Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cautari intrerupte pe lacul Siutghiol dupa ce presupusii disparuti au fost gasiti teferi pe mal

Publicat

in

Cautarile pe lacul Siutghiol au fost sistate, miercuri seara, dupa ce cele trei persoane presupuse disparute au fost gasite de politisti, acestea ajungand tefere la mal, in partea dinspre localitatea Ovidiu, relateaza Agerpres.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dobrogea, Anca Chirita, a declarat pentru Agerpres ca cei trei barbati cautati timp de peste trei ore ar fi spus ca, dupa ce au auzit sirenele ambulantelor si echipajelor de interventie s-au speriat si au fugit, ajungand singure la malul lacului.

Se pare ca cei trei indivizi erau braconieri aflati la pescuit.

Autoritatile au intrat in alerta, miercuri, in urma unui apel primit aproape de ora 17.00, la numarul unic de urgenta 112, prin care s-a anuntat ca trei persoane aflate pe lacul Siutghiol au nevoie de ajutor, dupa ce s-ar fi spart cu ei gheata formata la suprafata apei.

La fata locului s-au deplasat mai multe ambulante si echipaje de interventie ale ISU, Jandarmeriei, precum si scafandri, lacul fiind totodata survolat cu elicopterul.

La sfarsitul anului trecut, patru persoane au murit dupa ce un elicopter SMURD s-a prabusit pe lacul Siutghiol.

content channel

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Gata cu Grecia și Italia! O nouă destinație de vacanță face furori printre români iar prețurile sunt foarte accesibile

Publicat

in

De

Până acum Grecia și Italia se aflau în topul preferințelor românilor în materie de vacanțe, anul acesta o nouă destinație a stârnit interesul pasionaților de călătorii. Oamenii sunt atrași de vremea frumoasă și peisajele superbe iar prețurile sunt accesibile.

Destinația turistică adorată de români – Este vorba despre o insulă, unde soarele strălucește pe cer 320 de zile pe an. Așadar, turiștii care își doresc să ajungă acolo trebuie să știe că pot face plajă până la finalul lunii noiembrie, potrivit cancan.ro.

Destinația care face furori în rândul românilor

Mai e puțin până când se dă startul sezonului vacanțelor de vară. Multe persoane și-au rezervat deja biletele pentru concediul din acest an. Până acum. Grecia sau Italia se aflau pe primele poziții în preferințele românilor. Ei bine, în 2024, o insulă faimoasă a câștigat teren în fața acestor țări.

Oamenii au început să fie foarte atrași de Cipru, o insulă unde soarele strălucește 320 de zile de an. Așadar, pare a fi o destinație perfectă pentru cei care își doresc să se bucure de plajă și de apa superbă a mării.

În ultima vreme, turismul în Cipru a început să ia amploare. Companiile aeriene au sesizat acest lucru și au hotărât să pună la dispoziția românilor, în perioada 2 iunie – 29 septembrie, zboruri cu plecări din București, Iași sau Cluj.

În 2024, aproximativ 3.000 de români sunt așteptați în Cipru, potrivit unor statistici realizate de agențiile de turism. Vizitatorii pot alege să se bronzeze pe una dintre cele 77 de plaje ale insulei. De asemenea, pasionații de călătorii pot merge să vadă capitala Nicosia sau orașele Limassol și Larnaca. De pe lista celor care ajung acolo nu ar trebui să lipsească nici excursiile la Băile Afroditei sau la situl Kourion.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un urangutan rănit a fost văzut folosind o plantă pentru a-și vindeca rana

Publicat

in

De

Un urangutan de Sumatra din Indonezia s-a tratat folosind o pastă făcută din plante pentru a vindeca o rană mare de pe obraz, spun oamenii de știință, relatează BBC. Este pentru prima dată când un animal din sălbăticie este înregistrat tratând o rană cu o plantă medicinală.

Urangutanul Rakus cu o rana pe fata. Cercetatorii au observat ca el si-a aplicat o pasta din plante medicinale pe rana Foto: AFP / AFP / Profimedia

După ce oamenii de știință l-au văzut pe Rakus aplicând cataplasma de plante pe față, rana s-a închis și s-a vindecat într-o lună, potrivit News.ro.

Cercetătorii spun că acest comportament ar putea proveni de la un strămoş comun al oamenilor şi al maimuţelor mari.

“Ei sunt cele mai apropiate rude ale noastre şi acest lucru indică din nou asemănările pe care le avem cu ei. Suntem mult mai similari decât diferiţi”, a declarat biologul dr. Isabella Laumer, biolog la institutul Max Planck din Germania şi autorul principal al cercetării.

Rakus, urangutanul care și-a făcut singur pasta vindecătoare

O echipă de cercetători din Parcul Naţional Gunung Leuser, Indonezia, l-a observat pe Rakus cu o rană mare pe obraz în iunie 2022.

Ei cred că a fost rănit în urma unei lupte cu urangutani masculi rivali, deoarece a scos strigăte puternice numite “strigăte lungi” în zilele dinainte de a vedea rana.

Echipa l-a văzut apoi pe Rakus mestecând tulpina şi frunzele unei plante numite Akar Kuning – o plantă antiinflamatoare şi antibacteriană care este, de asemenea, folosită la nivel local pentru a trata malaria şi diabetul.

El a aplicat în mod repetat pasta pe obraz timp de şapte minute. Apoi, Rakus şi-a pus frunzele mestecate pe rană până când aceasta a fost acoperită complet. A continuat să se hrănească cu planta timp de peste 30 de minute.

Pasta şi frunzele par să-şi fi făcut apoi efectul magic – cercetătorii nu au văzut niciun semn de infecţie, iar rana s-a închis în cinci zile.

După o lună, Rakus era complet vindecat.

Care ar fi argumentul cercetătorilor că Rakus chiar știa ce beneficii are planta

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că Rakus ştia că aplică un medicament, deoarece urangutanii mănâncă foarte rar această plantă specială şi din cauza duratei tratamentului.

“A aplicat în mod repetat pasta, iar mai târziu a aplicat şi mai multă materie vegetală solidă. Întregul proces a durat într-adevăr o perioadă de timp considerabilă – de aceea credem că a aplicat-o în mod intenţionat”, explică dr. Laumer.

De asemenea, cercetătorii l-au văzut pe Rakus odihnindu-se mult mai mult decât de obicei – mai mult de jumătate din zi – ceea ce sugerează că încerca să se recupereze după accidentare.

Oamenii de ştiinţă erau deja conştienţi de faptul că maimuţele mari foloseau medicamente pentru a încerca să se vindece.

În anii 1960, biologul Jane Goodall a văzut frunze întregi în fecalele cimpanzeilor, iar alţii au documentat că au văzut maimuţe mari înghiţind frunze cu proprietăţi medicinale.

Dar nu au văzut niciodată un animal sălbatic aplicând o plantă pe o rană.

Dr. Laumer spune că este posibil să fi fost prima dată când Rakus a făcut acest tip de tratament.

“S-ar putea ca el să îşi fi atins accidental rana cu degetul pe care avea planta. Şi apoi, pentru că planta are substanţe analgezice destul de puternice, s-ar putea să fi simţit o uşurare imediată a durerii, ceea ce l-a făcut să o aplice din nou şi din nou”, spune ea. Sau ar fi putut să fi învăţat metoda urmărind alţi urangutani din grupul său.

Cercetătorii vor urmări acum îndeaproape şi alţi urangutani pentru a vedea dacă pot depista aceleaşi abilităţi medicale de care a dat dovadă Rakus. “Cred că în următorii ani vom descoperi şi mai multe comportamente şi mai multe abilităţi care sunt foarte asemănătoare cu cele umane”, sugerează ea.

Cercetarea a fost publicată în revista ştiinţifică Scientific Reports.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend