Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Comisia Fiscală Centrală va fi reactivată. Dan Vîlceanu spune că aceasta nu funcționa de câțiva ani. De fapt din 2020 nu mai era activă, de la vestita reorganizare a lui Cîțu

Publicat

in

Comisia Fiscală Centrală va fi reactivată, lucru anunțat chiar de ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. În acest sens a apărut și un proiect de ordin pe site-ul instituției. Totuși, ministrul afirmă că această Comisie nu funcționa „de câțiva ani”. De fapt, dacă citim referatul de aprobare, aflăm că de fapt nu a funcționat din 2020, de când fostul ministru, actualul premier, Florin Cîțu a făcut reorganizarea instituției și a trecut-o în subordinea sa (acea reorganizare în care a pierdut procesele pe bandă rulată n.r.).

Proiect reactivare Comisia Fiscala Centrală (click pentru a deschide)

“S-a deblocat activitatea Comisiei Fiscale Centrale. Asta va conduce la identificarea soluțiilor optime în aplicarea unitară a prevederilor legislației fiscale. Există o comisie din care fac parte ANAF, Ministerul de Finanțe, diverși salariați ai acestor instituții care vor clarifica aspecte de dezbatere între cele două instituții. Adică sunt situații în care ANAF vine cu un punct de vedere, Ministerul de finanțe vine cu un punct de vedere și trebuie să existe această Comisie care realizează o procedură unitară de aplicare a prevederilor respective”, a spus Vîlceanu, marți, într-o conferință de presă.

De câțiva ani, spune el, „această comisie nu mai funcționa”.

“O să funcționeze de acum înainte și vom avea o aplicare unitară a legii astfel încât să nu ai un punct de vedere de la Ministerul de Finanțe și alt punct de la ANAF”, a precizat Vîlceanu.

E adevărat că această Comisie avea unele probleme în privința procedurii prin care se putea întruni.

Totuși, în 2019, de exemplu, a avut activitate, dacă ne uităm pe site-ul Ministerului Finanțelor, o decizie a acesteia fiind dată în aprilie (2019).

Comisia nu mai e activă din mai 2020

Florin Cîțu a făcut vestita reorganizare a Ministerului Finanțelor în luna mai 2020. Printre altele, așa cum spune chiar actualul referat de aprobare al reactivării Comisiei, „modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al aparatului propriu al Ministerului Finanţelor a implicat modificarea relaţiilor ierarhice de subordonare pe care Compartimentul Comisia Fiscală Centrală le are cu celelalte structuri din cadrul MF”.

Astfel, Compartimentul Comisia Fiscală Centrală a trecut din subordinea secretarului de stat care răspunde de politicile şi legislaţia fiscală, în subordinea ministrului Finanțelor.

Practic, acest proiect ar fi trebuit să apară imediat după ce a fost aprobată de guvern reorganizarea respectivă, lucru care nu s-a întâmplat. A apărut abia astăzi, la un an și 3 luni după.

Prin proiectul publicat acum în dezbatere de Ministerul Finanțelor, prin care se reactivează Comisia Fiscală Centrală, se propune modificarea procedurii de înregistrare a sesizărilor în Registrul de evidență al solicitărilor de înscriere pe ordinea de zi a Comisiei fiscale centrale, în sensul înregistrării doar a solicitărilor care întrunesc condițiile de sesizare a Comisiei, astfel cum acestea sunt reglementate prin prezentul ordin.

De asemenea, spune documentul, au fost incluse în proiectul de ordin o serie de prevederi care vin să îmbunătăţească desfășurarea lucrărilor Comisiei. Astfel, s-a considerat oportună prelungirea termenului alocat membrilor acesteia, în vederea aprofundării problematicii ce urmează a fi supusă dezbaterii în cadrul şedinţelor Comisiei.

În acelaşi scop, s-a reglementat într-un mod mai explicit, procedura de vot a membrilor Comisiei fiscale centrale.

Pentru a se evita posibilitatea amânării luării unei decizii de către Comisie, pe o perioadă nedeterminată, s-a prevăzut un termen maxim de pronunţare a unei soluţii fiscale aferentă sesizărilor.

Tot ca element de noutate, s-a reglementat tratamentul aplicabil sesizărilor înaintate Compartimentului Comisia fiscală centrală, care nu îndeplinesc condiţiile de sesizare.

Cine va face parte din Comisia Fiscală Centrală

1. Secretar de stat cu atribuţii în domeniul politicii şi legislaţiei fiscale – preşedinte – membru

2. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – membru

3. Secretar general din Ministerul Finanțelor – membru

4. Director general al Direcţiei generale juridice din Ministerul Finanţelor – membru

5. Director general al Direcţiei generale de legislaţie fiscală şi reglementări vamale şi contabile –
membru

6. Director general al Direcţiei generale de asistenţă pentru contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – membru

7. Director general al Direcției generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – membru

8. Reprezentant al Asociaţiei comunelor din România – membru

9. Reprezentant al Asociaţiei oraşelor din România – membru

10. Reprezentant al Asociaţiei municipiilor din România – membru

11. Reprezentant al Uniunii naţionale a consiliilor judeţene din România – membru

12. Reprezentant al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – membru

13. Reprezentant al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – membru

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Averse şi intensificări ale vântului în zone din judeţele Gorj, Timiş şi Bihor, sâmbătă după-amiaza

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o serie de avertizări nowcasting Cod galben de averse şi intensificări ale vântului, ce vizează zone din Banat, Crişana şi Oltenia, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala descărcări electrice, averse care local vor acumula peste 20-25 l/mp şi intensificări ale vântului, până la ora 17:40 în judeţul Gorj (localităţile: Târgu Jiu, Bumbeşti-Jiu, Runcu, Stăneşti, Bălăneşti, Muşeteşti, Turcineşti, Schela şi Leleşti), respectiv până la ora 18:00 în judeţul Bihor (la: Tinca, Dobreşti, Ceica, Holod, Cociuba Mare, Lăzăreni, Drăgeşti, Căpâlna şi Sâmbăta) şi în judeţul Timiş (îndeosebi la: Făget, Coşteiu, Belinţ, Bethausen, Tomeşti, Dumbrava, Margina, Traian Vuia, Fârdea, Balinţ, Mănăştiur, Bârna, Curtea, Ohaba Lungă, Pietroasa şi Bara).

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Citeste mai mult

NATIONAL

România a încheiat cu o victorie participarea la Campionatul Mondial de la Bolzano

Publicat

in

De

Selecţionata României a învins echipa Japoniei cu scorul de 4-2 (2-1, 1-0, 1-1), sâmbătă, în ultimul său meci de la Campionatul Mondial de hochei, Divizia I, Grupa A, de la Bolzano (Italia), potrivit Agerpres.

Debutul tricolorilor în competiţie a fost anevoios, cu două eşecuri clare, 1-6 cu Italia şi 1-6 cu Slovenia, după care au urmat trei victorii, 2-1 cu Ungaria, 3-2 cu Coreea de Sud şi 4-2 cu Japonia.

Pentru echipa României, antrenată de Dave McQueen, au punctat Roberto Gliga (04:26), Evgheni Skacikov (18:35), Szilard Rokaly (34:15) şi Matias Haaranen (59:03). Golurile niponilor au fost semnate de Sota Isogai (18:17) şi Yu Sato (56:21).

În ultimele opt partide directe, România a învins Japonia doar de două ori, cu meciul de sâmbătă inclus.

Cu cele nouă puncte obţinute la Bolzano, România are şanse de a încheia grupa în top trei. Ultimele partide de sâmbătă sunt Italia – Coreea de Sud (17:00) şi Ungaria – Slovenia (20:30).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend