Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce declarație au adoptat la București liderii din formatul B9: „Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității euroatlantice”

Publicat

in

​​Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria – au adoptat vineri la summitul B9 din București o declarație comună care reflectă poziția dinaintea summitului NATO de la finalul lunii iunie de la Madrid.

Reuniunea B9 de la BucurestiFoto: Captura YouTube

Klaus Iohannis, la debutul summitului de la București: „Ne aflăm într-un moment excepțional în care vom trasa traiectoria Alianței pentru cel puțin următoarea decadă. La finalul acestei luni vom adopta, la Summitul NATO de la Madrid, decizii cu un impact major pentru securitatea noastră actuală și viitoare. Vom stabili o viziune pe termen lung prin intermediul Noului Concept Strategic, punând apărarea colectivă și Articolul 5 în epicentrul acțiunilor noastre”

„Deoarece riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întreg Flancul Estic, de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă și crucială”, a mai spus președintele.

Declarația șefilor de stat din Formatul București 9

1. Noi, Președinții Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României și Republicii Slovace, ne-am reunit astăzi, în grupul București 9, pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid. Am salutat participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg. Ne-am întâlnit astăzi, într-un moment de deteriorare fără precedent a mediului de securitate, cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă amenințare din ultimele decenii la adresa securității euroatlantice. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat pacea în Europa și cauzează suferință umană și distrugeri enorme.

2. Am reiterat mesajul de condamnare fermă a agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, care a beneficiat de complicitatea Belarusului și a utilizat Marea Neagră ca platformă de lansare. Este un asalt brutal împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli, care cauzează una din cele mai serioase crize de securitate din ultimele decenii în Europa. Deplângem tragica pierdere de vieți omenești și enorma suferință umană și distrugere și ne angajăm să aducem în fața justiției pe toți cei responsabili de atrocități și crime de război. Solicităm Rusiei să își modifice comportamentul agresiv, să își retragă forțele de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei, să asigure răspunderea pentru atrocitățile și crimele de război comise, să revină la un comportament de respectare a dreptului internațional. NATO trebuie să tragă concluziile necesare în ceea ce privește relația sa cu Rusia.

3. Am reiterat angajamentul de nestrămutat față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, față de Președintele, de Parlamentul și Guvernul său alese în mod democratic, față de poporul ucrainean, în lupta sa curajoasă pentru apărarea căminelor, a țării și a dreptului suveran al Ucrainei de a alege propriile aranjamente de securitate și politică externă, fără interferențe externe. Am subliniat continuarea sprijinului nostru față de aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei. Sprijinim, de asemenea, integrarea Ucrainei în cadrul Uniunii Europene. Suntem hotărâți să continuăm și să creștem asistența pentru Ucraina, deoarece o Ucraină democratică și puternică este importantă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Am oferit protecție pentru milioane de refugiați ucraineni.

4. Ca răspuns la agresiunea Rusiei, NATO a demonstrat că angajamentul său pentru Articolul 5 al Tratatului de la Washington este de neclintit și că unitatea, solidaritatea și coeziunea rămân valori aliate fundamentale. În acest sens, NATO a activat planurile de apărare, și-a întărit postura de descurajare și apărare terestră, maritimă și aeriană, inclusiv prin creșterea prezenței de-a lungul întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Au fost înființate patru noi Grupuri de Luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia și au fost întărite Grupurile de Luptă deja existente din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. În continuare, trebuie să consolidăm în mod semnificativ postura NATO de descurajare și apărare către o Apărare Înaintată modernă, de o manieră echilibrată, credibilă, coerentă, sustenabilă și adaptată pe întreg Flancul Estic, luând în considerare specificitățile naționale și în conformitate cu abordarea cuprinzătoare de tip 360 de grade, pentru a descuraja orice agresiune și a asigura apărarea, contestarea și prevalența pe întreg spectrul operațional, împotriva amenințărilor cu care ne confruntăm. Trebuie să creștem prezența aliată multidimensională și să asigurăm forțe combatante interoperabile pe timp de pace, reîntărite în timp util cu forțe și mijloace, aranjamente sporite de comandă și control, apărare consolidată aeriană și împotriva rachetelor, infrastructură îmbunătățită, mobilitate militară și acces sustenabil la lanțul de aprovizionare cu combustibil.

5. Am agreat că trebuie să fim pregătiți pentru a gestiona toate celelalte tipuri de provocări la adresa securității, inclusiv cele hibride, cibernetice și cele vizând dezinformarea, și să ne consolidăm reziliența. Am fost de acord că terorismul rămâne o amenințare persistentă pentru noi toți și că instabilitatea regională continuă pe Flancul Sudic al Alianței necesită eforturi continue și vigilență din partea NATO. Instabilitatea dincolo de frontierele noastre contribuie și la migrația ilegală, o provocare serioasă care necesită atenția noastră. Războiul împotriva Ucrainei are, de asemenea, implicații serioase pentru securitatea alimentară globală, în special în Sud.

6. În acest moment critic, am subliniat importanța unei legături transatlantice durabile, America de Nord și Europa fiind solidare în cadrul Alianței. Am salutat angajamentul aliat de „a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”.

7. Conceptul Strategic ce urmează a fi adoptat la Summitul NATO de la Madrid va stabili direcția pe care va merge Alianța în viitor. Ne-am exprimat convingerea că viitorul Concept Strategic va reflecta, printre alte evoluții, noua realitate de securitate creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, că va sublinia că Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității euroatlantice și va reînnoi atenția acordată sarcinii principale a Alianței și celei mai mari responsabilități ale sale – și anume apărarea colectivă – fiind evidențiat în același timp că NATO va continua să îndeplinească toate cele trei sarcini principale ale sale. Va trebui să reflecte, de asemenea, necesitatea consolidării parteneriatului strategic cu Uniunea Europeană pentru a sprijini pacea și securitatea globale și transatlantice, inclusiv prin consolidarea consultărilor și cooperării politice, și sublinierea angajamentului de a îmbunătăți mobilitatea militară.

8. Politica NATO a Ușilor Deschise, prevăzută în Articolul 10 al Tratatului de la Washington, a jucat un rol crucial în consolidarea securității, stabilității și prosperității euroatlantice. Reamintim deciziile adoptate la Summitul NATO din 2008 de la București. Am salutat deciziile suverane ale Finlandei și Suediei de a solicita aderarea la NATO și așteptăm cu nerăbdare primirea lor ca state membre ale Alianței Nord-Atlantice.

9. Am reafirmat angajamentul nostru ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova și Georgiei. Vom continua eforturile pentru creșterea rezilienței lor, recunoscând faptul că securitatea și stabilitatea lor contribuie, de asemenea, la securitatea spațiului euroatlantic. Vom consolida, în continuare, cooperarea practică și sprijinul pentru Bosnia și Herțegovina, în calitate de stat aspirant.

10. Suntem pregătiți să ne îndeplinim angajamentele asumate legate de creșterea bugetelor de apărare și să alocăm cel puțin 2% din PIB pentru apărare până în 2024. Vom continua să sprijinim creșterea finanțării comune.

11. Ne menţinem angajamentul de a continua reuniunile în Formatul Bucureşti 9 ca modalitate de a promova abordări comune şi de a contribui la securitatea euroatlantică.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Deputatul exclus din AUR, după ce și-ar fi rupt din nou în bătaie soția, vine cu explicații: ‘Mă uimește că eu n-am fost ascultat deloc’ / VIDEO

Publicat

in

De

Un nou scandal zguduie lumea politică, în care e implicat fostul deputat al AUR, Dumitru-Viorel Focșa. Acesta s-a ales cu un nou ordin e protecție, la solicitarea soției sale. După un nou incident în care și-a agresat soția, deputatul Dumitru Focșa se confruntă cu un alt dosar penal. Aceasta reprezintă o recidivă, având în vedere că în vara anului trecut, soția sa a solicitat un ordin de restricție după ce a fost agresată de către el. Ca urmare a acestor acțiuni violente repetate, Dumitru Focșa a fost exclus din AUR.

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a informat că la data de 2 mai a.c., în jurul orei 02.20, o femeie în vârstă de 51 de ani a sesizat că a fost agresată de soțul său, în vârstă de 58 de ani, și a solicitat intervenția poliției.

Polițiștii sosiți la fața locului au evaluat riscul și au emis un ordin de protecție provizoriu, întrucât s-a constatat un risc iminent. În paralel, a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de violență în familie.

Acesta nu este primul incident de acest gen în care este implicat Dumitru Focșa, fapt care l-a determinat pe Biroul Național de Conducere al partidului Alianța pentru Unirea Românilor să hotărască excluderea sa din formațiune anul trecut.

Urmare incidentului, Dumitru Focșa a postat pe pagina sa de Facebook un material video în care povestește cum a ajuns în situația aceasta. Deputatul a explicat că soția sa ar fi trimis poliția la domiciliu, după ce acesta ar fi solicitat pe un ton imperativ fiului ei, din prima căsătorie, despre care spune că suferă de tulburare obsesiv-compulsivă, să se spele. Astfel, a dezmințit că și-ar fi agresat consoarta:

„Eu am depus o contestație la această hotărâre, pentru că conform Legii de Protecție nr. 217, dacă nu mă înșel, victima trebuie extrasă din acel mediu, și e bine, pentru că au fost cazuri în care au fost crime. Eu nu am nimic de-a face să contest decizia poliției. Însă ce mă uimește este că eu n-am fost ascultat deloc, ci doar ea.”, a declarat Dumitru Focșa.

Urmăriți declarațiile politicianului mai jos:

Citeste mai mult

NATIONAL

Vestea șoc în ‘Marele Circ’! Triplul campion mondial, Max Verstappen, se desparte de Red Bull

Publicat

in

De

Triplul campion mondial Max Verstappen a anunţat, joi, înaintea Marelui Premiu de Formula 1 de la Miami, că nu intenţionează să se despartă de echipa Red Bull, la o zi după plecarea inginerului Adrian Newey, transmite AFP, citat de Agerpres.

”Pentru moment, viitorul meu este la Red Bull”, a spus, într-o conferinţă de presă, pilotul olandez, care este legat de echipa austriacă până la finalul anului 2028.

Zvonurile despre plecarea lui Verstappen au prins tot mai mult contur în ultimele săptămâni, după izbucnirea conflictului intern, în februarie, după acuzaţiile de ”comportament nepotrivit” formulate de o angajată la adresa directorului Christian Horner, exonerat de o anchetă internă.

Plecarea lui Newey, marele artizan al succesului echipei Red Bull, unde lucra din 2006, cu şase titluri mondiale la constructori şi şapte la piloţi, ar fi legată de lupta pentru putere, potrivit BBC, relansând zvonurile legate de viitorul lui Verstappen, care este în conflict cu Horner.

Verstappen a ţinut să dezmintă zvonurile despre existenţa unei oferte de la Mercedes, care i-ar fi promis 150 de milioane de euro.

”Chiar dacă ar fi fost adevărat, 150 de milioane … Banii nu sunt criteriul pentru care aş pleca în altă parte. Sunt mulţumit cu ce am câştigat până acum. Ceea ce contează cel mai mult este performanţa. Pentru că ştiu că dacă aş concura pentru locul 5 sau 6 aş deveni morocănos”, a subliniat Verstappen.

Pilotul olandez a încercat să minimalizeze consecinţele plecării lui Newey, care constituie, totuşi, o lovitură puternică pentru Red Bull.

”Bineînţeles, Adrian a avut un rol extrem de important în succesul Red Bull. Însă, cu trecerea timpului, rolul său s-a schimbat un pic şi cred că mulţi oameni înţeleg ceea ce face el azi. Nu zic că nu face nimic, însă rolul său a evoluat. Multe persoane competente au fost incluse în echipă şi au întărit-o”, a spus Verstappen.

”Evident, aş fi preferat ca el să rămână, pentru că puteam conta pe experienţa sa. Însă, sunt convins că restul echipei tehnice este foarte puternic”, a subliniat olandezul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend