Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cazul care a revoluționat medicina mondială: transplant de rinichi de la porc la om / Pacientul a părăsit spitalul

Publicat

in

Primul bărbat care a primit un transplant de rinichi modificat genetic de la un porc a fost externat din spital. Bărbatul de 62 de ani a fost trimis acasă miercuri, la două săptămâni după operația revoluționară de la Spitalul General din Massachusetts (MGH), informează BBC.

Cazul e cu atât mai important cu cât operațiile de transplant de organe de la porci modificați genetic au eșuat în trecut. Succesul acestei proceduri a fost salutat de oamenii de știință drept o piatră de temelie istorică în domeniul transplantului.

Vestea a fost împărtășită într-un comunicat de presă de către MGH, care este cel mai mare spital didactic al Școlii de Medicină Harvard din orașul american Boston. În comunicat, spitalul a spus că pacientul, Richard „Rick” Slayman din Weymouth, Massachusetts, se luptase cu o boală de rinichi în stadiu terminal și avea nevoie de un transplant de organe.

Medicii săi au transplantat cu succes un rinichi de porc modificat genetic în corpul său în urma unei intervenții chirurgicale de patru ore pe 16 martie. Ei au spus că rinichiul pacientului funcționează acum bine și că nu mai este sub dializă.

Reacția pacientului

Într-o declarație, Slayman a spus că a putea părăsi spitalul și a merge acasă a fost „unul dintre cele mai fericite momente” din viața sa. „Sunt încântat să reiau să-mi petrec timpul cu familia, prietenii și cei dragi eliberați de povara dializei care mi-a afectat calitatea vieții de mulți ani”, a spus pacientul.

În 2018, el a avut un transplant de rinichi uman de la un donator decedat, însă acesta a început să eșueze anul trecut, iar medicii au pus problema unui transplant de rinichi de porc.

„L-am văzut nu doar ca pe o modalitate de a mă ajuta, ci și ca pe o modalitate de a oferi speranță miilor de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui”, a spus el.

Rinichiul porcului a fost modificat

Noul rinichi de porc primit a fost modificat de compania farmaceutică eGenesis, cu sediul în Cambridge, pentru a elimina „genele dăunătoare ale porcului și pentru a adăuga anumite gene umane pentru a-și îmbunătăți compatibilitatea cu oamenii”, se spune în comunicat.

Un pas istoric pentru medicina mondială

Procedura a primit aprobarea de la Food and Drug Administration, care a oferit un protocol unic de acces extins – cunoscut și sub numele de utilizare compasivă – care este utilizat pentru pacienții cu boli care pun viața în pericol pentru a le acorda acces la tratament experimental.

Echipa din spatele transplantului l-a salutat ca fiind un pas istoric care poate oferi o soluție potențială la deficitul de organe din lume, în special celor din comunitățile minorităților etnice pe care deficitul îi afectează în mod disproporționat.

„O aprovizionare abundentă de organe rezultată din acest progres tehnologic poate duce departe pentru a atinge în cele din urmă echitatea sănătății și a oferi cea mai bună soluție pentru insuficiența renală – un rinichi care funcționează bine – tuturor pacienților care au nevoie”, a spus Winfred Williams, doctorul lui Slayman de la MGH.

Potrivit datelor oferite de United Network for Organ Sharing, organizația non-profit din SUA, peste 100.000 de americani au nevoie de un transplant de organe care să salveze vieți.

Între timp, numărul donatorilor – decedați și în viață – în 2023 a fost puțin sub 23.500.

Se estimează că 17 persoane mor în fiecare zi în SUA în timp ce așteaptă un organ, iar rinichii sunt cel mai frecvent organ necesar pentru un transplant.

Deși acesta este primul rinichi de porc transplantat într-un om, nu este primul organ de porc care trebuie utilizat într-o procedură de transplant.

Alți doi pacienți au primit transplant de inimă de porc, dar acele proceduri nu au avut succes, deoarece pacienții au murit câteva săptămâni mai târziu.

Într-un caz, au existat semne că sistemul imunitar al pacientului a respins organul, ceea ce reprezintă un risc comun în cazul transplanturilor.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Nu vor primi pensia înainte de Paște: un segment important de pensionari care nu se vor bucura de bani înainte de sărbători

Publicat

in

De

Pensiile vor fi virate pe card în intervalul 2-3 mai. De data aceasta, pensionarii au primit banii mai devreme, dat fiind că Paștele cade în această perioadă și bugetarii sunt în concediu între 1 și 6 mai. Cu toate acestea, există o excepție pentru pensionarii militari, care nu beneficiază de această modificare. Această categorie, numărând aproximativ 100.000 de persoane, primește în medie o pensie de 3.500 de lei.

La ce vârstă se pensionează militarii?

De la 56 de ani și trei luni, pentru cei născuți în luna octombrie 1959 și care crește progresiv, conform unei anexe care face parte din lege, până la 60 de ani, pentru cei născuți după luna ianuarie 1970, informează newsweek.

Cât sunt pensiile militare?

Pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 lei. Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie. Doar 6% dintre pensionarii militari au pensii cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei și aproximativ 2,6% depășesc pragul de 10.000 de lei lunar (în marea lor majoritate, foști magistrați militari sau foști aviatori).

Există o serie de români în incapacitate de muncă și care au fost uitați de către Ministerul Muncii. Sutele de mii de români care iau indemnizație sau pensie de handicap. Ei nu o vor primi înainte de Paște și, desigur, înainte de termen.

Acest lucru a stârnit mânia românilor care primesc indemnizația sau pensie de handicap. Ei și-au vărsat supărarea pe forumuri susținând că „perosanele cu handicap nu aduc voturi, de aceea ne ignoră guvernanții”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Două case centenare din București fac loc unui imobil de 6 etaje. Cum arată, în acte, „Dreptul proprietarului” contra „Dispariția lor este o mare pierdere”

Publicat

in

De

Lângă Colegiul Mihai Viteazul, monument istoric, pe strada Matei Voievod 11-13, două case centenare sunt aproape să fie demolate, în schimbul unui imobil de 6 etaje, care va păstra fațada uneia dintre case.

Casele centenareFoto: Hotnews

Imobilele sunt valoroase, spun arhitecții consultați de HotNews.ro. Dar dreptul proprietarului e, la rândul lui, sacru, spune Primăria Sectorului 2.

Una dintre case apare ca fiind în zona protejată Carol, pe planșele postate pe site-ul Primăriei Capitalei, însă dezvoltatorul a venit cu o hârtie de la Universitatea Ion Mincu, în care se atestă că parcela a fost încadrată greșit în zona protejată. Documentul de la Facultatea de Arhitectură, care neagă calitatea de zonă protejată, e confirmat și de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. Care este povestea?

Firma Matei Voievod Development SRL face blocul

Anul trecut, pe 20 noiembrie, Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu prin care permite edificarea unui bloc cu două subsoluri, parter și 6 etaje în locul caselor, din imobilul cel mai vechi fiind păstrată fațada. Înainte de a intra în Consiliul Local, Primăria Sectorului 2 a dat aviz favorabil proiectului.

„A fost avizată propunerea de realizare lucrări de desfiinţare construcţii existente C2, C3, C4 şi C6 (n.r. anexele), restaurare și consolidare cu integrarea parţială a corpului C 1 realizat la sfârşitul sec. XIX, începutul sec. XX, (n.r. clădirea cea mai veche) extinderea şi supraetajarea acestuia rezultând un complex rezidenţial P+4E + E5R+E6R(prevăzut cu două subsoluri)” , se arată în anexele Planului Urbanistic de Detaliu.

Din planșele afișate se poate vedea că din imobilul vechi este păstrată doar fațada, iar înăuntrul său se construiește blocul de 6 etaje.

Parcelele pe care sunt construite cele două case au fost comasate și a rezultat o parcelă de circa 1600 mp, potrivit extrasului de carte funciară obținut de HotNews.ro. Dezvoltatorul imobiliar este firma MATEI VOIEVOD DEVELOPMENT S.R.L.

Pe site, zona e „protejată”, în documente, e „neprotejată”

Pe planurile aflate pe site-ul Primăriei Capitalei, parcela de la nr. 11 apare ca fiind în zona protejată Carol. Pe documentelele aprobate de Sectorul 2, nu apare însă că parcela ar fi în zonă protejată ci în zonă mixtă, care nu are statut de protecție.

Documentul poate fi citit AICI.

Diferența dintre ”protejat” și ”neprotejat” se face pe două planuri. În primul rând, în zonele protejate patrimoniul trebuie conservat. Apoi, în zonele protejate, autorizațiile de construire sunt emise de Primăria Capitalei, nu de sectoare.

Zona protejată Carol are grad de protecție maxim: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.

L-am contactat pe primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, pentru a întreba de ce Primăria a avizat acest proiect și dacă a dat autorizațiile de demolare și construire.

Primarul Mihaiu: „E dreptul lor legal”

„Proprietarii au vrut să demoleze și să construiască, noi în certificatul de urbanism le-am spus că pentru demolare și construire au nevoie de aviz de la Monumente și trebuie să facă un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). Proprietarii au făcut PUD și acest PUD a fost votat în noiembrie de Consiliul Local Sector . Eu nu am cum să nu dau PUD, este dreptul lor legal, este o decizie de oportunitate. USR a votat împotriva proiectului în Consiliul Local. Primăria a dat aviz pentru PUD pentru că legal proprietarii au dreptul să facă asta”, a declarat primarul Radu Mihaiu pentru HotNews.ro.

Edilul spune însă că nu a emis autorizațiile de demolare și de construire. Întrebat dacă totuși va fi de acord cu demolarea caselor de peste 100 de ani vechime, edilul spune că va respecta legea.

„Dacă prezintă tot ce este nevoie, noi nu vom avea ce face decât să respectăm legea. Este dreptul lor să ceară, este obligația Primăriei să spună care sunt condițiile pentru ca acest lucru să se întâmple. Proprietarii nu au depus actele pentru autorizația de construire și demolare. Eu nu cred că imobilele merită demolate, dar cred că proprietarul are o mai mare calitate în a decide asupra proprietății sale, sigur, respectând toate legile în vigoare și documentațiile de urbanism în vigoare. PUG-ul îi permite să construiască acolo P+6 și are acel PUD care a fost votat”, a explicat Mihaiu.

Cum s-a ajuns la ”neprotejat”

Întrebat de ce pe site-ul Primăriei Capitalei parcela de la numărul 11 apare ca fiind în zona Protejată Carol, iar în documentația de urbanism aprobată de Sectorul 2 nu se specifică acest lucru, primarul spune că dezvoltatorul a venit cu o hârtie care atestă că parcela nu e de fapt în zona protejată.

„Este vorba de o eroare la lipirea planșelor din zona protejată Carol. Această eroare a fost documentată timp de 2 ani. În prima fază, Primăria Sectorului 2 a cerut clarificări de la Primăria Generală (dacă adresa Matei Voievod 11 se află sau nu în Zona Protejată Carol). Primăria Generală a răspuns cu îndrumare către întocmitorul planșelor, Universitatea de Arhitectură Ion Mincu. Universitatea a răspuns că este, într-adevăr, o eroare la lipirea planșelor, și că imobilul de la adresa Matei Voievod 11 nu se află în zona protejată Carol. În aceste condiții competența de eliberare a autorizației de construire, respectiv a întocmirii PUD, se află la Primăria sectorului 2”, a explicat Radu Mihaiu.

Ce spun specialiștii pe patrimoniu: „Dispariția lor este o mare pierdere”

Raluca Munteanu, arhitect specializat pe conservarea patrimoniului construit, este de părere că imobilele de pe strada Matei Voievod 11-13 sunt valoroase și trebuie conservate.

„Ambele clădiri care se propun pentru demolare (indiferent de formularea gen extindere în vederea restaurării, tot demolare este în realitate) sunt specifice Bucureștiului și cartierului în care se află. Valoarea lor constă în scara lor, organizarea spațială și relația cu țesutul existent, dar mai ales corența arhitecturală și estetică”, a explicat Raluca Munteanu.

”Dispariția lor este o mare pierdere, chiar dacă se invocă protecției pe care o conferă o zonă protejată Bucureștiul „neprotejat” nu trebuie să fie o junglă care să-și piardă caracterul, coerența și istoria. Toate zonele ar trebui tratate cu atenție și respect pentru fondul construit existent, iar modernizarea să țină cont de valoarea, cel puțin de context și atmosferă, a clădirilor vechi. Vecinătatea Colegiului Național Mihai Viteazul ar trebui să fie suficientă în acest caz pentru a solicita o renovare adecvată a celor două clădiri, nu demolarea și inserarea unui volum masiv, supradimensionat și cu arhitectură îndoielnică”, consideră arhitecta.

Arhitecta Raluca Munteanu invocă Consiliul General

Aceasta spune că parcela de la numărul 11 face parte din zona protejată, iar corectura nu poate fi făcută fără aprobarea Consiliului General.

„Cel puțin unul dintre loturi este în zonă protejată. Dacă limita zonei este eronată, această corectură nu poate fi făcută fără aprobarea Consiliului General, care nu știu să existe. Cu atât mai mult cu cât există această neclaritate, proiectul ar trebui analizat de către Primăria Generală, sau cel puâin să existe un punct de vedere. Administrarea fragmentată a orașului își arată încă odată limitele și absurditățile. Tot orașul are nevoie de protecție contra exagerărilor și abuzurilor urbane, a explicat Raluca Munteanu.

Bâlici, președintele Ordinul Arhitecților: „Distrugem sistematic orașul”

Am vorbit și cu Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România.

„Ce pot să spun în principiu este că demolarea trebuie să fie ultima opțiune după ce au fost epuizate toate celelalte opțiuni, care înseamnă conservare, reutilizare, transformare, eventual extindere”, crede Bâlici.

„Motivele sunt numeroase, începând de la cele culturale, care țin de identitatea și specificul mediului nostru de viață și ajungând până la cele foarte practice, referitoare la criza climatică și ecologică în care ne aflăm. Și, revenind la orașul istoric, el nu este construit numai din clădiri excepționale, monumente istorice, palate, biserici și alte clădiri cu impact mare asupra calității mediului construit. Orașul istoric e făcut, în primul rând, din fiecare atom în parte, din fiecare clădire, ori noi îl distrugem sistematic, nu doar în București, ci și în alte părți din țară, acceptând casă cu casă, să le subevaluăm, să le devalorizăm și apoi să spunem, da, nu merită păstrate, le distrugem. Este o atitudine complet greșită”, a explicat Ștefan Bâlici.

Cine este dezvoltatorul imobiliar

Potrivit panoului afișat pe gardul imobilelor, dezvoltatorul este firma Matei Voievod Development.

Conform Termene.ro, firma a fost înființată în februarie 2021, iar în 2023 a avut o pierdere de 63.804 RON. Potrivit sursei citate, acționariatul este următorul:

  • TOP MIND S.R.L. 60%
  • AROA CAPITAL INVEST S.R.L. 25%
  • DINSTACON GROUP CONSTRUCT S.R.L. 15 %
  • AROA CAPITAL INVEST îl are acționar pe Andrei Robert Alexandru, iar DINSTACON GROUP CONSTRUCT S.R.L. îl are acționar pe Stan Cătălin Silviu.

Cei doi au mai multe afaceri imobiliare împreună.

În perioada 2016-2020, Andrei Robert Alexandru a fost consilier local Sector 2 din partea ALDE, fiind și vicepreședinte ALDE Sector 2, potrivit declarației de interese depuse la încheierea mandatului, în 2020.

Declrația de interese din 2020 a lui Andrei Robert Alexandru poate fi citită AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend