Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cazul Roșia Montană: Gabriel Resources și RMGC au deschis în Alba mai multe procese împotriva ANAF și Registrului Comerțului

Publicat

in

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), dar şi compania RMGC, în cadrul căreia este asociat, transmite News.ro

Proiectul de exploatare minieră de aur și argint în aer liber al companiei canadiene Gabriel Resources în orașul Roșia MontanăFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Gabriel Resources contestă sechestrul pus pe acţiunile RMGC în contul datoriei de aproximativ 10 milioane de dolari pe care Gabriel Resources o are faţă de Statul Român, reprezentând daunele acordate statului român în urma câştigării procesului desfăşurat la Washington.

În procese separate, şi RMCG a dat în judecată autorităţile române, reprezentate de mai multe instituţii.

Gabriel Resources și RMGC au deschis patru procese

Luna aceasta mai multe procese au fost deschise la Tribunalul Alba, dosarele având ca reclamanţi societatea Gabriel Resources (Jersey) Limited şi compania Roşia Montană Gold Corporation.

Este vorba despre patru procese, toate înscrise pe rolul Tribunalului Alba în data de 11 aprilie. În două dintre dosare reclamant este Gabriel Resources (Jersey) Limited în calitate de Asociat Majoritar La Roşia Montană Gold Corporation SA, iar în alte două reclamant este societatea Roşia Montană Gold Corporation SA.

Procesele au ca obiect „plângere împotriva rezoluţiei directorului Oficiului Registrului Comerţului” din judeţul Alba.

În cele două procese intentate de Gabriel Resources, compania dă în judecată Oficiul Registrului Comerţului Alba, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, dar şi RMGC, la care şi Statul Român are o parte din acţiuni.

În procesele deschise de Roşia Montană Gold Corporation SA, compania cheamă în instanţă Oficiul Registrului Comerţului Alba, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba.

Se contestă sechestrul pus după ce România a câștigat la ICSID

Ziarul Unirea notează că, în aceste dosare, Gabriel Resources contestă o rezoluţie emisă la 1 aprilie 2024 de către directorul Registrului Comerţului din judeţul Alba, prin care a fost pus sechestru pe acţiunile RMGC.

Decizia a fost luată la solicitarea reprezentanţilor ANAF, prin Administraţia Finanţelor Publice Alba, în contul datoriei de aproximativ 10 milioane de dolari pe care Gabriel Resources o are faţă de Statul Român, reprezentând daunele acordate statului român în urma câştigării procesului desfăşurat la Washington, la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

„ANAF a transmis o notificare de plată celor de la Gabriel Resources la sfârşitul lunii martie 2024 şi, ulterior, a solicitat ORC instituirea sechestrului asigurător pe participaţia de 80,69% a societăţii la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), acţiunile neputând fi vândute sau transferate de către compania minieră cu sediul în judeţul Alba”, notează Ziarul Unirea.

În niciunul dintre cele patru dosare nu a fost stabilit încă primul termen de judecată.

ANAF a impus restricții la vânzarea acțiunilor Gabriel Resources, lucru transmis de companie la începutul lunii aprilie într-un comunicat transmis bursei canadiene.

Marcel Ciolacu a spus că ANAF își face datoria: „Am câștigat un proces și s-au pornit procedurile legale. Presupun ca și ei dacă ar fi câștigat procesul ar fi făcut la fel”.

Compania canadiană consideră că aceste acțiuni „sunt premature”, arătând că Gabriel Resources își va apăra cu fermitate drepturile și interesele „în România și în alte părți”.

Compania mai are fonduri disponibile de aproximativ 2,0 milioane USD (1,5 milioane USD) și se așteaptă ca un astfel de sold să fie epuizat până la sfârșitul lunii mai 2024.

Reamintim că România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi.

Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

ANAF organizează seminarii online dedicate Declaraţiei unice

Publicat

in

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează seminarii online dedicate Declaraţiei unice şi reaminteşte că, în anul 2024, termenul de depunere al Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Formular 212 este data de 27 mai, inclusiv, potrivit unui comunicat de presă, potrivit Agerpres.

În acest context, webinariile vizează informarea contribuabililor în legătură cu modul în care aceştia trebuie să procedeze la completarea şi depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, astfel: 15 mai – Tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare/întreţinere corporală. Depunerea declaraţiei unice; 16 mai – Completarea şi depunerea declaraţiei unice – venituri din activităţi independente; 17 mai – Tratamentul fiscal pentru veniturile obţinute din închirierea bunurilor din patrimoniul personal. Depunerea declaraţiei unice.

Pentru a putea participa la un seminar web este necesară înscrierea prin accesarea portalului ANAF – www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili, subsecţiunea Servicii oferite contribuabililor, rubrica Seminare Web.

Seminariile online dedicate completării şi depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Formular 212 continuă şi în săptămâna 20-24 mai.

Citeste mai mult

NATIONAL

Război în Ucraina: 280 de srilankezi au fost recrutați pentru a lupta de ambele părți în conflict

Publicat

in

Aproximativ 280 de srilankezi au fost recrutați pentru a lupta de ambele părți în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, au declarat marți oficialii srilankezi însărcinați cu investigarea implicării compatrioților lor în conflict, potrivit AFP.

Război în Ucraina: Imagine de pe frontFoto: Alex Babenko / AP / Profimedia

Plângerile din partea familiilor au început să curgă de când Ministerul Apărării a înființat săptămâna trecută o unitate specială pentru a aduna informații despre srilankezii care au călătorit atât în Rusia, cât și în Ucraina pentru a lua parte la conflict.

„Am primit plângeri de la aproximativ 280″ de membri ai familiilor, a declarat pentru AFP ministrul Securității Publice, Tiran Alles.

Cei mai mulți au fost recrutați de armata rusă și înșelați prin promisiuni de salarii mari și asigurări false că nu vor fi repartizați în misiuni de luptă, a declarat luni în parlament Gamini Waleboda, un deputat.

Nu a fost făcut public niciun bilanț oficial al numărului de srilankezi uciși în acest conflict.

Un anunț publicat pe site-ul Ministerului Apărării de la înființarea unității speciale solicită familiilor „să furnizeze informații despre militarii srilankezi pensionați care s-au alăturat războiului dintre Rusia și Ucraina”.

Autoritățile țării i-au îndemnat în repetate rânduri pe srilankezi să nu călătorească în Rusia sau Ucraina pentru a lua parte la război.

Poliția a arestat doi ofițeri în retragere, inclusiv un ofițer superior, sub acuzația de recrutare ilegală de oameni pentru companiile rusești de mercenari.

Nu există nicio restricție care să îi împiedice pe srilankezi să se mute în străinătate, iar mulți rezidenți au părăsit insula în urma crizei economice fără precedent din 2022.

Vecinii, India și Nepal, au confirmat că mulți indieni și nepalezi au fost recrutați pentru a lupta alături de armata rusă în ultimul an.

La mai bine de doi ani de la lansarea ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei, zeci de mii de soldați ruși au fost uciși, ceea ce i-a determinat pe oficialii ruși să caute noi recruți în străinătate.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend