Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Două țări se retrag de la Eurovision 2023. Motivele care au fost invocate

Publicat

in

​Lista țărilor de la Eurovision 2023 ar putea fi mai mică decât cea de la ultima ediție a competiției.

Eurovision logoFoto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Macedonia de Nord și Muntenegru au anunțat că nu vor participa la ediția Eurovision 2023 invocând probleme financiare și costuri ridicate din cauza crizei energetice.

„Pe lângă costurile semnificative ale taxei de înscriere, precum și costul șederii în Regatul Unit, ne-am confruntat cu o lipsă de interes din partea sponsorilor. Astfel, am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale curente și planificate, precum și a reformelor organizaționale și de programe”, a explicat, într-un comunicat, radiodifuzorul din Muntenegru, potrivit site-ului dedicat Eurovision.

Din cauza crizei economice și energetice și a costurilor ridicate, Macedonia de Nord nu va participa la Eurovision Song Contest 2023, a anunțat și radiodifuzorul macedonean.

Muntenegru a participat la Eurovision de 12 ori, din 2007 încoace. S-a calificat în Marea Finală de 2 ori din 12: în 2014 cu piesa „Moj Svijet”, Sergej Ćetković, iar în 2015 cu piesa „Adio”, Knez. Knez a terminat pe locul 13, care este și cel mai bun rezultat pentru Muntenegru.

Macedonia de Nord a participat pentru prima dată la Eurovision Song Contest în 1998 și a concurat de 21 de ori (până în 2018 sub numele de FYR Macedonia – Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei). Cel mai bun rezultat al Macedoniei a fost în 2019 , când Tamara Todevska a câștigat votul juriului și a terminat pe locul 7 la general cu piesa „Proud”. Macedonenii au reușit să se califice în Marea Finală doar de 6 ori din 18 de la introducerea semifinalelor în 2004. În ultimii 14 ani s-au calificat în Marea Finală doar de două ori.

Eurovision 2023 va avea loc în Marea Britanie, la Liverpool, în numele Ucrainei

Ediţia din 2023 a concursului Eurovision va avea loc în Marea Britanie în numele Ucrainei din cauza războiului declanşat de Rusia. Evenimentul va avea loc la Liverpool Arena şi va consta în două semifinale, pe 9 şi 11 mai, şi o finală pe 13 mai 2023.

Regatul Unit, care a găzduit Eurovision de opt ori, nu a mai fost gazda acestei competiţii muzicale europene din 1998, când show-ul a avut loc la Birmingham, un oraş din centrul Angliei.

După ce a ocupat primul loc la concursul organizat la Torino în luna mai a acestui an, Ucrainei i-a fost retras în luna iunie dreptul de a găzdui cea de-a 67-a ediţie a concursului Eurovision de către Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), întrucât condiţiile de securitate nu pot fi respectate în Ucraina după ce această ţară a fost invadată de Rusia pe 24 februarie.

Un acord a fost anunţat pe 25 iulie de EBU şi Guvernul britanic pentru ca BBC să organizeze acest concurs anul viitor în Regatul Unit, ţara clasată pe locul al doilea la ediţia din 2022, după Ucraina, care s-a impus prin grupul Kalush Orchestra. Douăzeci de oraşe britanice s-au înscris atunci în cursa pentru a găzdui Eurovision 2023 în numele Ucrainei.

Liverpool, desemnat de UNESCO Oraş al Muzicii din anul 2015, este sinonim cu istoria trupei The Beatles şi se bucură de o bogată activitate muzicală. În 2008, Liverpool a găzduit gala MTV Europe Music Awards şi este, totodată, gazda unei orchestre de mare prestigiu – Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Eşec pentru Boloni în Ligue 1: Metz – Rennes, scor 2-3

Publicat

in

De

Formaţia FC Metz, antrenată de Ladislau Boloni, a fost învinsă, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 3-2, de echipa Rennes, într-un meci din etapa a 32-a a campionatului Franţei, potrivit news.ro

Metz a condus cu 1-0, dar în cele din urmă a pierdut.

Echipa lui Boloni a marcat prin Mikautadze ’17 şi Diallo ’45.

Pentru Rennes au înscris Gouiri ’23, Bourigeaud ’73 (penalti) şi Kalimuendo ‘90+3.

Tot sâmbătă, Le Havre a învins cu 3-1 Strasbourg şi AS Monaco s-a impus cu 4-1 în faţa echipei Clermont.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO – Mii de israelieni au protestat pentru a cere recuperarea ostaticilor

Publicat

in

De

Mii de israelieni au protestat, sâmbătă, cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului cu mişcarea islamistă Hamas, în urma căruia ostaticii israelieni rămaşi în Gaza să fie aduşi acasă, relatează Reuters, potrivit news.ro.

La o manifestaţie la Tel Aviv, care a avut loc în timp ce oficialii Hamas se întâlneau cu mediatorii egipteni şi din Qatar la Cairo, rudele şi susţinătorii celor peste 130 de ostatici aflaţi încă în captivitate au spus că trebuie făcut tot posibilul pentru a-i aduce acasă.

“Sunt aici astăzi pentru a susţine un acord acum, ieri”, a declarat Natalie Eldor. “Trebuie să îi aducem înapoi. Trebuie să îi aducem înapoi pe toţi ostaticii, pe cei vii, pe cei morţi. Trebuie să îi aducem înapoi. Trebuie să schimbăm acest guvern. Asta trebuie să se termine”.

Protestele, înainte de Ziua de comemorare a Holocaustului Yom HaShoah, care anul acesta pică în 6 mai, au avut loc în contextul în care războiul din Gaza se apropie de sfârşitul celei de-a şaptea luni, pe fondul unei presiuni internaţionale tot mai mari pentru oprirea luptelor.

“Singurul lucru care ne face să continuăm este speranţa că Bar este în viaţă şi supravieţuieşte”, a declarat Ora Rubinstein, mătuşa lui Bar Kupershtein, care a fost capturat împreună cu alte peste 250 de persoane atunci când atacatorii înarmaţi conduşi de Hamas au năvălit în comunităţile israeliene din apropierea Fâşiei Gaza la 7 octombrie.

Se crede că mulţi dintre cei luaţi ostatici sunt morţi, dar familiile doresc ca toţi cei luaţi să fie aduşi înapoi.

“Toţi trebuie să fie aduşi înapoi. Nu îi vom abandona aşa cum au fost abandonaţi evreii în timpul Holocaustului”, a declarat Hanna Cohen, mătuşa lui Inbar Haiman, în vârstă de 27 de ani, despre care s-a crezut iniţial că a fost luat ostatic la 7 octombrie, dar ulterior s-a constatat că a fost ucis. Se crede că trupul ei este încă deţinut de Hamas în Gaza.

Aproximativ 1.200 de israelieni şi străini au fost ucişi la 7 octombrie, în cea mai sângeroasă zi din istoria Israelului, potrivit bilanţului israelian.

Ca ripostă, Israelul a lansat un asalt devastator asupra Fâşiei Gaza, distrugând mari porţiuni din enclavă şi ucigând peste 34.000 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.

Guvernul lui Netanyahu a insistat că nu va opri războiul până când Hamas nu va fi distrus şi până când toţi ostaticii nu vor fi returnaţi, dar sunt în curs de desfăşurare eforturi intense pentru a asigura o oprire a luptelor care ar putea duce la o încetare totală a focului.

Însă Netanyahu se confruntă cu presiuni din partea partidelor religioase naţionaliste din coaliţia sa pentru a refuza un acord cu Hamas şi a continua ofensiva promisă de mult timp împotriva oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend