Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Directorul ANM anunță prognoza completă în minivacanța de 1 Mai și Paște: cum va fi vremea pe litoral și la munte

Publicat

in

Directorul ANM, Elena Mateescu, a prezentat prognoza meteo pentru minivacanța de 1 Mai și Paște. Ea a explicat că vom avea temperaturi de peste 20 de grade în cea mai mare parte a țării, dar nu sunt excluse și ploile trecătoare. Vremea se va strica după Paște, atunci când vom avea parte de ploi în aproape toată țara.

“Se indică probabilitatea ca regimul de temperaturi să se situeze la valori normale. Aceasta înseamnă valori de 23°C în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în partea de vest-sud a țării. Sigur că pe litoral va fi mare interes, cel puțin pentru ziua de 1 și 2 mai. Și la munte o vreme în general schimbătoare. Nu excludem să avem și perioade în care să consemnăm averse slabe. Însă regimul de temperaturi per ansamblu în următoarele zile va fi între 15 până la chiar spre sfârșit finalul săptămânii 19°C cu 14-15°C temperatura a apei mării.

La munte, de asemenea, posibile averse locale, însă per ansamblu, o vreme general frumoasă. Regimul de temperaturi se va opri undeva la 16°C, cele mai ridicate valori în partea de vest-sud-vest a țării. Încheiem luna aprilie cu 26-27°C şi debutăm cu luna mai cu valori de 23°C.

După 8 mai avem și temperaturi mai scăzute, vor predomina precipitațiile în bună parte din țară. Până atunci vor fi averse locale, posibile în special joi și vineri în jumătatea de est a țării, dar care să nu ne împiedice să ne desfășurăm activitatea în aer liber, pentru că temperaturile sunt generoase, vorbim deja de temperaturi peste 20-23°C.

Observăm deja că săptămâna care cuprinde minivacanța și inclusiv perioada sărbătorilor pascale, o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit și observăm abateri termice pozitive două până la 2,5° în toată țara.

Cu siguranță în zona litoralului temperaturile în medie se vor opri la 18, 19° pe litoral și cele mai ridicate în partea de vest nord-vest vor fi de 25°C, urmând ca în sud undeva la 23-24°. Pe perioade scurte vorbim de averse în zonele de munte”, a declarat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

După Paște vin ploile

Directorul ANM a mai explicat că, imediat după Paște, va urma o săptămână ploioasă în aproape toată țara.

”În 6-13 mai este posibil să plouă în toată ţara. E bine să plouă, pentru că jumătatea estică însă este afectată de secetă și este foarte important ca în această perioadă să vorbim de precipitații și să se și înmagazineze în sol. Vorbim de temperaturi de 22-22°C, luăm o abatere în funcție de regiunea unde ne aflăm.”, a mai spus Elena Mateescu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Balenele ucigașe au scufundat o ambarcațiune în Strâmtoarea Gibraltar

Publicat

in

Un iaht cu vele s-a scufundat duminică în Strâmtoarea Gibraltar, după ce un număr necunoscut de orci, numite de asemenea și balene ucigașe, s-au izbit de vasul cu două persoane la bord și au provocat o scurgere de apă, au anunțat autoritățile. Ambii membri ai echipajului au fost salvați de un petrolier care trecea prin zonă, a precizat serviciul de salvare maritimă din Spania, marcând cel mai recent atac al unei balene ucigașe asupra unei ambarcațiuni în ceea ce a devenit un tipar în ultimii ani, scrie cbsnews-com.

Incidentul a avut loc în jurul orei locale 9.00, în strâmtoarea îngustă dintre Spania și Maroc, care a devenit un loc notoriu de interacțiuni umane cu grupuri de balene ucigașe care, din motive încă neînțelese pe deplin, se lovesc de bărci și uneori chiar le scufundă. În acest caz, membrii echipajului de la bordul iahtului SV Alboran Cognac au lansat un apel de urgență pentru o evacuare după ce au întâlnit orci la aproximativ 14 mile de coasta Capului Spartel.

content-image

Membrii echipajului au declarat că au simțit lovituri la coca navei și la cârmă, care a fost avariată de balene, a precizat serviciul de salvare. Centrul de coordonare al agenției din Tarifa, pe partea spaniolă a Strâmtorii Gibraltar, a ajutat la organizarea evacuării lor prin intermediul petrolierului MT Lascaux. Petrolierul a reușit să îi preia pe membrii echipajului de pe iahtul care se scufunda în decurs de o oră, iar aceștia au debarcat în Gibraltar înainte de ora 10:30. Ei au abandonat SV Alboran Cognac, care a continuat să dispară complet în ocean.

Locuri potențial periculoase pentru interacțiunile cu orcile

Oricine navighează prin apele din Golful Cadiz din sudul Spaniei și Strâmtoarea Gibraltar, fie că se află într-o ambarcațiune motorizată mai mare sau într-o ambarcațiune personală cu vele, este sfătuit să evite anumite zone pe care serviciul de salvare maritimă le marchează ca fiind locuri potențial periculoase pentru interacțiunile cu orcile. Cele mai mari amenințări există între lunile mai și august, când oficialii spun că grupurile de orci sunt cel mai des văzute în acele părți ale Atlanticului.

content-image

Această hartă arată zona din jurul Golfului Cadiz și a Strâmtorii Gibraltar unde este cel mai probabil să aibă loc interacțiuni cu orcile, pe baza datelor din anii anteriori.Ministerul spaniol al Transporturilor și Mobilității Durabile

Dar incidentele înregistrate anterior sugerează că aceste pericole pot fi prezente în orice moment. În octombrie anul trecut, o companie poloneză de turism cu barca a raportat că un grup de orci a reușit să scufunde unul dintre iahturile sale după ce a lovit în mod repetat în aripioara de direcție timp de 45 de minute, provocând scurgeri. În luna iunie a anului trecut, două echipe de navigatori care participau la o cursă internațională în jurul lumii au raportat scenarii înfricoșătoare în care mai multe orci au intrat sau s-au împins în bărcile lor sau în timp ce navigau la vest de Gibraltar.

Muzică thrash metal, armă de apărare împotriva balenelor ucigașe

Nimeni de la bordul vreunei ambarcațiuni nu a fost rănit în aceste întâlniri, dar creșterea documentată a comportamentului de confruntare i-a determinat pe cercetători și pe marinari să încerce să determine de ce orcile au încercat să scufunde sau să răstoarne atât de multe ambarcațiuni în largul coastelor Spaniei și Portugaliei.

Unii marinari au recurs chiar la muzică thrash metal în încercarea de a descuraja prădătorii.

Rapoartele privind interacțiunea dintre orci și oameni s-au mai mult decât triplat în ultimii aproximativ doi ani, potrivit grupului de cercetare GTOA, care a documentat sute de astfel de incidente în regiune începând din 2020. Dar unele dintre cele mai recente date indică posibile schimbări în eticheta orcilor, grupul raportând doar 26 de interacțiuni în zonele Strâmtoarea Gibraltar și Golful Biscaya între ianuarie și mai anul acesta.

Acest număr este cu 65% mai mic decât numărul de interacțiuni înregistrate în regiune în aceleași luni ale anului trecut și cu 40% mai mic decât numărul mediu de interacțiuni înregistrate în aceleași luni între 2021 și 2023, potrivit GTOA.show.

Citeste mai mult

NATIONAL

Pene de curent în SUA, după ce Soarele a eliberat un alt flux puternic de particule spre Pământ

Publicat

in

Soarele a eliberat un alt flux puternic de particule energizate spre Pământ marți dimineață, provocând pene de curent în SUA. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a indicat întreruperi pe toată America de Nord în jurul orei 12:51, ora Europei Centrale, scrie dailymail.co.uk.

Erupția solară, clasificată ca fiind X8.8, a fost cea mai puternică care a provenit din acest ciclu care a început în 2017 – NOAA a precizat că a fost un blackout radio de nivel 3 (R3) pe o scară de la unu la cinci.

Fluxul a fost lansat de o pată solară care a bombardat planeta noastră în ultimele zile, despre care NOAA spusese că este de mărimea petei care a provocat cea mai gravă furtună solară din istorie.

Fizicianul specializat în meteorologie spațială, Dr. Tamitha Skov, a declarat pentru DailyMail.com: “În ceea ce privește marea explozie X, este cea mai mare din ciclul de până acum.

‘Ar fi fost prima noastră pană radio de nivel R4, dar a fost parțial blocată de soare. ‘Regiunea care a declanșat flacăra este acum în mare parte în spatele membrului vestic al soarelui, așa că nici măcar nu o mai putem vedea.’

Actualul ciclu solar a început la mijlocul lunii decembrie 2016

content-image

‘Ne aflăm acum în faza de maxim solar’, a spus Skov. ‘Este greu de spus dacă am trecut prin vârful maximului solar sau nu. (Mă îndoiesc pentru că eu cred că acest ciclu va avea două vârfuri, la fel ca și ciclul trecut). Timpul ne va spune’.

Pata solară care provoacă haos în spațiu este AR 3664, care a crescut până la dimensiunea celei care a provocat evenimentul Carrington din 1859, care a dat foc la stațiile de telegraf și a întrerupt comunicațiile în întreaga lume.

AR 3664 s-a rotit marți și a dispărut din raza vizuală a Pământului, dar și-a luat rămas bun cu o ultimă explozie.

Resturi subatomice de electroni și protoni de la erupție ar putea lovi și planeta noastră, care ar cădea în cascadă pe suprafața acesteia. Particulele au capacitatea de a întrerupe comunicațiile prin satelit, de a provoca pericol de radiații pentru astronauți și de a interfera cu rețelele electrice de la sol.

NOAA prezisese o probabilitate de 60% ca acest lucru să se întâmple marți

content-image

Evenimentul, numit furtună de radiații, este ghidat de un câmp magnetic care se încolăcește de la Soare în sistemul nostru solar.

Pe măsură ce soarele se rotește, câmpurile magnetice care emană de la el se curbează în timp ce trec pe lângă planetele de pe orbita sa, creând o structură spiralată cunoscută sub numele de Spirala Parker.

Particulele încărcate de la o erupție solară pot fi prinse în aceste spirale, proiectându-le în jurul Pământului – când, altfel, ar fi ratat planeta noastră.

Erupția de marți urmează unor zile de activitate solară care a provocat NOAA a avertizat că ar fi putut fi cea mai gravă furtună solară din ultimii 165 de ani. Agenția a emis joi târziu un avertisment de furtună geomagnetică severă (G4), prima dată când această alertă a fost emisă în ultimii 20 de ani.

Furtunile geomagnetice au loc atunci când particulele de mare energie eliberate de erupțiile solare ejectate de Soare ajung pe Pământ.

La scurt timp după ce furtuna a lovit vinerea trecută, fermierii din Minnesota, Nebraska și alte părți din Midwest-ul american au suferit întreruperi prin satelit ale echipamentelor “sistemului de poziționare globală” (GPS) de care depind pentru operarea echipamentelor lor.

Multe ferme folosesc acum GPS-ul pentru a planta mai eficient și mai precis culturile în rânduri drepte, reducând erorile precum suprapunerea paturilor de semințe sau golurile de sol nefolosit.

Dar furtuna a adus, de asemenea, uimitoarele lumini nordice în întreaga lume.

Milioane de americani, din Maine până în Alabama, au putut, de asemenea, să vadă spectacolul de lumină naturală.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend