Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

După întâlnirea cu Trump, David Cameron pledează pentru sprijin pentru Ucraina: „E în interesul SUA să dați acești bani”

Publicat

in

Șeful diplomației britanice, David Cameron, a îndemnat marți Statele Unite să deblocheze un ajutor militar masiv pentru Ucraina, la o zi după o întâlnire rară cu Donald Trump, potrivit AFP.

David CameronFoto: Juliane Sonntag / DPA / Profimedia

În timpul vizitei sale la Washington, Cameron nu va fi însă primit de președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care blochează adoptarea acestui pachet bugetar în Congres.

Fostul premier conservator a fost în „contact” cu Johnson, dar o întâlnire nu poate avea loc în această săptămână din cauza unor agende contradictorii, potrivit unor surse guvernamentale britanice.

După ce a sosit în Statele Unite cu o zi înainte, Cameron a călătorit direct în Florida pentru a se întâlni cu fostul președinte american Donald Trump, cu care a luat masa la reședința sa de la Mar-a-Lago.

El a refuzat să dea detalii despre conversațiile lor, susținând că a fost o întâlnire „privată”, dar a spus că a discutat cu Donald Trump „o serie de probleme geopolitice importante”, inclusiv „viitorul NATO”.

„Printre subiectele discutate s-au numărat viitoarele alegeri din SUA și Marea Britanie, chestiuni politice specifice Brexitului, necesitatea ca țările NATO să își satisfacă nevoile de cheltuieli pentru apărare și încetarea crimelor din Ucraina”, potrivit unei transcrieri a întâlnirii publicate de anturajul lui Trump.

Magnatul republican, care candidează în noiembrie pentru un al doilea mandat împotriva președintelui democrat Joe Biden, a stârnit controverse în Europa atunci când a amenințat în februarie că țările NATO nu vor mai avea garantată protecția împotriva Rusiei dacă nu vor aloca un buget suficient pentru apărarea lor.

Ulterior, el a insistat că aceste remarci au fost un mod de a „negocia” și de a pune presiune asupra europenilor.

Vizita lui Cameron are loc în contextul în care un program de asistență militară și economică de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev rămâne blocat în Congresul american, din cauza opoziției reprezentanților republicani influențați de fostul președinte.

Senatul, majoritar democrat, a aprobat deja pachetul de ajutor, dar președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a refuzat să îl supună la vot.

Congresul american și-a reluat luni sesiunea parlamentară, după o pauză de două săptămâni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că țara sa va pierde războiul dacă pachetul de ajutor rămâne blocat în Congres, în timp ce Rusia a intensificat presiunea în estul țării.

Cameron urma să pledeze în continuare pentru adoptarea acestui buget în fața aleșilor din Congres.

„Vin aici fără intenția de a da lecții nimănui”, a spus Cameron, afirmând că este „pur și simplu convins că este profund în interesul dumneavoastră să scoateți acești bani din visterie”.

„Vor fi oameni la Teheran, la Phenian, la Beijing, care se vor uita la modul în care ne susținem aliații, cum îi ajutăm, cum oprim această agresiune neprovocată și ilegală și care vor avea o idee despre cât de angajați suntem”, a adăugat el, citat de AFP.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Tânar depistat în timp ce se droga pe malul unui lac din Bacău

Publicat

in

De

Un tânăr de 21 de ani a fost depistat, vineri dimineață, de jandarmi, pe malul Lacului de Acumulare Bacău, în timp ce se droga, potrivit mediafax.

„Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău au depistat pe malul Lacului de Acumulare Bacău un bărbat în vârstă de 21 de ani, care avea un comportament ezitant la vederea jandarmilor. În urma controlului corporal, jandarmii au găsită asupra bărbatului o țigaretă confecționată artizanal ce conținea materie vegetală de culoare verzuie cu miros înțepător”, anunță Jandarmeria Bacău.

Tânărul le-a spus jandarmilor că țigareta îi aparţine și conține substanţe interzise, fiind folosită pentru consumul propriu.

„Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău au ridicat în vederea confiscării țigaretă confecționată artizanal ce conținea substanțe interzise, pe care au înaintat-o pentru continuarea cercetărilor către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu actele de constatare întocmite”, se arată în finalul informării.

Citeste mai mult

NATIONAL

Țeapa virală care se dă în România: O treime din români sunt victime sigure!

Publicat

in

De

Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populaţia adultă din România, rezultând, printre altele, că aproximativ o treime dintre cei care au răspuns, atunci când fac cumpărături online, nu verifică dacă pagina magazinului este reală şi nu sunt atenţi la recenziile lăsate de alţi cumpărători.

Potrivit unui comunicat al IGPR transmis, vineri, AGERPRES, studiul a avut ca obiectiv şi identificarea vulnerabilităţilor

Un alt scop a fost acela de a sprijini demersurile preventive îndreptate spre creşterea nivelului de conştientizare a utilizatorilor de internet cu privire la ameninţările cibernetice şi la măsurile pe care le pot lua pentru a se proteja, menţionează sursa citată, care adaugă că studiul a avut ca motivaţie datele existente pe plan internaţional, care arată o incidenţă crescută a actelor infracţionale din sfera cibernetică în rândul adulţilor. Cercetarea a urmărit descrierea comportamentelor de utilizare a internetului, cu precădere a celor care reprezintă vulnerabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa online, precum şi identificarea celor mai frecvente infracţiuni cu care se confruntă utilizatorii de internet. Astfel, dintre cei care utilizează internetul în mod curent, 84,3% citesc e-mail-uri şi ştiri, iar 80,6% accesează reţelele de socializare, acestea fiind cele mai frecvente activităţi desfăşurate.

Totodată, aproximativ 50% dintre respondenţi cumpără sau vând bunuri şi servicii online, folosesc servicii de online banking, se uită la filme şi seriale sau achită facturi.

88,8% dintre respondenţi consideră că sunt foarte bine sau relativ bine pregătiţi pentru a utiliza internetul în siguranţă, fără a deveni victima unor infracţiuni, însă analiza răspunsurilor arată că nu toţi iau măsurile de siguranţă necesare.

Atunci când fac cumpărături online, aproximativ o treime dintre respondenţi nu sunt atenţi la recenziile lăsate de alţi clienţi/cumpărători, nu verifică dacă pagina magazinului este reală şi nu verifică elementele de siguranţă ale site-ului. De asemenea, studiul arată că majoritatea persoanelor care folosesc internetul zilnic înţeleg riscurile pe care anumite comportamente din mediul online le au, dar minimizează pericolele.

Astfel, aproximativ 14% dintre utilizatori cred că nu este deloc periculos să posteze pe reţelele de socializare fotografii personale sau să se conecteze la reţelele publice de wi-fi, una din zece persoane consideră că nu este deloc periculos să descarce conţinut piratat, iar 8,8% dintre persoanele chestionate ignoră riscurile păstrării parolelor de acces la diferite conturi online în fişier stocate pe dispozitive conectate la internet. Când au fost întrebaţi despre măsurile elementare de siguranţă, 90,1% au afirmat că nu deschid linkuri primite de pe adrese de email necunoscute, 89,9% evită să furnizeze date personale pe diverse site-uri sau prin intermediul reţelelor de socializare (83,2%)

Referitor la măsurile de siguranţă în timpul navigării pe internet, 39,5% dintre utilizatorii care folosesc internetul în fiecare zi nu obişnuiesc să îşi schimbe periodic parolele, iar 42,1% dintre respondenţi recunosc că folosesc aceeaşi parolă pentru mai multe conturi, arată IGPR. Ca o măsură suplimentară de protecţie, doar 27,4% dintre utilizatori folosesc autentificarea în doi paşi, în timp ce 18,9% preferă să folosească servicii care nu îi obligă să implementeze această măsură de siguranţă.

În ceea ce priveşte victimizarea prin intermediul internetului, 40,6% dintre respondenţi au afirmat că nu s-au confruntat cu niciuna dintre situaţiile de victimizare referitoare la postări/comentarii rasiste/instigatoare la ură faţă de alţi oameni, apariţia unor materiale de natură pornografică, încercarea unor persoane de a le determina să le ofere detaliile cardului sau ale contului.

Într-o mare pondere (62,2%), respondenţii studiului au afirmat că în cazul în care ar deveni victima unui atac cibernetic, ar apela la ajutorul poliţiei, fapt care arată că majoritatea persoanelor chestionate au încredere şi înţeleg să sesizeze aceste fapte autorităţilor.

Circa 40% din cei chestionați fac cumpărături pe internet

Astfel, peste 80% dintre respondenţi folosesc internetul pentru informare şi socializare, aproximativ jumătate dintre aceştia utilizează internetul pentru realizarea de achiziţii, internet banking sau achitarea de facturi, iar majoritatea utilizatorilor de internet declară că au o atitudine foarte precaută cu privire la achiziţiile de jocuri sau tranzacţii cu criptomonede.

Cu toate acestea, atunci când au fost rugaţi să îşi evalueze competenţele digitale, nouă din 10 utilizatori apreciază că sunt bine sau foarte bine pregătiţi să folosească internetul în siguranţă.

Totodată, Poliţia Română atrage atenţia asupra faptului că doar patru din 10 internauţi nu schimbă periodic parolele conturilor pe care le gestionează şi folosesc aceeaşi parolă pentru mai multe conturi, un sfert dintre respondenţi utilizează autentificarea în doi paşi doar pentru conturile unde acest lucru este obligatoriu, iar mai mult de o treime nu instalează un antivirus pe dispozitivele pe care le folosesc.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend