Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Coșmarul continuă: electricitatea a spart încă un record, iar gazul pentru iarnă este de 5 ori mai scump

Publicat

in

Coşmarul preţurilor la energie continuă: electricitatea a spart încă un record, iar gazul pentru iarnă este de 5 ori mai scump. Există incertitudini privind capacitatea României de a-şi asigura necesarul de energie şi gaze în cazul în care iarna va fi foarte grea, scrie ZF.

Scenariul este aproape de neima­gi­nat pentru al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, cu rezerve dovedite în Marea Neagră, dar care zac blocate, şi cu un mix de energie unic la nivel european.

„Gradul de umplere a depozitelor de ga­ze este undeva la 70%. Cantitatea de acum ar putea să ne ajungă să trecem iarna. Dacă în schimb vom avea o iarnă grea şi lungă, pâ­nă în aprilie, atunci pot apărea probleme“, spun oamenii din domeniu.

Semnalele din piaţă dau puţine motive de relaxare.

„Scăderea producţiei de gaze din Româ­nia a fost determinată, în principal, de decli­nul natural al producţiei din cele mai im­por­tante zăcăminte de gaze“, explică OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi ga­ze, evoluţia producţiei din cel de-al treilea tri­mestru al anului. Compania a înregistrat în T3 o scădere a producţiei de gaze de 15% fa­ţă de perioada similară a anului trecut şi de 10% faţă de al doilea trimestru din 2021, arată datele publicate la BVB.

„Având în vedere maturitatea zăcămin­telor de gaze din România, gazele din Marea Neagră reprezintă soluţia pentru securizarea apro­vizionării cu gaze a ţării. În absenţa gazelor din Marea Neagră, importurile de gaze sunt estimate să crească la circa 50% la nivelul anului 2030“, au continuat repre­zentanţii OMV Petrom.

La bursa CEGH de la Viena, semnalul de preţ pentru tranzacţiile din România, ga­zul se tranzacţiona cu 103 euro pe MWh. Spre comparaţie, media celui de-al treilea tri­mestru din 2020 era de 9 euro pe MWh. Mai departe, tranzacţiile cu gaz la termen pen­tru primul trimestru din 2022 se încheie la 93 de euro pe MWh, arată tot datele de la CEGH, în contextul în care media pentru pri­mul trimestru din 2021 a fost de 18 euro/MWh.

„Piaţa va rămâne volatilă. Abia după iar­nă aceasta ne putem aştepta la o calmare a situaţiei, dar nu ne vom mai revedea cu pre­ţurile din 2020. Pentru România, soluţia este deblocarea Mării Negre“, mai spun ju­cătorii din zona de trading de gaze.

Între timp, ponderea importurilor de gaz rusesc în România a ajuns la 33% în luna mai. Totodată, datele oficiale ale Transgaz, com­pania naţională de transport a gazului natural, arată că dacă în 2010 România avea o producţie de gaze de 11,1 miliarde de me­tri cubi, anul trecut aceasta a ajuns la numai 9 miliarde de metri cubi.

În zona de energie, lucrurile sunt la fel de tensionate. Datele bursei de energie OPCOM arată că în luna septembrie, tran­zac­ţiile pe piaţa spot s-au încheiat la un preţ mediu de 134 de euro pe MWh, nivel istoric pentru România. Nivelul este de trei ori mai mare faţă de cel din luna septembrie a anului trecut şi în creştere cu 16% faţă de august, mai arată datele de pe bursa de energie OPCOM.

Mişcările de pe pieţele unde se tranzacţionează certificatele de emisii, cu impact direct în preţul energiei, dau şi ele puţine motive de optimism. Datele publicate pe European Energy Exchange (EEX) privind tranzacţiile la termen cu emisiile de CO2 arată că pentru primul trimestru de anul viitor achiziţiile se fac la 63 de euro pe certificat. Nivelul este cu 25% mai mare decât media celei de-al doilea trimestru de anul acesta şi dublu faţă de preţul certificatului de CO2 de la “nceputul anului. Acesta fiind contextul, acum nu există motive pentru detensionarea situaţiei din piaţa energiei.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Scandal în AUR: Medicul Răzvan Constantinescu îl face pe George Simion ‘golan’ care își bate joc de partid!

Publicat

in

De

Hristos a Înviat și nervii au pușcat! Cam așa poate fi descrisă situația din AUR, unde medicul Răzvan Constantinescu îl atacă dur pe George Simion, liderul formațiunii care a explodat în preferințele electorale ale românilor!

Răzvan Constantinescu, cunoscut românilor ca unul din medicii care s-au opus vaccinării anti COVID19 și măsurilor de închidere a populației în casă a izbucnit la adresa lui George Simion, acuzând că acesta e un golan care își bate joc de oamenii din AUR.

“Ce oameni vrednici sunt în AUR și cum își bate joc un golan de ei!”, a scris medicul pe Facebook.

Întrebat fiind cine e golanul la care face referire, Constantinescu a dat detalii:

“Ăla cu ”scroafo”. Ăla cu ”boschetarule”. Ăla cu ”te agresez sexual”. Mai pe scurt, ăla de la galerie”.

Mulți însă au sărit să îi ia apărarea lui George Simion. Unii membri AUR îl consideră un salvator!

“George Simion este singurul care a demascat si a avut curajul sa divulge furaciunile hotului Virgil si magariile lui Rares Pensatul. El este Vlad Tepes reincarnat. Traiasca George Simion INIMA DE AUR”, a comentat un bărbat pe pagina lui Răzvan Constantinescu.

Substratul scandalului

Medicul Răzvan Constantinescu dă deja de mai multă vreme semnale că ar vrea să candideze la alegerile prezidențiale. Fiind membru AUR ar avea însă nevoie de susținerea partidului. Teoretic, în cursă ar trebui să intre chiar George Simion, așa cum fac și alți președinți de mari partide, însă Simion a anunțat în repetate rânduri că ar prefera o funcție de premier.

Citeste mai mult

NATIONAL

Plecată din Grecia, flacăra olimpică va sosi miercuri la Marsilia unde 150.000 de persoane o vor întâmpina în prezenţa unui important dispozitiv de securitate

Publicat

in

De

După douăsprezece zile de călătorie pe mare la bordul ambarcaţiunii cu trei catarge Belem, plecată din Grecia, flacăra olimpică va sosi miercuri la Marsilia unde 150.000 de persoane o vor întâmpina în prezenţa unui important dispozitiv de securitate, cu mai puţin de trei luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, informează AFP, citat de Agerpres.

Este pentru prima oară când flacăra ajunge în Franţa pentru Jocurile de vară întrucât chiar dacă Parisul a mai găzduit Jocurile Olimpice, în 1900 şi 1924, principiul flăcării olimpice nu a fost inaugurat decât în 1928 la Jocurile de la Amsterdam.

Ultima sa trecere datează din 1992 de la JO de iarnă de la Albertville, după un prim sejur în 1968, pentru JO de iarnă de la Grenoble.

Flacăra olimpică a fost aprinsă pe 16 aprilie în vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101 zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris (26 iulie – 11 august). Ea îşi va începe periplul francez din Vechiul-Port din Marsilia, fondat în urmă cu 2.600 de ani de marinari greci, în prezenţa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron.

Simbolul Jocurilor Olimpice va străbate apoi toată Franţa, trecând prin Antile şi Polinezia Franceză, pentru a ajunge la Paris în ziua ceremoniei de deschidere, 26 iulie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend