Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cîțu: Depăşirea conflictului juridic de natură constituţională poate fi realizată numai prin SANCȚIONAREA Parlamentului

Publicat

in

Premierul Florin Cîţu afirmă, în punctul de vedere transmis Curţii Constituţionale în legătură cu sesizarea privind existenţa unui conflict juridic Guvern – Parlament pe tema moţiunii de cenzură, că depăşirea acestui conflict poate fi realizată numai prin sancţionarea Parlamentului, care şi-a realizat în mod abuziv competenţa prevăzută de Constituţie. De asemenea, cere Curţii să constate că nerespectarea prevederilor constituţionale împiedică continuarea traseului parlamentar al moţiunii de cenzură.

”Considerăm că depăşirea prezentului conflict juridic de natură constituţională poate fi realizată numai prin sancţionarea de către Curtea Constituţională a Parlamentului, care şi-a realizat în mod abuziv competenţa prevăzută la art. 113 alin. 2 din Constituţie. În consecinţă, solicităm Curţii Constituţionale să constate că nerespectarea prevederilor art. 113 alin. 2 din Constituţie atât sub aspectul condiţiilor de validitate pentru iniţierea moţiunii de cenzură, cât şi sub cel al obligaţiei comunicării acesteia către Guvern la data depunerii, împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapa dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură depusă în data de 3 septembrie a.c. şi comunicată Guvernului în data de 7 septembrie a.c”, afirmă prim-ministrul Florin Cîţu în punctul de vedere transmis CCR.

În document se precizează că, prin raportare la prezentul conflict juridic de natură constituţională, prim-ministrul este titular al sesizării, iar nu parte în conflictul juridic de natură constituţională, întrucât conflictul nu se referă la atribuţii constituţionale proprii ale prim-ministrului, ci la moduli în care Parlamentul a înţeles să îşi îndeplinească competenţa constituţională de control politic asupra Guvernului, prin iniţierea, depunerea şi comunicarea unei moţiuni de cenzură.

Citește și: Ludovic Orban vrea sancționarea parlamentarilor AUR: ‘Parlamentul nu poate fi transformat în loc de bătaie’

Premierul afirmă că ”premisa esenţială care face imposibilă prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură este însăşi neconstituţionalitatea derulării etapelor procedurale stabilite direct în textul Constituţiei, prin raportare la condiţiile privind iniţierea, depunerea şi comunicarea moţiunii de cenzură”.

”Considerăm că instanţa de contencios constituţional ar trebui să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte şi Guvern, pe de altă parte, rezultat din faptul că procedura de control parlamentar prin moţiune de cenzură a fost iniţiată cu încălcarea prevederilor art. 113 alin. 2 teza întâi din Constituţie, prin depunerea în data de 3 septembrie 2021 la cele două Camere a unei moţiuni de cenzură care nu îndeplinea condiţia constituţională a numărului minim de parlamentari necesar pentru a fi iniţiată. Acest aspect rezultă din faptul că 34 de semnături dintr-un total de 127 (117 fiind numărul minim necesar pentru iniţierea moţiunii de cenzură) nu respectau condiţiile de validitate pentru a atesta voinţa individuală, neechivocă şi unilaterală a parlamentarilor respectivi de a-şi asuma în data de 3 septembrie 2021 textul respectivei moţiuni, precum şi intenţia de a depune respectiva moţiune la data respectivă”, se arată în documentul Guvernului către CCR.

Punctul de vedere al Guvernului mai consemnează că instanţa de contencios constituţional ar trebui să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte şi Guvern, pe de altă parte, rezultat din faptul că Parlamentul României nu a verificat la momentul depunerii moţiunii de cenzură condiţiile de validitate pentru iniţierea respectivei moţiuni (veridicitatea semnăturilor, apartenenţa politică a semnatarilor şi, îndeosebi, întrunirea numărului de parlamentari semnatari prevăzuţi în Constituţie), însă a continuat procedura constituţională a moţiunii de cenzură prin prezentarea acesteia în Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului în absenţa unei confirmări a validităţii moţiunii de cenzură la momentul depunerii acesteia, în data de 3 septembrie 2021.

”Continuarea procedurii moţiunii de cenzură în condiţiile în care nu a fost validată prin verificare condiţia constituţională a numărului minim de parlamentari necesar pentru a depune moţiunea reprezintă un comportament neloial al Parlamentului faţă de Guvern în raporturile constituţionale dintre cele două autorităţi publice, de natură să afecteze activitatea Guvernului şi să conducă chiar la demiterea acestuia”, este opinia Executivului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Accident cumplit în Argeș, cu doi morți și doi răniți – Mașina în care se aflau a lovit un stâlp şi apoi s-a răsturnat / Foto

Publicat

in

De

Accident cumplit în Argeș, cu doi morți și doi răniți – Mașina în care se aflau a lovit un stâlp şi apoi s-a răsturnat / Foto

Două persoane au murit şi alte două au fost rănite după ce şoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcţiei de mers pe un drum din judeţul Argeş, iar maşina s-a răsturnat.

Accidentul a avut loc în comuna Căldăraru, unde un autoturism a lovit un stâlp şi apoi s-a răsturnat în afara şoselei.

Patru bărbaţi se aflau în autoturism

Patru bărbaţi se aflau în autoturism, iar doi dintre ei erau morţi în momentul în care echipajele medicale au ajuns la locul accidentului.

Ceilalţi doi au scăpat teferi, fiind evaluaţi medical la locul accidentului. Ei nu au fost duşi la spital.

Poliţia urmează să stabilească împrejurările în care a avut loc evenimentul rutier.

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

Acuzat din nou că și-a agresat soția, deputatul Focșa reacționează: Problemele mele personale sunt greu de rezolvat / Am depus contestație la ordinul de protecție

Publicat

in

De

Deputatul ex-AUR Viorel Focşa, împotriva căruia a fost emis ordin de protecție, fiind acuzat din nou că şi-a agresat soţia, neagă acuzațiile și susține, într-o postare video pe pagina sa de Facebooke, că nu și-a atins soția și că a fost un moment „mai tensionat” între el și fiul din prima căsătorie a partenerei sale.

Dumitru Focșa Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Deputatul Dumitru Focșa acuză presa de manipulare și dezinformare și susține că toate necazurile vin de la o situație specială pe care o are în familie. „Băiatul soției din prima căsătorie are tulburare de personalitate, se numește tulburare obsesiv compulsivă. Băiatul are 23 de ani și i s-a agravat această tulburare, în sensul că a început să refuze să se spele”, spune Foscșa.

El își spune varianta într-un filmuleț video, făcând apel la înțelegerea publicului.

„Sunt un normal ca voi toți și n-am avut prețenții că sunt un om deaspura altora. Problemele mele personale sunt greu de rezolvat și dacă am scos baiatul ieri, cu acordul soției, din cameră și l-am așezat pe un scaun în curte ca să noi să facem curat (…) Greșeala mea de părinte responsabil este că am considerat oportun ca eu să determin băiatul să intre la duș și l-am luat în mod încurajator să iasă la baie pentru că în raport cu sănătatea lui, igiena lui precară ne afectează pe toti. (…)(…) Am considerat că este mai oportun să spun pe un ton mai ridicat să iasă să se spele. Soția i-a spus „Victor ia-ți hanoracul și să plecăm”. Apoi să mă trezesc peste jumătate de oră cu poliția în curte de aici știți ce a urmat”, explică deputatul.

Dumitru Focșa se plânge că explicațiile sale nu au fost ascultate de polițiștii veniți la fața locului și că a depus o contestație la ordinul de protecție.

Explicațiile deputatului vin în contextul în care în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 02:20, poliţiştii din Năvodari au fost sesizaţi de o femeie de 51 de ani că ar fi fost agresată fizic de soţul ei, un bărbat de 58 de ani.

„Poliţiştii deplasaţi la fața locului au întocmit formular de evaluare a riscului, în urma căruia a reieşit risc iminent, fiind emis ordin de protecţie provizoriu. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie”, a precizat Poliția Constanța.

Deputatul Viorel Focşa a fost reclamat de către soția sa pentru agresiune în ianuarie 2023 iar pe numele său a fost deschis dosar penal. În urma incidentului de atunci, AUR a anunțat că l-a exclus din partid.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend