Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cancelarul german susţine necesitatea unor reguli stricte pentru combaterea coronavirusului

Publicat

in

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că judecând după experienţa altor ţări europene nu există nicio alternativă la legea ”dură” privind combaterea coronavirusului care a intrat în vigoare sâmbătă în Germania, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Legea cunoscută sub numele de ”frână de urgenţă” impune restricţii uniforme privind coronavirusul, cum ar fi restricţii pe timp de noapte, în zonele în care infecţiile se răspândesc rapid.

Citește și: BREAKING Dragnea a SCOS IEPURELE DIN PĂLĂRIE în fața judecătorilor…

”Nicio ţară care a reuşit să rupă al treilea val al pandemiei şi apoi a revenit la măsuri de relaxare nu a realizat aceasta fără măsuri dure, cum ar fi restricţii pe timp de nopate”, a declarat Angela Merkel în mesajul său video săptămânal. De aceea, Germania ”nu poate să evite măsurile”, a spus ea.

Legea, aprobată săptămâna aceasta de parlament, este amplu dezbătută deoarece permite guvernului federal să înlocuiască deciziile la nivel de land, o schimbarea cheie a relaţiei dintre guvernul federal şi cele din landuri.

Până în prezent, aproximativ 7% dintre cetăţenii din Germania au fost vaccinaţi complet. Procentajul de persoane care au primit prima doză de vaccin era de 22% sâmbătă, potrivit Institutului Robert Koch pentru controlul bolilor.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: ‘Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!’

Publicat

in

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. În spațiul public au apărut înregistrări cu discuția dintre o asistentă de pe secția de anestezie și terapie intensivă și directoarea de îngrijiri medicale.

Angajata de pe ATI spune cu subiect şi predicat cum medicii le-au cerut explicit asistentelor să scadă nivelul substanței care îi ținea pe pacienți în viață.

Această dezvăluire vine după ce trei instituții au susținut sus și tare că nu au fost găsite nereguli care să fi pus viața pacienților în pericol – Corpul de control al Ministerului Sănătății, Colegiul Medicilor, dar și comisia spitalului care a făcut o anchetă internă.

Înregistrările publicate pe internet și prezentate de antena3.ro sunt cele care au fost depuse la Parchet în cazul morților suspecte de la Spitalul de Urgență “Sfântul Pantelimon”. Acestea sunt un dialog între una dintre asistente şi directorul de îngrijiri medicale al Spitalului, în care se vorbește despre pacienții morți pe secția Anestezie Terapie Intensivă.

Iată ce se discută în înregistrări

Asistentă: 20 să fie atât de mulți oameni, atât de mulți pacienți, ca să îi eliberăm și să aducem UPU…

Director Îngrijiri Medicale: Și 20 de joi până duminică?

Asistentă: De joi până sâmbăta dimineață.

Director Îngrijiri Medicale: Până sâmbăta dimineață, au murit 20?

Asistentă: Da, când am ieșit.

Director Îngrijiri Medicale: Dar la toți le-a făcut același lucru cu Noradrenalina, le-a scăzut-o?

Asistentă: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat.

Director Îngrijiri Medicale: Da, da.

Asistenta susține că în fișele pacienților erau trecute dozele corecte de Noradrenalină. Însă li se spune verbal să modifice doza, fără ca acest lucru să fie trecut în acte.

Director Îngrijiri Medicale: Dar cine le făcea asta, medicul sau asistenta?

Asistentă: Medicul.

Director Îngrijiri Medicale: Medicul…

Asistentă: Da, și ne spune în foaie 30 cu 20 sau cu 15 şi să-i meargă cu 1. Dacă îmi scrieți în foaie, îi las atâta. Dar dacă nu îmi scrieți în foaie, nu scrie în foaie, eu ce să fac? Păi mă duc la pușcărie degeaba? Dacă vine cineva?

Chiar dacă ea spune că nu asculta ceea ce îi comunicau verbal medicii, alte colege luau drept lege cuvintele acestora.

Asistentă: Și domnul era la 20 la rată.

Director Îngrijiri Medicale: Și la rată la 1 nu are șansa să trăiască?

Asistentă: Dacă el are rata cu 20, în niciun caz. În câteva ore intră stop, pacientul.

Director Îngrijiri Medicale: Și ce tensiune avea?

Asistentă: Păi, cu Nor avea 110 la 20, așa, a scăzut la 45. Dar oricum a murit tot salonul. Tot salonul 6, m-am uitat.

Asistenta a fost sfătuită să nu ascundă adevărul în caz că totul ajunge public.

Director Îngrijiri Medicale: Dacă în cazul în care se aude sau vine cineva peste voi, voi să spuneți adevărul! Să nu-i acoperiți!

Asistentă: Păi eu oricum spun adevărul. Dar nu-i acoperim cu nimic.

O anchetă a Colegiului Medicilor din România nu a găsit însă probleme la Pantelimon. Potrivit acestora, nu există nicio suspiciune că un angajat al spitalului a făcut ceva pentru a provoca moartea oamenilor. Pe de altă parte, încă este în curs investigația procurorilor, deschisă după ce acuzațiile au apărut în spațiul public.

Ce a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat la începutul acestei luni, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, că a fost csiguranţă un conflict intern, El a precizat că suntem şi în campania electorală, şi astfel de scandaluri sunt folosite politic. ”Este nepermis din punctul meu de vedere să foloseşti astfel de scandaluri politic, dar lipsa de responsabilitate se manifestă, din păcate, şi în zona politică”, a mai spus el.

”Cel puţin până în acest moment noi nu am identificat ca fiind vreo culpă medicală, dar nu vreau să mă antepronunţ până când Parchetul nu pronunţă o concluzie, pentru că nu vrem în niciun fel de influenţăm ancheta”, a declarat ministrul Sănătăţii la Digi24, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

”Asta a fost şi concluzia Corpului de Control de la Ministerul Sănătăţii, noi am cerut managerului un plan de măsuri care să ducă la exercitarea coresponzătoare a atribuţiilor fiecărei persoane care este în Comitetul Director al Spitalului”, a mai spus Rafila, precizând că ”neînţelegerile dintre cei din spital nu trebuie să afecteze în niciun fel siguranţa pacienţilor, imaginea spitalului şi nici imaginea sistemului de sănătate, pentru că deserviciile sunt mult mai mari decât îşi închipuie unii sau alţii”.

”Dacă transformăm mizele personale în chestiuni care duc la compromiterea activităţii unor oameni, fie că sunt medici, asistenţi medicali, lucrul ăsta este din punctul meu de vedere nepermis”, a completat ministrul Sănătăţii, el adăugând că şi ”organismele profesionale, fie că ne referim la Colegiul Medicilor din Bucureşti sau ordinul Asistenţilor Medicali din Bucureşti ar trebui să ia poziţie în acest caz”.

”Şi pe mine mă afectează lucrul ăsta foarte mult pentru că, indiferent cât muncim şi noi (..) se fac investiţii, încercăm să schimbăm mentalităţile (..) toate aceste eforturi sunt compromise de multe ori de aşa-zise scandaluri cum a fost cel de la Pantelimon. Suntem şi în campania electorală, ele sunt folosite politic, este nepermis din punctul meu de vedere să foloseşti astfel de scandaluri politic, dar lipsa de responsabilitate se manifestă, din păcate, şi în zona politică”, a mai spus Rafila.

Concluziile Colegiului Medicilor despre decesele de la Pantelimon

Nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoalele medicale, transmite Colegiul Medicilor din Bucureşti, în concluziile anchetei făcute la Spitalul Pantelimon din Capitală.

„În absolut toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoalele medicale sau că cineva ar fi făcut vreun act deliberat de a suprima sau a reduce, în scop criminal, un astfel de drog”, a declarat Liana Pleș, președintele Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor București, în cadrul unei conferințe de presă.

„Din dosarele pe care le-am avut am urmărit în primul rând discuţia cu medicii pe fiecare dosar pentru că trebuie să vă spun că în unele cazuri au fost implicaţi mai mulţi medici, de la doi până la şase medici din aceeaşi secţie. Ceea ce ar fi presupus ca toţi cei şase medici ar fi avut un comportament care medical sau profesional nu era adecvat”, a afirmat Liana Pleş.

Ea a mai precizat că au fost audiaţi 23 de medici.

„Comisia a analizat caz cu caz toate cele 17 cazuri de decese şi a audiat 23 de medici, respectiv toţi medicii din secţia de ATI, dintre care bineînţeles că am reţinut pe cei care au fost prezenţi şi în legătură cu cazurile respective. Comisia a constatat că toate cazurile, absolut toate cazurile care au ajuns în ATI, reprezentau cazuri critice în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secţii ale spitalului, unele după mai multe luni de spitalizare. Câteva care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului şi într-un caz, a fost vorba şi de un transfer dintr-un alt spital, al unui caz depăşit, al unui caz foarte grav care s-a prăpădit în aceeaşi zi”, a mai transmis preşedintele Comisiei de Disciplină.

Liana Pleş a menţionat că au fost respectate protocoalele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Noi am analizat întreaga evoluţie, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital şi bineînţeles că ne-am focalizat pe momentul incriminat. (…) Am verificat dacă există protocoale ale Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care ştiţi foarte bine sunt cele care trebuiesc respectate de către toţi medicii în activitatea profesională şi dacă aceste protocole sunt cunoscute şi de asemenea am verificat punctual consemnările din foaia de observaţie, respectiv dacă dozele administrate au fost în concordanţă cu indicaţiile, dacă au fost ajustate sau dacă s-au adaptat situaţiei clinice la fiecare pacient.

Din această analiză în toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la aceste protocoale sau că cineva în mod intenţionat, mai ales că în unele cazuri sunt consemnări din partea mai multor medici chiar în aceeaşi zi ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau de a reduce în scopul criminal”, a mai declarat Liana Pleş.

Preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, a declarat, în conferinţa de presă de miercuri, că această situaţie a adus grave prejudicii relaţiei de încredere între medic şi pacient.

„Este o situaţie fără precedent, o situaţie care a adus grave prejudicii relaţiei de încredere între medic şi pacient şi consider că noi, la Colegiul Medicilor Bucureşti, avem datoria, avem responsabilitatea de a veghea ca actul medical să se desfăşoare în condiţii corecte, ca actul medical să fie făcut în folosul pacientului. Este de asemenea adevărat că ori de câte ori există informări sau sesizări care au de-a face, cel puţin cum a fost în această situaţie, cu decesul unor pacienţi sau cu alte situaţii critice, ele trebuiesc lămurite şi cel care trebuie să primeze întotdeauna este adevărul. Fără adevăr, fără comunicare, fără comunicare corectă şi echidistanţă, fără transparenţă, nu putem merge mai departe”, a explicat Cătălina Poiană.

Ea a adăugat că toţi care greşesc trebuie să plătească.

„Este adevărat că absolut toţi cei care greşesc trebuie să plătească. Deci întotdeauna greşelile trebuiesc recunoscute, corectate şi cei care fac aceste greşeli trebuie să răspundă. Dar în acelaşi timp, ca şi Colegiu al Medicilor din Municipiul Bucureşti, suntem aici ca, dincolo de vegherea actului medical, să respectăm onoarea corpului medical şi considerăm că în condiţiile în care ceea ce s-a cercetat aici dovedeşte că actul medical a fost un act corect, că medicii şi-au făcut datoria şi nu uitaţi, vorbim despre medici din ATI, medicii din ATI sunt medici a căror încărcare profesională şi grad de burnout este ieşit din comun, este una dintre specialităţile deficitare în toate spitalele din Bucureşti, presiunea care este exercitată asupra medicilor din anestesie şi terapie intensivă este una de excepţie, este una dintre cele mai grele şi cu mare responsabilitate dintre specialităţile medicale”, a mai transmis Cătălina Poiană.

Preşedintea Colegiului Medicilor din Bucureşti a mai afirmat că dacă actul medical se dovedeşte a fi unul corect atunci acest lucru trebuie spus public.

„Considerăm că în condiţiile în care actul medical se dovedeşte a fi unul corect, datoria noastră este aceea de a face acest adevăr public. Este responsabilitatea noastră faţă de corpul medical, este responsabilitatea noastră faţă de familiile acestor pacienţi care probabil că şi-au pus foarte multe întrebări în toată această perioadă şi toată această situaţie a fost o încărcătură şi mai mare de suferinţă asupra lor”, a mai declarat preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Au fost demarate mai multe anchete

Mai multe anchete au fost demarate, inclusiv una penală, după acuzaţii referitoare la decesul mai multor pacienţi, în doar câteva zile, în Secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Bucureşti, din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament.

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a transmis concluzii preliminare, precizând că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii.

”Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor, după ce 17 pacienţi internaţi la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului au murit în decurs de doar patru zile.

Trei angajaţi ai unităţii medicale au fost audiaţi, s-a făcut cercetare la faţa locului şi au fost ridicate documente.

Citeste mai mult

NATIONAL

Diplomații americani îndeamnă Georgia să „schimbe cursul” după legea privind „influența străină”

Publicat

in

Statele Unite au cerut marți Georgiei să „schimbe cursul” după adoptarea unei legi controversate privind „influența străină” în această țară din Caucaz, potrivit AFP.

Proteste în Georgia față de legea rusească „a agenților străini”Foto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

„Credem că guvernul georgian trebuie să schimbe cursul față de cel pe care îl urmează în prezent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în cadrul unei conferințe de presă.

Parlamentul de la Tbilisi a aprobat marți în a treia și ultima lectură controversatul proiect de lege privind „agenții străinătății”, numit „legea rusă” de contestatarii săi, care au declanșat proteste uriașe în Georgia față de adoptarea legii, relatează Reuters.

Legea va merge acum la președintele pro-european al Georgiei, Salome Zourabichvili, care foarte probabil își va folosi dreptul de veto pentru a respinge actul legislativ. Însă parlamentul georgian poate trece peste votul de veto al lui Zourabichvili prin organizarea unui vot suplimentar asupra proiectului.

Proiectul de lege a provocat mitinguri masive ale opoziţiei, dintre care unele au fost reprimate. Protestatarii, care demonstrează de la începutul lunii aprilie, au poreclit-o „legea rusă”, deoarece imită legislaţia folosită de Kremlin pentru suprima vocile disidente. „Această lege înseamnă că nu vom adera la Europa”, a declarat luni pentru AFP Mariam Kalandadze, o protestatară în vârstă de 22 de ani, deşi „este ceva ce mi-am dorit întotdeauna”, a adăugat tânăra.

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, unele dintre ele rămânând peste noapte pentru a-i împiedica pe deputaţi să intre în parlament. Mitingurile au avut loc într-un climat de tensiune, autorităţile avertizând că vor aresta pe oricine va bloca Parlamentul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend