Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De ce vrea Ucraina să țină procesele pentru crime de război pe plan intern?

Publicat

in

Un tribunal din Ucraina a condamnat luni la închisoare pe viață un sergent rus, în vârstă de 21 de ani, pentru uciderea unui civil, la primul proces pentru crime de război de la invazie și urmează judecarea a altor 48 de soldați ruși, dar de ce vrea țara invadată de Moscova să țină procesele acasă?

Vadim Shishimarin, primul soldat rus judecat pentru crime de razboi a fost adus la prima audiere in KievFoto: Captura video / Twitter Melissa Bell

Procesele pentru crime de război au loc adesea pe teren neutru, la Curtea Penală Internațională de la Haga, iar asta încă asta se mai poate întâmpla. Curtea Penală Internațională și Națiunile Unite au propriile anchete în curs de desfășurare, scrie BBC.

Dar Ucraina vrea să se miște rapid. Condamnarea de astăzi este neobișnuită – vine la doar trei luni de când a început războiul și pare departe de a se fi terminat.

Avocatul britanic Wayne Jordash QC, un consilier al parchetului ucrainean, spune că acest lucru nu înseamnă o scurtătură. El spune că toate dovezile trebuie colectate conform standardelor internaționale.

El spune, de asemenea, că sunt în curs de desfășurare alte câteva mii de acuzații pentru crime de război.

Jordash spune că Ucraina este hotărâtă în dorința de a judeca toate cazurile pe plan intern. „CPI doar atât poate să facă”, spune el pentru BBC, în contextul în care CPI tinde să îi judece doar pe lideri și cercurile lor imediate, și nu pe ofițerii de rang inferior.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război, după ce un tribunal din Kiev l-a condamnat pe Vadim Șișmarin la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat de 62 de ani, Oleksandr Shelipov.

„Am inițiat deja acheta pentru aproape 13.000 de cazuri care sunt legate doar de crime de război. La această categorie au fost semnalate suspiciuni la [aproximativ] 49 de persoane, pe care am început să-i urmărim penal [pentru] crime de război”, a spus Irina Venediktova.

Oficialii ucraineni au o listă cu aproximativ 600 de suspecţi despre care se crede că au fost implicați în crime de război, a spus ea.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Şeful CIA se duce în Qatar pentru a discuta despre negocierile pentru armistiţiul din Gaza

Publicat

in

De

Şeful serviciilor de informaţii americane, William Burns, este aşteptat să se întâlnească la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta despre negocieri indirecte între Israel şi Hamas, a declarat duminică pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor.

Directorul CIA, Bill BurnsFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Sursa, care a solicitat anonimatul, a declarat că Burns se afla în drum spre capitala Qatarului pentru discuţii cu premierul Mohammed bin Abdelrahmane Al Thani, a cărui ţară a fost implicată în eforturile de mediere a unui armistiţiu în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor.

Perspectivele pentru o încetare a focului în Gaza păreau reduse duminică, deoarece Hamas şi-a reiterat cererea de încetare a războiului în schimbul eliberării ostaticilor, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus categoric această variantă, rezumă Reuters, citată de Agerpres.

Cele două părţi s-au acuzat reciproc pentru impasul în care se află, iar delegaţia Hamas a declarat că va părăsi duminică seara negocierile de la Cairo, care vizau încheierea unui armistiţiu, pentru a se consulta cu conducerea sa. Cu toate acestea, oficialii Hamas ar urma să se întoarcă în capitala egipteană marţi, au declarat două surse de securitate egiptene.

În cea de-a doua zi de discuţii cu mediatorii egipteni şi qatarezi, negociatorii Hamas şi-au menţinut poziţia conform căreia orice acord de armistiţiu trebuie să pună capăt războiului, au declarat oficiali palestinieni.

La Cairo nu au fost prezenţi reprezentanţi ai Israelului, dar duminică Netanyahu a reiterat obiectivul său de la începutul războiului, în urmă cu aproape şapte luni: dezarmarea şi dezmembrarea definitivă a mişcării islamiste palestiniene Hamas, în caz contrar punând în pericol securitatea viitoare a Israelului.

Qatarul, unde Hamas are un birou politic, şi Egiptul încearcă să medieze o continuare a unei scurte încetări a focului din noiembrie, pe fondul consternării internaţionale cu privire la numărul tot mai mare de morţi din Gaza şi la situaţia dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori ai acesteia.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia plănuiește să dea lovitura în Europa: Moscova pune la cale atacuri teroriste și sabotaje (FT)

Publicat

in

De

Agențiile europene de informații și-au avertizat guvernele cu privire la amenințarea sabotajelor și atacurilor teroriste organizate de Rusia pe continentul european. Posibilele victime civile nu reprezintă o preocupare pentru Federația Rusă, potrivit Finnacial Times.

Serviciile de informații europene și-au avertizat guvernele în legătură cu amenințarea sabotajelor și atacurilor teroriste organizate de Rusia pe continentul european, a relatat duminică, 5 mai, Financial Times (FT), citând oficiali din trei agenții de informații din Europa, titrează DW.

Moscova a început să planifice în mod activ deteriorarea infrastructurii europene prin explozii și atacuri incendiare, fără a se preocupa de moartea civililor, a precizat ziarul. Sursele ziarului au declarat că Rusia a pornit pe un curs de conflict permanent cu Occidentul din cauza asistenței acordate Ucrainei în opoziția acesteia față de agresiunea militară rusă.

În timp ce agenții Kremlinului au o istorie îndelungată a unor astfel de operațiuni, există tot mai multe dovezi ale unui efort mai agresiv și mai concertat, a susținut Financial Times, pe baza unor evaluări ale experților din mai multe țări europene.

Mai multe atacuri de sabotaj au fost deja înregistrate în 2024

FT citează în publicație mai multe exemple de sabotaje recente care au avut deja loc în țări europene. De exemplu, la sfârșitul lunii aprilie, în Marea Britanie, doi bărbați au provocat un incendiu într-un depozit cu ajutoare pentru Ucraina. Procurorii britanici i-au acuzat că lucrează pentru guvernul rus.

În Suedia, serviciile de securitate investighează o serie de accidente feroviare recente despre care cred că ar putea fi acte de sabotaj susținute de Rusia. Agenți ai Kremlinului au încercat, de asemenea, să distrugă sistemele de semnalizare de pe căile ferate cehe, potrivit publicației, care îl citează pe ministrul ceh al transporturilor.

În Estonia, atacul asupra mașinii ministrului de interne din februarie și asupra jurnaliștilor a fost comis de ofițeri de informații ruși, a declarat serviciul de securitate al țării. Ministerul francez al Apărării a avertizat, de asemenea, cu privire la posibile atacuri de sabotaj rusești asupra unor instalații militare.

“Concluzia evidentă este că activitatea rusă a crescut cu adevărat”, a declarat pentru FT Keir Giles, membru senior al think tank-ului Chatham House.

“Țara, care este gata să poarte război prin cele mai brutale mijloace, nu este străină de sabotaj”

Rusia desfășoară “în mod “constant” activități de spionaj și sabotaj în detrimentul intereselor germane. Thomas Haldenwang, șeful Biroului Federal pentru Protecția Constituției din Germania (BfV), a declarat într-un interviu acordat DW la sfârșitul lunii aprilie. “Țara, care este gata să poarte război prin cele mai brutale mijloace, nu este străină de sabotaj”, a spus șeful serviciului de informații german despre Rusia.

Haldenwang a precizat că astfel de activități sunt desfășurate de Rusia atunci când nu sunt realizate de proprii agenți, ci de agenți itineranți sau de persoane care “lucrează sub acoperire și vin în Germania ca oameni de afaceri, jurnaliști sau oameni de știință, dar care, de fapt, sunt implicați în activități de spionaj în favoarea Rusiei”. “O țară care este pregătită să poarte război prin cele mai brutale metode nu va fi străină de sabotaj. În acest sens, noi, în Germania, trebuie să fim pregătiți pentru un astfel de scenariu”, a declarat șeful biroului federal.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend