Conecteaza-te cu noi

Campulung

Din nou, invazie de melci fără cochilie

Publicat

in

1ded34fa35031dccc668d27c2187c63c.jpgUmezeala şi ploile abundente au adus şi în acest an în grădinile muscelenilor melcii fără cochilie sau limacşi în termen ştiinţific, convingându-se din nou ce dezastru pot face aceştia în timp record. Cele mai afectate sunt, însă, comuna Schitu Goleşti şi în Câmpulung, Apa Sărată, unde localnicii nu ştiu ce să mai facă, pentru că remediu clar împotriva acestor dăunătoare nu există, din păcate.

Din grădini, în domeniul public

Locuitorii comunei Schitu Goleşti nu au uitat, probabil, când adunau limacşii cu găleata şi iată că istoria se repetă, afectat fiind şi Câmpulungul, unde aceştia au invadat şi domeniul public, acolo unde găsesc verdeaţă. Cu un comportament pervers şi apucături de vampiri, melcii din această specie stau ascunşi, declanşându-şi atacul nimicitor la lăsarea întunericului. Unii spun că singurul mod de luptă împotriva lor este să îi aduni repede, înainte de răsăritul soarelui, dar, pe de altă parte, imaginaţia oamenilor scoate la iveală şi alte “reţete”, mai mult sau mai puţin “civilizate”, cum ar fi presărarea de smocuri de păr de la frizerii, sau îngroparea la nivelul solului a unui vas in care se toarnă bere (melcii fiind mari amatori de bere). Dacă în ultimul caz se va umple recipientul de cadavre, “invazia” poate fi lichidată şi cu ajutorul raţelor, pentru care astfel de lighioane reprezintă mâncarea preferată. De asemenea, melcii roşii nu suportă sarea, dar poate degrada solul şi distruge plantele, dar şi soluţia cu grapefruit este eficientă, când fructul va fi făcut felii. Melcii roşii se găsesc aproape peste tot la Câmpulung, atunci când plouă şi, chiar dacă nu este an în care precipitaţiile nu ne ocolesc, melcii apar doar de câţiva ani. Să fie şi alte cauze care îi dirijează spre tărâmurile noastre cu aer de Elveţia cu miros de cianuri în descompunere?

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

ARGEȘ | S-a semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea a 17 microbuze electrice școlare – VEZI COMUNELE UNDE AJUNG

Publicat

in

De

Președintele Consiliul Județean Argeș, Ion Mînzînă, a semnat, luni, 22 aprilie 2024, contractul de finanțare a proiectului ce vizează achiziționarea a 17 microbuze electrice școlare și a 17 stații de încărcare pentru elevi prin intermediul Programului Administrației Fondului pentru Mediu. Valoarea proiectului este de 25.000.000 lei.

Microbuzele vor ajunge la elevii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Marina” Curtea de Argeș și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Filofteia” Ștefănești, precum și în comunele Vulturești, Căldăraru, Poiana Lacului, Bogați, Sălătrucu, Buzoești, Băbana, Bascov, Davidești, Popești, Mărăcineni, Vedea, Nucșoara, Stâlpeni și Dârmănești.

„Este încă un pas important pentru modernizarea infrastructurii școlare. Prin accesarea acestor finanțări foarte mulți elevi vor beneficia de microbuze moderne, prietenoase cu mediul. Astfel, facilităm accesul la educație și asigurarea unor șanse egale de dezvoltare pentru toți copiii din județ” – Ion Mînzînă, președinte Consiliului Județean Argeș.   

Acest proiect se alătură celui depus de Consiliul Județean Argeș, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, ce a vizat achiziția a 25 de microbuze electrice pentru care s-a semnat deja contractul de furnizare. Aceste microbuze vor ajunge la școli până la sfârșitul lunii noiembrie. Este vorba de localitățile: Leordeni, Micești, Mihăești, Schitu Golești, Stoenești, Călinești, Berevoești, Cetățeni, Cocu, Hârtiești, Țițești, Ungheni, Valea Mare Pravăț, Mălureni, Aninoasa, Albeștii de Argeș, Bughea de Jos, Corbeni, Drăganu, Dragoslavele, Lerești, Merișani, Mușătești, Tigveni și Bughea de Sus. În plus, în comunele Vlădești, Coșești și Priboieni au ajuns deja câte un microbuz școlar cu combustie internă.

Citeste mai mult

ACTUAL

ALERTĂ! AU REAPĂRUT VIPERELE! Vremea caldă a trezit tîrîtoarele

Publicat

in

De

Vremea neobișnuit de caldă din această perioadă a scos mulți iubitori de munte pe traseele montane. Totuși, temperaturile ridicate au trezit mai devreme și viperele, crescând riscul de a fi mușcat de un șarpe veninos.

Specialiștii avertizează că viperele au ieșit deja din hibernare și pot fi întâlnite în mai multe zone din țară. Turiștii sunt sfătuiți să evite zonele cu multe pietre și să fie precauți în cazul unei întâlniri cu o viperă.

“Acum vine perioada de împerechere,” declară Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România. “Cei care merg pe munte trebuie să fie foarte atenți pe potecă, deoarece viperele pot sta la soare pentru a se încălzi, în zonele cu mai puțină vegetație.”

Ce să faci dacă ești mușcat de viperă:

  • Păstrează-ți calmul și nu te panica.
  • Nu face eforturi fizice intense, care pot accelera răspândirea veninului.
  • Rămâi la umbră și aplică o compresă rece pe zona mușcăturii.
  • Sună imediat la 112 și nu încerca să te tratezi singur.

Serul antiviperin trebuie administrat cât mai curând posibil după mușcătură pentru a crește șansele de supraviețuire.

Este important să fim precauți și să ne informăm temeinic înainte de a porni la drumeții montane, mai ales în această perioadă cu temperaturi ridicate, pentru a ne bucura de natură în siguranță.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend