Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cioloş | Despre Schengen: ‘Mă aşteptam la Olanda să caute susţinere şi în altă parte’ / Despre deciziile coaliţiei: ‘Astea sunt cârpeli’

Publicat

in

Europarlamentarul Dacian Cioloş afirmă că se aştepta ca politicienii din Olanda să caute şi în alte state susţinere cu privire la opoziţia referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen. Cioloş consideră că, în contextul în care politicieni din partide afiliate la grupurile socialiştilor şi popularilor din Parlamentul European încep să exprime puncte de vedere similare cu cel al Olandei, aşteaptă implicarea politicienilor de la Bucureşti care să susţină punctul de vedere al României în cadrul acestor familii politice, anunță news.ro.

”Din câte am înţeles, preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene intenţionează să menţină acest subiect pe agendă, deci acela (8 decembrie – n.r.) va fi momentul adevărului. (…) Mi se pare injust pentru cetăţenii români care au aceleaşi drepturi cu ceilalţi cetăţeni europeni, mi se pare injust ca ei să piardă această oportunitate de a circula cu adevărat liber în spaţiul european din cauza politicienilor şi a felului în care politicienii şi-au făcut sau nu şi-au făcut treaba şi a discuţiilor acestora, care unele dintre ele ţin de politica internă din anumite state membre, dar care, iată, sunt speculate, atâta vreme cât decizia din Consiliu se ia la nivel de miniştri şi acolo e o decizie politică”, a afirmat Dacian Cioloş, luni, la Euronews România.

Fostul prim ministru a arătat că există partide din grupul socialiştilor din Parlamentul European, dar şi din Partidul Popularilor Europeni, care se opun aderării României la Spaţiul Schengen.

”Mă aşteptam la Olanda să caute susţinere şi în altă parte, să nu fie singură la această discuţie. (…) Eu mă aştept ca şi liderii politici ai PSD şi cei ai PNL să facă şi ei, acum, aceleaşi demersuri pe lângă familiile lor politice şi să îi convingă în aşa fel încât cetăţenii români să beneficieze de la sfârşitul acestui an de libera circulaţie, pentru că o merită cu adevărat”, a adăugat eurodeputatul.

El a reafirmat că ”dacă nu ar fi fost atacul la legile Justiţiei în 2017, cel mai probabil MCV-ul s-ar fi putut închide atunci”, Cioloş considerând că la acel moment România ar fi avut o şansă de a accede în Spaţiul Schengen.

Olanda se opune aderării României la spaţiul Schengen, context în care o echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai CE şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, a făcut săptămâna aceasta o vizită în România.

Cioloş, despre deciziile anunţate de coaliţie: Astea sunt cârpeli. Nu trebuie să compenseze inflaţia cu cârpeli şi cu adăugiri o mie pe ici, o mie pe colo

Europarlamentarul Dacian Cioloş consideră că majorarea pensiilor anunţată de actuala coaliţie de guvernare este mai degrabă ”o indexare” şi susţine că politicienii trebuie să ”înceteze” să mai ”folosească drept instrument electoral” majorarea salariului minim şi a pensiilor.

”Din punctul meu de vedere, ar trebui să încetăm cu joaca asta politică să mai folosim salariul minim şi pensiile ca un instrument politic şi electoral şi să ne batem cu pumnul în piept ca şi cum am da bani din buzunarele partidelor. Ar trebui o abordare obiectivă, ar trebui compensări, cel puţin ale inflaţiei, în aşa fel încât puterea de cumpărare a pensionarilor să nu scadă”, a afirmat Dacian Cioloş luni seară, la Euronews România.

El a reafirmat nevoia unei reforme a sistemului de pensii, făcând referire la revizuirea pensiilor considerate speciale. Cioloş a spus că este nevoie se fie ”scoasă din sărăcie” populaţia vârstnică al cărei nivel de trai este sub limita nivelului de sărăcie.

”Nu am văzut decât discuţii populiste de când (PNL şi PSD – n.r.) sunt la guvernare şi, iată, după îndelungi negocieri, dat pe surse care dă mai mult, au ajuns până la urmă la 12,5%, un nivel care nu compensează inflaţia din acest an”, a adăugat Cioloş.

El a catalogat drept ”indexare” majorarea pensiilor de la 1 ianuarie. Fostul premier a explicat că României i se solicită şi din interior şi din exterior reforme ale sistemului de pensii pentru că actualul sistem nu este sustenabil. Cioloş a spus că e nevoie să existe o perspectivă nu pentru unu-doi ani, ci pe termen mediu şi lung cu privire la sustenabilitatea sistemului românesc de pensii.

”Pur şi simplu acest sistem nu este sustenabil. Noi nu putem da garanţii oamenilor care muncesc şi contribuie la sistemul de pensii, pe bune, care fac ca economia să meargă şi care se aşteaptă în câţiva ani de zile să primească o pensie în raport cu munca lor, că vor putea primi acea pensie, pentru că sistemul nu va suporta acea finanţare, aşa cum e el construit acum”, a mai afirmat Dacian Cioloş.

În ceea ce priveşte pragul de 9,4% din Produsul Intern Brut asumat de România pentru bugetul de pensii prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, europarlamentarul a susţinut că acest subiect reprezintă ”o falsă discuţie”, arătând că, şi dacă Guvernul ar fi aprobat o creştere care să acopere”„total inflaţia” din acest an, nu s-ar fi atins acel prag.

”Ceea ce până acuma Guvernul a pus pe masă se încadrează fără probleme în acea limită de 9,4%”, a mai spus Cioloş.

”Astea sunt cârpeli. Nu trebuie să compenseze inflaţia cu cârpeli şi cu adăugiri o mie pe ici, o mie pe colo. Din punctul meu de vedere, dacă vrem să menţinem puterea de cumpărare a pensionarilor, compensarea asta ar trebui să fie automată, nu în urma unor negocieri a politicienilor. (…) Dacă vorbim de bunăstarea cetăţenilor şi nu vrem să politizăm nişte lucruri care sunt de bun simţ, aceste compensări cu inflaţia ar trebui să fie automate”, a mai spus Cioloş

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Tesla versus Tesla Power: Compania lui Elon Musk a dat în judecată o firmă indiană

Publicat

in

De

Tesla, producătorul auto al lui Elon Musk, a dat în judecată un producător indian de baterii pentru încălcarea mărcii sale comerciale prin utilizarea numelui „Tesla Power” pentru a-şi promova produsele, solicitând despăgubiri şi o măsură permanentă împotriva companiei de la un judecător din New Delhi, transmite Reuters.

Logo TeslaFoto: Sergiomonti, Dreamstime.com

Tesla, într-o audiere la Înalta Curte din Delhi de săptămâna aceasta, a declarat că compania indiană a continuat să-şi facă publicitate produselor cu marca „Tesla Power”, în ciuda unei notificări de încetare şi renunţare trimisă în aprilie 2022, conform detaliilor procedurilor publicate vineri pe site-ul instanţei.

În timpul audierii, compania indiană, Tesla Power India Pvt Ltd, a susţinut că principala sa activitate este producerea de „baterii cu plumb-acid” şi că nu are intenţia de a produce vehicule electrice. Judecătorul a permis firmei indiene trei săptămâni să depună răspunsuri scrise după ce aceasta a predat un set de documente în sprijinul apărării sale, arată dosarul instanţei.

„Tesla” indiană are și ea un sediu în Delaware

Compania Tesla a lui Musk este înregistrată în Delaware şi a acuzat compania indiană că foloseşte denumirile comerciale „Tesla Power” şi „Tesla Power USA”.

Dosarul tribunalului include capturi de ecran ale unui site web care arăta că Tesla Power USA LLC avea, de asemenea, sediul în Delaware şi a fost „recunoscută pentru că este un pionier şi lider în introducerea de baterii la preţuri accesibile”, cu „o prezenţă foarte puternică în India”.

Un reprezentant al Tesla Power a declarat pentru Reuters că a fost prezentă în India cu mult înainte de Tesla lui Musk şi că are toate aprobările guvernamentale.

„Nu am pretins niciodată că suntem legaţi de Tesla lui Elon Musk”, a spus Manoj Pahwa, de la Tesla Power.

Tesla i-a spus judecătorului că a descoperit că compania indiană îi folosea numele de marcă în 2022 şi a încercat fără succes să o împiedice să facă acest lucru, forţând-o să declanşeze procesul.

Cazul vine după ce Musk şi-a anulat vizita planificată în India pe 21 aprilie pentru a se întâlni cu prim-ministrul Narendra Modi.

Câteva zile mai târziu, Musk a făcut o vizită surpriză în China şi a făcut progrese în lansarea pachetului său avansat de asistenţă a şoferului, o mişcare pe care mulţi comentatori indieni au numit-o un afront. Cazul mărcii Tesla India va fi audiat pe 22 mai.

Citeste mai mult

NATIONAL

Breaking: O biserică din Alba a ars până la temelie fix în prima zi de Paști

Publicat

in

De

Biserica din satul Ghioncani, comuna Întregalde, din județul Alba, a ars în totalitate, duminică dimineața, în ziua de Paști. Pompierii din cadrul ISU Alba au fost sesizați, duminică dimineața, prin apel la 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde că biserica a ars în totalitate. La față locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă și spumă din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare ramase aprinse și stabilirea cauzei probabile de producere a incendiului în cooperare cu un echipaj din cadrul IPJ Alba.

UPDATE:

Și Inspectoratul de Poliție Județean Alba a fost sesizat, prin apel la 112, despre incendiul la biserica din lemn din localitatea Ghioncani, comuna Întregalde.

„Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la fața locului a rezultat că biserica a ars în totalitate, fără a fi înregistrate victime omenești”, transmite IPJ Alba.

Polițiștii au deschis un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, urmând a se stabili cauzele și împrejurările producerii incendiului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend