Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fenomenele extreme afectează grav agricultura: ar putea urma o criză alimentară și o explozie a prețurilor

Publicat

in

Vremea extremă afectează recoltele din întreaga lume, aducând cu sine amenințarea creșterilor de prețuri pentru alimente, costurile fiind deja aproape de cele mai mari din ultimul deceniu, scrie Bloomberg.

Cel mai grav îngheț din Brazilia din ultimele două decenii a adus o lovitură mortală tinerilor copaci de cafea din cel mai mare cultivator din lume. Inundațiile din regiunea specializtă în creșterea porcilor din China au afectat fermele și au sporit amenințările cu boli ale animalelor. Căldura arzătoare și seceta au uscat culturile de pe ambele părți ale frontierei SUA-Canada. Iar în Europa ploile torențiale au generat riscuri legate de apariția bolilor fungice la cereale și au blocat tractoarele în câmpurile îmbibate cu apă, informează Mediafax.

Prețul cafelei a crescut cu 17% săptămâna aceasta și a depășit 4 dolari pe kilogram pentru prima dată din 2014. Dar înghețul recent din Brazilia este doar ultimul exemplu din seria de nenorociri care a lovit fermierii locali anul acesta. Brazilia se confruntă, de asemenea, cu o secetă care a epuizat rezervele pentru irigații.

Seria de nenorociri subliniază ceea ce oamenii de știință avertizează de ani de zile: schimbările climatice și volatilitatea meteorologică asociată vor face din ce în ce mai dificilă producerea de hrană suficientă pentru lume, cele mai sărace națiuni înregistrând de obicei cea mai grea lovitură. În unele cazuri, urmează tulburări sociale și politice.

Indicele prețurilor la alimente al FAO, organizația ONU pentru alimentație și agricultură a crescut timp de 12 luni consecutive până în mai, înainte de a se reduce în iunie la 124,6 puncte, în creștere cu 34% față de anul precedent. Indicele măsoară prețurile internaționale ale unui coș de produse alimentare.

Nicio altă industrie nu este mai la mila soarelui, a ploii și a căldurii decât agricultura, unde schimbările vremii pot răsturna norocul unui fermier peste noapte. Este, de asemenea, o industrie care a devenit extrem de globalizată și concentrată, atfel încât un eveniment meteorologic extrem într-un singur loc își va transmite undele în toată lumea.

Brazilia, de exemplu, este cel mai mare furnizor de zahăr și suc de portocale din lume și un producător cheie de porumb și soia. Mai reprezintă aproximativ 40% din recolta mondială de cafeaua arabică.

„Nu există nicio altă țară din lume care să aibă acest fel de influență asupra condițiilor pieței mondiale – ceea ce se întâmplă în Brazilia afectează pe toată lumea”, a spus Michael Sheridan, director de aprovizionare la Intelligentsia Coffee din Chicago.

Dar în prezent vremea extremă pare să afecteze aproape fiecare regiune a globului.

Condițiile secetoase din Canada, împreună cu căldura record, au declanșat sute de incendii, care au facut ca mii de vagoane feroviare care transportau cereale pentru export au goale timp de săptămâni în provincia vestică Columbia Britanică.

Seceta se face simțită în Canada, în provincia Prairie și în nordul SUA, obligându-i pe fermieri să vândă grâu și orz ca furaje pentru animale. Prețurile pentru grâul de primăvară din regiune, varietatea folosită la fabricarea făinii pentru covrigi și a aluatului de pizza au atins recent cele mai mari valori din ultimii opt ani. Chiar și fructele de mare din nord-vestul Pacificului au fost victime ale căldurii extreme și ale impactului acesteia asupra vieții marine.

Inundațiile din provincia centrală chineză Henan, un hub pentru producția agricolă și alimentară, par să fie limitate deocamdată, dar sunt atent urmărite. În timp ce unele ferme de porci și culturi de porumb au fost afectate de ploile abundente din ultima perioadă, cea mai mare parte a producției este situată departe de regiunile cele mai afectate.

O îngrijorare mai mare este răspândirea potențială a bolilor animalelor, inclusiv peste porcină africană, din care China și-a revenit după o epidemie devastatoare în 2018, care a eliminat aproape jumătate din efectivele de porci. Ministerul agriculturii a avertizat vineri despre riscurile crescânde ale epidemiilor la animale după dezastrul din Henan.

Imaginile dramatice ale orașelor inundate din Germania și Belgia în această lună se adaugă celor ale verii mai umede decât de obicei în toată Europa. Ploaia a dus la întârzieri în recoltare și vine după înghețuri care au afectat culturile, de la sfecla de zahăr până la pomi fructiferi, și a devastat podgorii din Franța și din alte zone.

În timp ce producția europeană de grâu este de așteptat să crească în acest an, o parte din recoltă ar putea ajunge să treacă la hrănirea animalelor de fermă. Acest lucru amenință transporturile către Africa de Nord, care se bazează pe importurile de cereale de înaltă calitate.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

7 persoane salvate în ultimele 24 de ore; două au ajuns la spital

Publicat

in

De

Şapte persoane au fost salvate, în ultimele 24 de ore, de salvamontişti, potrivit Agerpres.

Potrivit Dispeceratului Naţional Salvamont, două persoane au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital.

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit cinci apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor.

Acestea au fost:

* un apel pentru Salvamont Bihor,

* un apel pentru Salvamont Neamţ,

* un apel pentru Salvamont Râşnov,

* un apel pentru Salvamont Dâmboviţa,

* un apel pentru Judeţul Bacău.

La Dispeceratul Naţional s-au primit şi 21 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia blamează ţările baltice pentru ruperea majorităţii legăturilor cu ea

Publicat

in

De

“Linia ostilă” a ţărilor baltice a dus la ruperea celor mai multe dintre legăturile lor cu Rusia, a declarat Ministerul rus de Externe în comentarii publicate duminică, avertizând totodată că Moscova va răspunde cu măsuri asimetrice, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

“Din cauza liniei deschis ostile a Vilniusului, Rigăi şi Tallinului, toate legăturile interstatale, interdepartamentale, regionale şi sectoriale cu Rusia au fost rupte”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti, referindu-se la capitalele Lituaniei, Letoniei şi Estoniei.

Moscova, a spus ea, va continua să recurgă la măsuri diplomatice de influenţă asupra ţărilor baltice.

Estonia a acuzat săptămâna trecută Rusia că a încălcat reglementările internaţionale privind spaţiul aerian prin interferenţa cu semnalele GPS, iar ţările baltice s-au declarat “profund îngrijorate” de activităţile pe care le-au calificat drept spionaj rusesc, a comunicat NATO săptămâna trecută.

Zaharova, fără să precizeze la ce măsuri luate de ţările baltice se referă, a declarat pentru RIA Novosti că Moscova va răspunde la acţiunile ostile ale Letoniei, Lituaniei şi Estoniei cu măsuri asimetrice.

“Vom răspunde, de asemenea, la acţiunile ostile ale statelor baltice cu măsuri asimetrice, în primul rând în sfera economică şi de tranzit”, a insistat ea.

Ministerul de Interne de la Moscova i-a inclus în februarie pe premierul estonian Kaja Kallas, pe ministrul lituanian al culturii şi pe membrii fostului parlament leton pe o lista de persoane date în urmărire pentru distrugerea unor monumente din perioada sovietică.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend