Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ethereum se reactualizează, iar o parte din criptomonedele Ether vor fi distruse

Publicat

in

Reţeaua Ethereum va trece printr-o actualizare mult aşteptată joi, 5 august, urmând astfel să fie schimbat modul în care funcţionează taxele de tranzacţie.

Actualizarea a fost programată iniţial pe 4 august, însă a fost recent amânată, conform Business Insider.

Schimbarea este cunoscută drept Ethereum Improvement Protocol 1559, sau EIP-1559, şi va include o actualizare numită „London hard fork”.

În primul rând, schimbările ţintesc să facă mai previzibile taxele de tranzacţie, reţeaua devenind mai uşor de folosit în acest fel, relatează Mediafax.ro.

Taxele sunt extrem de volatile, în mare parte din cauza faptului că reţeaua foloseşte un sistem de licitaţie. Utilizatorii licitează unii împotriva celorlalţi astfel încât tranzacţiile să fie procesate şi verificate de alţi utilizatori, numiţi mineri.

Taxele de tranzacţie pot creşte semnificativ când reţeaua este ocupată. Însă principala problemă, după cum zic developerii, este că sistemul „orb” de licitaţie aduce volatilitate şi o lipsă periculoasă de previzibilitate.

După EIP-1559, utilizatorii vor plăti o „taxă de bază”, care va fi determinată prin algoritmi în funcţie de cât de aglomerată este reţeaua la momentul respectiv, eliminând astfel licitaţiile. De asemenea, utilizatorii vor putea să ofere bacşişuri minerilor pentru a le procesa mai repede tranzacţiile.

Actualizarea va distruge monede, însă poate alimenta preţul Ether

EIP-1559 a stârnit un val de controverse deoarece va distruge (sau va „arde”) Ether, criptomoneda reţelei. Minerii nu primesc taxa de bază; altminteri, ar putea congestiona artificial reţeaua pentru a ţine taxa la un nivel cât mai ridicat. În schimb, aceasta este distrusă.

Unii investitori sunt de părere că, întrucât stocul de Ether va fi limitat, preţul ar putea să raporteze creşteri uriaşe.

Însă influenţa exercitată asupra preţului nu poate fi cunoscută în totalitate, spun analiştii, depinzând de volumele de tranzacţionare, care determină cantitatea distrusă de Ether şi taxa gas pentru minat, a cărei valoare dinamică fluctuează permanent.

Taxele de tranzacţie nu vor fi neapărat mai ieftine

Taxele de tranzacţie din reţeaua Ethereum pot scădea întrucât o taxă de bază predictibilă ar putea să ajute utilizatorii să îşi reducă mai des numărul de cheltuieli suplimentare prin comparaţie cu sistemul bazat pe licitaţie.

Însă EIP-1559 nu îşi propune să reducă taxele de tranzacţie – ci doar să le facă mai previzibile. Taxa de bază va continua să varieze, urcând în momentul în care reţeaua este aglomerată şi coborând când investitorii încep să ia o pauză.

Reţelei Ethereum i se pregătesc schimbări tot mai mari

EIP-1559 este mică prin comparaţie cu Ethereum 2.0 – o restructurare a întregii infrastructuri a reţelei, despre care developerii spun că va fi gata la începutul lui 2022.

Ethereum 2.0 va marca tranziţia de la un sistem proof-or-work la unul de tip proof-of-stake. Sub sistemul proof of work, minerii folosesc cantităţi vaste de energie computaţională pentru a verifica tranzacţiile. Însă datorită modelului proof of stake, utilizatorii vor înainta (sau paria) monedele prin forma unei plăţi directe, primind dreptul de a valida tranzacţiile din reţea şi obţinând astfel mai multe token-uri generate de algoritmi.

Trend în plină forţă pe piaţa crypto. Peste 13 miliarde de dolari în Ether au fost stocaţi în reţeaua Ethereum 2.0

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

CS Mioveni domină în fața FK Csikszereda și obține o victorie categorică cu scorul de 3-1

Publicat

in

De

CS Mioveni a învins-o pe FK Csikszereda cu scorul de 3-1 (3-0), într-un meci disputat joi în etapa a 8-a a fazei play-off a Ligii a II-a de fotbal.

Gazdele au condus cu 3-0 după mai puţin de o jumătate de oră de joc, prin golurile marcate de Remus Guţea, în minutele 7 şi 18, şi Ştefan Blănaru (26, din penalty). Richard Jelena a redus din diferenţă în minutul 64.

Gloria Buzău este foarte aproape de promovarea directă după rezultatul de la Mioveni. Gloria, căreia i-au rămas trei meciuri de disputat în acest play-off, are un avans de cinci puncte faţă de principala sa urmăritoare, FK Csikszereda, ce mai are doar două meciuri de jucat, conform Agerpres.

Tot în etapa a 8-a din play-off, vineri va avea loc meciul CSC 1599 Şelimbăr – Gloria Buzău, iar sâmbătă este programată întâlnirea AFC Unirea 04 Slobozia – CS Corvinul 1921 Hunedoara.

Clasament
1. AFC Unirea 04 Slobozia 56 puncte
2. CS Corvinul 1921 Hunedoara 49
3. CSC 1599 Şelimbăr 46
4. Gloria Buzău 45
5. AFK Csikszereda Miercurea Ciuc 40
6. CS Mioveni 39

Primele şase clasate la finalul sezonului regulat evoluează în play-off-ul pentru promovarea în Superliga de fotbal. Primele două clasate eligibile (CSC Şelimbăr şi Corvinul Hunedoara nu au drept de promovare) la finalul play-off-ului vor promova direct în Superligă. Următoarele două clasate eligibile vor juca meciuri de baraj cu ocupantele locurilor 7 şi 8 din play-out-ul Superligii.

Citeste mai mult

NATIONAL

Gaza: costul reconstrucției, estimat între 30 și 40 de miliarde de dolari, potrivit ONU

Publicat

in

De

Organizația Națiunilor Unite a estimat joi costul reconstrucției Fâșiei Gaza, devastată de aproape șapte luni de un război devastator între Israel și gruparea palestiniană Hamas, la o sumă cuprinsă între 30 și 40 de miliarde de dolari, din cauza amplorii fără precedent a distrugerilor, potrivit AFP.

Imagine cu distrugerea din Gaza, zona din jurul spitalului Al-Shifa Foto: Mahmoud Issa / AFP / Profimedia

„Estimările Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru a reconstrui totul în Fâșia Gaza, depășesc 30 de miliarde de dolari și ar putea ajunge până la 40 de miliarde de dolari”, a declarat Abdallah al-Dardari, directorul Biroului regional al PNUD pentru statele arabe, în cadrul unei conferințe de presă la Amman.

„Amploarea distrugerilor este enormă și fără precedent (…) Este o sarcină cu care comunitatea internațională nu a mai trebuit să se confrunte de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat Dardari, care este și subsecretar general al ONU.

El a precizat că „au avut loc discuții cu țările arabe cu privire la finanțarea (pentru reconstrucție)”, raportând „semnale extrem de pozitive”, fără a oferi mai multe detalii.

Dardari a adăugat că, dacă reconstrucția Gaza ar trebui să se desfășoare conform procesului tradițional, „ar putea dura zeci de ani, iar poporul palestinian nu își permite luxul de a aștepta” atât de mult.

„Prin urmare, este important să acționăm rapid pentru a relocaliza oamenii în locuințe decente și pentru a le restabili viața normală din punct de vedere economic, social, sanitar și educațional. Aceasta este prioritatea noastră absolută și trebuie să fie realizată în primii trei ani de la încetarea ostilităților.”, a subliniat oficialul.

De asemenea, el a estimat că s-au acumulat „37 de milioane de tone” de moloz în urma bombardamentelor și exploziilor. „Vorbim despre o cifră colosală, iar aceasta crește în fiecare zi. Cele mai recente date indică faptul că se apropie deja de 40 de milioane de tone”.

„40 de ani de eforturi și investiții s-au dus pe apa sâmbetei”

Oficialul ONU a mai precizat că „72% din clădirile rezidențiale au fost distruse complet sau parțial”.

În plus, „dezvoltarea umană în Gaza, în toate aspectele sale, inclusiv sănătatea, educația, economia și infrastructura, a fost dată înapoi cu 40 de ani. Patruzeci de ani de eforturi și investiții s-au dus pe apa sâmbetei”.

„Reconstrucția trebuie să fie planificată cu meticulozitate, eficientă și extrem de flexibilă, deoarece nu știm cum se va încheia războiul” și ce tip de guvernare va fi instituit în Fâșia Gaza, a adăugat el.

Dardari a subliniat importanța pregătirii din timp, astfel încât să se poată acționa de îndată ce ostilitățile încetează. „Trebuie să fim pregătiți să oferim locuințe temporare decente, să curățăm molozul și să ne ocupăm de miile de cadavre care zac sub dărâmături”.

Într-un raport publicat joi, PNUD a estimat că războiul va duce la o pierdere de 26,9% din PIB în 2024 pentru Teritoriile Palestiniene în ansamblu, în comparație cu proiecțiile inițiale ale Biroului Palestinian de Statistică.

Înainte de începerea războiului, la 7 octombrie, creșterea economică palestiniană era prognozată la 3,5% în 2023, dar anul s-a încheiat cu o recesiune de 5,5% – o diferență datorată aproape în întregime prăbușirii economiei din Gaza, care s-a contractat cu peste 90% în ultimele trei luni ale anului.

Cisiordania ocupată este de asemenea afectată, economia sa scăzând cu 18,8% în ultimul trimestru din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Speranța de viață în teritoriile palestiniene în ansamblu a scăzut cu patru ani și ar putea scădea chiar și cu șapte ani dacă războiul va mai dura încă trei luni.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend