Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Curtea Supremă ar putea să respingă imunitatea lui Trump, dar riscă să întârzie și mai mult procesul său

Publicat

in

Curtea Supremă a SUA, predominant conservatoare, a părut joi să respingă argumentele în favoarea imunității penale absolute invocate de Donald Trump în calitate de fost președinte, dar decizia sa ar putea întârzia și mai mult procesul său federal de la Washington, potrivit AFP.

Donald Trump Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Prin decizia luată în urmă cu două luni de a se ocupa de această chestiune, cea mai înaltă instanță din Statele Unite a amânat deja procesul federal al fostului președinte republican pentru că a încercat să anuleze ilegal rezultatele alegerilor din 2020, câștigate de democratul Joe Biden.

În timp ce majoritatea celor nouă judecători s-au arătat sceptici cu privire la imunitatea absolută revendicată de candidatul republican la președinția SUA în alegerile din noiembrie, mai mulți, în special din rândul conservatorilor, au insistat asupra repercusiunilor pe termen lung ale deciziei lor.

„Scriem o regulă pentru posteritate”, a observat Neil Gorsuch, referindu-se la caracterul inedit al problemei.

„Acest caz are implicații enorme pentru viitorul președinției și al țării”, a adăugat colegul său Brett Kavanaugh.

Donald Trump, care apărea în același timp la New York, unde este judecat din 15 aprilie pentru plăți suspecte în timpul campaniei din 2016, a asigurat că imunitatea penală este esențială pentru exercitarea puterii supreme.

„Fără imunitate, nu vei face nimic, devii un președinte de onoare”, de teama de a nu fi „inculpat după ce vei părăsi funcția”, a declarat el.

Lovitură de stat a armatei?

Dar judecătorii, în special cei trei progresiști, s-au cu avocatul lui Donald Trump, John Sauer.

„Și dacă un președinte ordonă armatei să organizeze o lovitură de stat”, l-a întrebat una dintre ele, Elena Kagan, „este acesta un act oficial” acoperit de imunitate penală?

„Ar putea foarte bine să fie”, a răspuns avocatul.

Judecătorul Ketanji Brown Jackson a contrazis temerile sale privind un risc de paralizie a executivului cu cea a unui președinte liber de orice responsabilitate penală. În acest scenariu, ea a vorbit despre „transformarea Biroului Oval în sediul activității criminale din această țară”.

„Argumentul ei fără precedent i-ar scuti pe foștii președinți de răspundere penală pentru corupție, trădare, răzvrătire, crimă și, în acest caz, conspirație pentru a inversa rezultatele unei alegeri și a rămâne la putere”, a enumerat reprezentantul Departamentului de Justiție, Michael Dreeben.

Vizat de patru proceduri penale separate, Donald Trump face toate eforturile pentru a fi judecat cât mai târziu posibil, în orice caz după alegerile prezidențiale.

Cel mai încărcat politic, procesul federal pentru alegerile din 2020, a fost suspendat până când Curtea Supremă se va pronunța.

„Fereastră îngustă” pentru proces

Prin urmare, procesul său din New York ar putea fi singurul care să se încheie înainte de vot.

Majoritatea experților în drept prevăd că Donald Trump va eșua la Curtea Supremă, așa cum a făcut-o în primă instanță și apoi în apel, dar totul va depinde de rapiditatea deciziei Curții și de formularea acesteia.

În special, aceasta ar putea trimite cazul înapoi la o instanță inferioară pentru a determina ce acte ar putea eventual scăpa de urmărirea penală, ceea ce ar duce inevitabil la noi întârzieri pentru acest proces, prevăzut inițial pentru luna martie.

„Chiar dacă Curtea îi administrează lui Trump o înfrângere decisivă și inatacabilă, cred că procuratura va avea de lucru pentru a ajunge la proces înainte de alegeri”, a declarat pentru AFP, înainte de audiere, Steven Schwinn, profesor de drept constituțional la Universitatea Illinois din Chicago (nord).

„Există încă o fereastră, dar este îngustă și se închide. Judecătorii trebuie să acționeze rapid, altfel există o șansă ca procesul să înceapă în toamnă, la sfârșitul lui august sau la începutul lui septembrie”, a declarat pentru AFP fostul procuror federal Randall Eliason, profesor de drept penal la Universitatea George Washington.

„Curtea trebuie într-adevăr să țină cont de faptul că acesta este un caz unic”, a spus el. „Nu am mai avut niciodată o situație în care un acuzat are potențialul de a-și anula propria punere sub acuzare, dacă va câștiga alegerile. Și atunci nu va exista niciodată un proces”, avertizează el.

Dacă va fi reales în ianuarie 2025, Donald Trump ar putea ordona oprirea procedurilor federale împotriva sa.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Cât de bogați sunt candidații la Primăria Capitalei

Publicat

in

De

Nouă candidați s-au înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. Pe lângă actualul și fostul primar, Nicușor Dan și Gabriela Firea, pe liste se mai află Cristian Piedone, Sebastian Burduja, Mihai Enache, Diana Șoșoacă, Alexandru Pănișoară, Filip Titian și Dorin Iacob.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, deține un teren intravilan de 7.460 metri pătrați, în Predeal, și o mașină marca Citroen BX, fabricată în 1986.

Conform ultimei sale declarații de avere, din iunie 2023, la capitolul venituri, Dan are declarat salariul de primar general, de 195.910 lei net.

Candidatul susținut de Alianța Dreapta Unită are un credit bancar de 100.000 de euro și două împrumuturi la persoane fizice, însumând alți 52.000 de euro. Pe de altă parte, la rândul său, a dat 20.000 de euro cu titlu de împrumut unei persoane fizice.

Averea Gabrielei Firea

Unul dintre principalii săi contracandidati, Gabriela Firea, deține, potrivit ultimei sale declarații de avere, din aprilie 2024, bijuterii dobândite în perioada 1990-2022, în valoare totală de 113.306 euro, dar și tablouri de 11.000 de euro.

În declarația de avere a GabrieIei Firea apar patru terenuri, deținute împreună cu soțul său, Florentin Pandele, dintre care două în Sinești, Ialomița (moștenire), unul de 1500 metri pătraţi și unul de 60.000 de metri pătraţi (25% cotă parte), cât și alte două terenuri intravilane în Ilfov (50% cotă parte), cu o suprafață de 1740 metri pătraţi, respectiv 500 metri pătrați.

Potrivit declarației consultate de Adevarul.ro, senatoarea mai deține o casă de 240 de metri pătrați (50% cotă parte), aflată în Petrachioaia, Ilfov, și o mașină marca Mercedes achiziționată în 2010.

Conform documentului, Gabriela Firea are patru conturi bancare în care are 15.024 de lei, 432,55 de euro și 322 dolari. Totodată, a acordat trei împrumuturi unor persoane fizice însumând 27.000 euro.

Candidata PSD la Primăria Capitalei are declarate drept venituri (anuale) indemnizația de Ministru al Familiei de 98.558 de lei, primită în lunile în care a condus ministerul, indemnizația de senator de 61.013 de lei și salariul soțului său, primar al orașului Voluntari, de 162.506 de lei.

Primarul cu trei mașini Cadillac în garaj

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, deține, potrivit ultimei sale declarații de avere, din iulie 2023, patru terenuri intravilane (50% cotă parte) localizate în Bragadiru, Ilfov, ce însumează 1933 de metri pătrați, precum și o casă de 73 metri pătrați (50% cotă parte), aflată în București, moștenire.

La capitolul autoturisme, candidatul PUSL la Primăria Capitalei, are trecute un Mercedes din 1996, un Oldsmobil din 1959 și trei Cadillac-uri (din 1968, 1973 și 1974). Totodată, are în conturi 50.760 de euro și 691 de dolari, iar la capitolul venituri este declarat salariul de primar de sector, de 45.989 de lei, pe an.

El s-a înscris acum în cursa pentru Primăria Capitalei, în timp ce fiul său s-a înscris în competiția pentru preluarea conducerii Primăriei Sectorului 5.

Ce avere are candidatul PNL

Sebastian Burduja deține, potrivit ultimei sale declarații de avere, din iulie 2023, două terenuri agricole în localitatea Dochia, județul Neamț, (primite prin donație, în 2017), ce însumează 41,5 mii de metri pătrați, un apartament de 163 de metri pătrați în București și unul de 131 de metri pătrați aflat în Năvodari, Constanța, (primite prin donație), dar și o casă de 175 de metri pătrați, cumpărată, în McLean, SUA, deținută alături de soția sa, Emmaline Holland-Gayk.

Candidatul PNL la Primăria Capitalei are un autoturism marca Chrysler Cordoba, fabricat în 1979 și un altul marca Honda CBR, fabricat în 2006, dar și ceasuri și bijuterii în valoare de 15.000 de euro.

În conturi, Burduja are 600 de euro, 54.275 de dolari și 191.365 de lei, dar și un credit ipotecar, la o bancă din SUA, în valoare de 469.416 dolari. Liberalul a dat 85.050 de euro avans pentru cumpărarea unui apartament.

La capitolul venituri (anuale), Burduja are indicate: salariul de deputat de 50.836 de lei, salariul de Ministru al Cercetării de 112.922 de lei, și salariul soției sale sa de 368.000 de lei, de la Banca Mondială, din București, cât și două chirii ce însumează 37.133 de lei și 60.000 de dolari, precum și o arendă de 2.370 de lei.

Împrumuturile candidatului AUR

Candidatul AUR, Mihai Enache, deține, potrivit ultimei sale declarații de avere, (în proporție de 3/4 cotă parte): un teren intravilan de 2500 de metri pătrați și o casă de locuit de 97 metri pătrați, aflate în comuna Bucșani, județul Dâmbovița.

Enache conduce o mașină marca Skoda Octavia, fabricată în 2017, iar în conturi are 1.000 de euro și 3.000 de lei. A împrumutat cu 135.000 de lei (în total) o persoană fizică și o societate, în timp ce are, la rândul său, 60.000 de euro și 50.000 de lei împrumutați de la două persoane fizice.

La capitolul venituri, candidatul AUR la Primăria Capitalei a indicat un salariu de 117.600 de lei, obținut ca director la Primăria Sectorului 4, și salariul soției sale, de 62.400, de la Camera Deputaților.

Averea lui Şoşoacă

Senatoarea Diana Șoșoacă deține, conform ultimei declarații de avere, din aprilie 2024, două terenuri intravilane în Căciulata, Vâlcea, de 1375,47 metri pătrați (în total), unul în Vulcana de Sus, Dâmbovița, de 2170 metri pătrați, un teren agricol în Balotești, Ilfov, de 22.500 metri pătrați (primit prin donație), două apartamente în București, de 89 și 58 de metri pătrați, și o casă de vacanță de 30 de metri pătrați în Vulcana de Sus, Dâmbovița.

Senatoarea deține două autoturisme, un Opel Corsa fabricat în 2015 și o Skoda Octavia din 2018, cât și obiecte de artă în valoare de 5.000 de euro.

Candidata SOS România la Primăria Capitalei are două împrumuturi la persoane fizice, de 43.000 de euro (în total), iar la capitolul venituri (anuale) are indicat salariul de senator, de 130.515 de lei, și salariul soțului, de 23.319 lei.

Opozant al fostului premier Cîțu

Alexandru Pânişoară, intrat în cursă cu susținerea Partidului Ecologist Român (PER), este cel care în 2021 a cerut în instanţă anularea deciziei Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL prin care premierul de la acel moment, Florin Cîțu, a primit derogare de vechime pentru a putea intra în cursa pentru șefia partidului.

Potrivit declarației de avere depuse în 2022, ca urmare a calității de membru în Consilul de Administrație al Sectorului 1, Pânișoară a câștigat dividende în valoare de 161.462 de lei și alți 14.560 de pe urma funcției de consultant în cadrul Băncii Mondiale. El are și un credit scadent în 2049, în valoare de 661.173 lei. Pe declarația de avere mai apare un autoturism Smart din 2019 și două apartamente în București.

Pânișoară este președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, care a contestat în instanță suspendarea a cinci PUZ-uri de sector.

Al doilea independent este Filip Constantin Titian. Potrivit unei declarații de avere puublicate la înscrierea în cursa pentru Sectorul 4 din 2020, Tititan a avut în anul precedent 3775 de lei prin Filip Internațional Company. Documentul mai arată că a obținut 10.000 de lei de pe urma unei arende și alți 1.000 de lei de pe urma unei chirii.

Titian deținea la acel moment trei apartament în București, trei terenuri în București, Predeal și Vidra, dar și două vehicule marca Dacia și Matiz.

În declarația de avere mai este specificată și calitatea de asociat în cadrul mai multor societăți, însă nu sunt menționate veniturile, precum cel din cadrul SC Gazprom Internațional Distribution.

Un alt candidat este propus de Partidul Alternativa Dreaptă. Dorin Iacob și-a desfășurat activitatea în ultimii ani pe poziția de analist, astfel că nu are o declarație de avere depusă în ultimii ani, însă este fost ofițer SRI și consilier politic.

Citeste mai mult

NATIONAL

Putin a participat la slujba de Paşte oficiată de şeful Bisericii Ortodoxe din Rusia

Publicat

in

De

Preşedintele Vladimir Putin şi zeci de alţi credincioşi din Moscova au participat duminică la o slujbă de Paşte, oficiată de şeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, un susţinător fervent al liderului rus şi al războiului său din Ucraina, scrie Reuters, potrivit news.ro

Putin, îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cu o cămaşă albă şi o cravată roşu închis, s-a aflat în principala biserică din capitală, Catedrala Hristos Mântuitorul, împreună cu primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fiecare ţinând în mână o candelă roşie, după cum se poate vedea într-o înregistrare video de la slujbă.

Liderul rus şi-a făcut cruce de mai multe ori în timpul slujbei, care a început sâmbătă târziu şi a durat până la primele ore ale zilei de duminică. Când Kirill a anunţat “Hristos a înviat”, Putin s-a alăturat celorlalţi credincioşi cu răspunsul “Adevărat a înviat”. În rest, el nu a vorbit.

Kirill a sprijinit cu tărie războiul din Ucraina, aflat acum în al treilea an. Zeci de mii de oameni au fost ucişi şi milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor de când Putin a ordonat invazia vecinului în februarie 2022.

În cadrul slujbei, patriarhul s-a rugat pentru protejarea “graniţelor sacre” ale Rusiei, exprimându-şi speranţa că Dumnezeu va opri “conflictul intern” dintre Rusia şi Ucraina, a relatat agenţia de presă de stat TASS.

Creştinii ortodocşi, inclusiv Biserica Ortodoxă Rusă, urmează calendarul iulian mai degrabă decât cel gregorian şi sărbătoresc Paştele în acest weekend, în timp ce majoritatea bisericilor occidentale au respectat această sărbătoare majoră la 31 martie.

Putin, pentru care credinţa ortodoxă este esenţială în viziunea sa asupra lumii, participă întotdeauna la slujbe în timpul marilor sărbători bisericeşti. De Crăciun, el participă de obicei la slujbe mai intime în biserici din afara Moscovei.
De Paşte, el merge în mod tradiţional la Catedrala Hristos Mântuitorul care a fost reconstruită în perioada post-sovietică şi a devenit un simbol al relaţiei simbiotice a statului cu Biserica Ortodoxă.

Biserica condusă de Kirill a luat măsuri drastice împotriva disidenţei interne, un preot riscând să fie expulzat pentru că a refuzat să se roage la Dumnezeu să ghideze Rusia spre victoria asupra Ucrainei, iar un alt preot a fost suspendat pentru că a oficiat slujba de comemorare la mormântul lui Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei care a murit într-o închisoare din Arctica în februarie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend