Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bogdan Gheorghiu: Vaccine means full performance halls, festivals and the removal of restrictions

Publicat

in

The Minister of Culture, Bogdan Gheorghiu, pleads for the need for vaccination, the only way we can resume our lives with our loved ones, once the restrictions are removed.

“The Prime Minister has launched the challenge of what the vaccine means to you, more precisely what the vaccine contains for you. For me, the vaccine contains safety for loved ones, hugs, family meals and the opportunity to see smiles, full performance halls, festivals and removing restrictions, predictability,” Gheorghiu said in a video posted on Facebook.

The minister shows that we can only give up the mask by vaccinating ourselves.

Vaccination is not just about statistics and numbers, “it is a common good of all that we need to return to normalcy,” Prime Minister Florin Citu said at the launch of the public information campaign on vaccination against COVID-19, reports agerpres.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Alegeri în SUA: Rezultatele ultimului sondaj Reuters/Ipsos

Publicat

in

Preşedintele american, democratul Joe Biden, şi rivalul său, predecesorul său republican Donald Trump, sunt la egalitate în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, difuzat miercuri, notează Agerpres.

În sondajul desfăşurat pe parcursul a opt zile şi încheiat marţi, 40% dintre alegătorii înregistraţi au spus că ar vota pentru Biden, dacă alegerile ar avea loc în ziua sondajului, tot 40% declarând că l-ar vota pe Trump.
Scorurile celor doi sunt aproape neschimbate faţă de precedentul sondaj Reuters/Ipsos, din 29-30 aprilie, în care Biden avea un avans de un punct procentual.

Ancheta are o marjă de eroare de circa 2 puncte procentuale, iar mulţi alegători înregistraţi sunt încă indecişi cu şase luni înaintea scrutinului din 5 noiembrie.

În jur de 20% dintre alegătorii înregistraţi fie nu s-au decis încă asupra candidatului cu care vor vota, fie înclină spre o a treia opţiune, fie ar putea să nu voteze deloc.

Sondajul a mai relevat că 13% dintre respondenţi l-ar alege pe independentul Robert Kennedy Jr., dacă s-ar afla pe buletinul de vot alături de Trump şi Biden. Un sondaj anterior din aprilie arăta un sprijin de 8% pentru Kennedy.

Deşi în SUA sondajele la nivel naţional oferă semnale importante în privinţa sprijinului pentru candidaţii politici, în mod obişnuit doar o mână de state sunt cele care înclină balanţa în colegiul electoral, care decide în cele din urmă cine a câştigat alegerile prezidenţiale.

Atât Biden, cât şi Trump se prezintă cu pasive semnificative în prima ‘rejucare’ a unui ‘meci’ prezidenţial în aproape 70 de ani.

Trump a petrecut mult timp în ultimele luni într-o sală de judecată din Manhattan, în primul din cele patru procese penale care i-au fost intentate. Acest proces ar putea rămâne şi singurul care ajunge în faţa unui juriu înaintea alegerilor din noiembrie.

‘Pasivele’ lui Biden sunt îngrijorările legate de vârsta sa – 81 de ani -, dar şi criticile puternice ale unei părţi a democraţilor în privinţa sprijinului său pentru Israel în războiul din Gaza.

Protestele din ultimele săptămâni din universităţile americane au alimentat temerile democraţilor că unii alegători tineri s-ar putea întoarce împotriva lui Biden.

Sondajul Reuters/Ipsos, desfăşurat la nivel naţional, a inclus mai multe modalităţi de măsurare a sprijinului pentru Biden şi Trump, şi majoritatea au indicat o cursă strânsă.

Atât Biden, cât şi Trump au fost preferaţi de câte 46% dintre intervievaţi dacă acestora nu li s-a dat opţiunea unui al treilea candidat, restul de 8/% alegând varianta Nu ştie/Nu răspunde.

În rândul alegătorilor care s-au declarat complet siguri cu cine vor vota în noiembrie, Biden are un uşor avans de trei puncte procentuale.

În 2020, numai două treimi dintre alegătorii înregistraţi au votat.

Sondajul Reuters/Ipsos a inclus răspunsurile a 3.208 de alegători înregistraţi, intervievaţi online.

Citeste mai mult

NATIONAL

Israelul „nu se opri în Fâșia Gaza” dacă învinge Hamas, iar Turcia va fi următoarea țintă, susține Erdogan

Publicat

in

Israelul va ataca Turcia „mai devreme sau mai târziu” dacă reuşeşte să învingă în războiul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas din Fâşia Gaza, a declarat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP și Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan, discurs în fața grupului parlamentar al AKP, în Marea Adunare Națională turcă, 15 mai 2024. Foto: Depo Photos/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Să nu credeţi că Israelul se va opri în Gaza”, le-a spus Erdogan deputaţilor din partidul său, AKP, la Ankara.

„Dacă nu este oprit, acest stat paria şi terorist (statul evreu, n.r.) se va îndrepta mai devreme sau mai târziu înspre Anatolia”, a mai susținut el, referindu-se la partea asiatică a Turciei, care constituie cea mai mare parte din teritoriul acestei ţări.

Turcia este una din puţinele ţări cu populaţie majoritar musulmană care recunoaşte statul Israel, dar a suspendat recent relaţiile comerciale bilaterale, făcând astfel presiuni pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza şi pentru creşterea volumului de ajutoare umanitare care ajung pe teritoriul enclavei palestiniene.

Hamas este „o mișcare de rezistență”, consideră Erdogan

Erdogan a făcut recent tot mai multe declaraţii de susţinere a Hamas, gruparea militantă pe care Uniunea Europeană, SUA şi Israelul o consideră organizaţie teroristă.

„Vom continua să susţinem Hamas, care luptă pentru independenţa propriei sale ţări şi apără Anatolia”, a mai afirmat miercuri liderul turc.

În urmă cu două zile, Erdogan a spus că peste 1.000 de membri ai Hamas sunt tratați în spitale din Turcia, reiterându-și astfel poziția conform căreia organizația islamistă este o „mișcare de rezistență”, scrie Reuters.

„Dacă numiți Hamas o «organizație teroristă», acest lucru ne-ar întrista”, a declarat Erdogan luni, în cadrul unei conferințe comune de presă cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Ankara, după ce Mitsotakis s-a referit la Hamas ca fiind o astfel de grupare.

„Noi nu considerăm Hamas (ca fiind) o organizație teroristă… Peste 1.000 de membri ai Hamas se află sub tratament în spitalele din țara noastră”, a spus Erdogan.

Un oficial turc, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat ulterior că Erdogan s-a „exprimat greșit” și că a vrut să se refere, la modul general, la palestinienii din Fâșia Gaza, mai degrabă decât la militanții Hamas.

„Președintele Erdogan s-a exprimat greșit, el a vrut să spună că 1.000 de locuitori din Gaza se sub tratament (medical, n.r.), nu membrii Hamas”, a afirmat acest oficial turc.

Reuters notează că nu a putut stabili imediat istoricul persoanelor îngrijite în spitalele Turcia, dar în noiembrie Ankara a anunțat că evacuează zeci de răniți sau bolnavi din Fâșia Gaza, majoritatea bolnavi de cancer, precum și pe însoțitorii lor, în urma ofensivei israeliene din enclava palestiniană.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend