Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Interiorul Pământului se răcește mult mai rapid decât se credea anterior (Science Report)

Publicat

in

Cercetătorii de la ETH Zürich au demonstrat în laborator cât de termoconductibil este un mineral găsit la granița dintre nucleul și mantaua Pământului, descoperirea făcându-i să suspecteze că planeta noastră își pierde căldura mai rapid decât se credea anterior, relatează SciTech Daily.

Evoluția planetei noastre este o poveste a răcirii: în urmă cu 4,5 miliarde de ani Pământul tânăr era caracterizat de temperaturi extreme și un ocean adânc de magmă care îi acoperea întreaga suprafață.

De-a lungul milioanelor de ani suprafața Pământului s-a răcit, formând scoarța terestră. Însă energia geotermală enormă care emană din interiorul planetei a pus în mișcare mai multe procese dinamice printre care și tectonica plăcilor și vulcanismul.

Însă oamenii de știință nu au reușit să răspundă până acum la întrebările privind rapiditatea cu care Pământul s-a răcit și durata de timp necesară pentru ca el să își piardă suficientă căldură pentru ca aceste procese dinamice să se oprească.

Procesele din interiorul planetei noastre

Un posibil răspuns ar putea fi dat de termoconductibilitatea mineralelor care se află la granița dintre nucleul și mantaua planetei. Acest strat intermediar este relevant deoarece aici se formează rocile vâscoase din mantauă care sunt în contact direct cu fierul și nichelul topit din nucleul exterior al Pământului.

Acest strat de graniță este format în principal din mineralul bridgmanit. Cercetătorii au probleme când vine vorba de măsurarea cantității de căldură pe care bridgmanitul o transferă din nucleul Pământului la mantauă deoarece confirmarea pe cale experimentală este foarte dificilă.

Însă acum, profesorul Motohiko Murakami de la ETH Zürich și colegii săi de la Instituția Carnegie pentru Știință din Statele Unite au dezvoltat un sistem de măsurare sofisticat care le permite să măsoare termoconductibilitatea bridgmanitului în laborator, în aceleași condiții de presiune și temperatură care se găsesc în interiorul Pământului.

Pentru a face aceste măsurători ei au folosit recent un sistem de măsurare prin absorbție optică într-un diamant încălzit cu un laser.

„Acest sistem de măsurare ne arată că termoconductibilitatea bridgmanitului este de aproximativ 1,5 ori mai mare decât se presupunea”, afirmă Murakami.

Acest lucru sugerează că și fluxurile de căldură dinspre nucleu înspre mantauă sunt de asemenea mai puternice decât se credea anterior, ceea ce înseamnă că Pământul se răcește mai rapid, proces care la rândul său ar putea cauza încetinirea mai rapidă a mișcării plăcilor tectonice.

Răcire accelerată a interiorului Pământului

Deși o valoare de doar 1,5 ori mai mare nu ar putea părea foarte semnificativă, Murakami și colegii săi au arătat de asemenea că o răcire mai rapidă în mantaua Pământului duce la transformarea bridgmanitului într-un alt mineral și cu o termoconductibilitate și mai ridicată, ceea ce la rândul său accelerează fenomenul de răcire.

„Constatările noastre ne-ar putea oferi o nouă perspectivă cu privire la evoluția dinamicii Pământului. Ele sugerează că, la fel ca celelalte planete stâncoase precum Mercur și Marte, [Pământul] se răcește și devine inactiv mult mai rapid decât era așteptat”, explică Murakami.

Însă cercetătorii nu pot spune cât de mult va dura acest proces.

„Deocamdată încă nu știm suficiente lucruri despre aceste tipuri de evenimente pentru a estima cu precizie un calendar pentru ele”, mai spune Murakami.

Pentru a face acest lucru cercetătorii trebuie să înțeleagă mai întâi și modul în care dezintegrarea elementelor radioactive din interiorul Pământului – una din principalele surse de căldură ale planetei – afectează procesele dinamice din mantauă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Dennis Man și Valentin Mihăilă, în topul celor mai buni jucători de la Parma din acest sezon

Publicat

in

De

Parma Calcio a promovat miercuri seară în Serie A, iar Gazzetta dello Sport a alcătuit un top al celor mai buni jucători ai echipei în acest sezon.

Dennis ManFoto: Luca Amedeo Bizzarri/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dennis Man, cel mai bun jucător al Parmei în acest sezon – Românul, la egalitate cu Adrian Benabe

Parma a revenit în elita fotbalului italian, după ce a promovat matematic în urma remizei cu Bari (1-1).

Gazzetta dello Sport a făcut o analiză a jucătorilor rulați de antrenorul Fabio Pecchia în acest sezon, iar Dennis Man ocupă primul loc în acest clasament, la 3galitaye cu Adrian Bernabe (nota 8,5).

Românul care a fost pe bancă în ultimul meci jucat de Parma este golgheterul cruciaților în acest sezon, cu 11 goluri și 5 pase de gol. Spaniolul Bernabe a marcat de 8 ori și a oferit 3 pase decisive.

„Creşterea lui a coincis cu cea a echipei şi poate că nu este o coincidenţă. Cel mai bun marcator al echipei, precis cu pasele decisive, mereu gata să alerge pe flancul drept şi să-și depășească adversarul.

Când are chef, să fie oprit devine o problemă pentru oricine.” – au scris italienii despre Dennis Man.

De cealaltă parte, Valentin Mihăilă a fost notat cu 7,5, ca și Simon Sohm, adică se află pe poziția a treia, având 5 goluri și 2 pase de gol pentru Parma.

„În sfârşit un campionat fără accidentări grave şi pentru asta trebuie sa dăm credit antrenorilor şi întregului personal medical, care l-a condus cu înţelepciune pe român.

Letal în viteză, înzestrat cu o lovitură foarte puternică, se pricepe foarte bine la spaţii de atac”. Fosta extremă a Universității Craiova a bifat în acest sezon 33 de meciuri, a dat 5 goluri și 3 pase decisive.” – scrie în secțiunea dedicată lui Mihăilă.

Citeste mai mult

NATIONAL

Medicul care și-a ucis fosta amantă, condamnat pe viață în Ungaria, va fi transferat în România pentru ispășirea pedepsei

Publicat

in

De

Medicul Dan Stamatiu, în vârstă de 62 de ani, originar din Oradea, condamnat la închisoare pe viață în Ungaria, va fi transferat într-un penitenciar din România, unde își va executa pedeapsa primită de la un tribunal din Ungaria, după ce și-a omorât fosta amanta și l-a rănit pe soțul acesteia, relatează Bihoreanul și BihorOnline.

închisoareFoto: Photo 8707390 © Willeecole | Dreamstime.com

Decizia a fost luată marți de Curtea de Apel Oradea, care a admis o cerere în acest sens formulată de autoritățile judiciare din Ungaria.

„Dispune recunoaşterea şi punerea în executare a sentinţei penale din 28 martie 2022 pronunţată de Tribunalul din Nyíregyháza (…), definitivă prin hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Debrecen (…) prin care persoanei condamnate Stamatiu Dan i s-a aplicat pedeapsa detenţiunii pe viaţă pentru comiterea infracţiunii de omor calificat (…) şi tentativă la infracţiunea de omor calificat”, se arată în decizia Curții.

Stamatiu a fost condamnat definitiv după șapte ani de procese la închisoare pe viață, după ce în vara anului 6 a împușcat-o mortal pe fosta lui amantă și l-a rănit grav pe soțul acesteia.

Doctorul Stamatiu a fost anchetat după ce în vara lui 2016 a împușcat-o mortal pe fosta lui amantă și l-a rănit grav pe soțul acesteia. După șapte ani a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel din Debrețin, la închisoare pe viață.

„Instanţa a constatat că infracțiunile au fost comise din motive ticăloase. Inculpatul nu a putut procesa nici măcar la 2 ani de la despărțirea de victimă faptul că a fost părăsit, iar acțiunile sale au fost determinate de dorința de răzbunare. Intenția lui a fost să suprime viața victimelor. Ca circumstanţă agravantă se reţine faptul că doi copii au rămas orfani de mamă și că tatăl lor este limitat în îngrijirea lor de leziunile suferite. Pedeapsa pe viață aplicată inculpatului este proporțională cu infracțiunea, suficientă pentru atingerea scopurilor pedepsei și proporțională cu gravitatea faptei și cu pericolul pe care inculpatul îl prezintă pentru societate”, se menţionează pe portalul Curţii de Apel Debreţin.

Medicul nu poate fi eliberat condiţionat decât după ce a ispăşit o perioadă de 30 ani din pedeapsă, iar ulterior are interdicţie încă 10 ani de a intra pe teritoriul Ungariei.

I-a împușcat de față cu cele două fete gemene

În 2016, medicul Dan Stamatiu era şef al Secţiei de Pneumologie al unui spital din Ungaria. Bărbatul și-a cumpărat un pisto de pe piața neagră și a mers la casa unde locuia fosta sa amantă, Valéria, 40 de 40 de ani, agent de vânzări la o firmă de farmaceutice, pe care o hărţuia de 2 ani, şi soţul ei, László, 49 de ani, antreprenor în construcţii.

I-a împușcat pe amândoi de față cu cei doi gemeni de 7 ani ai cuplului. Femeia a murit, iar soțul ei a fost rănit grav.

Femeia chiar a vrut să divorțeze în 2013, dar s-a răzgândit și a hotărât să rămână cu soțul ei, iar pentru a o convinge, Stamatiu a continuat să o caute fie personal, fie la telefon sau prin mesaje, însă fără succes.

Pentru a o convinge să reia relația cu el, medicul Stamatiu a continuat să o caute pe femeie fie personal, fie la telefon și prin mesaje trimise pe e-mail, dar fără succes.

Medicul, condamnat în România pentru contrabandă cu arme

În ziua comiterii faptelor, Stamatiu a trecut graniţa, fiind prins după 24 de ore în Cluj, unde a şi fost condamnat în final la 3 ani şi 4 luni de detenţie, pentru contrabandă calificată cu arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Medicul i-a spus unui judecător de la Curtea de Apel Cluj că a venit în Romînia pentru a-și lua viața, potrivit EVZ.

„Intenția mea a fost să ajung acasă și să mă sinucid, dar polițiștii au fost mai rapizi. Mai aveam de rezolvat două chestiuni și mi-am scris și scrisoare de adio.”

Medicul a susținut în fața magistratului clujean că i-a cruțat pe cei doi copii ai fostei sale amante pentru că i-ar fi fost milă de ei.

În septembrie 2019 a fost eliberat şi predat autorităţilor din Ungaria. (sursă foto Dreamstime)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend