Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Breaking – Aurul aruncă bursele în aer: a ajuns la un nou maxim istoric

Publicat

in

Prețul aurului a înregistrat marți dimineață un maxim al ultimelor șase luni, iar analiștii cred că prețurile vor mai urca în 2023, scrie CNBC.

Aurul spot a atins un vârf de puțin sub 1.850 de dolari pe uncie în primele ore, înainte de a se relaxa și de a se tranzacționa în jurul valorii de 1.834 de dolari pe uncie la sfârșitul dimineții în Europa. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,72% la 1.839,40 dolari până la ora 6 a.m. ET.

Prețul aurului a avut o tendință de creștere de la începutul lunii noiembrie, pe măsură ce turbulențele de pe piață, creșterea așteptărilor de recesiune și mai multe achiziții de aur din partea băncilor centrale au susținut cererea.

“În general, ne așteptăm la un preț prietenos pentru 2023, susținut de riscurile de recesiune și de evaluare a pieței bursiere – un eventual vârf al ratelor băncilor centrale, combinat cu perspectiva unui dolar mai slab și a faptului că inflația nu va reveni la nivelul așteptat de sub 3% până la sfârșitul anului – toate acestea adăugând susținere”, a declarat Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank. “În plus, de-dollarizarea observată la mai multe bănci centrale anul trecut, când s-a cumpărat o cantitate record de aur, pare să continue.”

Privind în viitor, Hansen a sugerat că evenimentele cheie pentru prețul aurului vor fi minutele de miercuri de la ultima ședință a Rezervei Federale americane și raportul de vineri privind locurile de muncă din SUA.

O mare parte din perspectivele din 2023 pentru piețele globale depind de traiectoria politicii monetare, pe măsură ce băncile centrale reduc creșterea agresivă a ratelor dobânzilor din ultimul an, pe fondul încetinirii creșterii economice și al posibilei recesiuni.

Totuși, economiștii sunt împărțiți cu privire la faptul dacă acest lucru va culmina cu reduceri de rate până la sfârșitul anului, deoarece se așteaptă ca inflația să rămână cu mult peste intervalul țintă în majoritatea economiilor majore.

Eric Strand, managerul fondului AuAg ESG Gold Mining ETF, a declarat luna trecută că anul 2023 va aduce un nou maxim istoric pentru aur și începutul unei creșteri, prețul depășind 2.100 de dolari pe uncie.

“Băncile centrale, ca grup, au continuat, de la marea criză financiară, să adauge din ce în ce mai mult aur în rezervele lor, un nou record fiind stabilit pentru [al treilea trimestru din] 2022″, a spus Strand. „Credem că aurul va încheia anul 2023 cu cel puțin 20% mai sus.”

Posibilitatea creșterii este confirmată și de Juerg Kiener, director general și director de investiții la Swiss Asia Capital, care a declarat luna trecută pentru CNBC că actualele condiții de piață le reflectă pe cele din 2001 și 2008.

“În 2001, piața nu s-a mișcat doar cu 20 sau 30%, s-a mișcat mult, la fel și în 2008, când am avut de fapt o scădere a vânzărilor pe piață și revenirea stimulentelor, iar aurul a trecut de la 600 de dolari la 1.800 de dolari în scurt timp, așa că eu cred că avem șanse foarte mari să asistăm la o mișcare majoră”, a declarat Kiener la emisiunea “Street Signs Asia” de la CNBC, la sfârșitul lunii decembrie. “Nu va fi doar de 10 sau 20%, cred că va fi o mișcare care va atinge cu adevărat noi maxime.”

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ismail Haniyeh acuză Israelul că sabotează eforturile pentru un armistiţiu în Gaza

Publicat

in

De

Liderul mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a acuzat duminică Israelul că sabotează eforturile de mediere în vederea unui armistiţiu în Gaza asociat cu o eliberare a ostaticilor deţinuţi în teritoriul palestinian, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

Haniyeh a afirmat într-un comunicat că premierul israelian Benjamin Netanyahu vrea să “inventeze justificări constante pentru a continua agresiunea, a extinde (…) conflictul şi a sabota eforturile mediatorilor şi ale diferitelor părţi”.
Reprezentanţi ai mediatorilor – Qatar, Egipt şi Statele Unite – se află la Cairo, unde o delegaţie a Hamas s-a deplasat sâmbătă şi duminică pentru discuţii suplimentare privind un armistiţiu.

Oferta mediatorilor, prezentată Hamas la sfârşitul lunii aprilie, prevede un armistiţiu temporar combinat cu eliberarea prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel în schimbul eliberării ostaticilor răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie 2023, care a declanşat războiul.

Dar, cu câteva ore înainte de reluarea negocierilor de duminică de la Cairo, un oficial Hamas a declarat că mişcarea sa “nu va accepta în niciun caz un acord care nu prevede în mod explicit încetarea războiului”.

Hamas a abordat discuţiile cu “seriozitate şi pozitivitate”, dar a pus sub semnul întrebării “sensul unui acord dacă primul rezultat nu este o încetare a focului”, a explicat Haniyeh, care se află la Doha.

El a adăugat că Hamas “rămâne dornic să ajungă la un acord cuprinzător”, “în etape”, “care să pună capăt agresiunii, să garanteze retragerea (Israelului) din Gaza şi să conducă la un acord serios privind schimbul” de ostatici deţinuţi în Gaza şi de prizonieri palestinieni.

Israelul “nu poate accepta” cererea Hamas, a declarat anterior Benjamin Netanyahu, după ce a jurat să anihileze mişcarea islamistă palestiniană în urma atacului din 7 octombrie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Nervii lui Elon Musk pușcă: Tesla a dat în judecată o companie din India, care îi folosește marca

Publicat

in

De

Tesla, producătorul auto al lui Elon Musk, a dat în judecată un producător indian de baterii pentru încălcarea mărcii sale comerciale prin utilizarea numelui ”Tesla Power” pentru a-şi promova produsele, solicitând despăgubiri şi o ordonanţă permanentă împotriva companiei de la un judecător din New Delhi, transmite Reuters.

Tesla, într-o audiere la Înalta Curte din Delhi de săptămâna aceasta, a declarat că compania indiană a continuat să-şi facă publicitate produselor cu marca ”Tesla Power”, în ciuda unei notificări de încetare şi renunţare trimisă în aprilie 2022, conform detaliilor procedurilor publicate vineri pe site-ul instanţei. În timpul audierii, compania indiană, Tesla Power India Pvt Ltd, a susţinut că principala sa activitate este producerea de ”baterii cu plumb-acid” şi că nu are intenţia de a produce vehicule electrice. Judecătorul a permis firmei indiene trei săptămâni să depună răspunsuri scrise după ce aceasta a predat un set de documente în sprijinul apărării sale, arată dosarul instanţei.

Compania Tesla a lui Musk este încorporată în Delaware şi a acuzat compania indiană că foloseşte denumirile comerciale ”Tesla Power” şi ”Tesla Power USA”

Dosarul tribunalului include capturi de ecran ale unui site web care arăta că Tesla Power USA LLC avea, de asemenea, sediul în Delaware şi a fost ”recunoscută pentru că este un pionier şi lider în introducerea de baterii la preţuri accesibile”, cu ”o prezenţă foarte puternică în India”. Un reprezentant al Tesla Power a declarat pentru Reuters că a fost prezentă în India cu mult înainte de Tesla lui Musk şi că are toate aprobările guvernamentale.

”Nu am pretins niciodată că suntem legaţi de Tesla lui Elon Musk”, a spus Manoj Pahwa, de la Tesla Power.Tesla i-a spus judecătorului că a descoperit că compania indiană îi folosea numele de marcă în 2022 şi a încercat fără succes să o împiedice să facă acest lucru, forţând-o să declanşeze procesul.

Cazul vine după ce Musk şi-a anulat vizita planificată în India pe 21 aprilie pentru a se întâlni cu prim-ministrul Narendra Modi.

Câteva zile mai târziu, Musk a făcut o vizită surpriză în China şi a făcut progrese în lansarea pachetului său avansat de asistenţă a şoferului, o mişcare pe care mulţi comentatori indieni au numit-o un afront. Cazul mărcii Tesla India va fi audiat pe 22 mai.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend