Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Curtea de Conturi Europeană: UE are o contribuție modestă și vagă în sprijinirea întreprinderilor pentru atingerea obiectivele climatice

Publicat

in

Peste două miliarde de euro din finanţarea oferită de Uniunea Europeană (UE) pentru a ajuta întreprinderile să economisească energie au avut o contribuţie modestă la atingerea obiectivelor climatice ale UE şi, în unele cazuri, multe proiecte ar fi fost realizate şi în lipsa sprijinului din partea UE, a anunţat Curtea de Conturi Europeană.

Într-un raport special publicat luni, Curtea de Conturi Europeană face apel să se clarifice contribuţiile pe care fondurile UE le aduc la eficienţa energetică în întreprinderi. Auditorii concluzionează că finanţarea din partea UE este în continuare insuficient corelată cu nevoile întreprinderilor. În plus, rezultatele preconizate ale acestei finanţări – deşi cadrul de monitorizare existent face imposibilă identificarea lor – vor furniza, cel mai probabil, doar o contribuţie modestă la obiectivele UE în materie de eficienţă energetică. Printre altele, auditorii au identificat dovezi care sugerează că o serie de proiecte ar fi putut fi implementate şi fără sprijin public.

Auditorii observă că nivelul planificat al sprijinului acordat în cadrul politicii de coeziune a UE a scăzut în ultimii ani, de la un pachet financiar global stabilit, în 2016, la 3,2 miliarde de euro până la 2,4 miliarde de euro în 2020. În plus, majoritatea cheltuielilor s-au concentrat în doar câteva state membre. O proporţie de aproximativ două treimi din cheltuielile alocate pentru eficienţa energetică în întreprinderi corespunde doar unui număr de cinci state membre (Cehia, Polonia, Germania, Italia şi Bulgaria), potrivit Agerpres.ro.

“Îmbunătăţirea performanţei energetice a întreprinderilor, indiferent de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea, este esenţială dacă UE doreşte să îşi atingă obiectivul de reducere a emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030. Cu toate acestea, până în prezent, efectul real pe care finanţarea din partea UE îl are asupra eficienţei energetice în întreprinderi rămâne neclar”, a declarat Samo Jereb, membru în cadrul Curţii de Conturi Europene responsabil de acest raport.

Raportul pune sub semnul întrebării valoarea adăugată reală pe care o are finanţarea din partea UE. Este clar că granturile acordate de UE joacă un rol atunci când întreprinderile iau decizii de investiţii. Însă, în majoritatea cazurilor, investiţiile care au primit finanţare erau deja planificate. Cu alte cuvinte, multe proiecte ar fi fost realizate şi în lipsa sprijinului din partea UE.

Chiar şi atunci când nu se acordă un sprijin public, investiţiile în eficienţa energetică sunt în general eficiente, observă auditorii. Potrivit estimărilor, este mai ieftin să se economisească o unitate de energie decât să se plătească pentru aceeaşi cantitate de energie electrică, sursa de energie utilizată în mod predominant. Această afirmaţie a devenit şi mai valabilă de la recenta creştere a preţurilor la energie.

În absenţa unor informaţii consolidate la nivelul UE, auditorii au procedat la efectuarea propriilor calcule. Ei estimează că economiile potenţiale generate de proiectele cofinanţate în întreprinderi reprezintă aproximativ 0,3% din efortul care este necesar pentru a atinge obiectivele UE în materie de eficienţă energetică stabilite pentru 2030. Cu alte cuvinte, proiectele finanţate de UE în domeniul eficienţei energetice vor aduce doar o contribuţie modestă la obiectivele UE.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Numărul de bilete vândute la meciul FCSB – CFR Cluj cu mai mult de o săptămână înainte de disputarea jocului

Publicat

in

De

FCSB va petrece alături de suporteri primirea titlului după o pauză de 9 ani, la meciul cu CFR Cluj de pe Arena Națională, iar fanii au cumpărat deja un număr mai mare de bilete ce depășește asistența de la meciul cu Farul Constanța (2-1).

Galeria celor de la FCSBFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Peste 33.000 de bilete vândute la meciul FCSB – CFR Cluj în prima zi

Jucătorii FCSB-ului vor primi medaliile de campioni la finalul jocului cu CFR Cluj, iar organizatorii așteaptă ca recordul de asistență din acest sezon sî fie doborât.

Fiind primul titlu după o pauză de 9 ani, suporterii FCSB-ului sunt gata să ia cu asalt Arena Națională pentru a sărbători câștigarea campionatului alături de favoriții lor.

Potrivit Fanatik, în prima zi de când s-au pus în vânzare s-au vândut peste 33.000 de bilete, 10.000 doar în prima oră.

Cel mai mare număr de spectatori prezenți la un meci din acest sezon al SuperLigii a fost înregistrat la FCSB – Rapid, 45.143 de spectatori.

Prețurile biletelor la FCSB – CFR Cluj

PELUZE – 30 LEI

TRIBUNA 1, INEL 3 – 35 LEI

TRIBUNA 1, INEL 2 – 45 LEI

TRIBUNA 2, INEL 3 – 35 LEI

TRIBUNA 2, INEL 2 – 45 LEI

TRIBUNA 2, INEL 1 – 55 LEI

VIP 3 – 150 LEI

VIP 2 – 200 LEI

VIP 1 – 250 LEI

Programul etapei 8 din play-off / play-out

Vineri, 3 mai

Ora 20:00 Farul Constanța – Sepsi OSK Sf. Gheorghe

Sâmbătă, 4 mai

Ora 14:30 FC Botoșani – FC Voluntari

Ora 20:00 Universitatea Cluj – Dinamo București

Duminică, 5 mai

Ora 15:30 Petrolul Ploiești – Oțelul Galați

Ora 21:30 CFR 1907 Cluj – FC Rapid 1923

Luni, 6 mai

Ora 15:00 FC Hermannstadt – Politehnica Iași

Ora 18:00 UTA Arad – FC U Craiova 1948

Ora 21:00 Universitatea Craiova – FCSB

Programul etapei 9 din play-off / play-out

Vineri, 10 mai

Ora 20:00 Sepsi OSK Sf. Gheorghe – FC Rapid 1923

Sâmbătă, 11 mai

Ora 20:30 FCSB – CFR 1907 Cluj

Duminică, 12 mai

Ora 21:30 Oțelul Galați – FC Botoșani

Ora 21:30 Politehnica Iași – Petrolul Ploiești

Ora 21:30 FC U Craiova 1948 – FC Hermannstadt

Ora 21:30 Dinamo București – UTA Arad

Ora 21:30 FC Voluntari – Universitatea Cluj

Luni, 13 mai

Ora 20:30 Farul Constanța – Universitatea Craiova

Clasament play-off SuperLiga

1. FCSB – 49 puncte

2. Farul – 35 p

3. Universitatea Craiova – 34 p

4. CFR Cluj – 34 p

5. Rapid – 29 p

6. Sepsi – 28 p.

Citeste mai mult

NATIONAL

Macron insistă cu ideea trimiterii trupelor NATO în Ucraina. „Ce securitate va mai fi pentru România și Republica Moldova?”

Publicat

in

De

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Rusia trebuie împiedicată să câștige războiul din Ucraina, indicând că în cazul unui succes nu există garanții că țările vecine, inclusiv România și Republica Moldova, nu vor fi în pericol într-un scenariu în care Moscova și-ar atinge obiectivele strategice. Liderul de la Elysee a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe NATO pe teren în țara invadată, apreciind într-un interviu publicat de The Economist că va trebui să „ne punem problema” dacă Moscova „va reuşi să străpungă linia frontului” şi dacă autorităţile de la Kiev o cer, informează AFP.

Emmanuel Macron Foto: Christophe PETIT TESSON / AFP / Profimedia

„Dacă ruşii reuşesc să străpungă linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană, ceea ce nu este cazul astăzi, ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, a declarat preşedintele francez săptămânalului britanic The Economist, citat de Agerpres.

„A exclude acest lucru a priori înseamnă a nu învăţa lecţiile ultimilor doi ani”, în condiţiile în care ţările NATO au exclus iniţial să trimită tancuri şi avioane în Ucraina, iar în cele din urmă s-au răzgândit, a adăugat el.

Şeful statului francez a provocat o controversă la sfârşitul lunii februarie, afirmând că trimiterea de trupe occidentale pe pământul ucrainean nu trebuie „exclusă” în viitor.

El a explicat că doreşte să restabilească „ambiguitatea strategică” în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei.

Majoritatea ţărilor europene, precum şi Statele Unite, s-au distanţat în mod clar de remarcile sale, chiar dacă de atunci unele au făcut un pas în această direcţie, potrivit AFP.

„Aşa cum am spus, nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic”, a reafirmat Macron în The Economist cu referire la preşedintele rus Vladimir Putin.

„Probabil am fost prea ezitanţi în a formula limitele acţiunii noastre cuiva care nu mai are niciuna şi care este agresorul”, a continuat el.

„Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câştiga în Ucraina. Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate spune că Rusia se va opri acolo? Ce securitate (va mai exista) pentru alte ţări învecinate, Republica Moldova, România, Polonia, Lituania şi multe altele? Şi în fond, ce credibilitate (vor mai avea) europenii care au cheltuit miliarde, care au declarat că acolo este în joc supravieţuirea continentului şi care nu şi-au oferit mijloacele de a opri Rusia? Deci da, nu trebuie să excludem nimic”, a insistat Macron.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend