Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cancelarul austriac Karl Nehammer a sosit la Kiev pentru a oferi sprijin umanitar şi politic

Publicat

in

Cancelarul austriac Karl Nehammer a sosit sâmbătă la Kiev pentru a-şi arăta sprijinul pentru guvern, în timp ce armata rusă continuă să vizeze sudul şi estul ţării, informează DPA, potrivit Agerpres.

Nehammer se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu primarul Kievului, Vitali Kliciko. De asemenea, el intenţionează să viziteze oraşul Bucea, locul unde oficialii ucraineni au declarat că sute de civili au fost masacraţi de forţele ruseşti înainte de a pleca.

Vizita lui Nehammer vine după cea efectuată vineri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

La sosirea în Ucraina, cancelarul austriac a declarat jurnaliştilor că atrocităţile de la Bucea trebuie să fie investigate pe deplin de experţi internaţionali independenţi.

Zelenski, a cerut “un răspuns global ferm” la atacul de la Kramatorsk. ”Aceasta este o altă crimă de război a Rusiei pentru care toţi cei implicaţi vor fi traşi la răspundere”, a declarat Zelenski într-un mesaj video, referindu-se la atacul cu rachete care a ucis vineri 52 de persoane, inclusiv cinci copii, potrivit unui ultim bilanţ anunţat de autorităţile locale. ”Puterile mondiale au condamnat deja atacul Rusiei asupra Kramatorsk. Ne aşteptăm la un răspuns global ferm la această crimă de război”, a continuat el, citat de AFP.

Nehammer, care a preluat mandatul în decembrie, a declarat că scopul vizitei sale în Ucraina este de a oferi sprijin umanitar şi politic.

Austria, care nu este membră a NATO, a furnizat până acum, printre altele, 10.000 de căşti şi 9.000 de veste de protecţie pentru uz civil.

În acelaşi timp, ca şi Germania, este unul dintre statele UE care au respins până acum cererea lui Zelenski de interzicere a importurilor de gaze ruseşti. 80% din gazele Austriei provin din Rusia, scrie DPA.

După o oarecare ezitare şi în urma unor măsuri similare luate de mulţi alţi membri UE, Viena a expulzat la sfârşitul acestei săptămâni patru diplomaţi ruşi.

De la începutul războiului, aproape 4,5 milioane de ucraineni din cei aproximativ 44 de milioane de locuitori şi-au părăsit patria. În Austria au fost înregistraţi până în prezent aproximativ 51.000 de refugiaţi, în principal femei cu copii.

La Moscova, armata rusă a confirmat noi atacuri în regiunile ucrainene Dnipro şi Poltava.

Un depozit de arme a fost lovit în cursul nopţii la Dnipro, a declarat Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

În Mirhorod, în regiunea centrală Poltava, un atac a fost îndreptat împotriva unui aerodrom. Partea ucraineană a declarat că două persoane au fost rănite.

Într-un atac similar în apropiere de Cernomorsk, în sudul regiunii ucrainene Odesa, nu s-au înregistrat însă victime, potrivit
purtătorul de cuvânt al guvernatorului regiunii.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO SUA: Guvernatoarea statului Arizona abrogă interdicţia de avort care data din 1864

Publicat

in

De

Guvernatoarea democrată a Arizonei a promulgat joi abrogarea legii care data din 1864 și interzicea aproape toate avorturile, dar pe care Curtea Supremă a acestui stat din sud-vestul Statelor Unite o considerase „aplicabilă”, relatează AFP.

Guvernatoarea statului Arizona, Katie Hobbs, abrogă legea din 1864 privind avortulFoto: Matt York / AP / Profimedia

„Sunt mândră să semnez acest text şi să ofer un moment de uşurare locuitorilor Arizonei”, a spus guvernatoarea Katie Hobbs într-o transmisie video în direct, făcând din nou legal avortul până la 15 săptămâni de sarcină în acest stat cu peste şapte milioane de locuitori.

Legea din 1864 interzicea avortul din momentul concepţiei, cu excepţia cazului în care viaţa mamei era în pericol.

Deși inactivă timp de decenii, această lege a fost considerată „aplicabilă în prezent”, într-o decizie pe 9 aprilie, de către Curtea Supremă din Arizona.

Dreptul la avort se impune drept o temă majoră în campania prezidenţială din Statele Unite. Arizona este unul dintre statele swing care ar putea decide rezultatul final.

Nici violul și nici incestul nu erau considerate excepţii valide, conform acestei legi din 1864. Decizia Curţii Supreme locale a suscitat o vie controversă în ţară, fiind condamnată de președintele Joe Biden şi de asemenea criticată – mai moderat, ce-i drept – de Donald Trump.

O lege care data încă de dinainte ca acest stat să facă parte din SUA

Republicanii se bucură de o majoritate de 31 la 29 în Camera Reprezentanților din acest stat din sud-vestul SUA, care până la începutul secolului XX a făcut parte din Mexic. Arizona s-a alăturat SUA în 1912, pe fondul Războiului Civil Mexican.

Având în vedere acest lucru și faptul că sistemul juridic american este unul de drept comun, care se bazează pe jurisprudență, numeroși juriști au ridicat semne de întrebare privind decizia Curții Supreme din Arizona.

Mai mulți politicieni ai Partidului Republican, inclusiv candidatul la președinție Donald Trump și politiciana Kari Lake, care candidează pentru unul dintre cele două mandate de senator al Arizonei, s-au pronunțat împotriva reintrării în vigoare a legii din 1864.

Trump a spus că legea merge prea departe și a dat asigurări că „lucrurile se vor rezolva”. „Și sunt sigur că guvernatorul și toți ceilalți o vor duce înapoi în limitele rațiunii”, a mai spus acesta.

Citeste mai mult

NATIONAL

Bursele JTI pentru Jurnaliști: lansarea ediției 2024-2025

Publicat

in

De

Urmându-și tradiția, Bursele JTI pentru Jurnaliști lansează de Ziua Mondială a Presei (sau Ziua Mondială a Libertății Presei), ediția următoare a programului, corespunzătoare perioadei 2024-2025.

La peste un sfert de secol de la prima să ediție, programul Bursele JTI pentru Jurnalisti este destinat tuturor ziariștilor care doresc să-și consolideze experienta profesionala, încurajând pregatirea acestora în domeniul politicilor europene. Totodată, programul contribuie și la înțelegerea modului în care temele europene sunt abordate de catre mass-media internationale.

Bursele JTI pentru Jurnaliști se desfășoară în trei etape:

• Un training specializat, susținut în România de către experți în problematici europene;

• O călătorie de studii de o săptămână la Bruxelles, pe durata căreia ziariștii se vor întâlni formal și informal cu oficiali ai Uniunii Europene;

• Stagii de pregătire profesională, timp de patru săptămâni, la Bruxelles.

La încheierea primei etape, vor fi selectați jurnaliștii care vor continua programul.

Programul Bursele JTI pentru Jurnaliști invită în ediția 2024-2025 freelanceri și ziariști din presa scrisă, radio, TV și on-line, specializați în domeniile economic, politic și social, care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

• Experiență profesionala de minimum doi ani

• Abilitați de comunicare în limba engleza

Dosarul de înscriere vă cuprinde:

• Curriculum Vitae

• Formular de înscriere disponibil pe site-ul bursejti.ro și www.admediaconsult.ro

• Portofoliu: trei materiale de presă relevante pentru domeniile enunțate

• Doua scrisori de recomandare, de preferință una de la coordonatorul direct sau managerul instituției unde lucrează.

Preselecția candidaților se vă face pe baza dosarului de înscriere, iar selecția pe baza unui interviu.

Data limită de depunere a dosarelor de înscriere este 1 septembrie 2024 (inclusiv), cu mențiunea Bursele JTI pentru Jurnaliști.

Dosarele de înscriere se pot depune de preferință în varianta electronica online, prin intermediul site-ului www.bursejti.ro, la adresa contact@bursejti.ro, precum și varianta print la adresa: Ad Media Consult, str. Erou Iancu Nicolae, nr.103, vila i-2 Voluntari, jud. Ilfov, cod postal 077190. Persoana de contact: Irina Apostol, e-mail: irina.apostol@admediaconsult.ro.

Programul este anunțat în fiecare an pe data de 3 mai, Ziua Mondiala a Presei

Bursele JTI pentru Jurnaliști este un program lansat în anul 2000, ca o continuare a programului de stagii inițiat în anii ‘90 de National Forum Foundation/Freedom House, cu sprijinul Guvernului SUA.

Obiectivul programului a fost dezvoltarea cunoștințelor și abilitaților jurnaliștilor, prin expunere la realitățile democrațiilor dezvoltate, practica profesională specializată, mai întâi în Statele Unite, iar ulterior la Bruxelles.

Participanții ediției actuale se vor alătura astfel celor circa 280 de colegi de breaslă care au beneficiat de-a lungul ultimilor 25 de ani de Bursele JTI pentru Jurnaliști.

Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al Asociației „Clubul Presei Economice”, al Fundației Art Production și al agenției Ad Media Consult.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend