Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la geoingineria solară / Riscurile majore identificate de oamenii de știință

Publicat

in

Proiectele de geoinginerie solară menite să răcească suprafaţa Pământului şi să limiteze încălzirea globală sunt potenţial periculoase şi ar trebui blocate de guverne, susţin 60 de experţi şi oameni de ştiinţă într-o scrisoare publicată luni, informează AFP și Agerpres.

Injectarea a miliarde de particule de sulf în stratul superior al atmosferei – unul dintre cele mai controversate proiecte de modificare intenţionată a efectelor razelor solare – ar putea să reflecte o parte din razele solare, însă urmările secundare riscă să depăşească beneficiile, se insistă în această scrisoare deschisă însoţită de un text publicat în jurnalul ştiinţific WIREs Climate Change.

„Implementarea geoingineriei solare nu poate fi gestionată la nivel mondial într-un mod echitabil, exhaustiv şi eficient. Prin urmare, solicităm guvernelor, ONU şi altor actori să ia măsuri politice imediate pentru a preveni normalizarea geoingineriei solare ca opţiune împotriva încălzirii globale”, au scris semnatarii.

Planeta s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială, ceea ce antrenează deja o multiplicare a valurilor de caniculă, a inundaţiilor şi a furtunilor.

Lumea s-a angajat să limiteze această încălzire la mult sub +2 grade Celsius, +1,5 grade Celsius dacă este posibil, însă experţii ONU în climă (Grupul interguvernamental privind schimbările climatice – IPCC) estimează că pragul de +1,5 grade Celsius ar putea fi deja atins în jurul anului 2030.

În faţa eşecului de a reduce emisiile de CO2 responsabile de încălzirea globală, unii politicieni susţin în prezent geoingineria pentru a câştiga timp.

Riscurile majore identificate de cercetători cu privire la geoingineria solară

Oamenii de ştiinţă cunosc de mult timp că injectarea unor volume semnificative de particule reflectorizante în stratul superior al atmosferei ar putea răci planeta. Particulele proiectate în atmosferă în urma erupţiei vulcanului Pinatubo din Filipine în 1991 au redus temperatura medie a suprafeţei Pământului timp de un an.

Însă scrisoarea deschisă evidenţiază mai presus de toate riscurile. O modificare intenţionată a radiaţiei solare ar putea, spre exemplu, să perturbe tiparele musonice din Asia de Sud şi Africa de Vest şi ar putea astfel să distrugă culturile agricole de care depind sute de milioane de oameni, potrivit unor studii deja publicate.

Iar dacă modificarea radiaţiei ar fi stopată „din orice motiv, este foarte probabil ca temperatura suprafeţei să crească rapid”, a estimat IPCC. În plus, această tehnologie nu ar împiedica acumularea de CO2 în atmosferă.

Semnatarii, precum profesorul Aarti Gupta de la Universitatea Wageningen din Ţările de Jos, sau preşedintele Agenţiei Germane de Mediu Dirk Messner sunt, de asemenea, îngrijoraţi cu privire la riscul de a crea speranţe false pentru o soluţie la încălzirea globală, care ar putea „descuraja guvernele, întreprinderile şi corporaţiile să facă tot posibilul pentru a atinge neutralitatea carbonului cât mai curând posibil”.

Experţii subliniază totodată lipsa de guvernanţă pentru supravegherea unor astfel de proiecte. Scrisoarea deschisă solicită un „acord internaţional de neutilizare”, care să blocheze finanţarea, testarea şi brevetarea acestor tehnologii, fără a stopa însă cercetarea ştiinţifică.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO – Budapesta: Manifestaţie cu mii de oameni împotriva lui Viktor Orban

Publicat

in

De

Mii de maghiari au manifestat, duminică, împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, la un miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare şi locale de la începutul lunii iunie, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Peter Magyar, un fost membru al guvernului, considerat de unii observatori ca fiind prima ameninţare serioasă din ultimii ani la adresa lui Orban, a organizat mitingul la care au participat aproximativ 10.000 de persoane în oraşul Debrecen din estul ţării, un bastion al partidului de guvernământ Fidesz.

Candidaţii Fidesz au condus oraşul de la sfârşitul anilor 1990, partidul de guvernământ obţinând aproximativ 60% din voturi la ultimele alegeri, faţă de aproximativ o treime pentru partidele din opoziţie.

Adresându-se susţinătorilor care fluturau steaguri, Magyar a atacat una dintre politicile de bază ale lui Orban, criticând ceea ce el a numit nivelul extrem de scăzut al alocaţiilor pentru susţinerea copiilor în Ungaria.

“Dacă spui această poveste oriunde în Europa, nimeni nu te va crede”, a spus Magyar.

Orban spune că, dintre ţările UE, Ungaria cheltuieşte cea mai mare parte a economiei sale pentru susţinerea familiilor.

“Avem nevoie de un sistem complet nou, în care sprijinul social să fie într-adevăr direcţionat pe baza nevoilor sociale”, a spus Magyar.

El a spus că Ungaria este condusă de ceea ce el a numit o elită bine conectată, pe care va încerca să o elimine dacă va fi ales.

Organismele internaţionale de supraveghere spun că Orban a canalizat fonduri ale Uniunii Europene către oameni de afaceri apropiaţi de Fidesz pentru a-şi consolida puterea. Orban spune că Ungaria nu este mai coruptă decât alte ţări.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Grindină în vestul României. Localnicii se plâng că au fost afectate livezile și grădinile

Publicat

in

De

Mai multe județe din vestul României au fost afectate la primele ore ale după-amiezii de duminică de ploi abundente care, pe alocuri, au fost însoțite de grindină. Aceasta a afectat serios grădinile și livezile, mai ales că arborii se află în perioada de înflorire, iar plantele abia au ieșit din pământ.

Depunere de grindinăFoto: Axel Seidemann / DPA / Profimedia

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de tip nowcasting, valabile până la ora 16.00, legate de precipitații abundente și de posibilitatea apariției grindinei. Prima dintre ele a vizat zona de vest a Olteniei. „Se vor semnala: local averse care vor acumula peste 20…30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni”, preciza ANM.

Astfel sub cod galben au zona de munte a localităţiil Padeş, precum şi localităţile Motru, Tismana, Mătăsari, Padeş, Peştişani, Slivileşti, Cătunele, Godineşti, Câlnic, Glogova, Samarineşti, Ciuperceni din județul Gorj, iar în Mehedinți au fost vizate Baia de Aramă, Bala, Şişeşti, Broşteni, Ponoarele, Floreşti, Isverna, Ilovăţ, Balta, Şovarna, Podeni, Bâlvăneşti, Godeanu.

O altă avertizare era valabilă în localităţi din judeţul Arad: Arad: Sebiş, Bocsig, Beliu, Archiş, Dezna, Hăşmaş, Cărand, Moneasa, Igneşti. A treia avertizare era pentru localități din județele Alba, Sibiu și Brașov, iar a patra pentru Cluj și Sălaj.

După ce ploile și grindina au încetat, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu stratul de grindină depus, surprinse la Țebea, Șiria și în alte localități.

Deosebit de afectate au fost gospodăriile din mediul rural, unde pomii în floare și grădinile de legume au fost afectate în mod sever, recolta fiind în linii mari compromisă anul acesta. „Cam aşa este la mine, s-a prăpădit tot, plouă cu grindină de o oră. Cred că Dumnezeu s-a răzbunat pe răutatea noastră…”, a scris o femeie care postat imagini cu grădina acoperită de grindină.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend