Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Publicat

in

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces. Date mai detaliate spre exemplu gasiti aici sau aici.

Problema COVID și a campaniei de vaccinare nu e doar una de vaccinologie, sau de virologie, sau de ATI. Este și de epidemiologie, sănătate publică, etică, psihologie, securitate, administrație publică, biochimie, biofizică, biologie etc.

Să vedem paginile de internet ale universităților din România. Au ele ceva de spus acolo despre COVID, despre vaccinare? Desigur, căci sunt foruri de educație, știință, cultură… Dacă nu ele, atunci cine?

UBB are un buton COVID pe pagina principală: https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/. Te duce la lista măsurilor și mesajelor pe subiect. Este și un punct de vedere al Consiliului Științific, care „susține necondiționat vaccinarea” și spune „noi ne-am vaccinat”. Însoțit de câteva pagini de text despre boală și despre vaccinare: vezi aici – inclusiv surse și trimitere la pagina campaniei naționale de vaccinare.

UMF București are o situație similară cu a UBB, doar că pagina de informații științifice e redactată de către studenți sub îndrumarea unui cadru didactic: https://umfcd.ro/info-coronavirus/. Lista de noutăți științifice e probabil cea mai complexă dintre toate universitățile românești, dar pare să se fi oprit în aprilie 2021. Pe pagina principală COVID nu scrie explicit că UMF București recomandă vaccinarea.

UMF Iași, printre primele care au asumat public decizia de impunere a vaccinării, are o secțiune specială COVID foarte complexă https://www.umfiasi.ro/ro/info-covid-19 unde se găsește cam tot ce ar fi logic să se găsească, inclusiv întrebări și răspunsuri. Acolo lucrurile însă sunt pe alocuri, prin locurile esențiale, neactualizate: se listează întrebarea „există vaccin?” iar răspunsul dânșilor e „încă nu”.

Universitatea din București (UB) are și ea buton pe pagina principală https://unibuc.ro/info-covid-19/ cu întrebări și răspunsuri despre măsuri adminsitrative, trimitere la pagina campaniei naționale de vaccinare, câteva infografice de la „Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului României”. Alături, noutăți, articole științifice ale membrilor UB. Dar UB nu își asumă aici un îndemn propriu la vaccinare: nu scrie nici „susținem campania de vaccinare”, nici „noi ne-am vaccinat”, nici „vă îndemnăm să vă vaccinați”. Responsabilitatea acelor îndemnuri e lăsată în seama altora.

Universitatea de Vest din Timișoara face lucurile cam la fel ca UB, doar că mai puțin amplu. Are inclusiv o listă de „recomandări” – dar vaccinarea nu e printre ele. Mai mult, chiar titlul paginii nu mai e despre informații… ci despre măsuri de prevenție: https://www.uvt.ro/ro/masuri-preventie-covid-19/. Similar arată lucrurile și la Craiova https://www.ucv.ro/despre/strategie/masuri_preventie_covid19.php, la UAIC https://www.uaic.ro/informatii-covid-19/, la UMF Cluj http://www.umfcluj.ro/component/content/article/8-ro/607-info-covid-19?Itemid=216, la Oradea https://www.uoradea.ro/Inform%C4%83ri+COVID-19, sau la Constanța https://www.univ-ovidius.ro/info-covid-19. Politehnica din București nu are o secțiune specială COVID pe prima pagină, dar afișează zilele acestea un mesaj al Senatului universității, care „recomandă vaccinarea”.

La majoritatea restului universităților mai cunoscute, pe prima pagină nu găsești ceva anume despre COVID sau despre vaccinare: ASE București, Universitatea Tehnică din Cluj sau cea din Iași sau din Timișoara. Mi-e și teamă să mă mai uit la restul celor aproape 100 de universități din România.

Sigur, e incomplet să ne luăm doar după ce scrie pe site. Lideri ai universităților au mai vorbit public despre vaccinare – însă rar au spus explicit „recomand(ăm) vaccinarea”. În schimb „ascultați de autorități” sau „ascultați de știință” – da, asta cu ascultatul e mai populară. Asumatul responsabilității pe o problemă controversată public, mai rar. Ar fi nedrept și să îi trecem cu vederea și pe cei (câțiva) oameni din mediul academic care, adesea cu sprijin logistic al instituției, au făcut filmulețe, interviuri, sesiuni de informare, sau au scris articole științifice. Acelea sunt pe undeva – dar în general mai greu de găsit, nu pe prima pagină.

Societățile științifice naționale de diverse specialități sunt în aceeași situație.

Așadar, în cel mai bun caz universitățile din România s-au mulțumit să faciliteze vaccinarea, sau să vorbească despre (foarte rar să aplice) măsuri pentru a o stimula. Foarte, foarte rar au spus explicit că o susțin/recomandă. Foarte rar își asumă să spună ceva în nume propriu despre COVID sau despre vaccinare. Mai degrabă trimit către pagina de internet a campaniei de vaccinare naționale.

Dragi universitari și cercetători: dacă instituțiile voastre nu își asumă clar un mesaj și măsuri pro-vaccinare, de ce v-ați mira că nu o fac nici partidele, bisericile, firmele private, Curtea Constituțională, sau asociațiile de locatari? Și în numele cui credeți că ar trebui să le asume guvernul? Împins de la spate de care masă critică a mediului științific? Cu susținerea căror specialiști? De ce-ați pretinde guvernului să facă lucruri sau să își asume atitudini pe care nu aveți curajul sau priceperea să le faceți/asumați în propria instituție, sau măcar în propriul laborator? Sigur, nu c-ar fi guvernul ușă de biserică în privința ascultatului de experți științifici. Dar…citeste continuarea articolului si comenteaza pe Contributors.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Papa Francisc, mesaj pentru credincioşii care sărbătoresc astăzi Paştele / VIDEO

Publicat

in

De

Papa Francisc a invocat bucuria şi pacea într-un mesaj transmis credincioşilor care sărbătoresc Paştele duminica aceasta.

“Adresez, cu multă afecţiune, cele mai frumoase urări fraţilor şi surorilor din Bisericile Ortodoxe şi din unele Biserici Catolice Orientale care astăzi, conform calendarului iulian, sărbătoresc Sfintele Paşti. Fie ca Domnul Înviat să umple de bucurie şi pace toate comunităţile şi să-i mângâie pe cei aflaţi în încercare. Pentru ei, urarea Paşte fericit!” – a spus papa Francisc după rugăciunea “Regina Coeli”, de duminică din Piaţa Sf. Petru, relatează Vatican News.

După rugăciunea “Regina Coeli”, papa Francisc şi-a îndreptat gândul către populaţia din statul Rio Grande do Sul, din Brazilia, afectată de puternice inundaţii, asigurându-i pe cei afectaţi de rugăciunile sale. “Domnul să-i primească pe cei răposaţi şi să mângâie familiile lor şi pe cei care au fost nevoiţi să-şi părăsească casele” – a spus pontiful.

Autorităţile braziliene au confirmat sâmbătă că ploile şi revărsarea râurilor din sudul ţării au provocat inundaţii şi au făcut cel puţin 66 de morţi, peste o sută de dispăruţi şi peste 80.000 de strămutaţi.

De asemenea, papa şi-a reînnoit apelul pentru dialog pentru pace în Orientul Mijlociu şi a cerut credincioşilor să se roage pentru Ucraina care “suferă mult”.

”Vă rog, să continuăm să ne rugăm pentru martirii şi suferinzii din Ucraina şi, de asemenea, pentru Palestina şi Israel, pentru ca pacea să vină şi pentru ca dialogul dintre ele să se întărească şi să dea roade bune”, a spus Francisc.

Citeste mai mult

NATIONAL

Avertizările de fenomene meteo periculoase se extind și în sudul țării. Mesaje RO-Alert pentru județul Prahova

Publicat

in

De

Mai multe judeţe se află, duminică seară, sub avertizări meteo de fenomene periculoase, pentru unele zone fiind emise atenţionări cod galben, în timp ce altele se află sub avertizare cod portocaliu meteorologic, informează News.ro. În judeţul Prahova, locuitorii din mai multe oraşe şi comune au primit mesaje RO-Alert prin care sunt sfătuiţi să se adăpostească.

Nori, fulger si furtunaFoto: Danny Raustadt, Dreamstime.com

Autorităţile din judeţul Prahova, aflat, duminică seară, sub avertizare cod portocaliu de fenomene meteo periculoase, în intervalul orar 19:30-20:30, au emis mesaje de avertizare RO-Alert pentru localităţile Urlaţi, Boldeşti-Scăeni, Valea Călugărească, Bucov, Vărbilău, Gura Vitioarei, Albeşti-Paleologu, Lipăneşti, Măgurele, Vâlcăneşti, Cocorăştii Mislii, Dumbrăveşti, Bălţeşti, Plopu.

Localnicii din aceste oraşe şi comune sunt rugaţi să sisteze activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime, să închidă toate ferestrele locuinţei şi ale altor categorii de construcţii, să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie, iar în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, să nu încerce să le traversaţi și nu se apropie de malurile acestora.

Avertizări de fenomene meteo imediate au fost emise, duminică seară şi pentru alte judeţe.

Până la ora 21:00, în judeţul Arad, în localităţile Pecica, Vinga, Secusigiu, Şagu, Fântânele, Felnac, Zădăreni şi în judeţul Timiş, în localităţile Variaş, Sânandrei, Satchinez, Orţişoara, Pişchia sunt valabile atenţionări cod galben, meteorologii anunţând averse care vor acumula peste 20…30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

Ploi, vânt, grindină şi descărcări electrice sunt aşteptate, până la ora 20:30 şi în judeţul Argeş, pentru care a fost emis un cod galben valabil în localităţile Costeşti, Topoloveni, Buzoeşti, Leordeni, Mihăeşti, Bogaţi, Stâlpeni, Slobozia, Schitu Goleşti, Ungheni, Stolnici, Poienarii de Muscel, Lunca Corbului, Suseni, Căteasca, Răteşti, Godeni, Recea, Rociu, Aninoasa, Căldăraru, Negraşi, Hârseşti, Mozăceni, Izvoru, Vultureşti, Oarja, Boteni, Teiu, Hârtieşti, Râca, Boţeşti.

Aceste noi avertizări de tip nowcasting survin la câteva ore după informări similare ale Administrației Naționale de Meteorologie care au vizat județe din vestul și centrul țării: Gorj, Mehedinți, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Cluj și Sălaj.

Pentru aceste zone a fost semnalat pericolul ploilor cu grindină, previziunile meteorologilor devenind realitate în mai multe localități din Transilvania, unde localnicii au postat fotografii și clipuri video pe rețele sociale care au arătat căderile de grindină ce au afectat în mod deosebit livezile și grădinile de legume.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend