Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BBC laudă România. Țara noastră este pe primul loc în lume la locuințe ocupate de propietari

Publicat

in

Politicile guvernamentale, schimbările economice, oportunitățile reduse de închiriere și presiunea socială au făcut ca în prezent un număr tot mai mare de români să dețină o locuință.

România se situează pe primul lor în lume în ceea ce priveşte procentul din populaţie care deţine locuinţe.

Potrivit datelor Eurostat, 96% dintre români locuiesc în locuinţe ocupate de proprietari, scrie BBC News, citat de Libertatea.

În 1990, la sfârşitul guvernării comuniste române, statul deţinea 70% din apartamente, spune Bogdan Suditu, expert în urbanism şi profesor universitar din Bucureşti. Odată ce guvernul a început să vândă aceste proprietăţi, oamenii s-au grăbit să cumpere casele în care locuiau – adesea la preţuri foarte avantajoase.

Moneda devalorizată a României, asociată cu creşterea inflaţiei, a făcut cumpărarea şi mai uşoară pentru români.

„Suma de 100.000 de lei pentru un apartament în 1991 a fost un preţ corect la vremea respectivă. În 1994, s-a ajuns că aceşti bani să echivaleze cu preţul unui televizor color”, a explicat Suditu pentru BBC.

Deşi România nu a avut întotdeauna o cultură a proprietarilor de locuinţe, s-a ajuns în actuala situaţie din lipsa unor alternative viabile privind locuinţele. În unele cazuri, oamenii nu sunt informaţi despre aceste opţiuni.

„Toată lumea vă vinde ideea de proprietate. Părinţii o fac, băncile oferă împrumuturi ieftine, dezvoltatorii imobiliari oferă tot felul de soluţii. Toată lumea vorbeşte despre cum să devii proprietar în orice situaţie”, spune expertul consultat.

Conform unui raport realizat de Programul de Dezvoltare Regională al Băncii Mondiale, o „piaţă de închiriere practic absentă” contribuie direct la supraaglomerare, deoarece mai multe generaţii sau familii extinse trăiesc împreună – chiar şi atunci când familiile se extind.

De asemenea, raportul indică faptul că mai mult de o treime din locuinţele din România se află în stare de disperare, cu probleme structurale, probleme de încălzire şi puţină protecţie împotriva cutremurelor (riscul din România este cel mai ridicat din Europa). Unul dintre principalele motive ale lipsei de reparaţii este că mulţi proprietari nu şi le pot permite.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Mehedinţi: O tânără de 19 ani a murit într-un accident rutier, după ce a ajuns cu maşina pe contrasens şi a lovit un TIR

Publicat

in

De

Mehedinţi: O tânără de 19 ani a murit într-un accident rutier, după ce a ajuns cu maşina pe contrasens şi a lovit un TIR

O tânără de 19 ani, care se afla pe DN 6 la volanul unei maţini, a murit, marţi seară, după ce a pătruns cu autoturismul pe contrasens şi a fost lovită în plin de un TIR care circula regulamentar.

Accidentul a avut loc în localitatea Ciochiuţa din judeţul Mehedinţi.

”La faţa locului s-au deplasat poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier care, din verificările efectuate, au stabilit că o tânără de 19 ani, din comuna Voloiac, în timp ce conducea un autoturism pe DN 6, în localitatea Ciochiuţa, ar fi pătruns pe sensul opus de mers şi a intrat în coliziune cu un ansamblu de vehicule condus de un bărbat. Din accident a rezultat decesul conducătoarei auto”, a transmis IPJ Mehedinţi.

Şoferul TIR-ului a fost testat cu aparatele din dotarea poliţiştilor, rezultatele fiind negative.

În cauză a fost deschis dosar penal, conform procedurilor, pentru ucidere din culpă.

Citeste mai mult

NATIONAL

Premieră: AstraZeneca recunoaște că vaccinul anti-Covid poate provoca un efect secundar rar, posibil mortal

Publicat

in

De

AstraZeneca a recunoscut în instanță, pentru prima dată, că vaccinul său Covid poate provoca un efect secundar de coagulare a sângelui.

Reacția extrem de rară se află în centrul unei acțiuni colective de mai multe milioane de lire sterline din Marea Britanie a zeci de familii, care susțin că ei sau cei dragi au fost mutilați sau „uciși” de vaccinul „defect” al titanului farmaceutic, informează Daily Mail.

AstraZeneca, cu sediul în Cambridge, a recunoscut într-un document juridic depus la Înalta Curte în februarie că vaccinul său „poate, în cazuri foarte rare, provoca TTS”.

  • TTS = prescurtarea de la tromboză cu sindrom de trombocitopenie – o afecțiune medicală în care o persoană suferă cheaguri de sânge împreună cu un număr scăzut de trombocite. Trombocitele ajută de obicei sângele să se coaguleze.

Complicația – enumerată ca un potențial efect secundar al vaccinului – a fost numită anterior trombocitopenie trombotică imună indusă de vaccin (VITT). Admiterea AstraZeneca ar putea duce la plăți de la caz la caz.

Deși este acceptat ca un potențial efect secundar timp de doi ani, este pentru prima dată când compania a recunoscut în instanță că lovitura sa poate provoca afecțiunea, relatează The Telegraph. Daily Mail sau The Telegraph nu sunt singurele ziare care au scris despre acest subiect. Despre caz au relatat și ziare de peste Ocean, de exemplu New York Post și nu numai.

Au schimbat strategia

Noile documente transmise instanței marchează o schimbare de limbaj față de depunerile anterioare ale AstraZeneca făcute anul trecut, când a susținut că TSS nu ar putea fi cauzat de atacul său „la nivel generic”, notează sursa citată.  Noua sa prezentare adaugă, de asemenea, că declanșatorul care îi determină pe unii oameni să sufere de TSS din cauza vaccinului AstraZeneca este necunoscut și poate apărea și la persoane independente de orice vaccin. Compania susține: „Cauzarea în orice caz individual va fi o chestiune pentru dovezi de specialitate”.

Reacția companiei

AstraZeneca a declarat într-un comunicat: „Compania noastră se adresează tuturor celor care și-au pierdut cei dragi sau au raportat probleme de sănătate. Siguranța pacienților este prioritatea noastră cea mai mare, iar autoritățile de reglementare au standarde clare și stricte pentru a asigura utilizarea în siguranță a tuturor medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. Din corpul de dovezi din studiile clinice și datele din lumea reală, s-a dovedit în mod continuu că vaccinul AstraZeneca-Oxford are un profil de siguranță acceptabil, iar autoritățile de reglementare din întreaga lume declară în mod constant că beneficiile vaccinării depășesc riscurile potențialelor extrem de rare.”

Procesele

Până acum, 51 de cazuri au fost depuse la Înalta Curte din Londra, estimată la o valoare totală de aproximativ 125 de milioane de dolari, scrie NY Post.

Unul dintre reclamanții care au depus acțiunea este Jamie Scott, un inginer IT și tată a doi copii, rămas cu o leziune cerebrală permanentă rezultată din cauza unui cheag de sânge, după ce a primit vaccinul în aprilie 2021.

Soția lui, Kate, a declarat pentru presa că speră că admiterea companiei va accelera rezultatul cazului lor.

„Avem nevoie de scuze, compensații echitabile pentru familia noastră și alte familii care au fost afectate. Avem adevărul de partea noastră și nu vom renunța.”

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend