Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Criticat pentru gestionarea crizei din Afganistan, şeful diplomaţiei britanice anunţă o vizită în regiune

Publicat

in

Şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab, criticat pentru gestionarea crizei din Afganistan, s-a apărat miercuri, în faţa deputaţilor, de acuzaţia că a fost luat pe nepregătite şi a anunţat că se va deplasa în scurt timp în regiune, menţionând totodată că evaluările serviciilor secrete britanice indicau drept puţin probabilă o cădere a Kabulului anul acesta, informează AFP şi Reuters.

Audiat la o şedinţă de urgenţă a comisiei parlamentare pentru afaceri externe consacrată crizei din Afganistan, Dominic Raab a spus că evaluarea de bază a serviciilor secrete britanice a fost aceea că talibanii îşi vor consolida controlul în Afganistan abia în lunile după ce trupele internaţionale se vor fi retras din această ţară.

”Ideea centrală a fost că, având în vedere retragerea trupelor (internaţionale) până la sfârşitul lui august, vom vedea o deteriorare constantă din acel punct şi că este puţin probabilă o cădere a Kabulului anul acesta”, a precizat oficialul britanic.

Revenirea talibanilor la putere a fost o lovitură pentru întreaga tabără occidentală, însă ea s-a dovedit devastatoare pentru Londra, principalul susţinător al SUA în răsturnarea regimului islamist din Afganistan în urmă cu 20 de ani.

Dominic Raab, care a ales să rămână în vacanţă în Creta în timp ce Kabulul cădea în mâinile talibanilor, a fost extrem de criticat, informează Agerpres.ro.

El a încercat în faţa comisiei parlamentare să îşi dovedească implicarea, anunţând că se va deplasa în regiune la scurt timp după audiere.

Deşi guvernul de la Londra considera ‘improbabilă’ căderea Kabulului în 2021, a început în iunie pregătirile pentru posibile evacuări, a precizat ministrul.

Premierul Boris Johnson şi-a reiterat încrederea în Raab, însă presa a ridicat semne de întrebare în legătură cu menţinerea sa în funcţie, cu atât mai mult cu cât el a părut să arunce asupra armatei responsabilitatea pentru anumite erori.

Serviciile sale au fost acuzate de amatorism atunci când presa a dezvăluit că documente în care erau identificaţi colaboratori afgani au fost lăsate pe jos în ambasada de la Kabul evacuată sau că mii de email-uri privind evacuările au rămas necitite.

Marea Britanie a evacuat peste 15.000 de persoane din Afganistan, dar a recunoscut că nu a reuşit să scoată din ţară câteva sute de afgani eligibili pentru dispozitivul său de primire a refugiaţilor. Potrivit ministrului Apărării, Ben Wallace, ar fi vorba de 1.100 de persoane.

Pentru a negocia ‘libera trecere’ pentru cetăţenii şi aliaţii săi, guvernul a lansat discuţii cu talibanii.

Simon Gass, reprezentant special al Marii Britanii pentru tranziţia în Afganistan, s-a deplasat la Doha şi “s-a întâlnit cu înalţi reprezentanţi ai talibanilor pentru a sublinia importanţa unei treceri libere în afara Afganistanului pentru cetăţenii britanici şi afganii care au lucrat pentru noi”, conform unui comunicat al guvernului britanic.

Miza este de a evacua sute de afgani ameninţaţi cu represalii de către talibani din cauza legăturilor lor cu statele occidentale.

Pentru Lisa Nandy, deputată a Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, revenirea rapidă la putere a talibanilor şi operaţiunea de evacuare efectuată în grabă “au fost cel mai mare eşec al politicii externe din ultima generaţie”.

“Ministrul Afacerilor Externe a avut la dispoziţie 18 luni pentru a se pregăti, însă a lipsit de la apel. Marea Britanie şi-a slăbit poziţia în lume şi se confruntă cu riscuri mai mari de terorism”, a spus ea.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Datoria guvernamentală a fost în februarie 2024 de 52,4% din PIB (Ministerul Finanţelor)

Publicat

in

De

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în februarie 2024, până la 841,292 miliarde lei, de la 801,687 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor MF).

Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,4%, de la 49,9% în ianuarie.

În a doua lună a anului, datoria pe termen mediu şi lung s-a majorat la 786,851 miliarde de lei, de la 759,95 miliarde de lei în ianuarie, iar cea pe termen scurt a crescut la 54,441 miliarde lei, de la 41,737 miliarde de lei în luna precedentă.

Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 687,897 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 140,163 miliarde de lei.

Datoria în moneda naţională se ridica la valoarea de 397,022 miliarde lei, cea în euro la 359,333 miliarde de lei echivalent, iar datoria în dolari americani la 83,635 miliarde echivalent lei. De asemenea, datoria administraţiei publice centrale ajunsese, în februarie 2024, la 820,105 miliarde de lei, în urcare de la 780,874 miliarde lei, în ianuarie, din care 765,7 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în lei (380,146 miliarde de lei) şi în euro (355,023 miliarde de lei, echivalent).

Datoria administraţiei publice locale a urcat la 21,187 miliarde de lei, de la 20,813 miliarde de lei, în luna anterioară, din care 21,149 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Totodată, datoria internă a administraţiei publice se cifra, în februarie 2024, la 406,344 miliarde de lei (25,2% din PIB), din care 390,038 miliarde de lei datorie a administraţiei centrale şi 16,305 miliarde de lei datoria administraţiei locale.

Conform datelor MF, datoria externă a administraţiei publice era de 434,948 miliarde de lei (27,1% din PIB), din care 430,066 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,882 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale.

Citeste mai mult

NATIONAL

„Victorie seismică” a laburiștilor britanici într-un scrutin-test care dă fiori conservatorilor, înaintea alegerilor generale de anul acesta

Publicat

in

De

Partidul Laburist britanic a câștigat un mandat parlamentar în nordul Angliei, provocând o pierdere importantă conservatorilor aflați la guvernare, într-un scrutin test care a avut loc joi și care anunță vești proaste pentru premierul Rishi Sunak. Alte victorii laburiste sunt așteptate în urma alegerile locale care au avut loc în aceeași zi, scrie Reuters.

Liderul laburist britanic Keir Starmer, într-o vizită de campanie Foto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Alegătorii au votat joi pentru mai bine de 2.000 de mandate ale consiliilor locale din Anglia și pentru câteva fotolii importante de primari, inclusiv în capitala Londra.

Blackpool South a fost singurul colegiu parlamentar pus în joc, după ce actualul deputat conservator, ales în 2019, a demisionat din cauza unui scandal legat de activitatea de lobby.

Candidatul laburist Chris Webb a câștigat alegerile din Blackpool cu 10.825 de voturi, la o diferență uriașă față de contracandidatul conservator, care s-a clasat pe locul al doilea, cu 3.218 voturi.

Răsturnarea de 26% în favoarea laburiștilor față de rezultatul din 2019 a fost a treia cea mai mare din istoria alegerilor parțiale postbelice, a explicat expertul în sondaje John Curtice.

Înfrângerea din Blackpool și primele semne ale altor pierderi suferite la nivelul consiliilor locale nu fac decât să sporească speranțele laburiștilor pentru o victorie zdrobitoare asupra conservatorilor lui Sunak la alegerile naționale care vor avea în a doua parte a acestui an.

„Această victorie seismică în Blackpool South este cel mai important rezultat de astăzi”, a declarat Keir Starmer, liderul laburist, care încearcă să pună capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare.

„Aceasta este singura competiție în care alegătorii au avut șansa de a trimite un mesaj direct conservatorilor lui Rishi Sunak, iar acest mesaj este un vot copleșitor pentru schimbare”, a spus el.

Rezultatele slabe ale conservatorilor

Conservatorii lui Sunak se află la aproximativ 20 de puncte procentuale în spatele laburiștilor în majoritatea sondajelor de opinie pentru alegerile naționale, pe care Sunak intenționează să le convoace în a doua jumătate a anului.

Expertul în sondaje John Curtice a declarat că, pe baza rezultatelor de până acum, conservatorii s-ar putea confrunta cu cele mai slabe rezultate la alegerile locale din ultimii 40 de ani.

Primele 500 de rezultate din cele peste 2.600 de consilii locale au arătat că laburiștii au înregistrat câștiguri în detrimentul conservatorilor – în conformitate cu previziunile ministrului de finanțe Jeremy Hunt, care a prezis pierderi semnificative pentru partidul de guvernământ.

Conservatorii au profitat totuși de rezultatele bune dintr-un consiliu din sud-estul țării, pe care Starmer îl transformase într-o țintă cheie.

„Deși este o noapte grea pentru Partidul Conservator, este clar că nu există absolut nicio dragoste pentru Keir Starmer”, a declarat un purtător de cuvânt al conservatorilor.

Alegerile locale nu reflectă întotdeauna modul în care oamenii vor vota într-o competiție națională. Dar, spun analiștii, înfrângere grea ar putea declanșa o mișcare în partid împotriva lui Sunak.

Amploarea pierderilor va deveni mai clară după apariția rezultatelor a două alegeri pentru primării, în care conservatorii speră să arate că încă mai pot păstra teren în centrul și nord-estul Angliei.

Rezultatul alegerilor pentru primăria din Tees Valley este așteptat vineri, în timp ce primarul din West Midlands va fi anunțat sâmbătă.

Rezultatul din Londra, unde se așteaptă ca actualul primar laburist Sadiq Khan să câștige un nou mandat, este de asemenea așteptat sâmbătă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend