Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cel mai scurt test de inteligență publicat de Massachusetts Institute of Technology. Îl puteți rezolva?

Publicat

in

Cunoscut ca fiind cel mai scurt test IQ, Cognitive Reflection Test (CRT) cuprinde doar trei întrebări. Dar pentru cei mai mulți este dificil, din moment ce doar 17% dintre participanții la un studiu au reușit să-l treacă.

Testele IQ sunt o metodă recunoscută de apreciere a aptitudinilor. Dar cele mai multe sunt destul de lungi. CRT pare simplu, cu doar trei întrebări – însă i-a lăsat dezamăgiți pe 83 dintr-o sută.

Ce este CRT?

Cognitive Reflection Test a făcut parte dintr-un articol despre o cercetare efectuată în 2005 de Shane Frederick, profesor la MIT și a făcut din nou valuri pe net în ultima vreme.

În cadrul cercetării, profesorul Frederick a testat 3.000 de participanți cu niveluri diferite de educație, dar și unii de la universități de top ca Yale și Harvard s-au încurcat când au dat răspunsurile.

Frederick a explicat: „Cele trei subiecte din CRT sunt simple în sensul că soluțiile sunt ușor înțelese când sunt explicate. Dar soluțiile corecte cer înfrânarea răspunsurilor greșite de sub impulsul momentului”.

Iată întrebările

1.Baseball: o bâtă și o minge costă în total 1,10 dolari. Bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?

2.Dacă cinci mașini fac cinci piese în cinci minute, în cât timp vor face 100 de mașini 100 de piese?

3.Într-un lac este un pâlc de nuferi. În fiecare zi, pâlcul își dublează suprafața. Dacă pâlcului îi trebuie 48 de zile ca să acopere tot lacul, cât timp i-a trebuit ca să acopere jumătate din lac?

Răspunsurile

Există trei răspunsuri care sunt cele mai frecvente, dar toate sunt de fapt greșite. Iată-le:

1.10 cenți

2.100 de minute

3.24 de zile

Profesorul Frederick a spus: „Oricine se gândește un pic își dă seama că diferența dintre un dolar și 10 cenți este de 90 de cenți, nu de un dolar cum cere problema. În acest caz, aproape oricine care nu răspunde 10 cenți dă, de fapt, răspunsul corect.”

Răspunsurile corecte sunt:

1.Cinci cenți

2.Cinci minute

3.47 de zile

Iată explicațiile

Presh Talwalkar, autorul lui „The Hoy of Game Theory. An Introduction to Strategic Thinking”, a dat explicațiile:

1.Să spunem că mingea costă „X” cenți. Dacă bâta costă cu un dolar mai mult, înseamnă că este X+1. Așa că minge + bâtă = X+X+1, iar împreună fac 1,10 dolari. Deci 2X+1=1,10, așa că 2X=0,1, deci X=0,5. Aceasta înseamnă că mingea costă 5 cenți, iar bâta 1,05 dolari.

2.Dacă cinci mașini fac cinci piese în cinci minute, înseamnă că fiecare mașină face o piesă în cinci minute (deoarece fiecare mașină face doar o singură piesă). Dacă avem 100 de mașini care lucrează împreună, fiecare va face câte o piesă tot în cinci minute. Așa că vom avea 100 de piese după cinci minute.

3.Cu fiecare zi care trece, pâlcul își dublează suprafața. Așa că în fiecare zi anterioară a avut o suprafață cu jumătate mai mică. Deci lacul va avea acoperită o jumătate din suprafață în ziua a 47-a.

Sursa: Bournemouth Daily Echo

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Gaza: costul reconstrucției, estimat între 30 și 40 de miliarde de dolari, potrivit ONU

Publicat

in

De

Organizația Națiunilor Unite a estimat joi costul reconstrucției Fâșiei Gaza, devastată de aproape șapte luni de un război devastator între Israel și gruparea palestiniană Hamas, la o sumă cuprinsă între 30 și 40 de miliarde de dolari, din cauza amplorii fără precedent a distrugerilor, potrivit AFP.

Imagine cu distrugerea din Gaza, zona din jurul spitalului Al-Shifa Foto: Mahmoud Issa / AFP / Profimedia

„Estimările Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru a reconstrui totul în Fâșia Gaza, depășesc 30 de miliarde de dolari și ar putea ajunge până la 40 de miliarde de dolari”, a declarat Abdallah al-Dardari, directorul Biroului regional al PNUD pentru statele arabe, în cadrul unei conferințe de presă la Amman.

„Amploarea distrugerilor este enormă și fără precedent (…) Este o sarcină cu care comunitatea internațională nu a mai trebuit să se confrunte de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat Dardari, care este și subsecretar general al ONU.

El a precizat că „au avut loc discuții cu țările arabe cu privire la finanțarea (pentru reconstrucție)”, raportând „semnale extrem de pozitive”, fără a oferi mai multe detalii.

Dardari a adăugat că, dacă reconstrucția Gaza ar trebui să se desfășoare conform procesului tradițional, „ar putea dura zeci de ani, iar poporul palestinian nu își permite luxul de a aștepta” atât de mult.

„Prin urmare, este important să acționăm rapid pentru a relocaliza oamenii în locuințe decente și pentru a le restabili viața normală din punct de vedere economic, social, sanitar și educațional. Aceasta este prioritatea noastră absolută și trebuie să fie realizată în primii trei ani de la încetarea ostilităților.”, a subliniat oficialul.

De asemenea, el a estimat că s-au acumulat „37 de milioane de tone” de moloz în urma bombardamentelor și exploziilor. „Vorbim despre o cifră colosală, iar aceasta crește în fiecare zi. Cele mai recente date indică faptul că se apropie deja de 40 de milioane de tone”.

„40 de ani de eforturi și investiții s-au dus pe apa sâmbetei”

Oficialul ONU a mai precizat că „72% din clădirile rezidențiale au fost distruse complet sau parțial”.

În plus, „dezvoltarea umană în Gaza, în toate aspectele sale, inclusiv sănătatea, educația, economia și infrastructura, a fost dată înapoi cu 40 de ani. Patruzeci de ani de eforturi și investiții s-au dus pe apa sâmbetei”.

„Reconstrucția trebuie să fie planificată cu meticulozitate, eficientă și extrem de flexibilă, deoarece nu știm cum se va încheia războiul” și ce tip de guvernare va fi instituit în Fâșia Gaza, a adăugat el.

Dardari a subliniat importanța pregătirii din timp, astfel încât să se poată acționa de îndată ce ostilitățile încetează. „Trebuie să fim pregătiți să oferim locuințe temporare decente, să curățăm molozul și să ne ocupăm de miile de cadavre care zac sub dărâmături”.

Într-un raport publicat joi, PNUD a estimat că războiul va duce la o pierdere de 26,9% din PIB în 2024 pentru Teritoriile Palestiniene în ansamblu, în comparație cu proiecțiile inițiale ale Biroului Palestinian de Statistică.

Înainte de începerea războiului, la 7 octombrie, creșterea economică palestiniană era prognozată la 3,5% în 2023, dar anul s-a încheiat cu o recesiune de 5,5% – o diferență datorată aproape în întregime prăbușirii economiei din Gaza, care s-a contractat cu peste 90% în ultimele trei luni ale anului.

Cisiordania ocupată este de asemenea afectată, economia sa scăzând cu 18,8% în ultimul trimestru din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Speranța de viață în teritoriile palestiniene în ansamblu a scăzut cu patru ani și ar putea scădea chiar și cu șapte ani dacă războiul va mai dura încă trei luni.

Citeste mai mult

NATIONAL

Există o înțelegere pentru retragerea lui Piedone? Gabriela Firea lasă o portiță

Publicat

in

De

Candidata PSD la Primăria Capitalei Gabriela Firea a afirmat referitor la un posibil scenariu al unei înţelegeri în care Cristian Popescu Piedone să nu renunţe la candidatura sa la PMB, că în cazul în care există o astfel de înţelegere între Marcel Ciolacu şi candidatul PUSL, ea nu ştie despre ea şi nu crede că există un astfel de lucru.

„Dacă există, eu nu ştiu de ea şi nu cred că există o astfel de înţelegere, dar eu spun cu fermitate şi credeţi-mă că nu am vorbit niciodată din mesajele de la partid, cum am văzut că le mai spuneţi unor invitaţi. Nici nu am mesaje de la partid. Eu vă spun din practică, pentru că am fost acolo, ştiu administraţie, ştiu ce am greşit, ştiu ce greşeli nu aş mai repeta, ştiu cea ma de făcut din a doua zi când ajung în Primărie, nu trebuie să mă calific la locul de muncă şi nici nu voi avea un ritm de lucru al actualului primar care are un ritm de melc în administraţie”, a explicat Gabriela Firea, joi la postul B1 Tv.

Ea l-a criticat dur pe Nicuşor Dan, despre care a precizat că s-a folosit în campanie de numele unui mare specialist în fluidizarea traficului dar ulterior când a ajuns primar nu l-a mai preocupat această problemă.

„Am văzut şi dezbaterea matematică vs usturoi. Nu! Eu văd altfel, eu văd oameni care sunt capabili să fie manageri, să conducă echipe, să formeze echipe să le conducă, să apeleze la specialişti atunci când nu ştiu să rezolve o problemă, nu să folosească specialiştii în campanie, de exemplu nume mari, cum a folosit din păcate domnul Dan, numele unui mare specialist în fluidizarea traficului, nu l-a mai contactat după campanie. Atunci când promitem mult în campanie şi nu faci nici 30% din ceea ce promiţi îi dezamăgeşti pe cetăţeni. Toţi avem o problemă. De vreme ce bucureştenii au fost şi sunt atât de dezamăgiţi acum tind să nu mai creadă pe nimeni. Aici cred că intervine rolul meu să le aduc aminte bucureştenilor ce am făcut patru ani de zile, în ciuda campaniei negative”, a conchis Firea.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend