Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

DOCUMENT integral – Motivarea deciziei ÎCCJ în dosarul ‘Ferma Băneasa’, în care a fost condamnat şi avocatul Robert Roşu

Publicat

in

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat motivarea deciziei din dosarul “Ferma Bănesa”, din 17 decembrie 2020, prin care a fost condamnat şi avocatul Robert Roşu, alături de nume cunoscute precum Remus Truică, Paul al României, Dan Andronic. Motivarea aruncă în aer profesia de avocat, ridicând mari semne de întrebare asupra demersurilor pe care le pot face aceştia fără să-şi pună libertatea în pericol.

Motivarea integrală poate fi citită AICI! (.pdf)

Avocatul Robert Roşu a fost condamnat de un complet al ÎCCJ la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, după ce prima instanţă, Curtea de Apel Braşov, l-a achitat, constatând că toate faptele se înscriu în exerciţiul normal al profesiei de avocat (redactarea de contracte, notificări, memorii). De asemenea, avocata Corina Dinu a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 9 ani pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în legătură cu Ferma Băneasa.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Rachetele nord-coreene ucid ucraineni. Implicațiile sunt mai mari decât se credea

Publicat

in

De

La 2 ianuarie, o tânără inspectoare de armament ucraineană, Krystyna Kimachuk, a fost anunțată că o rachetă cu aspect neobișnuit s-a prăbușit într-o clădire din orașul Harkov. Ea a început să își sune contactele din armata ucraineană, disperată să pună mâna pe ea. În decurs de o săptămână, ea avea resturile mutilate întinse în fața ei într-o locație sigură din capitala Kiev, informează BBC.

A început să îl demonteze și să fotografieze fiecare piesă, inclusiv șuruburile și cipurile de calculator mai mici decât unghiile ei. Și-a dat seama aproape imediat că nu era o rachetă rusească, dar provocarea ei era să demonstreze acest lucru.

În mijlocul dezordinii de metal și a firelor care curgeau, Krystyna Kimachuk a observat un mic caracter din alfabetul coreean. Apoi a dat peste un detaliu și mai grăitor. Numărul 112 fusese ștanțat pe unele părți ale proiectilului. Acesta corespunde anului 2023 în calendarul nord-coreean. Și-a dat seama că se afla în fața primei dovezi concrete că armele nord-coreene erau folosite pentru a-i ataca țara.

“Auzisem că au livrat niște arme în Rusia, dar eu am putut să le văd, să le ating, să le cercetez, într-un mod în care nimeni nu a mai putut face asta până atunci. Acest lucru a fost foarte interesant”, mi-a spus ea la telefon de la Kiev.

De atunci, armata ucraineană spune că zeci de rachete nord-coreene au fost lansate de Rusia pe teritoriul său. Acestea au ucis cel puțin 24 de persoane și au rănit peste 70.

Pentru toate discuțiile recente despre Kim Jong Un care se pregătește să declanșeze un război nuclear, amenințarea mai imediată este acum capacitatea Coreei de Nord de a alimenta războaiele existente și de a alimenta instabilitatea globală.

Kimachuk lucrează pentru Conflict Armament Research (CAR), o organizație care recuperează arme folosite în război, pentru a afla cum au fost fabricate. Dar abia după ce a terminat de fotografiat epava rachetei și după ce echipa sa a analizat sutele de componente ale acesteia, a avut loc cea mai uluitoare revelație.

De unde provin componentele

Era plină de cea mai recentă tehnologie străină. Majoritatea pieselor electronice fuseseră fabricate în SUA și Europa în ultimii ani. Exista chiar și un cip de calculator american fabricat chiar în martie 2023. Acest lucru însemna că Coreea de Nord procurase în mod ilicit componente vitale pentru armament, le introdusese pe furiș în țară, asamblase racheta și o expediase în secret în Rusia, de unde fusese apoi transportată pe linia frontului și lansată – totul în doar câteva luni.

“Aceasta a fost cea mai mare surpriză, faptul că, în ciuda faptului că se află sub sancțiuni severe de aproape două decenii, Coreea de Nord reușește în continuare să pună mâna pe tot ceea ce are nevoie pentru a-și fabrica armele, și cu o viteză extraordinară”, a declarat Damien Spleeters, director adjunct la CAR.

content-image

La Londra, Joseph Byrne, un expert în Coreea de Nord de la grupul de reflecție în domeniul apărării Royal United Services Institute (RUSI), a fost la fel de uimit.

“Nu am crezut niciodată că voi vedea rachete balistice nord-coreene fiind folosite pentru a ucide oameni pe teritoriul european”, a declarat el. El și echipa sa de la RUSI au urmărit transportul de arme nord-coreene către Rusia încă de când dl Kim s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin în Rusia, în septembrie anul trecut, pentru a încheia un presupus acord de armament.

Cu ajutorul imaginilor din satelit, ei au reușit să observe patru nave de marfă rusești care fac naveta între Coreea de Nord și un port militar rusesc, încărcate cu sute de containere deodată.

În total, RUSI estimează că au fost trimise 7.000 de containere, umplute cu peste un milion de cartușe de muniție și rachete de grad – genul de rachete care pot fi lansate din camioane în rafale mari. Evaluările lor sunt susținute de informații din partea SUA, a Regatului Unit și a Coreei de Sud, deși Rusia și Coreea de Nord au negat comerțul.

Un grafic arată traseul rachetelor nord-coreene către Rusia

“Aceste obuze și rachete sunt unele dintre cele mai căutate lucruri din lume în prezent și permit Rusiei să continue să bombardeze orașele ucrainene într-un moment în care SUA și Europa se clatină cu privire la armele cu care să contribuie”, a declarat Byrne.

Ieftine și multe

Dar sosirea rachetelor balistice pe câmpul de luptă este cea care i-a îngrijorat cel mai mult pe Byrne și pe colegii săi, din cauza a ceea ce dezvăluie despre programul de înarmare al Coreei de Nord.

Începând cu anii 1980, Coreea de Nord și-a vândut armele în străinătate, în mare parte către țări din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, inclusiv Libia, Siria și Iran. Acestea au avut tendința de a fi rachete vechi, de tip sovietic, cu o reputație proastă. Există dovezi că luptătorii Hamas au folosit probabil unele dintre vechile grenade propulsate de rachete de la Phenian în atacul lor din 7 octombrie anul trecut.

Dar racheta lansată pe 2 ianuarie, pe care Krystyna Kimachuk a demontat-o, se pare că era cea mai sofisticată rachetă cu rază scurtă de acțiune a Phenianului – Hwasong 11 – capabilă să se deplaseze până la 700 km (435 mile).

Deși ucrainenii au minimalizat precizia lor, Dr. Jeffrey Lewis, expert în arme nord-coreene și neproliferare la Middlebury Institute of International Studies, spune că acestea nu par a fi cu mult mai rele decât rachetele rusești.

Avantajul acestor rachete este că sunt extrem de ieftine, a explicat Dr. Lewis. Acest lucru înseamnă că se pot cumpăra mai multe și se poate trage mai mult, în speranța de a copleși apărarea aeriană, ceea ce este exact ceea ce rușii par să facă.

content-image

Acest lucru ridică apoi întrebarea câte dintre aceste rachete pot produce nord-coreenii. Guvernul sud-coreean a observat recent că Coreea de Nord a trimis 6.700 de containere cu muniții în Rusia, spunând că fabricile de armament de la Pyongyang funcționau la turație maximă, iar Dr. Lewis, care a studiat aceste fabrici prin intermediul sateliților, consideră că acestea pot produce câteva sute de rachete pe an.

Încă înmărmuriți de descoperirea lor, Spleeters și echipa sa încearcă acum să afle cum este posibil acest lucru, având în vedere că companiilor le este interzis să vândă piese de schimb către Coreea de Nord.

Multe dintre cipurile de calculator care fac parte integrantă din armele moderne, care le ghidează prin aer către țintele lor, sunt aceleași cipuri care sunt folosite pentru a ne alimenta telefoanele, mașinile de spălat și mașinile, spune Spleeters.

Acestea sunt vândute în întreaga lume într-un număr impresionant. Producătorii vând miliarde de bucăți către distribuitori, iar aceștia le revând mai departe milioane de bucăți, ceea ce înseamnă că adesea nu au nicio idee despre unde ajung produsele lor.

Chiar și așa, Byrne a fost frustrat să afle câte componente ale rachetei au venit din Occident. Aceasta a dovedit că rețelele de achiziții ale Coreei de Nord erau mai robuste și mai eficiente decât își dăduse seama chiar și el, care investighează aceste rețele.

Din experiența sa, nord-coreenii stabiliți în străinătate au înființat companii false în Hong Kong sau în alte țări din Asia Centrală pentru a cumpăra articolele, folosind în principal numerar furat. Apoi, acestea trimit produsele în Coreea de Nord, de obicei peste granița cu China. Dacă o companie falsă este descoperită și sancționată, o alta apare rapid în locul ei.

Sancțiunile au fost considerate de mult timp un instrument imperfect de combatere a acestor rețele, dar pentru a avea vreo șansă de a funcționa, acestea trebuie să fie actualizate și aplicate în mod regulat. Atât Rusia, cât și China au refuzat să impună noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord din 2017.

Prin cumpărarea de arme de către Phenian, Moscova încalcă acum aceleași sancțiuni pentru care a votat cândva în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU. Apoi, la începutul acestui an, a desființat efectiv un grup de experți ONU care monitoriza încălcările sancțiunilor, probabil pentru a evita controlul.

“Asistăm în timp real la fărâmițarea în timp real a sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord, ceea ce îi oferă Phenianului mult spațiu de respirație”, a declarat Byrne.

Toate acestea au implicații care se extind mult dincolo de războiul din Ucraina.

“Adevărații câștigători aici sunt nord-coreenii”, a spus Byrne. “Ei i-au ajutat pe ruși într-un mod semnificativ, iar acest lucru le-a cumpărat o tonă de pârghii”.

În martie, RUSI a documentat cantități mari de petrol care au fost transportate din Rusia în Coreea de Nord, în timp ce vagoane pline cu ceea ce se crede a fi orez și făină au fost reperate trecând granița terestră dintre cele două țări. Acest acord, despre care se crede că valorează sute de milioane de lire sterline, va stimula nu numai economia, ci și armata Phenianului.

content-image

Graficul terminalului de marfă din Tumangang

Rusia ar putea furniza Nordului materii prime pentru a continua să își fabrice rachete sau chiar echipamente militare, cum ar fi avioanele de vânătoare, și – în cel mai extrem caz – asistență tehnică pentru a-și îmbunătăți armele nucleare.

În plus, Nordul are șansa de a-și testa pentru prima dată cele mai recente rachete într-un scenariu de război real. Cu aceste date valoroase, le va putea îmbunătăți.

Phenian: Un furnizor important de rachete?

Și mai îngrijorător este faptul că războiul oferă Coreei de Nord o vitrină către restul lumii.

Acum că Phenianul produce în masă aceste arme, va dori să le vândă mai multor țări, iar dacă rachetele sunt suficient de bune pentru Rusia, vor fi suficient de bune și pentru alții, a declarat Dr. Lewis – mai ales că rușii dau exemplul că este în regulă să încalce sancțiunile.

El prezice că, în viitor, Coreea de Nord va deveni un mare furnizor de rachete pentru țările din blocul China-Rusia-Iran. În urma atacului Iranului asupra Israelului din această lună, SUA au declarat că sunt “incredibil de îngrijorate” de faptul că Coreea de Nord ar putea colabora cu Iranul la programele sale de arme nucleare și balistice.

“Văd o mulțime de fețe sumbre atunci când vorbim despre această problemă”, a declarat dl Spleeters. “Dar vestea bună este că acum știm cât de dependenți sunt de tehnologia străină, putem face ceva în această privință”.

Spleeters este optimist că, prin colaborarea cu producătorii, aceștia pot tăia lanțurile de aprovizionare ale Coreei de Nord. Echipa sa a reușit deja să identifice și să oprească o rețea ilicită înainte ca aceasta să poată finaliza o vânzare critică.

Dar Dr. Lewis nu este tocmai convins. “Putem să facem lucrurile mai dificile, mai incomode, poate să creștem costurile, dar nimic din toate acestea nu va împiedica Coreea de Nord să fabrice aceste arme”, a spus el, adăugând că Occidentul a eșuat în cele din urmă în încercarea sa de a limita statul necinstit.

În prezent, nu numai că rachetele sale sunt o sursă de prestigiu și de putere politică, dar îi generează și sume mari de bani, a explicat Dr. Lewis. Așadar, de ce ar renunța Kim Jong Un la ele acum?

Citeste mai mult

NATIONAL

Biblia, confirmată de descoperirea unui fragment de zid din Ierusalim

Publicat

in

De

O descoperire arheologică recentă în Ierusalimul antic ne schimbă modul în care înțelegem istoria biblică. Timp de ani de zile, s-a crezut că o secțiune a zidului orașului a fost construită de regele Ezechia al Iudeii pentru a se apăra de invadatorii asirieni.

Cu toate acestea, după aproape un deceniu de cercetări, s-a descoperit că străbunicul său, regele Ozia, a construit de fapt zidul în urma unui cutremur major, așa cum este descris în textele biblice. Această descoperire a fost făcută în Cetatea lui David, nucleul inițial al Ierusalimului.

Printr-un efort de colaborare între Autoritatea Israeliană pentru Antichități, Universitatea din Tel Aviv și Institutul Weizmann, s-a folosit datarea cu carbon 14 pentru a stabili cu exactitate vârsta zidului.

Această metodologie avansată a permis cercetătorilor să dateze zidul cu o mai mare precizie, oferind claritate asupra evenimentelor istorice descrise în Biblie.

Ce dovedește această descoperire

Nu numai că această descoperire susține relatarea biblică a construcției regelui Ozia, dar indică, de asemenea, faptul că Ierusalimul s-a extins spre vest mai devreme decât se credea anterior, până la domnia regelui Ioasaf în secolul al IX-lea î.Hr.

Această schimbare de înțelegere arată că Ierusalimul era mai mare și mai complex în timpul regilor David și Solomon decât se credea anterior. În esență, aceste descoperiri nu numai că confirmă aspecte ale narațiunilor biblice, dar evidențiază, de asemenea, legătura complexă dintre arheologie și textele religioase, scrie incredibilia.ro.

Această descoperire oferă o perspectivă nouă asupra Ierusalimului antic și deschide calea pentru explorarea în continuare a trecutului nostru comun.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend