Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Avertismentele Consiliului Fiscal despre bugetul pe 2022: Nu sunt suficiente măsuri credibile de ajustare bugetară/ Gol de venituri față de țintele asumate

Publicat

in

Cifrele prezentate de Guvern în bugetul pe 2022 par a nu fi realiste, ba chiar umflate, dacă citim opinia Consiliului fiscal. Pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor bugetare, Consiliul Fiscal apreciază construcția bugetară compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7% din PIB (echivalent cu 7,5% din PIB conform metodologiei europene).

“Această situație ridică semne de întrebare privind consolidarea bugetară, potrivit construcției bugetare inițiale. Deși proiectul de buget țintește un deficit cash de 5,84% din PIB, CF apreciază că nu sunt suficiente măsuri credibile de ajustare bugetară care să conducă la atingerea acestei ținte”, se arată în document.

Sursa principală a majorării ponderii veniturilor fiscale în PIB este reprezentată de luarea în considerare în proiecția veniturilor bugetare a unor sume în cuantum de 10,65 mld. lei provenind din creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale.

• Privind includerea în proiecția bugetară a unor sume suplimentare provenite din ameliorarea dorită a eficienței colectării, CF are rezerve în a le considera la acest moment, în virtutea principiului prudenței.

• Dincolo de rezervele exprimate mai sus asupra sumelor provenind din creșterea eficienței colectării, evaluarea de către CF a proiecțiilor de venituri cuprinse în proiectul de buget a condus către un cuantum mai redus al încasărilor bugetare cu circa 1,5 mld. lei.

• Pe baza unei abordări prudente, Consiliul Fiscal apreciază drept probabilă manifestarea unui gol de venituri comparativ cu țintele asumate în proiectul de buget de circa 12,15 mld. lei, reprezentând circa 0,92% din PIB.

• Pe partea de cheltuieli, reducerea ponderii în PIB a acestora în planificare are loc prin înghețarea majorității salariilor din sectorul public și prin ritmuri de creștere în termeni nominali moderate și inferioare dinamicii PIB nominal pentru cheltuielile cu bunuri și servicii, cele de asistență socială, cele privind alte transferuri.

• CF apreciază drept probabil un necesar suplimentar de alocări bugetare de 1,9 mld. lei la nivelul cheltuielilor de asistență socială și de cel puțin 2 mld. lei la nivelul cheltuielilor cu dobânzile. Cumulat, CF estimează o sub-bugetare a cheltuielilor de cel puțin 0,3% din PIB.

• Trebuie să se iasă din blocaj conceptual și fățărnicie. Sănătatea publică și educația sunt în mod cronic mult sub-finanțate; cheltuielile de apărare și securitate pot crește în mod necesar (nu numai fiindcă la granițe sunt pericole de conflict militar foarte mari), impactul schimbărilor climatice reclamă capacitate de intervenție a statului în momente critice. A miza numai pe resurse din PNRR și Cadrul Financiar Multianual ar însemna miopie în politica economică, mai ales că sunt nevoi de bază care nu pot fi acoperite cu fonduri europene.

• În strategia fiscal-bugetară 2022-2024, consolidarea în ultimii doi ani este proiectată în mod covârșitor pe partea de cheltuieli bugetare. CF are semne de întrebare privind realismul acestei abordări.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Rusia promite o „răzbunare devastatoare” dacă Ucraina va ataca podul din Crimeea

Publicat

in

De

Rusia a avertizat vineri că va lansa o „răzbunare devastatoare” dacă Ucraina, susținută de către Occident, va ataca Crimeea sau podul din Crimeea, care leagă sudul Rusiei de peninsula de la Marea Neagră și care a mai fost deja vizat de Kiev în două rânduri, scrie Reuters.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de ExterneFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Moscova susține că Ucraina, care a primit recent de la Statele Unite sisteme de rachete ghidate ATACMS cu rază lungă de acțiune, plănuiește să atace podul înainte sau chiar pe data de 9 mai, ziua în care Rusia marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia a ocupat și anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Kievul a declarat în repetate rânduri că consideră ilegală construcția respectivului pod rutier și feroviar, folosit de Rusia pentru a transfera trupe și armament. Ucraina vrea totodată să recupereze Crimeea.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a enumerat vineri mai multe declarații și postări din social media ale unor oficiali din Ucraina și din statele membre ale Uniunii Europene care, potrivit ei, sugerează că podul e în colimatorul Kievului.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţia, a postat pe 1 mai, pe platforma X, ceea ce el a numit o „listă pe anul 2024 a celor șase tipuri principale de poduri”, însoțită de un set de imagini.

Imaginea finală, etichetată „Kerci”, numele orașului din Crimeea aflat la un capăt al Podului Crimeii, a fost lăsată goală, sugerând probabil că acesta ar urma să fie distrus.

Și unii diplomați și oficiali est-europeni au postat conținut similar, notează Reuters.

„Podul Crimeii este luat din nou în vizor”, a spus Zaharova în cursul unui briefing de presă.

  • „Pregătirile pentru un atac asupra lui, ceea ce e greu de crezut, se desfășoară acum în mod deschis, cu o bravadă ostentativă și cu sprijinul absolut direct și nerușinat al Occidentului colectiv”.
  • „Aș dori să avertizez Washingtonul și Bruxellesul că orice acțiune agresivă împotriva Crimeei nu numai că este sortită eșecului, dar va fi întâmpinată cu o lovitură de răzbunare devastatoare”, a spus ea.

Maria Zaharova a mai menționat că ministrul britanic de externe David Cameron a declarat recent că Ucraina are dreptul să folosească arme furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, ceea ce, potrivit ei, este o dovadă că Occidentul duce un război hibrid împotriva Moscovei.

_____

Citeste mai mult

NATIONAL

F1: Max Verstappen, cel mai rapid în antrenamentele libere de la Miami

Publicat

in

De

Pilotul olandez Max Verstappen, campionul mondial en titre, a reuşit cel mai bun timp din prima şi unica sesiune de antrenamente libere premergătoare Marelui Premiu de Formula 1 de la Miami (Florida), a şasea etapă a Campionatului Mondial, vineri, pe Miami International Autodrome (5,412 km), în Miami Gardens, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Verstappen i-a devansat pe australianul Oscar Piastri (McLaren) şi pe spaniolul Carlos Sainz jr (Ferrari), cu 105/1000, respectiv 116/1000.

Olandezul a avut timpi modeşti pe aproape tot parcursul sesiunii, a ratat un viraj şi a ieşit prea larg în debutul şedinţei de antrenamente, după care s-a plâns de temperatura pneurilor sale, dar a realizat cel mai bun timp în ultimul său tur de pistă.

Monoposturile Mercedes s-au simţit destul de confortabil pe pistă, britanicul George Russell reuşind al patrulea timp, în timp ce compatriotul său Lewis Hamilton a fost al şaptelea, după canadianul Lance Stroll (Aston Martin) şi mexicanul Sergio Perez (Red Bull).

În acest weekend cu cursă sprint, monegascul Charles Leclerc (Ferrari) nu a efectuat decât trei tururi de pistă.

Cei mai buni timpi din singura sesiune de antrenamente libere:

Max Verstappen (Olanda/Red Bull) 1:28.595 (25 de tururi)

Oscar Piastri (Australia/McLaren-Mercedes) 1:28.700 (24)

Carlos Sainz Jr (Spania/Ferrari) 1:28.711 (24)

George Russell (Marea Britanie/Mercedes) 1:28.784 (26)

Lance Stroll (Canada/Aston Martin-Mercedes) 1:28.817 (25)

Sergio Pérez (Mexic/Red Bull) 1:28.868 (23)

Lewis Hamilton (Marea Britanie/Mercedes) 1:29.012 (24)

Yuki Tsunoda (Japonia/Racing Bulls-Red Bull) 1:29.056 (25)

Esteban Ocon (Franţa/Alpine-Renault) 1:29.163 (23)

Pierre Gasly (Franţa/Alpine-Renault) 1:29.175 (27)

Daniel Ricciardo (Australia/Racing Bulls-Red Bull) 1:29.178 (27)

Kevin Magnussen (Danemarca/Haas-Ferrari) 1:29.189 (26)

Nico Hulkenberg (Germania/Haas-Ferrari) 1:29.314 (25)

Alexander Albon (Thailanda/Williams-Mercedes) 1:29.393 (24)

Guanyu Zhou (China/Sauber-Ferrari) 1:29.445 (24)

Lando Norris (Marea Britanie/McLaren-Mercedes) 1:29.495 (21)

Valtteri Bottas (Finlanda/Sauber-Ferrari) 1:29.636 (23)

Logan Sargeant (SUA/Williams-Mercedes) 1:29.891 (23)

Fernando Alonso (Spania/Aston Martin-Mercedes) 1:30.023 (22)

Charles Leclerc (MonacoN/Ferrari) 1:32.099 (3)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend