Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Irish Times: Bere, whiskey și 518 milioane de oameni: Irlanda în accepțiunea ghidului olimpic al unei televiziuni coreene

Publicat

in

MBC și-a cerut scuze pentru că a folosit o fotografie cu Cernobîl pentru Ucraina și una cu pizza pentru Italia.

Pentru televiziunile din întreaga lume parada țărilor de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice poate fi un exercițiu de diplomație și de cultură generală, posturile recurgând la tot soiul de informații inedite, biografii de sportivi și cugetări geopolitice pentru a-și completa transmisia.

Însă un post TV sud-coreean și-a cerut scuze pentru imaginile „nepotrivite” pe care a ales să le difuzeze vineri alături de numele câtorva țări, când a transmis ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo 2020. Imaginile au fost criticate de telespectatori, care le-au considerat jignitoare ori de natură a perpetua stereotipuri, relatează ziarul irlandez The Irish Times, citat de Rador.

La intrarea sportivilor italieni pe stadion, televiziunea MBC le-a pus alături fotografia unei pizza. Pentru Norvegia? O felie de somon. Și apoi a mai fost Ucraina, ocazie cu care MBC le-a amintit telespectatorilor unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986, fără a uita să adauge și o fotografie cu centrala blestemată.

„Imaginile și subtitlurile erau menite să le ușureze telespectatorilor înțelegerea rapidă a țărilor care-și făceau intrarea pe parcursul ceremoniei de deschidere”, a afirmat postul sâmbătă într-un comunicat în engleză postat pe Twitter. „Admitem totuși că a existat o lipsă de considerație pentru țările în cauză, iar inspecția nu a fost suficient de aprofundată. Este o greșeală impardonabilă.”

Raphael Rashid, un jurnalist independent din Seul, a fost cel care a atras atenția asupra imaginilor pe Twitter.

„Când au intrat pe stadion sportivii din Haiti, explicația de pe ecran afirma: «situația politică e încețoșată de asasinarea președintelui»”, a scris Rashid. „Când au intrat atleții sirieni, scria: «resurse bogate de subsol; un război civil persistă de 10 ani».”

Pentru România MBC a folosit o imagine cu Contele Dracula. În cazul Insulelor Marshall a precizat că au fost cândva locul unor experimente nucleare ale SUA.

Când i-a venit rândul Malaeziei, MBC a afișat un grafic cu rata vaccinării pentru Covid-19 a țării, alături de PIB-ul ei.

Pentru Irlanda, explicația de sub harta Europei cu o săgeată indicând insula era: „Whiskey și bere, peisaje naturale”. A dat totodată populația Irlandei ca fiind de 518 milioane, „mâncând” virgula zecimală care ar fi redus cifra cu 99%, la un mult mai adecvat total de 5,18 milioane.

MBC a afirmat în comunicat că va investiga modul în care au fost alese și filtrate imaginile și informațiile.

„Mai mult, vom reexamina fundamental sistemul de producție a emisiunilor sportive pentru a evita pe viitor accidente similare”, a declarat MBC.

The Korea Herald a scris că nu e prima dată când MBC calcă în străchini la Jocurile Olimpice. În 2008 postul a fost amendat de Comisia Comunicațiilor din Coreea de Sud pentru folosirea unor subtitluri peiorative pentru unele țări participante la Jocurile de la Beijing. Sudan a fost descris de MBC drept o țară instabilă cu un îndelungat război civil, iar Zimbabwe drept o țară cu o inflație letală.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

‘Americanii au dreptul să demonstreze’: Joe Biden rupe tăcerea și ia poziție față de protestele din universităţi pe tema conflictului din Gaza

Publicat

in

De

Sub o presiune politică din ce în ce mai mare, preşedintele american Joe Biden a rupt, joi, tăcerea cu privire la tulburările din campusurile universitare din cauza războiului din Gaza, spunând că americanii au dreptul să demonstreze, dar nu să dezlănţuie violenţe, relatează Reuters, citat de news.ro.

“Există dreptul de a protesta, dar nu şi dreptul de a provoca haos”, a declarat Biden în declaraţii făcute la Casa Albă.

Pe măsură ce imaginile tulburărilor din campusuri, care au cuprins ţara în ultimele zile, au fost difuzate intens de televiziunile de ştiri, Biden s-a confruntat cu critici privind modul în care a gestionat situaţia. Până acum, el a lăsat în mare parte la latitudinea purtătorilor săi de cuvânt să comenteze.

Biden alege o linie prudentă de denunţare a antisemitismului

Preşedintele democrat, care caută să fie reales în noiembrie, a mers pe o linie prudentă de denunţare a antisemitismului, susţinând în acelaşi timp dreptul tinerilor americani de a protesta şi încercând să limiteze daunele politice pe termen mai lung. Biden a declarat că ambele părţi au dreptate, că disidenţa paşnică este esenţială pentru o democraţie, dar că violenţa nu va fi tolerată.

“Distrugerea proprietăţii nu este un protest paşnic. Este împotriva legii. Vandalismul, încălcarea proprietăţii, spargerea ferestrelor, închiderea campusurilor, forţarea anulării cursurilor şi a absolvirilor – niciuna dintre acestea nu este un protest paşnic”, a declarat el.

Preşedintele a subliniat că Statele Unite nu sunt o ţară autoritară care îşi reduce la tăcere criticii, dar a subliniat că “ordinea trebuie să prevaleze”.

“Dibergenţele sunt esenţiale pentru democraţie, dar disensiunile nu trebuie să ducă niciodată la dezordine sau la negarea drepturilor altora, astfel încât studenţii să nu poată termina semestrul şi educaţia universitară”, a spus el.

Întrebat dacă guvernatorii statelor ar trebui să cheme trupele Gărzii Naţionale pentru a restabili ordinea în caz că va fi necesar, Biden a răspuns “nu”. Pe de altă parte, ca răspuns la întrebarea unui alt reporter, Biden a spus că protestele din campusuri nu îl fac să îşi schimbe politica faţă de Orientul Mijlociu.

Studenţii protestatari cer o încetare imediată a focului în Gaza şi cer ca şcolile în care învaţă să se delimiteze de companiile care sprijină guvernul Israelului.

Citeste mai mult

NATIONAL

Obiectul care bulversează lumea științifică: pe teritoriul Europei au fost descoperite în jur de 130 de piese similare

Publicat

in

De

În cadrul lucrărilor lor de excavație, arheologii de la Norton Disney History and Archaeology Group sunt obișnuiți să dezvăluie comorile ascunse ale istoriei romane, de la simple fragmente de cuie până la mozaicuri impresionante. Cu toate acestea, o descoperire recentă în Lincolnshire a intrigat echipa de cercetători. Este vorba despre un obiect roman rar, cu 12 fețe, cunoscut sub numele de dodecaedru, care datează din perioada Imperiului Roman.

Aproximativ 130 de dodecaedre romane au fost descoperite în Europa de-a lungul secolelor. Acestea sunt considerate „unul dintre marile mistere ale arheologiei”. În ciuda unui număr de teorii despre aceste obiecte, nimeni nu știe cum le foloseau romanii antici.

content-image

Dodecaedru descoperit în Lincolnshire

În luna iunie a anului trecut, un grup de arheologi amatori de la Norton Disney History and Archaeology Group s-a adunat în jurul unei gropi romane antice din Lincolnshire pentru a examina obiectele depozitate acolo.

Pe măsură ce au excavat groapa, au dat peste lucruri precum țigle, dinți de animale și bucăți de ceramică. Apoi, unul dintre arheologi a scos din moloz o sferă cu 12 laturi.

Dodecaedrul, alcătuit din pentagoni întrepătrunși, străpunși de 12 găuri circulare mari, a fost probabil îngropat în urmă cu aproximativ 1.700 de ani, scrie gadgetreport.ro

Cercetătorii cred că ar putea data din primul secol d.Hr. Este făcut în principal din cupru, cu puțin staniu și plumb, măsoară aproximativ cinci centimetri lungime și este într-o stare remarcabil de bună.

„Dodecaedrul Norton Disney este singurul exemplar găsit în Midlands și este un exemplu deosebit de bun”, a scris Societatea Arheologică. „Este bine turnat, complet, nedeteriorat și în stare excelentă. Este un exemplu de măiestrie foarte fină, finisat la un standard ridicat.”

Așadar, la ce erau folosite dodecaedrele romane? Nimeni nu știe cu siguranță – dar există o mulțime de teorii cu privire la scopul acestor obiecte ciudate.

Ce sunt aceste dodecaedre romane

content-image

Aproximativ 130 de dodecaedre romane au fost descoperite în Europa, dintre care 33 în Anglia. Dar ele încă îi nedumerește pe experți.

„Nu se cunosc descrieri ale dodecaedrelor în literatura romană”, a explicat Norton Disney History and Archaeology Group, „și, prin urmare, scopul lor rămâne extrem de neclar”.

Două dodecaedre romane din bronz, găsite în Germania

Dodecaedrele au fost descoperite doar la nord de Alpi, în foste teritorii romane precum Marea Britanie, Franța și Germania. Din acest motiv, experții se îndoiesc că au avut un scop pur militar. În caz contrar, ar fi apărut mai frecvent și mai larg.

Unii cred că dodecaedrele ar fi putut fi folosite ca instrumente de măsură. Cu toate acestea, au fost găsite în mai multe dimensiuni diferite – unele dodecaedre au doar 5 cm lungime, în timp ce altele au peste 5 cm lungime – ceea ce le-ar face să fie un instrument de măsurare slab.

Deși este posibil ca ele să fi fost folosite ca unelte, poate pentru a semăna cereale, a împleti obiecte sau a ține lumânări, majoritatea dodecaedrelor nu prezintă prea multă uzură.

„A fost nevoie de o cantitate uriașă de timp, energie și îndemânare pentru a crea dodecaedrul nostru, așa că nu a fost folosit în scopuri banale, mai ales atunci când sunt disponibile materiale alternative care ar atinge același scop”, a declarat societatea de arheologie pe site-ul lor. În schimb, ei suspectează că a fost folosit în „scopuri rituale și religioase”.

„Societatea romană era plină de superstiții, ceva experimentat zilnic. O legătură potențială cu practica religioasă locală este teoria noastră actuală de lucru”.

Dodecaedrul din Lincolnshire va fi expus la Muzeul Lincoln din 4 mai până la începutul lunii septembrie. Între timp, misterul din jurul dodecaedrelor romane continuă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend