nu are voie să deţină în componenţă persoane cu funcţii de conducere.

”Ceea ce ştiu este că această comisie de etică de la Universitatea Naţională de Apărare dat o serie de verdicte aş spune neaşteptate, a confirmat alte situaţii de plagiat despre care am scris în trecut, este vorba despre teza de doctorat a fostului şef AEP, Constantin Mituleţu Buică şi teza fostului rector al Academiei Forţelor Aeriene din Braşov, Rădulescu, care a demisionat”, a mai spus Şercan, precizând că această comisie, deşi nu poate da un verdict, a certificat că sesizările apărute în spaţiul public confirmă că sunt plagiate.

Emilia Şercan a a transmis că dacă CNATDCU aşteaptă ca Nicolae Ciucă să nu mai fie premier, acest lucru nu face bine nimănui, nici societăţii şi nici mediului academic.

”CNATDCU ar trebui să fie mult mai ferm şi să dea decizii în 45 de zile, aşa cum spune legea. Noi avem teze de doctorat care au sesizări depuse de ani de zile. (…) Domnilor de la CNATDCU, dacă nu aveţi curaj, dacă nu doriţi să vă exprimaţi în anumite situaţii, pentru că consideraţi că ar putea exista urmări, repercusiuni, puteţi să vă retrageţi, nimeni nu e obligat să facă parte din CNATDCU. (..) Până la urmă, este o instituţie care ar trebui să funcţioneze, şi nu să blocheze verdictele de plagiat în tezele de doctorat”, a mai afirmat jurnalista, precizând că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în vechiul CNATDCU, care şi-a încheiat mandatul în 2020 şi acelaşi lucru se întâmplă şi în actualul CNATDCU.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare.

Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” anunţă, marţi, că a cerut Comisiei de etică universitară să verifice ”existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice”, în lucrarea de doctorat al premierului Nicolae Ciucă.

”Urmare la informaţiile apărute în mass-media şi a solicitării domnului Nicolae-Ionel Ciucă, adresată Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, vă informăm că la nivelul instituţiei noastre au fost iniţiate demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate şi de etică universitară, cu privire la existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice, în cadrul tezei de doctorat cu titlul «Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale», susţinută de autorul tezei în anul 2003″, a transmis, marţi, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: ‘Atenție la mici și bere!’

Publicat

in

De

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: ‘Atenție la mici și bere!’

Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiți atenți la starea ambalajelor și aspectul lichidului, avertizează, sâmbătă, Paul Anghel, director în cadrul ANPC.

„Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici și bere. Pentru a vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să țineți cont de următoarele recomandări”, scrie, sâmbătă, pe Facebook, Paul Anghel. El susține că la cumpărarea produselor din carne tocată, trebuie acordată atenție aspectului produsului și modului de etichetare.

„Nu cumpărați produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/ datei limită de consum și a ingredientelor alergene. Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare! Refuzați produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită!”, arată aceasta.

De unde trebuie cumpărate

De asemenea, directorul din cadrul ANPC atrage atenția că aceste produse nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate.

„La cumpărarea berii, verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale”, mai arată Paul Anghel.

În cazul în care petreceți ziua de 1 Mai în zone de agreement, e bine să fiți atenţi la câteva aspecte, spune specialistul:

-Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc.

-De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

-Acordați atenție prețului afișat și verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.

-Solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.”

Acesta arată că în urma controalelor desfășurate de comisarii ANPC în anii trecuți, s-au constatat abateri, printre care:

utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită (cârnați, carne de mici, băuturi răcoritoare), utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muștar, Ketchup), comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle), utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire, nerespectarea condițiilor de păstrare și depozitare a produselor, decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant, folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit, utilizarea unui cântar fără verificare metrologică, prezența la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roșii, ceapă, cartofi, castraveți) sau utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător și a unor ustensile pentru bucatărie degradate (clești pentru grătar, cuțite).

Citeste mai mult

NATIONAL

România, paradisul băncilor! Încă o bancă ar putea să fie cumpărată – anunţul făcut de şefii UniCredit şi Alpha Bank

Publicat

in

De

Încă o bancă ar putea să fie cumpărată, anunță Ziarul Financiar. „România este o piaţă grozavă”. Anunţul făcut de şefii UniCredit şi Alpha Bank.

Procesul de fuziune dintre Alpha Bank şi UniCredit Spa pe piata din România merge bine, iar cele două grupuri analizează posibilitatea ca, după crearea celui de-al treilea mare creditor din sector bancar local, să facă o nouă achizitie împreună, au declarat Andrea Orcel, CEO UniCredit şi Vassilios Psaltis, CEO Alpha Bank, într-un interviu comun acordat Bloomberg.

”Amândoi avem un angajament fată de România, amândurora ne place România şi amândoi vedem multă valoare acolo”, a declarat Andrea Orcel. “Dacă şi când va exista o oportunitate, vom lua în considerare şi achiziţii în parteneriat.”

Pentru şeful UniCredit, un expert în negocieri, asocierea cu Alpha Bank este una dintre cele mai mici tranzactii din cariera de până acum. Dar ea evidenţiază abordarea sa creativă într-un moment în care interesele naţionale şi proiectul nefinalizat al unei uniuni bancare europene stau adesea în calea tranzacţiilor transfrontaliere.

Născută din dorinţa de a creşte dimensiunea UniCredit în România, asocierea cu Alpha Bank s-a transformat într-un parteneriat care, potrivit lui Orcel, ar putea deveni un model pentru modul în care creditorul italian intră pe noi pieţe.

Pentru Alpha Bank, ale cărei planuri de creştere în România au fost îngheţate în timpul crizei financiare din Grecia, tranzacţia a fost o modalitate de a obtine valoare, păstrând în acelaşi timp o investiţie într-un creditor mai mare, care va servi clienţii săi greci din altă ţară, a declarat Vassilios Psaltis.

„România, o piață grozavă”

“România este o piaţă grozavă”, a spus el, adăugând că expansiunea pe această piată va fi urmărită “în comun”.

Prin acordul semnat în octombrie 2023, UniCredit a acceptat să cumpere detinerea de 9% a guvernului grec la Alpha Bank şi pachetul majoritar detinut la sucursala din România, care va fuziona cu UniCredit Bank Romania. Cele două grupuri au stabilit şi un acord privind distributia şi un joint venture în sectorul pensiilor private.

Alpha Bank a primit 300 milioane euro în numerar pentru businessul din România şi a păstrat 9,9% din capitalul noii entităti formate în urma fuziunii.

”Sunt foarte, foarte mulţumit de ceea ce am realizat”, a declarat Orcel, care a numit achiziţia unei participaţii minoritare la grupul elen Alpha un “pilot” pentru noi pieţe unde nu concurează direct cu altă bancă. “Este posibil să existe şi alte pieţe pe care suntem interesaţi să ne dezvoltăm direct în Europa Centrală şi de Est. Dacă pot să o reproduc acest model cu parteneri relevanti pentru UniCredit, o voi face”.

Cei doi manageri consideră acest acord ca o modalitate alternativă de promovare a integrării bancare în Europa. Şeful UniCredit a precizat că nu are niciun plan de a creşte participaţia UniCredit la Alpha, iar omologul său grec a susţinut că “este clar că această structură este foarte coerentă”.

Acordul va genera un profit net suplimentar pentru UniCredit de cel puţin 100 de milioane de euro începând din 2026, cea mai mare parte provenind din businessul din România, a mai spus Andrea Orcel. Impactul fuziunii se va vedea în rezultatele financiare încă de anul viitor, a adăugat el.

Cei doi directori executivi au spus că sunt încrezători că parteneriatul dintre cele două bănci poate merge dincolo de planurile iniţiale şi poate include activităţi de plăţi, finanţare comercială şi pieţe de capital.

“De exemplu, în consultanţă sau pe piaţa de capital, vom merge din ce în ce mai mult împreună cu o listă de obiective comune “, a spus Andrea Orcel.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend