Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Documentele originale ale World Wide Web vor fi scoase la licitaţie de către inventatorul Sir Tim Berners-Lee

Publicat

in

Fişierele originale ale World Wide Web vor fi scoase la licitaţie de inventatorul britanic Sir Tim Berners-Lee, informează marţi DPA / PA Media.

Documentele cu semnătură digitală, ce conţin codul sursă scris de informaticianul Tim Berners-Lee în urmă cu trei decenii, vor fi puse la dispoziţie spre vânzare în cadrul licitaţiei în format NFT („non-fongible token”).

Un NFT este un bun în ediţie limitată, care este vândut exclusiv sub formă de obiect digital, prin tehnologia blockchain, oferind cumpărătorului certitudinea că este proprietarul acestuia.

NFT-urile au fost bine primite de piaţă, ca modalitate de a vinde opere de artă şi active digitale, scrie Agerpres.ro.

Este un „lucru firesc”, a declarat Tim Berners-Lee cu referire la această iniţiativă care vizează comercializarea unui bun exclusiv digital.

De asemenea, aceasta reprezintă şi oportunitatea de a pătrunde în „măruntaiele” arhitecturii timpurii a internetului, ofertantul câştigător la licitaţie primind de asemenea o imagine animată a codului, o scrisoare redactată de Sir Tim Berners-Lee despre această creaţie, precum şi un poster digital conţinând codul complet.

Sotheby’s va lansa licitaţia la data de 23 iunie, timp de o săptămână, iar ofertele vor porni de la 1.000 de dolari.

Suma rezultată din licitaţie urmează să fie donată iniţiativelor susţinute de informatician şi de soţia sa.

„În urmă cu trei decenii am creat ceva care, cu ajutorul ulterior al unui număr mare de colaboratori din întreaga lume, a devenit un instrument puternic pentru umanitate”, a declarat Tim Berners-Lee. „Pentru mine, cel mai bun lucru la web a fost spiritul de colaborare”, a adăugat informaticianul.

„Deşi nu fac predicţii, sper sincer că utilizarea, cunoştinţele şi potenţialul lui vor rămâne libere şi disponibile pentru noi toţi, pentru a continua să inovăm, să creăm şi să iniţiem următoarea transformare tehnologică, pe care nu ne-o putem imagina încă”, a spus creatorul World Wide Web.

„NFT-urile, fie că sunt opere de artă sau un artefact digital ca acesta, reprezintă cele mai recente creaţii jucăuşe din acest tărâm şi cele mai potrivite mijloace de proprietate care există. Ele reprezintă modalitatea ideală de a ambala originile din spatele internetului”, a declarat informaticianul.

Fişierele includ codul din aproximativ 9.555 de linii, care cuprinde implementări ale celor trei limbaje şi protocoale inventate de Sir Tim Berners-Lee, ce rămân fundamentale pentru World Wide Web-ul din prezent, cunoscute sub numele de HTML (Hypertext Markup Language), HTTP (Hypertext Transfer Protocol), şi URI (Uniform Resource Identifiers).

„Creaţie a unuia dintre cei mai importanţi gânditori pe care i-a produs vreodată Marea Britanie, internetul este o invenţie britanică cu adevărat măreaţă – una care a devenit globală în toate sensurile cuvântului”, a declarat Oliver Barker, preşedintele Sotheby’s Europe.

Informaticianul şi omul de ştiinţă Sir Tim Berners-Lee s-a născut la 8 iunie 1955, la Londra. După absolvirea Universităţii Oxford, s-a angajat ca inginer de software la CERN, în Elveţia, unde a observat că cercetătorii care lucrau la acceleratoarele de particule aveau dificultăţi în accesarea şi partajarea informaţiilor. Pentru a rezolva această problemă, Berners-Lee s-a gândit să folosească o tehnologie în plină dezvoltare, numită hypertext. În martie 1989, acesta a depus la CERN un document numit „Information Management: A Proposal” („Administrarea informaţiei: o propunere”), dar proiectul său nu a fost acceptat imediat. Şeful său, Mike Sendall, a notat pe document „Vague but exciting” („Vag, dar interesant”), conform site-ului oficial al CERN, info.cern.ch.

Web-ul nu a fost niciodată un proiect oficial al CERN, însă Mike Sendall i-a acordat timp lui Berners-Lee pentru dezvoltarea acestuia în septembrie 1990. Până în luna octombrie a aceluiaşi an, informaticianul a scris şi a dezvoltat cele trei tehnologii fundamentale, care stau la baza www şi sunt folosite până în ziua de azi. Tot în cadrul acestui proiect, Tim Berners-Lee a creat primul editor de pagini web şi primul server web.

Tim Berners-Lee a fost ridicat la rangul de cavaler de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în 2004, ca recunoaştere a muncii sale inovatoare.

Loading

NATIONAL

Au apărut primele imagini cu locomotiva complet electrică din România: Va schimba total călătoria cu trenul

Publicat

in

Prima locomotivă electrică ELASMO de 6000 KW, modernizată de compania RELOC Craiova, a fost pusă pe șine și a trecut cu succes testul de performanță. Această locomotivă dispune de cele mai noi echipamente și tehnologii de vârf, iar în perioada următoare va ajuta la înlocuirea actualelor locomotive din România.

”Prima locomotivă electrică ELASMO de 6000 KW, modernizată de compania RELOC Craiova – parte a GRAMPET Group – a desfășurat cu succes testul de performanță.

Locomotiva, de tip “Lema” (Locomotivă Electrică cu Motoare Asincrone – Electric Locomotive with Asynchronous Motors), face parte din lotul de 19 astfel de vehicule ce vor fi modernizate cu motoare electrice de tracțiune asincrone tip 060 EA1 CA. La proba efectuată prin tractarea unui număr de 16 vagoane de călători, pe ruta București – Constanța și retur, pe data de 11 decembrie, au participat atât reprezentanți ai companiei, cât și lideri din industrie și reprezentanți ai sectorului public și ai instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Aceasta dispune de cele mai noi echipamente și tehnologii de vârf, care vor asigura confortul și siguranța pasagerilor. Sitemul de tracțiune a fost calibrat cu succes, iar toate subsistemele locomotivei (sistemul de vigilență și siguranță, sistemul de control și semnalizare etc.) sunt integrate perfect unele cu altele și controlate dintr-un punct central de comandă (un computer de bord produs de RELOC Craiova).

În total vor moderniza 19 locomotive

Acesta este un pas important în vederea înnoirii materialului rulant aflat în circulație pe căile ferate din România. Totodată, marchează și începutul unui proces amplu care prevede modernizarea de către RELOC Craiova a 19 astfel de vehicule, ca parte a unui contract, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu o valoare de 91,1 milioane de euro, contractul a fost câștigat de companie în urma unei licitații publice.

Printre principalele obiective ale proiectului de modernizare a acestor vehicule feroviare se numără: creșterea performanței transportului feroviar, prin sporirea vitezei de operare până la 160 km/h și optimizarea costurilor de operare și întreținere; sporirea siguranței călătorilor și a calității serviciilor oferite; adresarea cerințelor critice în materie de sustenabilitate, eficiență și siguranță, precum și alinierea transportului feroviar din România Ia standardele și cerințele de mobilitate impuse de Uniunea Europeană.

Dorin Soare – director general, RELOC Craiova: “Acesta este un proiect important pentru noi, nu doar prin prisma amplorii sale, ci mai ales pentru că ne dă ocazia de a demonstra că putem îmbina frumos tradiția și moștenirea istorică a fabricii noastre cu progresul obținut prin utilizarea noilor tehnologii. De asemenea, ne bucurăm să putem pune la dispoziția operatorilor locomotive produse și modernizate aici, în țară, la aceleași standarde cu producătorii străini. Noi credem în puterea acestui sector de a se reinventa constant și vom continua să muncim pentru a ne menține locul în piață”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Noua administraţie din Siria a suspendat pentru trei luni parlamentul şi Constituţia

Publicat

in

Noua administraţie a Siriei a suspendat pentru trei luni parlamentul şi Constituţia ţării, afirmând că acest lucru este necesar pentru a permite un transfer paşnic de putere după îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Bashar al-Assad, informează Rador Radio România.

După luarea cu asalt a capitalei Damasc în weekend, rebelii s-au mişcat rapid şi au făcut o serie de schimbări în peisajul politic al ţării. A fost format un guvern de tranziţie, condus de premierul interimar Mohammed al-Bashir.

Acum, parlamentul ţării a fost suspendat până în luna martie 2025 şi a fost formată o comisie care să revizuiască Constituţia şi să adauge amendamente.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că prioritatea este de a proteja şi menţine instituţiile statului sirian, iar toţi cei careau comis crime şi infracţiuni împotriva poporului sirian sub conducerea lui Bashar al-Assad vor răspunde în faţa legii.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Este nebunie în orașul lui Moș Crăciun: Localnicii au răbufnit și ies la proteste

Publicat

in

„Satul lui Moș Crăciun” din Rovaniemi, care atrage anual peste 600.000 de vizitatori, devine extrem de popular în sezonul sărbătorilor de iarnă. Totuși, unii locuitori sunt nemulțumiți de numărul mare de turiști, care este de 10 ori mai mare decât populația orașului, în fiecare an, în perioada Crăciunului, potrivit Mediafax.

„Suntem îngrijorați de creșterea excesivă a turismului. Turismul a crescut atât de rapid, încât nu mai este sub control”, a declarat Antti Pakkanen, în vârstă de 43 de ani, fotograf și membru al unei rețele de locuințe care a organizat în septembrie un miting pe străzile orașului.

Pe întreg continentul, localnicii au protestat împotriva „turismului excesiv” – care reprezintă punctul critic în care vizitatorii și banii lor nu mai aduc beneficii rezidenților și, în schimb, provoacă daune prin degradarea siturilor istorice, copleșirea infrastructurii și îngreunarea semnificativă a vieții celor care locuiesc acolo. Acum, fenomenul s-a extins spre nord, până la marginea Cercului Polar Arctic, relatează AP News.

Rovaniemi a înregistrat un număr record de 1,2 milioane de vizitatori în 2023, o creștere de aproape 30 % față de 2022. 13 rute aeriene noi către Aeroportul Rovaniemi au fost inaugurate în acest an, aducând pasageri din Geneva, Berlin și Bordeaux. Majoritatea turiștilor provin din țări europene precum Franța, Germania și Regatul Unit.

Criticii locali ai turismului de masă spun că multe clădiri din centrul orașului Rovaniemi sunt folosite și pentru servicii de cazare în timpul sezonului și, prin urmare, nu mai sunt disponibile pentru uz rezidențial. Ei spun că închirierile pe termen scurt a crescut prețurile, au îndepărtat rezidenții pe termen lung și a transformat centrul orașului într-un „spațiu de tranzit pentru turiști”.

Legislația finlandeză interzice serviciile profesionale de cazare în clădirile destinate uzului rezidențial, iar localnicii le cer autorităților să ia măsuri. „Regulile trebuie aplicate mai bine”, a declarat Pakkanen.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Salariul mediu net a ajuns la 5.268 lei în luna octombrie. Care sunt cele mai bine plătite domenii

Publicat

in

Câştigul salarial mediu net în luna octombrie a fost 5.268 lei, în creştere cu 40 lei (+0,8%) faţă de luna septembrie 2024, iar comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna octombrie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.612 lei, cu 59 lei (+0,7%) mai mare decât în luna septembrie 2024.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (11.541 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.078 lei).

Indicele câştigului salarial real a fost 107,3% în luna octombrie 2024 faţă de luna octombrie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 100,2% în octombrie 2024 faţă de luna septembrie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 251,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna septembrie 2024.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În ce domenii s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale salariului net

Conform sursei citate, în luna octombrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cu 12%, respectiv în extracţia minereurilor metalifere, cu 10,2%.

De asemenea, s-au înregistrat creșteri ale salariului net și în fabricarea de mobilă, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, activități de poștă și curierat, transporturi aeriene, silvicultură, exploatare forestieră, activități de editare.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 16,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 15,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2024, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+3%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+0,8%).

În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-1,2%).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia anunţă distrugerea a cel puţin 11 drone ucrainene

Publicat

in

Rusia a anunţat că a distrus cel puţin 11 drone ucrainene, informează Rador Radio România.

Unitățile ruse de apărare aeriană au distrus cel puțin 11 drone ucrainene deasupra a trei regiuni din sudul Rusiei joi seara târziu, au declarat oficialii ruşi.

Ministerul rus al Apărării a declarat că șase drone au fost distruse deasupra regiunii Rostov, la est de Ucraina, și patru în regiunea Belgrad, chiar peste granița din nordul Ucrainei, într-o perioadă cuprinsă între orele 21:00 și 22:00, ora locală.

Guvernatorul regiunii Briansk, de asemenea la frontiera de nord, a declarat că apărarea aeriană locală a distrus o dronă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică

Publicat

in

Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică, arată cel mai nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform analiștilor americani, forțele ucrainene se confruntă cu atacuri puternice și cu o superioritate semnificativă de efective și artilerie a trupelor ruse. În următoarele zile, rușii ar putea încerca să înconjoare forțele ucrainene pentru a pregăti o ofensivă asupra localității Șevcenkove.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 13 decembrie, ora 03,00: VIDEO FOTO Cercetător cheie pentru armata rusă, asasinat la Moscova: presa ucraineană a făcut anunțul

Un cercetător rus, Mihail Şaţki, care lucra la modernizarea rachetelor Kh-59 şi Kh-69 pe care armata rusă le foloseşte cu regularitate în atacurile asupra Ucrainei, a fost ucis în regiunea capitalei ruse Moscova, a declarat agenţiei publice ucrainene Ukrinform o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene, relatează joi agenţia EFE, relatează Agerpres.

„Informaţiile despre lichidarea lui Şaţki corespund realităţii”, a declarat sursa pentru Ukrinform, confirmând astfel informaţii publicate anterior de canalul rus de Telegram Astra, care a scris despre împuşcarea mortală a cercetătorului şi a publicat inclusiv o presupusă fotografie a cadavrului acestuia la locul asasinatului.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend