Conecteaza-te cu noi

Campulung

Câmpulungul stă pe o bombă cu ceas! Miile de tone de deşeuri de pe fosta platformă ARO sunt neprotejate de un eventual incendiu

Publicat

in

În data de 21 aprilie 2015 s-au efectuat noi verificări la punctul de lucru al firmei ieşene Global Eco Center SRL de pe fosta platformă ARO Câmpulung, verificări la care au participat reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu, ai Corpului de Control al Prefectului judeţului Argeş, ai Poliţiei Câmpulung, ai ISU Argeş şi ai Primăria Câmpulung.
În nota de constatare încheiată la acea dată se arată negru pe alb că firma omului de afaceri Vasile Tofan, SC Global Eco Center SRL, proprietarul miilor de tone de deşeuri periculoase şi mai puţin periculoase de la Câmpulung, nu a respectat graficul impus de Garda de Mediu pentru evacuarea deşeurilor.
S-a constatat că, în ultimul trimestru din 2014, Global Eco Center a evacuat numai 14 tone din cele 315 pe care trebuia să le scoată din amplasament, iar în primul trimestru din 2015 a evacuat tot 14 tone din cele 475, care erau stipulate în graficul de evacuare.aro deseuri incendiu 2013 (1)
În continuare vă prezentăm integral nota de constatare de la ultima verificare, aceeaşi notă care a provocat şi nemulţumirea prefectului Mihail Oprescu, cel ce a şi cerut Mediului să formuleze o plângere penală împotriva societăţii ieşene.
„Se constată că operatorul economic a realizat parţial măsura stabilită, neevacuând până la data de 31.12.2014 de pe amplasament cantitatea de 315 tone deşeuri periculoase. La data controlului, situaţia se prezintă astfel:
Referitor la măsura cu termenul de realizare trimestrul I 2015, prevăzută în Anexa 1 a Adresei de Informare nr. 212/31.12.2014, se specifică a fi evacuată o cantitate de 475 tone deşeuri periculoase. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că operatorul economic a evacuat de pe amplasament numai o cantitate de 14 tone de deşeuri periculoase (uleiuri de motor, de transmisie şi de ungere uşor biodegradabile), conform următoarelor documente:
– Aviz de însoţire a mărfii seria IS GEC-011 nr.0011612/04.02.2014, formular de expediţie/transport nr. 288/04.02.2015, pentru cantitatea de 7 tone uleiuri de motor, de transmisie şi de ungere uşor biodegradabile, formular de aprobare transport nr. 29/12797/26.11.2012 emis de APM Prahova, pentru cantitatea de 1.500 de tone uleiuri de motor, de transmisie şi de ungere uşor biodegradabile şi un număr de 300 de transporturi, cu termen de valabilitate data de 17.02.2014;
– Aviz de însoţire a mărfii seria IS GEC-011 nr.0011613/05.02.2014, formular de expediţie/transport nr. 289/04.02.2015, pentru cantitatea de 7 tone de uleiuri de motor, de transmisie şi de ungere uşor biodegradabile, formular de aprobare transport nr. 29/12797/26.11.2012 emis de APM Prahova, pentru cantitatea de 1.500 tone uleiuri de motor, de transmisie şi de ungere uşor biodegradabile şi un număr de 300 transporturi, cu termen de valabilitate data de 17.02.2014.
Faţă de documentele verificate se constată că la datele efectuării transporturilor menţionate mai sus (04-05.02.2015), fvasile tofan global eco center (8)ormularul de aprobare transport emis de APM Prahova nu mai era în termen de valabilitate.
– Se constată că operatorul economic a realizat parţial măsura stabilită, neevacuând pentru trimestrul I 2015, de pe amplasament, cantitatea totală de 475 tone deşeuri periculoase (rest 461 tone).
În timpul controlului a fost prezentat formular de aprobare transport nr.29/2034/21.02.2014 emis de APM Prahova, pentru cantitatea de 1.500 tone uleiuri motor, de transmisie şi de ungere uşor biodegradabile şi un număr de 300 transporturi, cu termen de valabilitate data de 17.02.2016.
S.C. Global Eco Center S.R.L. – firma aflată în insolvenţă, prin adresa nr. 1951/18.03.2015, a solicitat către APM Argeş modificarea termenelor prevăzute în Anexa 1 din Adresa de informare nr. 212/31.10.2014, în sensul prelungirii duratei de îndeplinire a obligaţiilor de mediu. Prin adresa nr. 5628/20.03.2015, APM Argeş îşi exprimă dezacordul faţă de solicitarea S.C. Global Eco Center S.R.L. –  firma în insolvenţă.
Din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor, reprezentanţii ISU Argeş au constatat următoarele:
– Nu sunt asigurate substanţele pentru stingerea incendiilor deşeurilor periculoase/nepericuloase existente pe amplasament.
– Nu este asigurată compartimentarea încăperilor cu pereţi rezistenţi la foc, având depozitate substanţe periculoase, care, în caz de calamitate, pot interacţiona între ele, generând explozii sau incendii. GLOBAL ECO CENTER INCENDIU 02 OCT 2013 017
– Nu sunt asigurate, conform normelor în vigoare, cantităţile necesare de mijloace tehnice de primă intervenţie (stingătoare, furtunuri, ţevi de refulare), astfel încât să se poată interveni cu personalul propriu în cazul apariţiei unui incendiu (există 4 bucăţi stingătoare P50 cu praf şi CO2 şi 10 bucăţi stingătoare P6 cu praf şi CO2), nu se asigură numărul suficient de stingătoare pentru intervenţie, având în vedere suprafaţa, precum şi pentru cantitatea apreciabilă de deşeuri periculoase şi nepericuloase existente pe amplasament.
– Nu s-au marcat şi identificat zonele unde sunt depozitate deşeurile, care, pentru stingere sau neutralizare, este interzis a se utiliza apa sau alte substanţe de stingere.
– În timpul controlului nu s-au pus la dispoziţie procedurile, instrucţiunile de lucru privind manipularea, transvazarea deşeurilor periculoase, precum şi instruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă.
La data controlului, pe amplasamentul punctului de lucru din municipiul Câmpulung al S.C. Global Eco Center S.R.L. se desfăşoară activitatea de pregătire a deşeurilor periculoase şi nepericuloase în vederea evacuării acestora. Nu au fost aplicate sancţiuni cu ocazia controlului.”, se arată în nota de constatare.
Cum firma ieşeană este în insolvenţă, deci în imposibilitatea de a plăti suma de circa jumătate de milion de euro pentru a scăpa de deşeurile depozitate la Câmpulung, cel mai probabil că primăria municipiului va fi obligată de Garda de Mediu să scape de „bombă” şi să vadă în timp dacă va putea recupera banii de la Vasile Tofan.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

ARGEȘ | S-a semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea a 17 microbuze electrice școlare – VEZI COMUNELE UNDE AJUNG

Publicat

in

De

Președintele Consiliul Județean Argeș, Ion Mînzînă, a semnat, luni, 22 aprilie 2024, contractul de finanțare a proiectului ce vizează achiziționarea a 17 microbuze electrice școlare și a 17 stații de încărcare pentru elevi prin intermediul Programului Administrației Fondului pentru Mediu. Valoarea proiectului este de 25.000.000 lei.

Microbuzele vor ajunge la elevii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Marina” Curtea de Argeș și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Filofteia” Ștefănești, precum și în comunele Vulturești, Căldăraru, Poiana Lacului, Bogați, Sălătrucu, Buzoești, Băbana, Bascov, Davidești, Popești, Mărăcineni, Vedea, Nucșoara, Stâlpeni și Dârmănești.

„Este încă un pas important pentru modernizarea infrastructurii școlare. Prin accesarea acestor finanțări foarte mulți elevi vor beneficia de microbuze moderne, prietenoase cu mediul. Astfel, facilităm accesul la educație și asigurarea unor șanse egale de dezvoltare pentru toți copiii din județ” – Ion Mînzînă, președinte Consiliului Județean Argeș.   

Acest proiect se alătură celui depus de Consiliul Județean Argeș, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, ce a vizat achiziția a 25 de microbuze electrice pentru care s-a semnat deja contractul de furnizare. Aceste microbuze vor ajunge la școli până la sfârșitul lunii noiembrie. Este vorba de localitățile: Leordeni, Micești, Mihăești, Schitu Golești, Stoenești, Călinești, Berevoești, Cetățeni, Cocu, Hârtiești, Țițești, Ungheni, Valea Mare Pravăț, Mălureni, Aninoasa, Albeștii de Argeș, Bughea de Jos, Corbeni, Drăganu, Dragoslavele, Lerești, Merișani, Mușătești, Tigveni și Bughea de Sus. În plus, în comunele Vlădești, Coșești și Priboieni au ajuns deja câte un microbuz școlar cu combustie internă.

Citeste mai mult

ACTUAL

ALERTĂ! AU REAPĂRUT VIPERELE! Vremea caldă a trezit tîrîtoarele

Publicat

in

De

Vremea neobișnuit de caldă din această perioadă a scos mulți iubitori de munte pe traseele montane. Totuși, temperaturile ridicate au trezit mai devreme și viperele, crescând riscul de a fi mușcat de un șarpe veninos.

Specialiștii avertizează că viperele au ieșit deja din hibernare și pot fi întâlnite în mai multe zone din țară. Turiștii sunt sfătuiți să evite zonele cu multe pietre și să fie precauți în cazul unei întâlniri cu o viperă.

“Acum vine perioada de împerechere,” declară Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România. “Cei care merg pe munte trebuie să fie foarte atenți pe potecă, deoarece viperele pot sta la soare pentru a se încălzi, în zonele cu mai puțină vegetație.”

Ce să faci dacă ești mușcat de viperă:

  • Păstrează-ți calmul și nu te panica.
  • Nu face eforturi fizice intense, care pot accelera răspândirea veninului.
  • Rămâi la umbră și aplică o compresă rece pe zona mușcăturii.
  • Sună imediat la 112 și nu încerca să te tratezi singur.

Serul antiviperin trebuie administrat cât mai curând posibil după mușcătură pentru a crește șansele de supraviețuire.

Este important să fim precauți și să ne informăm temeinic înainte de a porni la drumeții montane, mai ales în această perioadă cu temperaturi ridicate, pentru a ne bucura de natură în siguranță.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend