Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea oferă spre vizitare o expoziţie cu 110 lucrări realizate de 23 de artişti din toată ţara

Publicat

in

Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea oferă spre vizitare, în perioada 13 octombrie – 10 noiembrie, o expoziţie cu 110 lucrări realizate de 23 de artişti din toată ţara, puse pe simeze la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC).

“Şi de această dată, suntem părtaşii unui regal de fantezie debordantă, de umor, de o pictură făcută cu mijloace, aş spune, naive, dar, de fapt, e un limbaj de-o sinceritate şi de o candoare şi de-o bucurie interioară explozive. Avem pe simeze lucrări cu tehnici diferite, viziuni diferite, o simfonie de imagini, în care fiecare se poate regăsi, îşi poate reaminti copilăria, inocenţa şi foamea de fantastic şi de farmec pe care lumea contemporană, de multe ori, le ascunde, sub o pâclă de domestic şi de banal. Îl felicit pe bunul meu prieten Mircea Stroe, care a avut tenacitatea de a crea un festival special şi de a face din Oradea capitala artei naive româneşti,” a declarat criticul de artă conf. univ. Ramona Novicov.

Festivalul, organizat în al nouălea an, de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, cu sediul la Oradea, preşedinte Mircea Stroe, este dedicat exclusiv artei naive contemporane româneşti şi cuprinde, pe lângă expoziţia de bază, şi alte evenimente precum workshopuri, conferinţe sau lansări de carte, potrivit Agerpres.

Pe simeze pot fi admirate lucrări de pictură pe pânză (acrilic şi ulei), grafică (acuarelă, cerneală, linogravură), pictură pe carton şi pe sticlă, precum şi tapiserie.

Creatorii acestor lucrări sunt, potrivit catalogului expozanţilor, artiştii: Lucia Conţan (debutantă în festival), Camelia Constantin, Mircea Cojocaru, Cristina Baraga, Costel Bogatu, Paula Iacob, Lucica Ciobanu, Maria Ghercă, Nicolae Pătru, Salomeea Andronic, Radu Fetke, Rozica Măldărăşeanu Miclescu, Genoveva Popa, Dan Bîrsan, Ion Alupoaie, Constantin Simion, Maria Caciora Taşnicu, Elisabeta Arhip, Cristinel Hîrtie, Viorel Cristea (1947 – 1992) din colecţia dr. Sorin Râmneanţu, Ion Niţă Nicodin (1909 – 1980), colecţia Vasile Savonea, Ioan Măric şi Gheorghe Ciobanu.

Debutantă în festival, Lucia Conţan, inginer textilist, designer vestimentar şi cadru didactic în Alba Iulia, a declarat că de foarte mult timp “cochetează” cu desenul, având deja cinci cărţi de poveşti editate cu ilustraţii proprii, cinci albume de artă cu grafică colorată, dar abia din 2021 a început să… pună culorile pe pânză.

“Am plecat de la alb-negru şi am ajuns să nu mă mai pot opri de a pune culori. Tema mea preferată este copilăria. Îmi place foarte mult să scriu şi să ilustrez cărţi pentru copii. Mă inspir foarte mult din poveştile noastre, din fantastic, din exagerări, din disproporţii şi de fapt, din tot ce simţi. O lucrare la care ţin foarte mult, Făt-frumos din lacrimă, este o poveste pe care am scris-o în amintirea tatălui meu, refugiat din Republica Moldova,” a declarat artista.

Lucia Conţan a expus o serie de nouă lucrări inspirate din basmele românilor şi alte şase picturi în ulei pe sticlă, cu rama pictată în acril.

“Nu mi-am dorit niciodată să pictez icoana clasică, pentru că, presupun, pentru asta trebuie să ai chemare, să ai o calificare şi orice desenez mă aduce în lumea copilăriei. Cred că doar atunci am fost fericită,” a adăugat ea.

Ea a mai afirmat că pictura naivă nu înseamnă doar obiceiuri pământene, de sute de ani, ci şi tot felul de “animale” fantastice, pe care nu le vedem zilnic, dar care sunt în mintea şi în visele şi fricile noastre.

La vernisajul expoziţiei au participat alături de preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe, criticul de artă Ramona Novicov, muzeograful Marius Martin şi fostul director al Centrului de Cultură al Judeţului Bihor Florin Mariş Hinsu.

“Creatorul de artă naivă introduce privitorul într-un univers paralel, aflat în antiteză cu lumea reală, o lume atipică, cu aversiune faţă de trăirile umane, care ne oferă foarte puţine motive şi momente de introspecţie şi reflecţie. Universul naiv e o lume naturală, organică, ineficientă, uşor comică, prost optimizată, unde frumosul îşi mai permite, cu neruşinare, să se afişeze, nesusţinut de teze şi studii care-i ateste validitatea, fără riscul de a fi disecat şi studiat pentru a i se putea conferi o definiţie convenabilă,” a declarat, pentru AGERPRES, muzeograful Marius Martin, de la Secţia de artă a MTC.

Festivalul naţional de artă naivă este organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Interregional Călători, Liceul de Arte, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO – Grindina a făcut prăpăd în mai multe zone din ţară, în prima zi de Paște

Publicat

in

De

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate, conform News.ro.

Imagini cu ploaie torenţială însoţită de grindină au fost distribuite pe reţelele de socializare din mai multe zone din ţară, unde meteorologii au anunţat căderi importante de precipitaţii şi vânt puternic.

Pe Facebook au apărut imagini de la Ţebea, judeţul Hunedoara, dar şi de la Şiria, în judeţul Arad. ”Furtună cu grindină în această după-amiază”, anunţă Meteoplus. Alte imagini au fost surprinse la Galda de Jos, în judeţul Alba.

Oamenii se plâng că grindina a distrus grădinile sau livezile. ”Cam aşa este la mine, s-a prăpădit tot, plouă cu grindină de o oră…”, a scris o femeie.

Meteorologii au emis, duminică, numeroase avertizări cod portocaliu şi cod galben pentru mai multe zone din ţară.

Citeste mai mult

NATIONAL

Berkshire Hathaway şi-a redus semnificativ participaţia la Apple. Conglomeratul lui Buffett nu ştie ce să facă cu uriaşele rezerve de numerar de 189 miliarde de dolari

Publicat

in

De

Berkshire Hathaway şi-a redus semnificativ participaţia enormă la Apple în primul trimestru, iar conglomeratul lui Warren Buffett şi-a lăsat rezervele de numerar să crească până la un record de 189 de miliarde de dolari, relatează News.ro citând agenția Reuters.

Warren BuffettFoto: Xinhua / Avalon / Profimedia Images

Compania lui Buffett a înregistrat, de asemenea, un profit operaţional record de peste 11 miliarde de dolari, deoarece operaţiunile sale de asigurări au beneficiat de o subscriere îmbunătăţită şi venituri mai mari din investiţii, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut.

Valoarea participaţiei Berkshire la Apple a scăzut cu 22%, la 135,4 miliarde de dolari, la 31 martie, de la 174,3 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2023, chiar dacă preţul acţiunilor producătorului de iPhone a scăzut cu doar 11% în trimestrul raportat.

Pe baza modificărilor din preţul acţiunilor Apple, Berkshire pare să fi vândut aproximativ 115 milioane de acţiuni, sau 13% din deţinerile sale, în trimestrul care s-a încheiat, cu aproximativ 790 de milioane.

O vânzare mare este o schimbare pentru Buffett, care este în mod normal reticent la sectorul tehnologic, dar a ajuns să vadă Apple ca pe o companie de bunuri de larg consum, cu o putere mare de stabilire a preţurilor şi clienţi devotaţi.

Unii investitori şi-au exprimat însă îngrijorarea că Apple a consumat prea mult din portofoliul de investiţii al Berkshire. Dar vânzările îl lasă pe Buffett cu peste şase ori mai mult decât suma minimă de 30 de miliarde de dolari pe care s-a angajat să o păstreze.

Pe Buffett nu îl deranjează

La întâlnirea anuală a acţionarilor Berkshire, de sâmbătă, Buffett i-a asigurat pe acţionari că „dacă nu se întâmplă ceva dramatic care schimbă cu adevărat alocarea capitalului, vom avea Apple ca cea mai mare investiţie a noastră”.

El a mai spus că „nu mă deranjează” extinderea rezervei de numerar, în lumina alternativelor de pe pieţele de acţiuni şi a conflictelor din întreaga lume, şi a spus că numerarul ar putea depăşi 200 de miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iunie.

Vânzările Apple au dus la realizarea de către Berkshire a câştigurilor după impozitare de 11,2 miliarde de dolari în primul trimestru, din vânzarea de investiţii.

Buffett a susţinut că nu-l deranjează să plătească taxe.

Profitul operaţional din primul trimestru al Berkshire a crescut cu 39%, până la 11,22 miliarde dolari, sau aproximativ 7.807 dolari pe acţiune de clasă A, de la 8,07 miliarde dolari cu un an mai devreme.

„Berkshire continuă să beneficieze de randamente atractive ale investiţiilor pe termen scurt şi de solduri mari de numerar”, a declarat analistul Edward Jones, James Shanahan, într-o notă de cercetare.

Profitul net a scăzut cu 64%, până la 12,7 miliarde de dolari, sau 8.838 de dolari pe acţiune, de la 35,5 miliarde de dolari cu un an mai devreme, când Berkshire avea câştiguri nerealizate mari din acţiunile sale.

O regulă de contabilitate cere ca Berkshire să raporteze acele câştiguri împreună cu rezultatele sale financiare. Buffett îi îndeamnă pe investitori să ignore volatilitatea rezultată.

De asemenea, Berkshire a răscumpărat 2,6 miliarde de dolari din propriile acţiuni în primul trimestru şi o sumă mică în primele trei săptămâni din aprilie.

Citește și:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend