Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Fantoma zborului MH17” și avertismentele privind iminența invaziei ruse. Cât îi costă pe ucraineni să mai aibă totuși curse aeriene de pasageri

Publicat

in

​După ce compania aeriană KLM a anunțat că renunță la zborurile către Ucraina, iar un avion cu proprietar irlandez ce venea din Madeira s-a oprit la Chișinău deși avea cursă la Kiev, autoritățile ucrainene caută soluții pentru a-i liniști pe operatorii aerieni și pe asiguratorii acestora, speriați de pericolul invaziei lui Putin.

Locul unde s-a prabusit zborul MH17, regiunea DonetskFoto: Sputnik / Profimedia Images

Tragedia din iulie 2014, când un avion al companiei Malaysia Airlines a fost doborât în momentul în care a trecut peste zona de conflict din estul Ucrainei, îi bântuie încă pe europeni. Și nu numai.

Atunci, toți cei 298 de pasageri ai zborului MH17 au murit, iar ancheta a scos la iveală faptul că avionul a fost lovit de o rachetă Buk adusă din Rusia în estul Ucrainei, de către separatiști. Moscova a negat orice implicare și a refuzat să-i extrădeze pe cei acuzați.

Avertismentele repetate ale SUA și NATO privind iminența războiului cu Rusia din aceste zile, precum și retragerea personalului ambasadelor occidentale din Kiev au speriat și companiile aeriene care nu vor să mai treacă vreodată printr-o tragedie cum s-a întâmplat în 2014.

Pe 12 februarie, a doua zi după ce Biden i-a anunțat pe aliați că „Putin s-a decis să invadeze Ucraina” și că este o chestiune de zile până-și va pune planul în aplicare, companie KLM a anunțat că-și anulează zborul din seara respectivă la Kiev și că va renunța și la celelalte curse.

Tot sâmbătă, un avion al companiei SkyUp a aterizat la Chișinău, deși avea drum până la Kiev după ce proprietarul aeronavei, care este rezident în Irlanda, i-a interzis ferm echipajului să intre în spațiul aerian al Ucrainei. Cei 175 de pasageri au fost transportați cu autocarele apoi la Kiev cu sprijinul autorităților ucrainene.

De altfel chiar Ucraina a recomandat companiilor aeriene să nu mai zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, acolo unde Rusia desfășoară exerciții militare navale.

Mai mult de jumătate de miliard de euro pentru garantarea zborurilor

În același timp însă, luni, guvernul ucrainean a scos din fondul de rezervă al țării 16,6 miliarde de UAH (514 milioane euro), bani care vor fi folosiți pentru asigurarea zborurilor (pentru companii de asigurări, reasigurători, companii de leasing și transportatori aerieni).

„Decizia de astăzi este un semnal pentru comunitatea internațională că Ucraina este pregătită să își asume angajamente financiare pentru siguranța aeronavelor în spațiul aerian ucrainean. În special, începând de mâine, vom începe să garantăm obligațiile financiare ale companiilor de leasing. Fondurile alocate acoperă cazuri de asigurare pentru cel puțin 23 de aeronave.

Aș dori să subliniez încă o dată că nu există niciun motiv de panică, cele ucrainene rămân deschise, se creează în mod regulat zboruri mai mari către și dinspre Ucraina. Suntem în contact permanent cu partenerii noștri internaționali și cu companiile ucrainene pentru a preveni eventualele situații de criză”, a declarat Oleksandr Kubrakov, ministrul Infrastructurii al Ucrainei.

Decizia luată de autorități vine în contextul în care, după cum scrie pe surse publicația ucraineană Strana, un grup de mari companii internaționale de asigurări se pregătește să anunțe că nu vor acoperi eventualele evenimentele asigurate ale companiilor aeriene care zboară deasupra Ucrainei.

Ce înseamnă acest lucru în practică?

„Majoritatea aeronavelor folosite de companiile aeriene ucrainene și străine nu sunt în proprietatea acestora, ci sunt luate în leasing operațional. Locatorul solicită asigurare pentru valoarea costului aeronavei plus 10% (10-100 milioane USD) pentru a acoperi eventualele riscuri.

În plus, conform legislației internaționale, compania aeriană trebuie să asigure răspunderea civilă, pentru piața europeană costul unei astfel de asigurări este de 550 de milioane de dolari pe an. Fără aceasta din urmă, este pur și simplu imposibil să ridici avioanele de la sol”, a explicat pentru Strana șeful agenției de consultanță Friendly Avia Support Alexander Lanetsky.

Cu alte cuvinte, lipsa garanțiilor pentru asigurare înseamnă că călătoriile aeriene în Ucraina se pot opri complet. Sursele publicației ucrainene mai spun însă există informații încă de la începutul anului, din ianuarie mai exact, că mai mulți asigurători internaționali s-ar fi decis să nu mai acopere riscurile zborurilor deasupra Ucrainei (cu alte cuvinte, hotărârea nu ar fi strâns legată de anunțul de vineri al lui Biden privind iminența invaziei, acesta „doar ar fi accelerat” lucrurile).

Dar nu numai companiile aeriene străine ar putea renunța la zborurile în Ucraina, ci și cele locale.

„Asigurările pentru aeronave sunt complexe și costisitoare, de regulă, acestea sunt asigurate nu de o singură companie, ci de mai multe. De exemplu, un transportator aerian ucrainean poate avea asigurare de la o companie de asigurări ucraineană, dar întotdeauna cu reasigurare la Londra.

Dacă acestea nu mai acoperă riscurile, atunci nici companiile ucrainene nu vor mai putea zbura”, mai spun sursele citate de Strana.

În același timp, șeful Asociației Afacerilor de Asigurări, Vyacheslav Chernyakhovsky, a declarat pentru publicația respectivă că deși Ucraina nu este pe o listă a țărilor cu risc militar suplimentar (acolo unde se află de pildă Iran, Siria sau Yemen) este foarte probabil ca în curând „să vedem un cer literalmente gol, unde nu vor zbura nici companii străine, nici ucrainene”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Când va interveni NATO în conflictul din Ucraina: Liniile roșii stabilite de alianță

Publicat

in

De

Alianța Nord-Atlantică a stabilit în mod particular cel puțin două linii roșii, a căror trecere va duce la implicarea țărilor blocului în conflictul din Ucraina. NATO se teme că o “țară terță” ar putea interveni în situație și că Federația Rusă ar putea organiza o “provocare” – scrie publicaţia “La Repubblica”, relatează TASS, potrivit Rador Radio România.

Publicația subliniază că nu este vorba despre “planurile operaționale” ale Alianței de a trimite trupe în Ucraina. Deocamdată, reprezentanții NATO evaluează posibilele planuri de acțiune doar ca ultimă soluție “în cazul atragerii unor terți în război”.

“La Repubblica” numește drept prima linie roșie “interferența directă sau indirectă a unei țări terțe” în ceea ce se întâmplă în Ucraina. În material se spune că NATO, în acest caz, nu exclude posibilitatea participării directe a Republicii Belarus în conflict. Publicația notează că granița dintre Rusia și Ucraina este foarte “întinsă și vulnerabilă”, iar trupele ucrainene nu o pot controla complet.

NATO consideră că Forțele Armate Ruse sunt capabile să facă un progres în nord-vest, ceea ce va avea ca rezultat crearea unui coridor între Kiev și Republica Belarus. Publicația consideră că a doua linie roșie este o presupusă posibilă “provocare militară” împotriva Poloniei sau a țărilor baltice, precum și acțiuni militare împotriva Republicii Moldova.

Publicația indică faptul că în cazul unei “situaţii urgente” și a trecerii liniilor roșii, NATO poate mobiliza circa 100.000 de militari aflați în Ungaria, Polonia, statele baltice, România și Slovacia. Întâi vor fi implicate forțele aeriene, iar trupele terestre vor fi trimise în luptă doar ca “ultimă soluție”. Publicația precizează că circa o mie de militari “occidentali” se află deja incognito în Ucraina, aproape jumătate dintre aceştia fiind polonezi.

Citeste mai mult

NATIONAL

Donald Trump, atac dur împotriva președintelui Biden: „O administrație Gestapo”

Publicat

in

De

Candidatul republican la președinția SUA Donald Trump l-a acuzat pe rivalul său democrat Joe Biden că ar conduce „o administrație Gestapo”, într-un discurs privat susținut în fața donatorilor pentru campania sa, discurs în care i-a atacat și pe procurorii implicați în dosarele sale, transmite Reuters.

Donald TrumpFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Trump, a cărui retorică i-a atras acuzații legate de tendințe fasciste, a făcut o comparația cu poliția nazistă din Germania la o întîlnire cu donatori care a avut loc la reședința sa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.

Comentariile sale au fost făcute după ce s-a plâns că procesele deschise împotriva lui ar fi motivate politic.

„Oamenii ăștia conduc o administrație Gestapo”, a spus Trump potrivit unei înregistrări al cărei conținut a fost relatat de publicațiile New York Times și Washington Post. „Iar ăsta e singurul lucru pe care îl au. Este singura cale prin care vor câștiga, în opinia lor, dar de fapt asta îi omoară. Nu mă deranjează”, ar fi spus Donald Trump.

Stafful de campanie al acestuia nu răspuns până acum cererii de a comenta aceste remarci.

Fostul președinte americani se confruntă cu mai multe procese civile și penale concomitent cu încercarea de a obține un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie. El și-a clamat nevinovăția în toate aceste dosare.

Trump a făcut o serie de declarații provocatoare și rasiste în cursul campaniei, folosind cuvinte dure pentru a-i ataca pe adversari sau pe imigranți. A avertizat asupra riscului de violență în cazul în care nu câștigă alegerile din 2024 și a comparat imigranții cu animalele.

În luna noiembrie, Joe Biden l-a criticat pe Trump pentru că a folosit cuvântul „vermin” (care poate fi tradus din engleză ca „animale/ insecte dăunătoare” sau chiar „scursori”) cu referire la adversarii săi politici, președintele în funcție afirmând că termenul amintește de retorica Germaniei naziste.

De asemenea, Trump a afirmat, anul trecut, că imigranții care intră ilegal pe teritoriul american „otrăvesc sângele țării noastre”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend