Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

INS: Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în primele două luni cu 1%, ca serie brută, faţă de aceeaşi perio

Publicat

in

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, În primele două luni din acest an, faţă de perioada similară din 2023, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1%, fiecare, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”În perioada 1.I-29.II.2024 comparativ cu perioada 1.I-28.II.2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 1%, datorită creşterilor înregistrate la cifra de afaceri din: activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+12,9%) şi activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+6,5%)”, arată datele INS.

Scăderi au înregistrat: activităţile de transporturi (-6,5%), activitǎţile de comunicaţii (-2,8%) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-1,1%).

În perioada 1.I-29.II.2024 comparativ cu perioada 1.I-28.II.2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 1%.

Februarie 2024 comparativ cu ianuarie 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în luna februarie 2024, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 3,7%, datorită creşterii cifrei de afaceri din activităţile de transporturi (+12,9%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+5,5%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+2,5%), activităţile de comunicaţii (+0,9%) şi din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+0,3%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2024, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 1,6%.

Februarie 2024 comparativ cu februarie 2023

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, a crescut, pe ansamblu, cu 0,9%, datorită creşterii cifrei de afaceri din activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+11,6%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+8,7%) şi din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+0,3%).

Scăderi au înregistrat activităţile de transporturi (-5,9%) şi activităţile de comunicaţii (-3,3%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, a scăzut, pe ansamblu, cu 0,1%.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ucraina mută strategic în timpul ofensivei ruse: Comandantul forţelor de la Harkov, înlocuit cu artizanul eliberării regiunii Herson

Publicat

in

Kievul l-a schimbat pe comandantul forţelor de la Harkov, unde armata rusă avansează, şi l-a instalat pe generalul de brigadă Mihailo Drapatii, artizanul eliberării regiunii Herson la nouă luni de la lansarea invaziei ruse, scrie agenţia de presă RBC-Ukraine, scrie news.ro.

RBC-Ukraine a dezvăluit luni această schimbare, care a avut loc sâmbătă, citând comandamentul militar.

Comandamentul nu spune care este motivul acestei înlocuiri.

Mihailo Drapatii a acţionat în vederea eliberării regiunii Herson (sud) în noiembrie 2022, după care a fost numit adjunct al şefului Statului Major ucrainean.

Aproximativ 30 de sate din nord-estul Ucrainei erau atacate luni de armata rusă, care îşi continuă noua ofensivă în Harkov, unde a cucerit zeci de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei în câteva zile.

”Peste 30 de localităţi din regiunea harkov au fost atinse de tiruri de artilerie şi mortier inamice”, anunţa luni guvernatorul regiunii, Oleg Sînegubov.

În total, 5.762 de locuitori au fost evacuaţi din aceste zone de la începutul ofensivei, iar luni urmau să fie evacuate ale aproximativ 1.600 de persoane, în contextul unei ”situaţii destul de complicate”, potrivit guvernatorului.

Rusia înregistrează „succese tactice”

Forţe ruse au trecut frontiera vineri, într-o ofensivă către Lîpţi şi Vovceansk – două localităţi situate la aproximativ 20 şi, respectiv, 50 de kilometri nord-est de Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean.

”În prezent, inamicul înregistrează succese tactice”, a recunoscut luni Statul Major ucrainean.

Moscova a mobilizat ”până la cinci batalioane”, potrivit Kievului.

Harkovul, un oraş mare, nu este însă ameninţat în acest stadiu, ”în pofida tuturor evenimentelor care se desfăşoară în regiune”, iar oraşul ”este calm, nu vedem oameni plecând”, anunţa duminică primarul Igor Terehov.

Această înaintare rusă intervine în timp ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat duminică o remaniere-surpriză şi l-a înlocuit pe emblematicul său ministru al Apărării Serghei Şoigu după peste doi ani de război fără un rezultat clar.

Noul ministru rus al Apărării Andrei Belousov este un economist şi – la fel ca Serghei Şogu când a fost numit în 2012 – nu are niciun bagaj militar.

În Rusia şi în zone din Ucraina ocupată de ruşi, forţele ucrainene şi-au multiplicat atacurile, mai ales împotriva infrastructurilor energetice.

Cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte şapte rănite luni, în atacuri imputate Ucrainei în regiunile ucraineană ocupată Lugansk (est) şi rusă Kursk, au anunţat autorităţile ruse.

Citeste mai mult

NATIONAL

BNR: Deficitul de cont curent a scăzut cu 0,48%, la 3,9 miliarde de euro, în primele trei luni din 2024

Publicat

in

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie – martie 2024, un deficit de 3,945 miliarde de euro, cu 0,48% mai mic comparativ cu cel de 3,964 miliarde de euro în perioada ianuarie – martie 2022, informează marţi Banca Naţională a României (BNR).

În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 8 milioane euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 434 milioane euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 382 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 843 milioane euro.

În perioada ianuarie – martie 2024, datoria externă totală a crescut cu 7,643 miliarde de euro, până la 177,726 miliarde de euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 129,063 miliarde de euro la 31 martie 2024 (72,6% din totalul datoriei externe), în creştere cu 6% faţă de 31 decembrie 2023. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2024 nivelul de 48,663 miliarde de euro (27,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,7% faţă de 31 decembrie 2023.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,5% în luna martie 2024, comparativ cu 16,7% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 martie 2024 a fost de 6,1 luni, în comparaţie cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 martie 2024 a fost de 102,6%, comparativ cu 96,3% la 31 decembrie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend