Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FOTO La Helsinki a avut loc prima hirotonie de episcop din ultimele cinci decenii

Publicat

in

Fostul stareț al Mănăstirii Valaam, Arhimandritul Serghie Rayapolvi, a fost hirotonit episcop duminică de către Arhiepiscopul Leon al Finlandei. A fost prima hirotonie de episcop oficiată în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Helsinki din 1969 și până în prezent.

Ipopsifierea și depunerea jurământului au avut loc înainte de Sfânta Liturghie, iar hirotonirea a fost oficiată, în cadrul Sfintei Liturghii, de Arhiepiscopul Leon de Helsinki și toată Finlanda, Mitropolitul Arsenie de Kupio și Karelia și Mitropolitul Ilie de Oulu, conform basilica.ro.

Foto: Ort.fi

Au mai participat Părintele Markku Salminen, Protopop de Helsinki, clerici și credincioși.

Episcopul Serghie s-a născut în 1965, a absolvit Seminarul Ortodox din Kuopio și a slujit ca și capelan militar între 1988 și 1989, în timpul stagiului militar. În 1990, a absolvit Universitatea din Joensuu cu o diplomă în predarea fundamentelor credinței.

Foto: Ort.fi

În același an, a devenit frate în Mănăstirea „Schimbarea la față” Valaam (Heinävesi, Savo de Sud). A primit tunderea în monahism în 1991, iar în 1992 Schima Mică. A devenit ieromonah în 1995. În 1997, a fost ales stareț al Mănăstirii Valaam.

Noul episcop poartă titlul de Episcop de Hamina și va avea reședința la Helsinki.

Foto: Ort.fi

Biserica Ortodoxă Finlandeză este biserică autonomă și face parte din Patriarhia Ecumenică.

Foto: Ort.fi

Odată cu instalarea noului episcop, Biserica Ortodoxă a Finlandei are patru ierarhi.

Arhiepiscopul Leon al Întregii Finlande. Foto: Ort.fi

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

O creatură extrem de rară a fost văzută în România: Mulți au crezut că este o mutație genetică

Publicat

in

De

Natura continuă să fie surprinzătoare și pe teritoriul țării noastre. Recent, în România, a fost observată apariția unei creaturi rare și speciale. Fiind pentru prima dată când mulți au întâlnit o astfel de creatură, unii au fost tentați să creadă că văd greșit sau căeste vorba despre o mutație genetică.

Teoretic, suntem conștienți că ecosistemul este complex și vast. Cu toate acestea, din miile de specii de animale și păsări, oamenii au avut ocazia să vadă doar o mică parte dintre ele. Recent, pe teritoriul țării noastre, a fost observată apariția unei păsări spectaculoase. Este un exemplar atât de rar, încât nimeni nu l-a mai întâlnit până acum. Din acest motiv, mulți au presupus că ar putea fi o mutație genetică, conform Fanatik.

La începutul lunii aprilie a acestui an, rândunica roșcată a putut fi observată în diverse zone ale țării. Norocoșii au avut privilegiul să admire acest exemplar rar și special în locuri precum Giurgiu, Ialomița, București și Alba.

Rândunica roșcată este ușor de identificat, mai ales datorită penajului său distinctiv. Gâtul și abdomenul acestei păsări au o nuanță roșie, cu mici dungi negre. La fel ca și alte specii de rândunică, coada sa este lungă și bifurcată.

În general, exemplarele de rândunică roșcată nu depășesc 19 centimetri în lungime, iar greutatea lor este de aproximativ 29 de grame. Fiind o specie migratoare, această pasăre poate fi observată pe teritoriul României în anumite perioade.

Rândunica roșcată sosește în țara noastră în luna aprilie și pleacă la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, migrează către țările calde și poate fi întâlnită pe un teritoriu vast, inclusiv în Mongolia, în sud-estul Siberiei și chiar în Japonia.

Această specie de rândunică trăiește în mod obișnuit în zone deschise, unde își construiește propriile cuiburi. Preferă văile abrupte, cheile sau coastele. Atunci când nu este în perioada de cuibărit, rândunica roșcată poate fi observată pe terenuri și pajiști.

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Arad: Șofer de Ferrari, reținut după ce a fost prins la volan sub influența drogurilor

Publicat

in

De

Cosmin Mladin, liderul unui presupuse grupări specializate în contrabandă cu țigări, a fost reținut sâmbătă de polițiștii din Arad după ce probele biologice recoltate în urmă cu trei săptămâni au indicat că acesta a condus sub influența drogurilor, relatează publicațiile locale Aradon și SpecialArad.

Mașina lui Cosmin Mladin, ridicată de polițiștiFoto: Captură video

Bărbatul a fost oprit în 9 aprilie în timp ce se afla la volanului mașinii sale Ferrari, care fusese indisponibilizată în urma perchezițiilor din 2021. Întrucât a refuzat testarea cu aparatele din dotare, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, potrivit IPJ Arad. De asemenea, mașina acestuia a fost ridicată pe platformă și indisponibilizată de polițiști.

„La data de 26 aprilie a.c., Biroul Rutier a primit buletinul cu rezultatul analizelor, reieșind că bărbatul a fost sub influența substanțelor psihoactive”, precizează IPJ Arad.

Astfel, poliția a fost întocmit un dosar penal, cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

„La data de 27 aprilie, față de bărbatul de 37 de ani a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive”, transmite IPJ.

Cosmin Mladin a devenit cunoscut în urma perchezițiilor coodonate de DIICOT, pe 13 iulie 2021, care au vizat 157 de locații în municipiul Arad și în alte 8 județe, la un grup infracțional organizat, specializat în contrabandă cu țigarete și spălare de bani. El a reușit să fugă cu două ore înainte de percheziții și a fost dat în urmărire națională.

În cele din urmă, Cosmin Mladin a fost găsit pe data de 23 iulie 2021 într-un imobil din Arad și dus în arest. În luna decembrie a aceluiași an, Mladin a fost plasat în arest la domiciliu, după ce autoritățile i-au înlocuit măsura arestului preventiv.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend