Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Condamnarea la închisoare a lui Harvey Weinstein pentru viol a fost anulată în statul New York

Publicat

in

Curtea de Apel a statului New York, cea mai înaltă curte petentă, a anulat condamnarea pentru viol a producătorului american Harvey Weinstein, afirmând că acesta a fost găsit vinovat în 2020 în urma unui proces marcat de vicii de procedură, relatează Reuters și Sky News.

Harvey WeinsteinFoto: zz-NPX-Star Max-IPx / Associated Press / Profimedia

Instanța alcătuită din 7 judecători a decis cu o majoritate de 4-3 că judecătorul procesului lui Weinstein a comis o eroare când a permis procurorilor să cheme ca martori femei care au pretins că Weinstein le-a agresat sexual, dar ale căror acuzații nu au făcut parte din rechizitoriul întocmit împotriva sa.

Curtea de apel a concluzionat de asemenea că judecătorul de caz și-a agravat greșeala după ce a permis ca Weinstein să fie interogat de procurori într-un mod care l-a înfățișat într-o lumină „foarte prejudiciabilă”.

„Corectarea acestor erori flagrante nu poate fi decât un nou proces”, a declarat Curtea de Apel a statului New York.

În momentul anunțării deciziei Weinstein executa o condamnare de 23 de ani de închisoare, sentință pronunțată pe 11 martie 2020. El a fost condamnat anul trecut la 16 ani de închisoare într-un proces separat ce a avut loc în statul California.

În cadrul procesului respectiv el a fost condamnat pentru violarea la Los Angeles a unei actrițe în 2013.

Acuzațiile la adresa lui Harvey Weinstein au declanșat mișcarea #MeToo

Cazul este considerat definitoriu pentru mişcarea globală #MeToo, împotriva hărţuirii sexuale. Analiştii spuneau după noua condamnare de anul trecut că verdictul va influenţa şi viitoarele procese ale unor persoane acuzate de abuzuri sexuale, încurajând sau descurajând victimele să raporteze astfel de cazuri.

Peste 80 de femei, printre care actriţe precum Angelina Jolie, Salma Hayek şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film.

Procurorii din New York au fost primii care l-au trimis în judecată în urma apariției acuzațiilor, el fiind cercetat între timp și la Londra și Los Angeles.

Procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, va avea acum de ales dacă să inițieze un nou dosar penal împotriva sa.

Weinstein este unul dintre cofondatorii studioului de film Miramax, care a produs lungmetraje precum „Shakespeare in Love” și „Pulp Fiction”. El avea un studio de film propriu, numit după el, care a intrat în faliment în martie 2018, la mai puțin de un an după apariția primelor acuzații împotriva sa.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Tensiunea e la cote maxime: Două subiecte fierbinți vor fi discutate urgent de Macron și Xi Jinping!

Publicat

in

De

Preşedintele chinez, Xi Jinping, este aşteptat duminică pentru o rară vizită în Franţa în cadrul căreia se aşteaptă ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să încerce să îl incite să reducă dezechilibrele comerciale şi să îl convingă să îşi folosească influenţa asupra Rusiei în problema războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Este probabil ca aceste două obiective să fie dificil de atins în timpul vizitei de două zile a lui Xi Jinping la Paris, într-un moment în care tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeană şi China se agravează, comentează agenţia britanică de presă.

Franţa sprijină o anchetă a Uniunii Europene privind exporturile de vehicule electrice chinezeşti, iar în ianuarie Beijingul a deschis o investigaţie privind importurile de coniac – fabricat în mare parte în Franţa – o mişcare considerată în general drept “represalii echivalente” (tit-for-tat) la mai multe anchete din partea UE.

“Trebuie să continuăm să facem presiuni asupra autorităţilor chineze pentru a ne oferi mai multe garanţii în privinţa problemelor ce ţin de comerţ”, a declarat un consilier de la Palatul Elysee înaintea vizitei lui Xi, prima sa călătorie în Europa în ultimii cinci ani.

Preşedintele chinez urmează să sosească în jurul orei 16:00 (14:00 GMT) la Paris, având programată o întâlnire cu Emmanuel Macron şi cu Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene.

Diviziunile între cele 27 de ţări membre ale UE – şi în special între Franţa şi Germania – subminează capacitatea acestora de a influenţa China, notează Reuters. Cancelarul german Olaf Scholz nu se va putea alătura lui Macron şi Xi la Paris din cauza altor angajamente, au declarat surse autorizate. “Influenţa îşi pierde din efect dacă liderii europeni trimit mesaje diferite lui Xi (Jinping)”, afirmă Noah Barkin, analist la Rhodium Group, care urmăreşte îndeaproape relaţiile între UE şi China.

Franţa va încerca, de asemenea, să abordeze deschiderea pieţei chineze pentru exporturile sale agricole şi probleme legate de preocupările industriei cosmetice franceze cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, au declarat oficiali de la Paris. Totodată, Franţa a încercat până acum să impulsioneze China să exercite presiuni asupra Moscovei ca aceasta să pună capăt operaţiunilor sale în Ucraina, cu puţine progrese până în prezent, în afară de decizia lui Xi de a-l suna pentru prima dată pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la scurt timp după ce Macron a vizitat Beijingul anul trecut.

“China fiind unul dintre principalii parteneri ai Rusiei, obiectivul nostru este să folosim pârghiile pe care le are asupra Moscovei pentru a schimba calculele Rusiei şi pentru a contribui la soluţionarea conflictului”, a declarat acelaşi consilier de la Palatul Elysee.

O sursă diplomatică franceză a declarat: “Dacă chinezii caută să aprofundeze relaţia cu partenerii europeni, este foarte important ca ei să audă punctul nostru de vedere şi să înceapă să-l ia în serios”.

Macron îl va duce pe Xi în Pirinei, munţi de care este foarte legat ca la loc de naştere al bunicii sale materne.

Gestul se doreşte a fi un ecou la vizita lui Macron în oraşul Guangzhou, unde Xi l-a invitat pentru a lua parte la o ceremonie a ceaiului în fosta reşedinţă a tatălui său.

“Macron apelează ca de obicei la şarmul său, încercând să-i atragă de partea sa pe liderii străini prin stabilirea unei relaţii personale cu ei”, a spus Barkin. “Dar sper că nu-şi face iluzii că aducându-l pe Xi într-un loc care este important pentru el din copilărie îl va face pe Xi să plângă şi va duce la compromisuri din partea Beijingului”, mai comentează analistul citat.

Xi va părăsi Franţa marţi după-amiază pentru a-şi continua turneu european în Serbia şi Ungaria, ţări aflate în relaţii bune cu Rusia.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși

Publicat

in

De

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat, duminică, în cuvântul de învăţătură rostit la Slujba Învierii de la Catedrala Patriarhală, că Iisus Hristos cel Răstignit şi Înviat este totdeauna prezent în Biserica Sa, în mod deosebit prin Sfânta Euharistie, fiind izvor de pace sfântă, de bucurie negrăită şi preaslăvită.

“Ce înseamnă că Iisus cel Înviat din morţi este permanent prezent în Biserica Sa? Înainte de a se înălţa la cer, Domnul Iisus cel Înviat din morţi trimite pe ucenicii săi în misiune la toate popoarele, pentru a binevesti pocăinţa şi mântuirea tuturor oamenilor care cred în el.

Iar apoi îi încredinţează pe ucenici “Iată eu cu voi sunt până la sfârşitul veacului”, adică va fi permanent prezent cu ucenicii săi.

Deşi înălţat întru slavă la ceruri, Domnul Iisus Hristos cel Răstignit şi Înviat este, prin harul Sfântului Duh, totdeauna prezent în Biserica Sa, prin Sfânta Evanghelie, prin Sfintele Taine şi prin Sfinţii Lui, care sunt purtători ai harului dăruit lor de Hristos; sunt Hristofori sau Teofori, purtători de Hristos, sau purtători de Dumnezeu”, a spus Patriarhul Daniel, la slujba oficiată împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul şi cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, Timotei Prahoveanul.

„Ne rugăm să ne ajute Hristos Domnul să simţim şi noi prezenţa iubirii Sale”

Întâistătătorul BOR a arătat, că, în mod deosebit, Hristos cel Răstignit şi Înviat este prezent în Biserica Sa prin Sfânta Euharistie, care se dăruieşte creştinilor pre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci.

“Iar prin salutul euharistic ‘Hristos în mijlocul nostru este şi va fi’ se mărturiseşte mai intens prezenţa lui Hristos cel Înviat în mijlocul poporului drept-credincios.

Această prezenţă harică a lui Hristos în Biserica Sa este izvor de pace sfântă, de bucurie negrăită şi preaslăvită, după cum ne spune Sfântul Apostol Petru, ca pregustare a păcii şi bucurie din Împărăţia Cerurilor.

Ne rugăm să ne ajute Hristos Domnul să simţim şi noi prezenţa iubirii sale smerite şi milostive în toată viaţa noastră. Sfintele Paşti să vă aducă tuturor în suflet şi în case pacea sfântă şi bucuria preaslăvită a lui Hristos. Hristos a Înviat!”, a încheiat Patriarhul Daniel.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend